Завдання ІІ етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з правознавства

Про матеріал
Завдання для другого етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з правознавства для здобувачів освіти 10 класу
Перегляд файлу

Завдання

ІІ етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з правознавства

10 клас

Завдання І

1.      Назвіть реалізацію яких функцій держави зображено на малюнках.

image

                                А                                             Б                                             В

image         image           image

                                Г                                             Д                                            Е

Відповідь: А. соціальна, Б.  функція забезпечення правопорядку, В. господарськоекономічна функція,  Г. екологічна, Д.

2.      Юридична наука поділяє референдуми за кількома критеріями. Назвіть таохарактеризуйте їх. Відповідь:

image

                Кількість балів: 1. – 3 б., 2. – 12 б.                     Усього – 15 б.

Завдання ІІ

А. Визначить елементи правової норми у наступних правових ситуаціях:

1.                 Повна цивільна дієздатність може бути надана фізичній особі, яка досягла шістнадцяти років і яка бажає займатися підприємницькою діяльністю.

2.                 Якщо дарувальникові відомо про недоліки речі, що є дарунком, або її особливі властивості, які можуть бути небезпечними для життя, здоров’я, майна обдаровуваного або інших осіб, він зобов’язаний повідомити про них обдаровуваного.

3.                 Дарувальник, якому було відомо про недоліки або особливі властивостіподарованої речі та  який не повідомив про них обдарованого зобов’язаний відшкодувати шкоду завдану майну й шкоду, завдану каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю в результаті володіння чи користування дарунком .

4.                 Особи, які подали заяву про реєстрацію шлюбу, повинні повідомити одна одну про стан свого здоров’я.

5.                 Приховання тяжкої  хвороби, а також хвороби, небезпечної для другого зподружжя, їхніх нащадків, може бути підставою для визнання шлюбу недійсним.

Відповідь:

1.           Повна цивільна дієздатність може бути надана (диспозиція) фізичній особі, яка досягла шістнадцяти років і яка бажає  займатися підприємницькою діяльністю (гіпотеза)

2.           Якщо дарувальникові відомо про недоліки речі, що є дарунком , або її особливівластивості, які можуть бути небезпечними для життя , здоров’я, майна обдаровуваного або інших осіб (початок гіпотези) він зобов’язаний повідомити про них обдаровуваного (диспозиція).

3.           Дарувальник, якому було відомо про недоліки або особливі властивостіподарованої речі та який не повідомив про них обдаровуваного (продовженнягіпотези), зобов’язаний відшкодувати шкоду, завдану майну й шкоду, завдану каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю (санкція)у результаті володіння чи користування дарунком  (закінчення гіпотези).

4.           Особи, які подали заяву про реєстрацію шлюбу (початокгіпотези) повинні повідомити одна одну про стан свого здоров’я (диспозиція).

5.           Приховання тяжкої хвороби, а також хвороби, небезпечної для другого зподружжя, інших нащадків (закінчення гіпотези), може бути підставою для визнання шлюбу недійсним (санкція). Кількість балів: 10 б.

Завдання ІІІ

Укажіть спільні ознаки:

–        правового статусу громадянина та правового статусу апатрида; Відповідь:

1.                  І ПСГ і ПСА закріплено Конституцією України.

2.                  І громадяни, і апатриди наділені певними правами і обов’язками.

3.                  І апатриди, і громадяни мають право на житло, безоплатну освіту.

4.                  І апатриди, і громадяни мають право на захист, на звернення до суду.

5.                  Апатриди, як і громадяни, за вчинене правопорушення несуть відповідальністьна загальних підставах.

                –   виборів і референдуму.

Відповідь:

1.                 І вибори, і референдум є формами безпосередньої демократії.

2.                 І вибори, і референдум можуть бути як Всеукраїнськими так і місцевими (однакреферендум може проводитися тільки на рівні територіальної громади, а вибори ще й на рівні області та району).

3.                 Референдум і вибори є вільними, добровільними, загальними, рівними, прямимипри таємному голосуванні.

4.                 І вибори, і референдум, можуть бути повторними.

5.                 Учасники референдуму так само, як і учасники виборів, наділяються активнимправом, однак учасники виборів можуть наділятися і пасивним правом.

6.                 І Всеукраїнський референдум, і Всеукраїнські вибори можуть призначатися якПрезидентом України, так і Верховною Радою України (Президент призначає позачергові вибори до ВРУ, а ВРУ призначає чергові і позачергові вибори Президента України).

 7.Збір підписів виборцями може бути підставою як для проведення виборів, так і для проведення референдуму (для проведення референдуму збір підписів є прямою підставою, а для проведення виборів непрямою).

 8.Підготовкою і проведенням Всеукраїнського референдуму так само, як і Всеукраїнських виборів (виборів Президента і ВРУ займається один орган – Центральна виборча комісія).

                Кількість балів: 8 б.                       

Завдання ІV

А.

1.                  Якому з нижчезазначених органів публічної влади належить повноваження щодо затвердження Державного бюджету України?

А) Верховній Раді України;

Б) Національному Банку України;

В) Кабінету Міністрів України;

Г) Президенту України

2.                  На кого із зазначених осіб поширюється обмеження щодо політичної нейтральності, передбачене Законом України «Про запобігання корупції»?

А) сільський, селищний, міський голова;

Б) Державний секретар Кабінету Міністрів України; В) Віце-прем’єр-міністр України;

Г) народний депутат України.

3.                  Громадянин В притягується до адміністративної відповідальності заст. 124 КУпАП (порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів чи іншого майна). Судом встановлено, що громадянин В. допустив з’їзд на праве узбіччя, що призвело до пошкодження транспортного засобу та дорожнього знаку, щоб уникнути наїзду на дитину, яка вибігла на дорогу перед його автомобілем. Які дії повинен  вчинити суд?

А) закрити впровадження у справі про адміністративне правопорушення;

Б) звільнити громадянина В. від адміністративної відповідальності і обмежитись усним зауваженням;

В) визнати громадянина В. винним у вчиненні адміністративного правопорушення та звільнити його від накладання адміністративного стягнення;

Г) накласти адміністративне стягнення, нижче від найнижчої межі, встановленої в санкції ст. 124 КУпАП, або перейти до іншого, більш м’якого виду адміністративного стягнення, не зазначеного в санкції ст. 124 КУпАП.

4.                  Купуючи продукти в магазині, А. помітив, що продавець залишив наприлавку 200 гривень і пішов у підсобне приміщення. Переконавшись у тому, що продавець його не бачить, А. забрав з прилавку гроші та сховав їх у своїй кишені. Між тим дії А. помітив інший покупець – Б, якому А. повідомив, що 200 гривень є рештою, яку залишив для нього продавець. Б. повірив словам А.

Як слід класифікувати дії А.?

А) крадіжка;

Б) грабіж;

В) крадіжка, поєднана з проникнення у сховище;

Г) шахрайство.

5.                  На порушення якого гарантованого Європейською конвенцією правлюдини права скаржився заявник у справі Лінгенс проти Австрії?

А) на свободу та особисту недоторканість (ст. 5 ЄКПЛ);

Б) на свободу думки, совісті та релігії (ст. 9 ЄКПЛ);

В) на свободу вираження поглядів (ст. 10 ЄКПЛ);

Г) на свободу мирних зібрань і свободу об’єднань (ст. 11 ЄКПЛ).

Б.  Дайте визначення поняттям:

   абсентеїзм

   виборчий  ценз

   права людини

   форма безпосередньої демократії– кримінальна відповідальність

                Кількість балів: А. – 5 б., Б. – 5 б.                      Усього – 10 б.

Завдання V

Розв’яжіть юридичні задачі.

1.                 25 серпня 2008 р. слюсар Борис подав заяву про розірвання трудовогодоговору з 8 вересня 2008 р. Роботодавець погодився звільнити Бориса з 1 вересня. Останній не заперечував. Однак, у зв’язку з певними обставинами 29 серпня Борис передумав розривати трудовий договір із роботодавцем і звернувся до роботодавця із письмовою заявою, у якій відкликав свою попередню заяву. У відповідь роботодавець заявив йому, що оскільки він дозволив Борису розірвати трудовий договір із підприємством до закінчення строку попередження, то, це означає, що трудовий договір припиняється за угодою сторін (п.1 ст. 36 КЗпП). Анулювання такої домовленості може мати місце лише за взаємної згоди про це роботодавця і працівника. Оскільки цього не сталося, 1 вересня 2008 р. трудовий договір було розірвано з Борисом за п.1 ст. 36 КЗпП.

Дайте юридичний аналіз ситуації.

Відповідь: Сама собою згода роботодавця задовольнити прохання працівника про розірвання трудового договору до закінчення строку попередження не означає, що трудовий договір має бути припинено за п.1 ст. 36 КЗпП, якщо не було домовленості сторін спеціально про цю підставу припинення трудового договору. Як видно з умов задачі, такої домовленості не було. Тому щодо розірвання трудового договору у даному випадку застосовуються правила ст. 38 КЗпП (розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк, з ініціативи працівника). Оскільки до закінчення не тільки строку попередження, а ще до настання дня, коли власник мав видати наказ про звільнення Бориса, останній відкликав свою заяву, роботодавець не мав права звільняти працівника. Тому звільнення є незаконним і Борис вправі звернутися з позовом.

2.                 Громадянин України Петрусь через скрутне матеріальне становище вирішивприйняти пропозицію терористичного угруповання, що діяло в одній з європейських країн, та стати її членом. Певний час Петрусь здійснював протиправну діяльності у складі цього угруповання поза межами території України, у результаті чого був оголошений в міжнародний розшук. Через певний час Петрусь був затриманий на території України. Зважаючи на те, що Петрусь брав участь у вчиненні тяжких та особливо тяжких злочинів за межами України, прокурор звернувся до Комісії при Президентові України з питань громадянства для вирішення питання про втрату Петрусем громадянства України.

Які підстави припинення громадянства України Вам відомі?

Які підстави для втрати громадянства України Вам передбачені чинним законодавством?

Які основні завдання ставляться перед Комісією при Президентові України з питань громадянства?

Чи підлягає подання прокурора задоволенню? Кількість балів: 25 б.

                                                                                Загальна кількість балів       68 б.

pdf
Додано
30 січня
Переглядів
46
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку