Завершальний етап Другої світової війни

Про матеріал

Заняття стимулює викладача до впроваджен­ня нових інноваційних технологій. Після такого заняття відразу можна відчути, як змінилося ставлення до предмета студентів, а це буде додатковим стимулом до праці.

Перегляд файлу

Лекція №16.

 

Завершальний етап II світової війни

Мета: - Ознайомити  студентів з основними пунктами Кримської  та                                                                                       Потсдамської конференції;                                                                                                                          

             - з*ясувати суть і наслідки війни з Японією і її капітуляції

Тип заняття: Лекція.

                                                       Хід лекції

I. Орг. момент.

II. Повідомлення теми, мети, і плану лекції.

III. Актуалізація  спорних   знань.

               1. Чому США і Англія відкрили Другий Фронт у Європі в 1944 році?

               2. За яких обставин відбулось визволення Франції?

               3. Яких держав армії брали участь у визволенні столиці Італії від нім. окупантів?

 IV. Мотивація навчальної діяльності.

 V. Вивчення нового матеріалу.

                                                        План

1. Кримська конференція та створення ООН.

2. Капітуляція Німеччини. Потсдамська конференція.

3. Капітуляція Японії.

 I.4-11 лютого 1945 року - конференція в Ялті( Й.Сталін, Ф. Рузвельд, У. Черчілль). Передбачали вироблення плану остаточного розгрому Німеччини і визначення основ післявоєнного облаштування світу.

Союзники домовились розділити Німеччину на окупаційні зони в яких владу будуть здійснувати СРСР,США та Англія. Для розв*язання нім. питань було створено Контрольну раду.

 СРСР вимагало накласти на Німеччину репарації до 20 млрд. доларів, для цього у Москві мали створити Комісію з питань репарації.

Конференція прийняла Декларацію про звільнення Європи, в якій СРСР, США І Англія зобов*язувались проводити узгоджену політику щодо ек.політ. проблем держав, що були звільнені від фашизму, на принципах демократії.

 Секретна угода передбачала вступ СРСР у війну з Японією через 2-3 місяці після капітуляції Німеччини.

 На конференції вирішили створити ООН, що гарантувала б народний мир і безпеку.

 

 

 

 

 

 * робота з іст. документом

Кримська  конференція  4-11 лютого 1945 року

Угода по Японії і Китаю

Керівники Трьох Великих Держав -  Радянського союзу, Сполучених Штатів Америки  і Великобританії – погодилися в тому, щ через два - три місяці після капітуляції Німеччини і закінчення війни в Європі Радянський союз вступить у війну проти Японії на стороні Союзників за умови:

  1. Збереження status quo Зовнішньої Монголії ( Монгольської Народної Республіки);
  2. Відновлення тих, що належали Росії прав, порушених віроловним нападом Японії в 1904 р., а саме :

а) повернення Радянському Союзу південної частини про. Сахаліну і всіх прилеглих до неї островів;

b) інтернаціоналізації торгівельного порту Дайрена  із забезпеченням переважних інтересів Радянського Союзу в цьому порту і відновлення оренди на Порт – Артур як на військово – морську базу СРСР;

с) спільній експлуатації китайсько – восточной залізниці і Південно – маньчжурській залізниці , що дає вихід на Дайрен, на початках організації змішаного Радянсько – китайського суспільства із забезпеченням переважних інтересів Радянського союзу, при цьому мається на увазі, що Китай зберігає в Маньчжурії повний суверенітет;

3. Передачі Радянському Союзу Курильських островів  

Передбачається, що угода відносно Зовнішньої Монголії і вище зазначених портів і залізниць зажадає згоди генералісимуса Чан Кайши. За порадою Маршала І.В.Сталіна  Президент прийме заходи до того, щоб було отримано таку згоду.

Глави Урядів Трьох Великих Держав погодилися в тому, що ці претензії Радянського Союзу мають бути безумовно задоволені після перемоги над  Японією.

(274)

Зі свого боку Радянський Союз виражає готовність укласти з Національним Китайським Урядом пакт про дружбу і союз між СРСР і Китаєм для надання йому допомозі своїми озброєними силами в цілях звільнення  Китаю  від японського іга.

Протокол про переговори між главами трьох урядів на Кримській конференції з питання про репарації натурою з Німеччини.

(272)

Глави трьох урядів умовилися про наступний:

  1. Німеччина зобов*язана відшкодувати в натурі збиток, заподіяний нею в ході війни союзним націям.

Репарації повинні виходити в першу чергу тими країнами, які винесли головний тягар війни зазнали найбільших втрат і організували перемогу над ворогом.

  1. Репарації повинні стягуватись з  Німеччини в трьох формах:

а) одноразові вилучення протягом двох років після капітуляції Німеччини або припинення організованого опору з національного багатства Німеччини , що знаходиться як на території самої Німеччини, так і поза нею ( устаткування , верстати, судна, пересувний склад, німецькі вкладення за кордоном, акції промислових , транспортних, судноплавних і інших підприємств Німеччини і так далі), причому ці вилучення мають бути проведенні головним чином з метою знищення військового потенціалу Німеччини;

б) щорічні товарні постачання з поточної продукції після закінчення війни протягом періоду , тривалість якого має бути встановлена;

в) використання німецької праці.

3. Для вироблення на основі вищевикладених принципів детального репараційного плану в Москві Фундирувалася Міжсоюзна Комісія з Репарації у складі представників від СРСР, США і Великобританії.

4. Відносно визначення спільної суми репарацій, а також її розподілу між пострадавшими  від німецької агресії країнами радянська і американська делегації погодилися про наступний : « Московська Комісія з Репарацій в первинній  стадії своєї роботи  прийме як базу для обговорення пропозицію Радянського Уряду про те, що спільна сума репарацій відносно до пунктів «а» і «б» статті 2 –ою повинна складати 20 мільярдів доларів і що 50 % цієї суми йде Радянському Союзу».

Британська делегація вважала, що аж до розгляду питання про репарації Московською Комісією з Репарацій не можуть бути названі жодні цифри репарацій.

(273)

Наведене вище радянсько-американське пропозиція передана Московській Комісії з Репарацій як одна з пропозицій, що підлягають її розгляду.

II. 25 квітня 1945 р. відбулась зустріч союзників, після чого розпочався штурм Берліна.

У ніч з 8 на 9 травня представники нім. командування підписали акт про капітуляцію Німеччини. Верховна влада на нім. території перейшла до уряду союзних держав.

17 липня - 2 серпня – Потсданська конференція ( біля Берліна). Урядів СРСР, США І Великобританії. Вона виробила принцип політики союзних держав щодо Німеччини і її сателітів визначила перспективи мирного врегулювання в Європі.

Конференція ухвалила спеціальну постанову про створення військового трибуналу для суду над фашистськими злочинами.

 

 

 

 

 

 

 

  • Робота з документом

З рішень Постдамської конференції трьох держав

1.  Повне роззброєння, демілітаризація Німеччини і ліквідація всієї німецької промисловості , яка може бути використана для військового виробництва. З цією метою:

а) всі сухопутні, морські і повітряні збройні сили Німеччини ; СС,СА (штурмові загони). СД (служба безпеки) і гестапо з усіма організаціями, штабами та установами включаючи генеральний штаб; офіцерський корпус, корпус резервістів , військові училища, організації ветеранів війни та всі інші військові та напіввійськові організації разом з їхніми клубами й асоціаціями, що служать інтересами підтримки військових традицій у Німеччині , будуть повністю й остаточно скасовані , щоб назавжди відвернути відродження і реорганізацію німецького мілітаризму і нацизму.

III. Знищити націонал-соціалістичну партію, її філіали, підконтрольні організації ; розпустити всі нацистські установи; запобігти їх відродженню в будь-якій формі, заборонити всяку нацистську і мілітаристську діяльність та пропаганду…

5. Воєнні злочинці ті, хто брав участь у плануванні або здійсненні нацистських заходів , що тянуть за собою або мають своїм наслідком звірства і воєнні злочини , повинні бути заарештовані та віддані до суду…

9. У Німеччині повинні дозволятися та заохочуватися демократичні політичні партії з наданням їм права скликання зборів і прилюдного обговорення …

11. З метою знищення німецького воєнного потенціалу виробництво зброї, повинно бути заборонено .

12. При організації економіки Німеччини  головну увагу слід звернути на розвиток сільського господарства і мирної промисловості для внутрішнього використання.

 

 

 

3. – 9 серпня 1945 р. СРСР оголосила війну Японії і розпочав воєнні операції. Навальний наступ  радянських військ у Пн.-Сх. Китаї завершився розгромом і капітуляцією Квантунської армії. Пн.-Сх. Китай  Пн. Корея ,Пд. Сахалін і Курильські о-ви були зайняті військовими СРСР.

- 6 серпня 1945р. – американська авіація скинула бомбу на Хіросіму , а 9 серпня- на  м. Нагасакі ( 200 тис. жертв) , як демонстрація воєнною могутністю США.

   50%, СРСР-55%.   

VI  систематизація і узагальнення.

VII. підсумок.

VIII д/з

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лекція №17

США і Канада в другій половині 20 початок 21 ст.

Мета:  - Схарактеризувати політичне становище США і Канади у післявоєнний період;                                                                               - проаналізувати політику «Маккаризму», «лібералізму Дж. Кеннеді» та  «ритганоміку» 

  • схарактеризувати зовнішню політику США та Канади у другій половині 20 ст.

Тип заняття: лекція.

Хід лекції

 

  1. Орг. Момент
  2.   Повідомлення теми, мету і плану лекцій.
  3. Актуалізація опорних знань.
  4. Вивчення нового матеріалу

План

  1. США в 1945 – 1960рр. «Маккартизм»
  2. Ліберальні реформи  Д-Кеннеді. Рух чорношкірого населення.
  3. Зовнішня політика США в 70 –ті  рр.
  4. Суть «рейганоміки »
  5. США на сучасному стані
  6. Соціально-економічний розвиток Канади в кінці 20 ст.

 

1)– США вийшли  з II св.. війни ек. І політично могутньою державою, що мали вплив на всі регіони світу, за винятком країн  комуністичного блоку. Її нац.. дохід зріс більше ніж в 2 рази в с/г індекс продукції зріс за  1939-1945 на 16 пунктів.

Американські корпорації посіли провідне місце  у світовому капіталіст. господарстві.  Експорт США зріс у 2,3 рази. У США  було зосереджено = 3/4 світових запасів золота.

-США володіли нового зброєю-атомною бомбою їх військово-морські і повітряні сили були розташовані  у найважливіших стратегічних пунктах Зх. Європи, Азії, Африки.

США зайняли домінуюче  становище у НАТО і очолили його верховне командування.

  • М. Нью-Йорк стало штаб-квартирою ООН(1945р.)
  • У зовнішній політиці США у повоєнні роки  дотримувались концепції «нац.. безпеки»,для її реалізації було ств. Роду Нац. Безпеки та ЦРУ.

Але у 1947р. було введено «доктрину стримування »    основою якої : стала ідея про можливу адресою  з боку СРСР і потребу обрати зх світу  від поширення комунізму. Для усього ввели в дію «доктрину Трумена» США виділяли кошти Греції  та Туреччині для протидії комуністичним силам у Сх. Середзерномор`ї .

  • У 1954 «доктрину стримування» змінила  « доктрина масової відплати» - на випадок потреби вдатись до ядерного удару по СРСР.
  • На зміну їм припинила» доктрина гнучкого реагування , що допускала ведення війни звичайними засобами , а не ядерними.  

У повоєнні роки в США утісняються права уряду демократів а посилюються правові сили . На зламі 1940- 1950-х рр. в США панувала політика « маккука» твердила про засміченість державного арарату комуністичними  елементами.

Внаслідок усього ,владні  структуру , а потім керівництво установило, фірм почали масової перевірки працювали на  лояльність . Так відділ перевірки були ств. у всіх міністерствах . Активну роль у пошуку підрівних елементів виконувала комісія Конгресу у справі розслідування антиамерик.  діяльності та аналогічні комісії у штатах.

Професорів університетів , працівників інститутів, телерадіокомпанії , профспілок, фондів зобов*язувались  подавати письмові заяви «про діяльність» і звітувати . Тих хто не погоджувались звільняли з роботи , або ув*язнювали. Складались « чорні списки» «неблагонадійних» установ. газет.

На усьому фоні йде загострення «холодної війни» між сходом і заходом.

«Маккартизм» критикував уряд демократів за недостатню боротьбу з комунізмом.

-1952р. – президентом США став республіканець прихильник маккартизму « Д.Ейзенхауер » . Але з часом    Ейзенхауер відходить від політики «маккартизму»  через вимоги Маккарті примусили країни Європи відмовитись від торгівлі з прокомуністичними країнами , та через компанію пошуків « підривної  діяльності» в армії США.

-2 грудня 1954 р. – Сенат  США ухвалив резолюцію , що засуджувала поведінку Маккарті , політика , маккартизму пішла на спад. 

- Розгортання іде НТР.

* Швидке зростання практичної ефективності науки.

* Застосування нових революційних досягнень (синтетичні матеріали, атомна енергія , електронно- обчислювальні машини) .

*Перебудова системи освіти США (система декалаврату і магістру, 12- річна середня освіта) прогрес в розробці ядерної енергетики  хімтехнологій, в кібернетику.

2)  - 1961-1963рр. президентство ДЖ. Кеннеді , його програма «нових рубежів» передбачала: 

1 комплексна «перебудова» регіонів хронічної дипресії

2 допомога фермерам

3 підвищення мінімальної зарплати

4 покращення соц.. забезпечення

5 перекваліфікація безробітних

6 вирішення проблем громадських  прав нац. меншин молоді

   Деякі соціальні реформи почали діяти вже з 1961-1962року.

В основу програми  на 1964  було покладено «»  Тальну атаку  на бідність.

22,11,1963 – під час візиту у м. Даллас (Техас  )ДЖ. Кеннеді  було вбито.

1963 – 1968 президент Л.Дженсон. оголосив війну з бідністю. Україні відкрились 123 профцентри підголовки молоді  (195 тис, з них 50%- афроамериканці). Програму про працевлаштуванню підлітків за місцем проживання; навчання малограмотних дорослих безробітних.

Але у д.п. 1960 –х роках у зв’язку з війною у В`єтнамі, іде згасання, війни з бідністю.

  • У 1962р. СРСР почав  розміщувати на Кубі ракету середнього радіусу дії -> америк. збройні сили    виступили проти всього. Розпочалася морська блокада  Кубу, в світі опинився на порозі ядерної війни, але Хруцов  і Кеннеді її не допустили.
  • 1964-1968 рр. Американсько-Вєтнамська війна проти комуністичного режиму в Індокитаї
  • В сер. 1950 роках в США  розпочався рух негрів за громадянські права. Це викликало опір расистів- програм побиття негрів, теракти.
  • 1957 1960 – Антидискримінаційні закони, але еміграція негрів збереглася в школі , транспорті ; лікарнях.
  • 1960- 1961рр. – масові сидячі «демонстрації» проти расової дискримінації в сфері послуги.
  • - «Рейси свободи» через пд.. штати

- Рух за рівноправність очолив Мартін Лютер Кінг, що відстоював прямі ненасильницькі дії в боротьбі.

- Адміністрація Кенедді внесла законопроект про скасування цензу грамотності на виборах, але сенат його відхилив .

1964 – діяла конст. поправка про скасування виборчого порядку.

Афроамериканців призначають на посади у державному апараті, контактують з негритянськими лідерами.

  1963 – боротьба негрів проти еміграції в сфері послуг у м. Бірмінгем (Алабама); вибух у «чорному гетто» в Нью-Йорку Торгемі Там використовувались вже зброя, підпали кварталів .

1989- 1992 рр. – президент Джордж  Буш. В ході зустрічей між президентом Бушем   ім.. Гобачовим на Мальті (1989) в Вашингтоні (1990) відбувся перехід  до співробітництва і взаємодії.

1991- договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО)

З 1992р. – президент Б. Клінтон, демократ. Його програма:

  • Боротьба зі злочинністю
  • Скорочення бюджетного  дефіциту
  • Усунення бар*єрів у міжнародній торгівлі
  • Реформи охорони  здоров`я та системи соц..  забезпечення
  • Зміцнення інститутів міжнародної безпеки в Європі
  • Розв`язання блиськосх.  проблем
  •  Припинення поширення озброєнь і скорочення їх

Б.Клінтон та Л. Кравчук проголосили початок нової ери  у відносинах між США і Україною. Україна перша приєдналась до програми співробітництва з НАТО «партнерство заради миру»

*  Фотографічний матеріал,що  стосується президентства Б. Клінтона

5)  * на самостійне опрацювання президентства Дж.  Буша молодшого та Б. Обами.

6)- Бурхливий розвиток Канадської  ек. в роки II – ї  світової війни та вагомий внесок в  б-бу з фашизмом сприяли значному піднесенню міжнародного статусу Канади.

Канадські озброєнні сили брали активну участь у бойових діях  союзників на  фронтах Італії, Франції, Індії і Бірми  

У 1952  губернатором Канади став канадець В. Мессі.

У 1945 – 1949 і 1953 рр.на виборах перемогла ліберальна партія (до 1948рр уряд очолював Макенді Кінг, а потім – Луї  Сен-Лоран )

У 1957р. – консервативна виграли вибори і сформували уряд на чолі з Дж. Діфенбайкером.

Їх програма:

  • Розвиток Півночі
  • Відновлення традиційних з Англією
  • «Канадизація» ек. і культури
  • Ліквідація і безробіття
  • Соц. Реформи (знищення податків,підвищення пенсії )

Але ці реформи в дечому потерпіли крах, позиції партії слабшати.

  • Вибори виграв ліберальний уряд  Л.Пірсона. Він зіткнувся з нац. проблемою франкомовного населення Канади .
  • У 1969р. новий ліберальний уряд Трюдо провів закон, який проголосив рівноплавність,англ.. і фр.  мову.  у державному  апараті ;двомовність.
  • «закон № 22» (1974) Квебекського парламенту проголошування французької мови єдиною офіційною мовою провінцій.
  • Але під час референдуму 1980р., незалежність квебеку підтримало лише 40 % виборців.
  • Акт про Канаду (1982)- припинив дію законів Великобританії щодо цього домініану . На його основі було прийнято Акт про конституцію.
  • З 1984 до влади прийшла прогресивно –консервативна партія  на чолі з Б. Малруні . Їх програма :
  • Зменшення видатків на соціальні програми
  • Подолання інфляції через контроль над зарплатою.
  • Сприятливий клімат для іноземних інвестицій
  • Вільна торгівля з США
  • З  1993 уряд країни очолив лідер Ліберальної партії Жан Кретсен . Знову постала квебекська проблема .

Пріоритетне значення у зовнішній політиці Канади надавались відносинам з США . Перший посол України в Канаді Левко Лук*яненко

Систематизація та узагальнення.

Підсумок

 Д\З

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
7 серпня 2018
Переглядів
1314
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку