Застосування елементів технічної естетики та дизайну при створенні радіоелектронних приладів.

Про матеріал
Даний матеріал містить ознайомлення із поняттями "технічна естетика" та "дизайн", показує важливість естетичного підходу до створення технічних проектів, виховує прагнення до прекрасного.
Перегляд файлу

Первомайський ЦНТТУМ

Гурток “Радіоелектронне конструювання”

Керівник гуртка Семенова Олена Анатоліївна

 

Розробка заняття на тему:

Застосування елементів технічної естетики та дизайну при створенні радіоелектронних приладів.

Тема: “Застосування елементів технічної естетики та дизайну при створенні радіоелектронних приладів.”

Мета: ознайомитись із поняттями “технічна естетика” та “дизайн”, розвивати увагу, спостережливість, художній смак та творчі здібност, виховувати  прагнення до прекрасного.

Обладнання: ПК

Тип заняття: оглядова лекція з використанням ЕОМ та ТЗН.

 

Хід заняття

 Багато хто вважає, що естетика та дизайн — зайві слова та поняття в радіоелектроніці. “І так працює”, і не важливо, як воно виглядає. ;) В деякий випадках погоджуюсь, це і справді неважливо. Але скажіть, будь-ласка,  якщо вам запропонують, наприклад,  лампу у подарунок, то яким буде ваш вибір? Із запропонованих....

Звичайна



 

 

 

 

 

 

 

 

 1   2         3   4   5

 

Світлодіодна

 

 

 

 

 

 

 1   2   3   4       5

 

 У мене є десь приблизно на 99% впевненість, що “середні” варіанти, тобто, під номерами 3, ніхто з вас не обере... хіба що із відчуття протиріччя або шкідливості. Саме тому я лишаю отой 1% невпевненості. :)

 Чому? Та тому що зовнішній вигляд завжди був, лишається, і буде не найостаннішим фактором у більшості випадків вибору.  Так яким був ваш вибір? ...

 Як бачите, недарма “Зустрічають за одягом” - класична фраза.

 Всезнаюча Вікіпедія каже, що: “Технічна естетика – це наукова дисципліна, яка вивчає закономірності формування та розвитку гармонійного середовища, предметних умов діяльності людини у всіх сферах життя. Виникла та розвинулася на стику таких наук, як: соціологія, психологія, фізіологія людини, ергономіка, економіка, технології виробництва і т.ін. Та ще Вікі каже, що ідеї  технічної естетики зародилися в першій половині XIX ст., задовго до появи дизайну.

 Ви згодні з цим? Смішно, що я про це питаю? А ви подумайте. Можливо, як науковий термін, поняття “”технічна естетика” або “дизайн” і з'явилось в ХІХ — ХХ ст. Але від того, що на початку ХІХ ст. роботи майстрів Середніх Віків назвали “дизайном”, суть і зовнішній вигляд робіт не змінились.. Це як приклад.

 Саме слово “естетика” грецького походження, це наука про прекрасне.

 Сподіваюсь, вам знайоме слово “дизайн” і його не треба пояснювати? До речі, знаєте, якого походження цей термін? Хто сказав “грецького” — трішки помилився :).

 Ні, не грецького походження, звичайно, англійського — design. І, так, правильно, це діяльність по проектуванню естетичних властивостей об'єкта  -  того об'єкта, який ми проєктуємо :).

 Люди із початку свого існування прагнуть зробити все, що вони створють та проектують, гарним на вигляд та зручним для користування. І техніка, наголошую: будь-яка техніка, аж ніяк не є виключенням. Будь-яка, із давніх давен: механічна, електрична, електронна... Інакше ми б не мали сотень тисяч шедеврів, створених різними майстрами з часів.... задовго до н.е. і створюються до сьогодення.

 Ось, наприклад, перший у світі сейсмограф, винахід 132 р н.е. !!! китайського майстра на ім'я Чжан Хен:

 Справедливості заради скажу, що це репродукція старовинного сейсмографа, але ж вона зроблена за малюнками та описом реальної.

 

 

 

 

 Або пр
осто гребінці часів Давньої Греції:

 Як розумієте, це лише пристрої, якими зручно користуватись, але їх намагались зробити й дуже гарними — такими, що викликають бажання роздивлятись і поліпшують настрій.

 Або пам'ятаєте історію розвитку електронно обчислювальної техніки?

 Навіть перші механічні годинники та калькулятори притягують погляд своїю красою:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Годинник Шикарда — початок 17 століття.  Машина Лейбніца — кінець 17 століття

 Так, люди завжди прагнули будь-який проєкт зробити гарним на вигляд, хоча не завжди це виходило. Іронічний мультик про будівництво тому підтведження... Пам'ятаєте фільм другої половини ХХ ст. “Іронія долі”?

 https://www.youtube.com/watch?v=EfTVjqlOz4M

 Здавалось, в наш час бурхливого розвитку машин, багатоповерхівок та прискорення життя технічна естетика мало кого хвилює, але чому ж тоді з'являються такі напрямки, як “техно” дизайн?

 Чому з'явилось таке поняття як “моддінг”? До речі, всім воно знайоме? Походить від англійського modding; від modify – «модифікувати, змінювати». І що це?

 Цим словом зазвичай називають зміну у зовнішньому вигляді комп'ютера або його периферії.

 Якщо ви наберете у пошукових системах слово “моддінг”, ви одразу побачите величезну кількість фото системних блоків різного дизайну, зробленого їх власниками, наприклад:

 

      

          

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ви чіпляєте різні прикраси та прилади на свої велосипеди для їх більшої зручності та гарного вигляду, перефарбовуєте... Заради чого все це? Чому?

 Тому, що людина — це невід'ємна частина природи і її завжди хвилювала і буде хвилювати краса і гармонія відношень із нею, з навколишнім, з її різнобарвним та дивовижним світом...

 Короткі відео-екскурсії, які я вам пропоную подивитись, є тому доказом.

 1. Сингапур — “розумне” місто, або, як його ще називають, місто майбутнього 

 https://cutt.ly/KxPWjZN

 

 2. Здавалось би, навіщо? Це ж просто аеропорт. Але будь-який погляд викликає бажання хоча б на хвилинку там опинитись!

 https://cutt.ly/rxPTwKy 

 

 3. Дубаї... Це взагалі не потребує коментів...

 https://cutt.ly/HxPmjIJ

 

 Що скажете? Я теж не проти опинитись хоч не надовго у кожному із цих трьох дивовожних та надзвичайних місць, створених з любов’ю до техніки, природи та природньої краси!

 А давайте перевіримо вашу увагу і пам'ять... :) Зможете відповісти на запитання, не повторюючи перегляд?

  1. Яку висоту має найвища будівля в Дубаї?
  2. На чому базується система енергозбереження експо-виставки в Дубаї?
  3. Яку назву має потяг, що курсує між трьома терміналами аеропорту в Сингапурі?

 Приємно, що принаймні половина з вас достатньо уважно дивились відеоролики і пам’ятаєте такі цікаві дрібниці. :)

 Сподіваюсь, ви тепер теж згодні, що технічна естетика та дизайн зовсім не зайві слова та поняття в радіоелектроніці... І чому прилад може радувати не тільки гарною роботою, але й зручністю і зовнішнім виглядом, і те, що це теж зовсім не зайве! :)

Дякую всім за увагу! :)

 

 

docx
Додано
29 березня 2021
Переглядів
381
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку