Застосування вуглеводнів

Про матеріал
Матеріал та завдання на тему : Застосування вуглеводнів.Картосхема поширення природного газу, нафти та вугілля на території України, застосування вуглеводнів у промисловості .Екологічні наслідки порушення технологій добування і застосування вуглеводнів та їхніх похідних.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗАСТОСУВАННЯ ВУГЛЕВОДНІВ ТА ОХОРОНА ДОВКІЛЛЯ Підготувала Для учнів 10 класу Вчитель хімії Мандзюк Марія Іванівна

Номер слайду 2

Вуглеводні Ці сполуки складаються з Карбону та Гідрогену. Вони належать до насичених вуглеводнів. Це представники ненасичених вуглеводнів. Мають - зв'язки між атомами Карбону. Всі атоми Карбону в стані sp3 – гібридизації. приєднання водню, галогенів, галогеноводню. За певної температури, тиску та в присутності каталізаторів здатні полімеризуватися. Є основною складовою природного газу.

Номер слайду 3

Вуглеводні утворюють гомологічні ряди. У природі вуглеводні зустрічаються в рідкому, твердому і газоподібному стані. У розсіяному вигляді присутні в атмосфері, воді, твердих породах (кероген), в концентрованому — у покладах вугілля, нафти, газу, газогідратів.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Картосхема поширення природного газу, нафти та вугілля на території України

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Супутні нафтові гази та їх поширення в природі. До природних джерел вуглеводнів належать супутні нафтові гази. Вони залягають у земних надрах разом з нафтою, утворюючи зверху нафти «шапку». Як і природний газ, супутні гази є сумішшю летких вуглеводнів. Відрізняються від природного газу тим, що вміст метану в них значно нижчий. Проте ці гази багаті на етан, пропан і бутан.

Номер слайду 8

Нафта — це густа, в’язка рідина темно-бурого кольору (іноді чорного). Якщо крапнути її на воду, то вона збирається на поверхні тонким шаром, тобто нафта нерозчинна у воді й легша за неї. Вона має характерний запах, жирна на дотик, добре розчиняється в органічних розчинниках — бензині, хлороформі (рис. 86). Нафта горить світним полум’ям (рис. 87). Висловте своє судження про горіння нафти.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Вугілля. Це тверда викопна вуглеводнева сировина, яка утворилася з решток вимерлих рослин без доступу повітря. Залежно від вмісту Карбону розрізняють три його різновиди. Найдавнішим за походженням є антрацит — вугілля, у якому масова частка Карбону становить 95 %. Кам’яне вугілля бідніше на вміст Карбону (75-90 %). І «наймолодше» — буре вугілля, у складі якого міститься 65-70 % Карбону.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Застосування галогенопохідних вуглеводнів  Внаслідок взаємодії з галогенами утворювати галогенопохідні. Під час реакцій заміщення атомів Гідрогену в молекулі метану утворюються галогенопохідні, які набули широкого застосування в промислових масштабах: хлорометан СH3Сl — як добавка до ракетного палива та для синтезу багатьох органічних речовин, виробництва гербіцидів; дихлорометан СH2Сl2 — для виготовлення лікувальних препаратів, зокрема анестезувальних, засобів захисту рослин, як розчинник і клей для склеювання різних видів пластику та оргскла; трихлорометан СНСl3 (хлороформ) — для місцевого й загального наркозу, як розчинник у фармації, у виробництві пестицидів; тетрахлорометан ССl4 — як холодоагент у холодильних установках, розчинник органічних речовин, у вогнегасниках; 1,2-дихлороетан СН2Сl-СН2Сl — для знезараження зерносховищ, боротьби з виноградною філоксерою.

Номер слайду 16

Пестициди Пестициди — отрутохімікати, які мають здатність проникати в організм людини через органи дихання, травлення та шкіру. Тому, застосовуючи їх у побуті, треба дотримуватися правил безпечного поводження з хімічними речовинами. Неправильне використання засобів захисту рослин (пестицидів) завдає шкоди довкіллю: забруднюються ґрунти, повітря, вода. Значна кількість пестицидів потрапляє в рослини, а по ланцюгу живлення — в організми тварин і людини. В організм людини вони потрапляють через шлунково-кишковий тракт, шкіру, органи дихання.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Екологічні наслідки порушення технологій добування і застосування вуглеводнів та їхніх похідних Екологічний аспект хімії вуглеводнів пов'язаний з добуванням і переробкою нафти, газу, кам'яного вугілля та використанням їх як сировини. Загрозою для екології є розливи нафти під час її добування та транспортування (рис. 24, а), спалювання супутніх нафтових газів, утворення побічних продуктів переробки. Унаслідок видобутку кам'яного вугілля засмічуються великі площі землі, які потребують рекультивації. До чинників, що впливають на екологію, належать викиди в атмосферу токсичних газів під час роботи теплових електростанцій і двигунів внутрішнього згоряння.

ppt
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Презентації
До підручника
Хімія (профільний рівень) 10 клас (Буринська Н.М. та інші)
Додано
15 січня
Переглядів
405
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку