"Завдання для роботи із уривком тексту казки Уласа Самчука "Панна квітів" на основі текстоцентричного підходу

Про матеріал

Пропоную методичний матеріал для роботи з текстом твору дитячого письменника, що допомагає удосконалювати знання, уміння й навички з тем: "Орфографія", "Синтаксис", "Пунктуація".

Перегляд файлу

Уривок із казки Уласа Самчука «Панна квітів»

 

(1)Ця дівчинка, що про неї поведемо мову, жила, може, не в нашому часі і, може, не на нашій землі, як і всі, хто живе в казковому світі. (2)Носила вона зелене платтячко, таке старе, що мусила щоранку зашивати його травою. (3)На голові в неї була хустина, схожа на пелюстку, і світилася та хустина між травами, як голуба квітка.

(4)Мала та дівчинка ледь-ледь кирпатий носик, від чого обличчя її здавалося трохи здивоване, і назвали б її люди простою, коли б не її очі. (5)Були вони величезні й зелені, і коли хто придивлявся до них, то здавалося, що то не очі, а зірки якісь особливі світяться. (6)Щось там таке промінилось у них і тріпотіло, таке щось цікаве й славне світилося й жевріло, що годі було не всміхнутися до тої дівчинки й не захотіти погладити її ніжно по голові.

(7)І ще та дівчинка не мала власної хати, не знала ні тата, ні мами, а все кудись ішла, без кінця мандруючи по світі. (7)І це не тому, що була вона така походяча і не могла всидіти на місці, а через химерну свою вдачу. (8)Отже, ходячи отак по світі, спинялася Зеленоочка в якогось господаря, ставала в нього на службу. (9)Спершу той жалів дівчинку і був до неї лагідний, але згодом звикав і до неї, і до її дивних очей. (10)А люди здебільшого тим і химерні, що, як звикнуть до чогось, перестають помічати диво, на яке колись невимірно чудувалися, — хіба ж можна, щоб диво та й жило побіч? (11)Тому й на чудові дівчинчині очі переставали дивуватися, і вже менше усміхалися до неї, і переставали ніжно гладити її по голові. (12)Більше того, дехто навіть починав на неї кричати й лаяти, а дехто й руку підіймав, хоч дівчинка зовсім не була ледача. (13)Вона працювала й працювала, але не так, як дорослі, а всього лиш як дитина.

 

Завдання для роботи з текстом:

  1. Визначити розряд прикметників, виділених жирним.
  2. Охарактеризуйте 2 речення.
  3. Чим ускладнене 8 речення?
  4. Пояснити розділові знаки в 10 реченні.
  5. Знайдіть у тексті речення, ускладнене одночасно відокремленим означенням і порівняльним зворотом.
  6. Чому говорять, що очі – це дзеркало душі? Якою Ви бачите душу Зеленоочки?

 

docx
Додано
7 листопада 2018
Переглядів
564
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку