Презентація "ПІДГОТОВКА ДО ЗОВНІШНЬОГО НЕЗАЛЕЖНОГО ТЕСТУВАННЯз української мови(власне висловлення)"

Про матеріал
Презентація. Виступ на семінарі. Тести зовнішнього незалежного оцінювання передбача­ють створення власного висловлення на запропоновану тему. Випускник має показати уміння аналізувати поставлену в темі проблему, подати власне бачення і розуміння її, аргу­ментуючи висловлені думки; виявити знання з української літератури, історії, мистецтва, суспільного життя; грамотно сформулювати і написати твір певного обсягу, дотримую­чись логіки і правил побудови тексту.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПІДГОТОВКА ДО ЗОВНІШНЬОГО НЕЗАЛЕЖНОГО ТЕСТУВАННЯз української мови(власне висловлення) Викладач української мови та літератури. Калугіна С. М. Рубіжанський професійний хіміко-технологічний ліцей2018 р.

Номер слайду 2

Тести зовнішнього незалежного оцінювання передбача­ють створення власного висловлення на запропоновану тему. Випускник має показати уміння аналізувати поставлену в темі проблему, подати власне бачення і розуміння її, аргу­ментуючи висловлені думки; виявити знання з української літератури, історії, мистецтва, суспільного життя; грамотно сформулювати і написати твір певного обсягу, дотримую­чись логіки і правил побудови тексту.

Номер слайду 3

Поради для учасника ЗНО з української мови Налаштуйтесь позитивно на виконання роботи: ви все знаєте, завдання легкі, ви з ними успішно впораєтесь. Раціонально розрахуйте час на виконання завдань ЗНО. Якщо чогось не знаєте, пропустіть: виконуйте те, що знаєте. Згодом можна повернутись і виконати завдання (а деколи, покладаючись на інтуіцію, і вгадати). НЕ ВІДМОВЛЯЙТЕСЬ писати власне письмове висловлювання (адже то можливість отримати 20 балів, які за певною шкалою переведуть у ще більші). Не гарячкуйте, не поспішайте, але й довго не засиджуйтесь над виконанням одного чи двох завдань.

Номер слайду 4

Важливо пояснити випускникам, що на ЗНО за кожну з п’яти структурних частин твору мож­на отримати максимум 2 бали. Ще 2 – за логіч­ність твору: поділ на абзаци, логічний розвиток думки, використання спеціальних виразів для зв’язку думок. Отже, за структуру твору макси­мально може бути 12 балів. Якщо наступних 8 – за ідеальну грамотність – здобути не так просто, то цілком реально навчитися правильно будувати структуру твору-роздуму. З такою на­становою учні старанні­ше й відповідальніше поставляться до роботи над створенням власного висловлення.

Номер слайду 5

«План дій для формулю­вання тези»1. Уважно прочитати й осмислити назву твору.2. Вирішити, чи ви погоджуєтеся з тезою, чи спросто­вуєте її.3. Якщо це цитата й ви впевнені, що точно знаєте, хто її автор, додати невеликий коментар.4. Спробувати переформулювати тезу своїми словами.5. Не забути про обов’язкові вирази, потрібні для ви­раження власної думки.

Номер слайду 6

Критерії оцінювання завдання відкритої форми з розгорнутою відповіддю {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Критерій оцінювання. Кількість балів. Теза0, 1 або 2 Аргументи0, 1 або 2 Приклад із літератури чи інших видів мистецтва0, 1 або 2 Приклад, що є історичним фактом або випадком із життя0, 1 або 2 Логічність, послідовність0, 1 або 2 Висновок0, 1 або 2 Орфографія та пунктуація0, 1, 2, 3 або 4 Лексика, граматика та стилістика0, 1, 2, 3 або 4 Загалом. Від 0 до 20

Номер слайду 7

П’ять складових успішного письмового висловлення:1. Теза. Ви чітко формулюєте тезу висловлення, тобто підтримуєте або спростовуєте висловлену в темі думку. Теза має передувати аргументам. При формулюванні тези ви можете використовувати мовні конструкції на зразок: “Я вважаю…”, “На мою думку…”, “Я підтримую…”, “Я не підтримую…”, “Я не погоджуюся…”

Номер слайду 8

Твір-роздум має починатися з тези-твердження, думки, яка буде доводитися у висловленні.1. Теза сформульована в темі твору. Я цілковито згоден із тезою, запропонованою для роздуму …                 Я підтримую думку, висловлену в назві твору …               Важко не погодитися з тезою, запропонованою для роздуму …

Номер слайду 9

Ніщо не звеселяє душу людини так, як споріднена праця. Безперечно, великий український філософ Григорій Сковорода мав рацію, коли говорив про значення спорідне­ної праці для життя людини. Я вважаю, що улюблена ро­бота, справді, дає людині задоволення, робить її життя змістовнішим і радіснішим.

Номер слайду 10

2. Тема твору – дилема (вибір із двох варіантів).         Мені здається, теза, запропонована для роздуму, по­милкова.        Я хотів би довести протилежне твердження: …         Я хотів би спростувати запропоноване твер­дження …         Не можу погодитися з думкою, яка звучить у назві твору.          Я вважаю інакше: …         Я не підтримую точку зору, висловлену в назві тво­ру …

Номер слайду 11

3. Тема твору – запитання, отже, тезу потрібно сформулювати самому. Що таке покликання?На мою думку, покликання – це справа, без якої ти не можеш жити. Ти розумієш, що знайшов себе, своє призна­чення, сенс життя врешті-решт. Таке відчуття, я впев­нений, може дати людині лише робота за покликанням.

Номер слайду 12

4. Тема твору – речення описового характеру, у якому немає сформульованої тези. Звичаї та традиціїЯке значення мають народні звичаї та традиції в на­шому житті? Чи важливі вони в комп’ютеризованій культурі XXI століття? Я вважаю, що так. Чим краще тизнаєш народні звичаї, обряди, традиції, тим більше усвідо­млюєш зв’язок  з рідним народом.

Номер слайду 13

2. Аргументи (докази) Ви повинні навести принаймі хоча б два доречні аргументи, підстави для обгрунтування, підтвердження висловленої тези, які пов’язують її з прикладами. Не намагайтесь наводити більше 3 доказів, адже часу обмаль. Завжди буде оцінена ваша ерудованість, вміння встановлювати причинно-наслідкові зв’язки. Аргументи завжди передують прикладам. Добре використати мовні конструкції такого типу: “Доказом цього може бути…”, “це доводить…”, “підтвердженням цього є…”, “це засвідчує…” тощо.

Номер слайду 14

Аргумент – це не приклад, а думка, яка доводить тезу. Ніщо не звеселяє душу людини так, як споріднена праця. Моя думка ґрунтується на таких аргументах. По-перше, кожна людина має вроджену схильність і здібності до певної діяльності, у якій може повністю виявити себе. По-друге, життя стає повноцінним лише за умови ре­алізації особистості в суспільстві, і саме споріднена праця дарує таку можливість.

Номер слайду 15

3. Приклади. Це мають бути приклади із вивчених художніх творів української (можна і зарубіжної) літератури або інших видів мистецтва; вказана проблема, яку порушує автор художнього твору, назва твору, художній образ, через який ця проблема розкрита. ОТЖЕ, ПРИКЛАДІВ МАЄ БУТИ МІНІМУМ ДВА: один з  літератури (образ, автор, проблема, цитата тощо), другий з історії, суспільно-політичного життя, власного життя чи інших людей.

Номер слайду 16

4. Логічність і послідовність. Будуйте своє висловлювання логічно і послідовно, не забувайте про абзаци.

Номер слайду 17

5. Висновки. Не забудьте про висновки. Вони мають відповідати тезі і випливати з аргументів та прикладів. Використайте такі мовні конструкції: “отже”, “таким чином”, “можна зробити висновок” тощо. Намагайтесь не вживати слів розмовного стилю, русизмів, молодіжного сленгу. Не будуйте надто великих і складної конструкції речень.

Номер слайду 18

Спеціальні слова й вирази у творі-роздуміАргументи Я так вважаю, тому що …Чому я так думаю? Тому що …Аргументом на користь моєї думки мо­же бути те, що …До того ж …Довести своє твердження я можу такими аргументами:по-перше, …, а по-друге, …На користь моєї думки можу навести такі аргументи: …Моє переконання ґрунтується на тому, що, по-перше, …, а по-друге, …Хоч моя думка, можливо, видається див­ною, спробую переконати вас такими аргумен­тами: …

Номер слайду 19

Приклади У зв’язку з порушеною проблемою хочеться згадати твір Яскравим прикладом саме такого ро­зуміння … особисто для мене є …Проблема … є дуже актуальною, тому бага­то прикладів її розв’язання дає саме життя. Говорячи про … , не можна не згадати … Як я вже зазначав, … Щодо цього яскравим прикладом є образ … з твору … Найкращою ілюстрацією такого розуміння проблеми є герой … з твору …Історія також дає багато прикладів … Один із них – …Згадаймо постать видатного … Хоча мій власний життєвий досвід ще порівняно малий, можу сказати, що …Хочу навести приклад із власного життя …

Номер слайду 20

Виразидля зв’язку думок По-перше, по-друге, …Повертаючись до думки про…, хочу зазначити, що …Як я вже стверджував, …Як уже зазначалося, …Як можна побачити, … 

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Багаторічний досвід оцінювання власних висловлень учасників зовнішнього незалежного оцінювання свідчить про слабкий розвиток у випускників шкіл навичок побудови такого аргументативного тексту. Мовну вправність власних висловлень здебільшого оцінено в 0 або 1 бал із 4 можливих, що свідчить про доволі низький рівень опанування орфографічних, пунктуаційних, лексичних, граматичних і стилістичних норм української мови.

Номер слайду 24

КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯСайти: http://testportal.gov.ua/ (УЦОЯО) та www.test.dn.ua (Донецький РЦОЯО)Соціальні мережі: www.facebook.com/DRCOKOhttps://zno.osvita.ua/ukrainian/http://osvita.ua/test/ball/46825/http://pidruchniki.net/zno-ukr/528-posibnik-dlya-pidgotovki-z-ukrayinskoyi-movi-ta-literaturi-do-zno-ekspress-pidgotovka-2012.html

Номер слайду 25

https://zno-ua.net/lesson/ukrainian. Дубчак О. П. Українська мова та література. ЗНО 2011 Білецька О. Українська мова. Зразки висловлювань на дискусійну тему. Щурова Т. В. ЗНО. Готуємося до творчого завдання з української мови та літератури. Авраменко О. М., Блажко М. Б. ЗНО 2012. Українська мова та література. Довідник. Завдання в тестовій формі. Частина ІМетодичка «Власне висловлення»

Номер слайду 26

Бажаю успіхів!!!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Симчіч Інна Аліківна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
26 жовтня 2020
Переглядів
651
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку