Завдання і вправи з української мови професійно зорієнтовані(кухар, кондитер). Тема "Стилістика".

Про матеріал
Завдання і вправи з української мови для здобувачів освіти, що навчаються на кухарів і кондитерів, професійно зорієнтовані з розділу "Стилістика". Доцільно використовувати на уроках мови з теми "Професійна лексика".
Перегляд файлу

Стилістика

Вправа 1.

Відредагуйте подані речення:

  1. Представники підприємств заключили договір про поставку овочів та фруктів.
  2. У засіданні приймали участь представники різних підприємств громадського харчування.
  3. По слідуючому питанню виступить завідувачий їдальнею.
  4. Не дивлячись на несприятливі погодні умови, відвідувачів у їдальні було багато.
  5. Перевірка стану охорони праці на підприємствах громадського харчування триватиме на протязі двох тижнів.
  6. На сніданок кухар приготував страви з творогу.
  7. Згідно діючого законодавства у цьому році ваш заклад має пройти чергову атестацію.
  8. Кухар звільнився по власному бажанню ще два місяці назад.

 

Вправа 2.

Виправите помилки в словосполученнях.

Прийняти участь, прийняти заходи, проводити боротьбу, у самий найближчий час, згідно наказу, півтора кілограмів, самий досвічений кухар, два салата, нові салфетки, смачні блюда.

 

 

Вправа 3.

Перекладіть українською мовою. За потреби скористайтесь російсько-українським словником.

Прийтись по вкусу, из-за неосторожности, согласно заказу, съесть обед.

 

Вправа 4.

Вибрати правильний варіант слововживання.

Припинивши нагрівати    Переставши нагрівати

Постачати товар      Поставляти товар

Готувати згідно рецепту    Готувати згідно з рецептом

Додати сир      Додати творог

Подати перше блюдо     Подати першу страву

Угамувати спрагу     Утамувати спрагу

Без жодних підстав     Без всяких підстав

 

Вправа 5.

Відредагуйте подані речення.

1. Представники підприємств заключили договір про поставку овочів та фруктів. 2. У засіданні приймали участь представники різних підприємств громадського харчування. 3. По слідуючому питанню виступить завідувачий їдальнею. 4. Не дивлячись на несприятливі погодні умови, відвідувачів у їдальні було багато. 5. Перевірка стану охорони праці на підприємствах громадського харчування триватиме на протязі двох тижнів. 6. На сніданок кухар приготував страви з творогу. 7. Згідно діючого законодавства у цьому році ваш заклад має пройти чергову атестацію. 8. Кухар звільнився по власному бажанню ще два місяці назад.

 

Вправа 6.

Виберіть правильний варіант слововживання

Зробити наступним чином

Зробити таким чином

Тушити згідно рецепту 

Тушкувати згідно з рецептом

Жарити по рецепту

Смажити за рецептом

Яйце всмятку

Рідке яйце, некруте яйце

Свіжий творог

Свіжий сир

Кофе зі сливками

Кава з вершками

Утолити зажду

Утамувати спрагу

Приємного апетиту

Смачного

Пішов за водою

Пішов по воду

Із – за нехватки досвіду

Через брак досвіду

Перші  блюда

Перші страви

 

Вправа 7.

Відредагуйте речення і запишіть.

На завтрак мені порадили їсти свіжий творог і яйця всмятку. Моя матуся ввечері п’є кофе зі сливками. Із – за нехватки досвіду я все жарю й тушу тільки по рецепту. Тато вважає, що саме прості в приготуванні – це варені блюда. Ні чай,  ні кофе не спасають, така жара, що ніяк не можу уталить жажду. Андрій як пішов за водою: ні води, ні Андрія. Лапша у вас дуже сольона. Візьми й мені піднос. Налийте кружку молока. Сьогодні на обід аж чотири блюда. Гарячий кофе шкодить здоров’ю.

 

Вправа 8.

Виправте помилки в словосполученнях.

Розчинний кофе, 26,7 відсотка, два місяця, півтора кілограму, різка біль, самий кращий повар, працювати по сумісництву, відпустка по хворобі, по новому методу, приймати участь, прийнятися до роботи, салфетки на столі.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Melnik Oksana
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
26 жовтня 2020
Переглядів
1756
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку