Збірка контрольних робіт з української мови (7 клас)

Про матеріал

Матеріал містить збірку контрольних робіт з української мови за програмою для учнів 7 класу. Контрольні роботи містять різнорівневі завдання з вибором однієї правильної відповіді, на встановлення відповідності, написання розгорнутої відповіді на питання.

Перегляд файлу

Учителька 
Цей день видався Вірі Іванівні особливо тяжким. Боліла голова, нило серце, і хотілося лиш одного: лягти і мовчки лежати, заплющивши очі. А тим часом треба було ще йти на останній урок. Коли пролунав дзвоник, на превелику силу підвелася з-за столу, взяла журнал і подалася з учительської. 
До класу зайшла вже звичайною розміреною ходою. Швидким, пильним поглядом окинула учнів. Усі на місцях, крім двох: Віктор Старченко в кутку вікна притис коліном до підлоги Веселовського, а той пручався й кричав: 
- Пусти, он вчителька йде! 
І доки він буде, оцей лобуряка, псувати їй нерви? З початку року не було дня, щоб він не викинув якогось коника. І до того ж абсолютно не хоче вчитись! Скільки вмовляла, переконувала… Тижня н6е минуло, як дав обіцянку виправитись. І от знову… 
Сяк-так одбувши урок, Віра Іванівна, похмура й незадоволена, повернулась до вчительської, сунула в шафу щойно зібрані в учнів зошити й опустилась на канапу. 
- Віро Іванівно, ходім додому! – гукнули вже з порога колеги. 
- Дякую, нам сьогодні не по дорозі. Я ще зайду до батьків одного учня. 
Надворі було зоряно. Десь зовсім близько, з невидного за будівлями залізничного насипу, пролунав гудок тепловоза. Віра Іванівна глибоко зітхнула і обережно рушила вперед по підмерзлих калюжах. 
Та раптом в очах потемніло… 
Хлопець збентежено стояв поруч із кухлем у руках. Нарешті зміркував щось і захапався: 
- Я зараз… Я покличу маму… Вона тут, у сусідів. 
Вікторові слова не зразу дійшли до свідомості Віри Іванівни. Якийсь час вона непорушно сиділа з відкинутою назад головою, потім розплющила очі і вмостилася зручніше на м’якому сидінні. Таблетка подіяла, і Вірі Іванівні потроху ставало краще. Коли Віктор із матір’ю вбігли до кімнати, то побачили вчительку вже у звичайній невимушеній позі людини, що заглянула на хвилинку до знайомих. 
- Добридень, - першою озвалась Віра Іванівна до захеканої господині. – Пробачте, що налякала вас. І не турбуйтесь, будь ласка. Мені вже краще. 
- Та ви б хоч прилягли, - заклопоталася Вікторова мати. 
- Ось я вам подушечку дам… - і вона кинулась до широкого нікельованого ліжка, огрядна, повнотіла, але жвава й метка, ніби дівчинка. 
- Ні, ні, не треба, - спинила її Віра Іванівна. – Нічого не треба. Уже все пройшло. Я просто перевтомилась. 
- Та як же й не перевтомитись, - підхопила господиня, сідаючи біля вчительки на канапі. – Вам би оце вже дома бути, коло сім’ї, а ви аж до нас примандрували… Мабуть, мій знов якусь штуку встругнув? – вона кивнула на сина, що був зостався коло дверей, але там уже й місце було холодне. 
Віра Іванівна й собі позирнула на двері, потім на похмурніле лице господині і… не сказала нічого. Гіркі слова про її сина самі собою застрягли на кінчику язика. Дивна річ! Вони вже здалися зайвими, непотрібними, вони просто втратили всяке значення після того… так, власне, після того, як Віра Іванівна побачила коло себе Віктора з емальованим кухлем у руках. 
- Біда мені з цим шибеником, - вела тим часом господиня далі, - і в кого він такий удався? Дома хлопець як хлопець – матір він розуміє. А от у школі. І Марія Семенівна на нього жалілась. 
- А я не жалітися прийшла, - заперечила Віра Іванівна. – Просто хочу познайомитись з вами, поговорити. 
- Правда? – одразу повеселішала Вікторова мати. – Ну, слава богу! А як же там його успіхи? 
- Бачите, - обережно почала Віра Іванівна. – Йому треба серйозно попрацювати у цьому році. Він надто відстав від інших учнів. Я знаю, що Віктор здібніший за декого з тих, хто вчиться краще а нього. 
Віра Іванівна заходилася пояснювати, як можна і треба подолати відставання. Вона чудово знала, що хлопець у кухні прислухається до розмови, і зверталася, власне, до нього, їй чомусь вірилось, що тепер він по-новому сприймає її слова. 
Кивнувши на прощання господині з сином, що провели її до порога, Віра Іванівна спустилася сходами і вийшла на вулицю. І тут раптом усвідомила те, що вразило її в тому погляді Віктора. Вперше сьогодні хлопець побачив у ній не просто вчительку, що раз у раз робить зауваження, ставить двійки, а людину, живу людину, котра може занедужати, ба навіть вмерти… 
( За І. Христенко; 640 слів). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Аудіювання

                                                                     7 клас
                                                               УЧИТЕЛЬКА
1. До якого стилю належить даний текст: 
а) публіцистичного; б) художнього; в) розмовного; г) наукового? 
2. Чому день видався Вірі Іванівні тяжким: 
а) була несприятлива погода; б) був напружений робочий день; 
в) вона нездужала; г) думки про сім’ю відволікали від роботи. 
3. Що зіпсувало настрій учительки: 
а) гамір учнів; б) верещання Веселовського; 
в) непідготовлений клас до уроку; г) вчинок Віктора Старченка? 
4. Повернувшись до вчительської, Віра Іванівна сунула в шафу: 
а) класний журнал; б) конспекти і підручники; в) щойно зібрані зошити; 
г) власний портфель. 
5. Яка ідея раптово спала на думку вчителя: 
а) відвідати батьків Віктора Старченка; 
б) догнати своїх колег; 
в) порадитись з психологом щодо поведінки учня; 
г) залучити до виховання хлопця директора. 
6. Віра Іванівна зайшла до батьків Віктора: 
а) познайомитися з ними; б) пожалитися на хлопця; в) насварити учня; 
г) похвалити Віктора. 
7. Що вразило її в погляді Віктора: 
а) ворожість; б) неприязність; в) людяність; г) страх? 
8. Як зреагував учень на стан Віри Іванівни: 
а) подав води; б) зачинив двері перед носом; 
в) звернувся за допомогою сусідів; г) розгублено й безпорадно кліпав очима? 
9. Як мати Віктора поставилась до вчительки: 
а) неприязно; б) запропонувала прилягти; в) не стала розмовляти; 
г) з недовірою? 
10. Чому вчителька не стала жалітись і дорікати матері за вчинок сина: 
а) було обмаль часу; 
б) вирішила глибше познайомитись із відносинами в сім’ї; 
в) почувала себе недобре; 
г) відкрила для себе іншого, досі не знаного Віктора? 
11. Мати назвала Віктора: 
а) шибеником; б) розумником; в) недотепою; г) ледарем. 
12. Чому Віра Іванівна так наполегливо пояснювала, як можна подолати відставання: 
а) щоб мати контролювала сина; 
б) щоб Віктор звернувся за допомогою до «сильних» учнів; 
в) щоб Віктор повірив у себе і по-новому сприйняв її слова; 
г) щоб заповнити час розмовою? 

Перегляд файлу

 

                  Текст для контрольного читання мовчки  для 7 класу

                                                            Дідух

Нині ми не можемо уявити новорічного вечора без ялинки. Ця запозичена традиція стала для багатьох родин неабиякою проблемою: оскільки Україна за останні десятиліття добряче обліснилась, а відтак з кожним роком стає все тяжче придбати соснові чи ялинкові деревця. Щоб задовольнити цю забаганку, дехто вдіється навіть до злочину:  самовільно вирубує красунь у скверах, парках, на майданах чи обочинах доріг і цим завдає непоправної шкоди на тільки краєвидам, але й екології.

З цього огляду годилося б глибше познайомитися з нашими давніми національними традиціями. Живучи серед дрімучих лісів, наші пращури побожно ставилися до, як ми нині кажемо, своїх зелених друзів. Окремі породи дерев і навіть цілі гаї вважалися священними. Як же прикрашали на різдвяно-новорічні празники свої помешкання наші предки? Своєрідним замінником нинішніх ялинок був Дідух. Сучасникам ця назва мало про що говорить. Але раніше в кожній оселі на почесному місці – покуті – стояв необмолочений сніп. Його готували під час жнив. Завершуючи косовицю жита чи пшениці, женчики гуртом в’язали жнив’яного снопа. Для цього вибирали найкраще колосся.

Обряд виготовлення Дідуха супроводжувався багатьма дійствами. Женчики вибирали з-поміж себе найгарнішу дівчинку, піднімали її на руках і, вручивши «святочного Дідуха», з піснями та іграми йшли до оселі. Біля воріт їх мали зустріти господар з господинею й викупити «вінця жнив», після чого всі заходили у світлицю, ставили снопа на покуть і сідали за святочну вечерю.

В одних випадках Дідуха тримали в хаті, доки не обсіються на зиму, в інших – по завершенні обжинкової вечері господар виносив його в комору.

Дідух стояв у коморі до Різдва. На святвечір господар, зодягшись у праздникову одіж, йшов за колядником, поштиво вносив снопа в хату і прилаштовував його колосся вгору біля кубельця з сіном, що лежало на покуті, примовляючи:

- Дай, Боже, того свята щасливого спровадити і Нового року дочекатися, од Нового року до Богоявлення, од Богоявлення до Воскресення, од Воскресення аж до ста літ, поки Пан-Біг визначив вік усьому посполу, хто є в тому дому!

Дідуха, як правило. Обперізували житнім перевеслом; дехто перев’язував його ще й залізним ланцюжком, а зверху клав господарське начиння – ярмо, плуга, борону чи окремі деталі від них. Традиційно «святочний Дід» стояв до другого дня Водохрещ, після чого його разом з сіном виносили з хати й молотили. У деяких регіонах, зокрема на Чернігівщині, пропонували це робити засівальникам на Василя. Зерно використовували в магічних діях – робили перший весняний засів. Це був запобіжний та охоронний засіб.

Щоправда, в різних регіонах були свої особливості. Скажімо, на Поліссі Дідом називали в’язанки соломи чи сіна. Їх напередодні Різдва вносили до хати, притрушували долівку, найчастіше під столом, і клали господарський ренамент. Тут збиралися в гурти діти й кудкудакали, коли господиня несла на покуть кутю – «щоб курча добре плодилося». За Дідуха могла правити й околотина – вимочений сніп.

Солому чи сіно від Діда тримали від Різдва до Нового року. Опівночі, як наступало Новоліття, батько з найстаршим сином згрібали солому, виносили в садок й підпалювали, щоб дим обкурив фруктові дерева – «тоді щедро вродить садовина і не пошкодить її ні мороз, ні гусінь». Тут же спалювали сміття, яке протягом свят не можна виносити з хати. Вогнище підтримували аж до світанку – «народин сонця». Дійство це називалося «палити Діда».

З околотяного Дідуха поліщуки крутили перевесла, якими обв`язували  фруктові дерева, а також використовували для господарських потреб – виготовляли устілки, додавали до пійла, коли телилась корова, тощо. Це саме вчиняли із сіном: господині тримали його для кубел, коли садовили на яйця квочку – «щоб курчата добре висиджувались», прикривали новонароджених телят і ягнят, робили подушки для небіжчиків.

Розмаїті обряди, пов’язані з обрядовим «святочним Дідом»; але все ж найшляхетнішим був Дідух з обжинкового снопа. Він не лише прикрашав оселю, але й символізував пращурів давнього роду. Не випадково до свят-вечірнього столу запрошували всіх кревних духів, щоб у такий спосіб заручитися їхньою опікою.

                                                 ( За В. Скуратівським;     606 слів). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ ДО ТЕКСТУ

«ДІДУХ»

 

  1. Новорічного вечора не можна уявити без:

а) ялинки;        б) свячених овочів;       в) вінка;            г) гілки вишні.

 

  1. Наші пращури ставилися до дерев:

а) бережно (вважали їх священними);              б) байдуже;

в) як до дерев;                                                      г) не надавали їм особливого значення.

 

  1. Замінником ялинок був:

а) дідух;          б) туя;               в) барвінок;                     г) гілки вишні.

 

  1. Дідуха готували:

а) під час жнив;           б) навесні;               в) восени;             г) на Івана Купала.

 

  1. До Різдва Дідух зберігався:

а) у коморі;           б) під лавою;          в) біля мисника;          г) у хліву.

 

  1. Господар у віншуванні бажав:

а) довголіття;            б) сварок;           в) безхліб’я;             г) добрих взаємин із сусідами.

 

  1. Дідух стояв у хаті до:

а) другого дня Водохреща;     б) Василя;        в) Стрітення;         г) Великодня.

 

  1. Обмолочене зерно вважали:

а) охоронним засобом;                б) засобом, який має магічну силу;

в) засобом, завдяки якому ведеться господарство;

г) засобом, який зберігає мир між сусідами.

 

  1. На Поліссі Дідом називали:

а) в’язанки соломи чи сіна;                     б) гілки сосни;

в) квітки безсмертника;                           г) засушений барвінок.

 

  1.  Палячи Дідуха, обкурювали димом:

а) фруктові дерева;       б) хату;       в) хлів (стайню);       г)квітник.

 

  1.  Сіно, яке служило Дідухом, господині:

а) використовували в господарстві;                 б) спалювали;

в) викидали;                   г) закопували.

 

  1.  Дідух з обжинкового снопа символізував:

а) пращурів давнього роду;           б) мир;            в) заможність;         г) довголіття.

Перегляд файлу

Контрольна робота

Службові частини мови. Вигук.

Варіант 1

1. Сполучник – це службова частина мови, яка:

    а) виражає почуття, спонукання до дії, але не називає їх;

    б) вживається для зєднання однорідних членів речення і частин складного  речення;

    в) виражає залежність іменника, числівника та займенника від інших слів у словосполученні;

    г) вносить різні додаткові відтінки значення в речення.

2. Вкажіть рядок, у якому всі сполучники єднальні:

    а) також, не тільки, а, але;                            б) або, чи, то, хоч, чи…чи;

    в) і, й, та( в значенні і), ні-ні, як-так;       г)  ні-ні, не то…не то, або…або, і.

3.Вкажіть рядок, у якому всі сполучники часові:

    а) тим що, як тільки, аж, що й;          б) як, мов, наче, мовбито;

    в) що, як, ніби, дарма що;                   г) ледве, тільки, як, щойно, після того як.

4. Вкажіть рядок, у якому частка не з різними частинами мови пишеться окремо:

      а) ні\який, ні\кчемний, ні\до\чого;       

     б) ні\що; ні\дощ, ні\сніг; ні\з\ким;

      в) ні\вроку; ні\високий, ні\низький;                       

     г) ні\до\чого, ні\з\ким; ні\холод, ні\тепло.

5. У якому рядку всі прийменники пишуться разом?
А) Незалежно/від, на/перед, з/під, за/ради, з/за.
Б) По/між, згідно/з, під/час, в/продовж, з/поміж.
В) В/наслідок, до/вкола, в/здовж, на/вколо, що/до.
Г) На/впроти, у/зв'язку/з, поруч/з, з/метою, з/посеред.
Д) За/для, відповідно/до, незалежно/від, о/крім, по/за.

6. Визначте, у якому рядку всі сполучники підрядні.
А) Бо, тому що, оскільки, якби, дарма.
Б) Бо, та, проте, начебто, ніби.
В) Але, мов, як, щойно, якщо.
Г) Хай, ні...ні, ледве, й, однак.

7.На які групи поділяють підрядні сполучники?
А) Причинові, часові, умовні, мети, єднальні.
Б) Часові, умовні, мети, порівняльні, розділові.
В) Причинові, часові, умовні, мети, допустові, порівняльні, з'ясувальні.
Г) Мети, допустові, порівняльні, з'ясувальні, часові.
Д) Часові, умовні, причинові, єднальні, допустові, з'ясувальні.

8. У якому рядку всі прийменники пишуться через дефіс?
А) Із/за, з/під, з/попід, з/поміж, з/посеред.
Б) З/поза, з/за, в/наслідок, по/при, не/зважаючи на.
В) За/для, за/ради, по/серед, по/руч, в/наслідок.
Г) Незалежно/ від, згідно/з, під/час, відповідно/до, з/понад.

9. У якому рядку всі сполучники складні?
А) Щоб, немов, ніж, якби, раз.
Б) Якщо, теж, також, бо, немовби.
В) Мовбито, немовбито, начеб, проте, нібито.
Г) Начебто, цебто, щоб, буцімто, але.

10. Укажіть речення, у якому відокремлюється вигук (деякі розділові знаки опущено):

А) О земле рідна, я тебе люблю.
Б) О серце, серце, не печалься.
В) О сину мій, не забувай про мене.

Г) О це ти добре придумав.

11. Установіть відповідність між службовою частиною мови та її характеристикою:


1. Взяв лише пляшку води

2. летить над містом

3. співає та пританцьовує

4. чергувати протягом доби

 

А. похідний прийменник

Б. непохідний прийменник

В. сполучник сурядності

Г. сполучник підрядності

Д. обмежувально-видільна частка


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Контрольна робота

Службові частини мови. Вигук.

Варіант 2

1. Частка – це службова частина мови, яка:

     а) виражає почуття, спонукання до дії, але не називає їх;

     б) вживається для зєднання однорідних членів речення і частин складного речення;

     в) надає окремим словам, словосполученням, реченням додаткових смислових та емоційних         відтінків у значенні;

     г) виражає залежність іменника, числівника та займенника від інших слів у словосполученні;

2. Позначте рядок, у якому всі прийменники складені:

   а) кругом, крізь, поруч, про;          

б) залежно від, незважаючи на, під час;

в) близько, всупереч, проти, у зв’язку.         

г) кінець, задля, коло, з, від.

3.Позначте рядок із правильно побудованими словосполученнями:

   а) послати за хлібом, піти за водою;

   б) по проханню батьків, зайшов під вечір;

   в) ріс серед сосен, продирався крізь кущі;

   г) дати по яблуці, зруйнований через повінь.

 

4. Вкажіть рядок, у якому всі сполучники непохідні:

    а) а, бо, і, але;            

б) а, але, якщо, як;         

в) зате, що, і, бо;        

г) коли, немов, хоч, або.

 

5. Вкажіть рядок, у якому всі сполучники протиставні:

    а) зате, проте, однак. але;                  б) і, та ( в значенні але), ні-ні;

    в) або, чи, то, однак;                           г) хоч…хоч, чи…чи, але, зате.

6. Позначте рядок, у якому всі прийменники первинні:

   а) круг, незважаючи на, з-під, до;

   б) за, над, навпроти, поряд, через;

   в) без, біля, у, в, для, до, над, під;

   г) через, з-за, край, коло.

7. Вкажіть рядок. у якому всі сполучники  розділові:

    а) як-так, а й, зате, але;                      б) то…то, чи…чи,  проте,  також;

    в) або, чи, то,  або…або;             г) не то…не то, і, й, але, однак.

 

8. Вкажіть рядок, у якому всі сполучники пишуться разом:

      а) з\тим\щоб, коли\б\то, от\же\, ні\ж;              

б) тільки\но, тому\то, як\би;

 в) або\що, за\тим, то\що, тако\ж;                   

г) що/б, про/те, не\мов, ані\ж.

 

9.  Вкажіть рядок, у якому всі сполучники пишуться окремо:

      а) коли\б\то, ані\ж, ні\ж, мов\би;        

б) тим\часом\як, але\ж, так\що, з\тим\щоб;

 в) тому\що, за\те, от\же, що\б;            

г) з\тим\щоб, мов\би, ото\ж, як\би.

10. Укажіть речення, у якому відокремлюється вигук (деякі розділові знаки опущено):

А) О князю, служитиму тобі вірно!.
Б) О краю мій, я тебе не забуду.
В) О нарешті ми зможемо зустрітися.

Г) О жінко! Ти життя. Кажи мені надію!.

11. Установіть відповідність між службовою частиною мови та її характеристикою:


1. сидів край столу

2. їли тільки овочі

3. невеликий, але затишний кабінет

4. росте між камінням

 

А. похідний прийменник

Б. непохідний прийменник

В. сполучник сурядності

Г. сполучник підрядності

Д. обмежувально-видільна частка


 

 

 

Перегляд файлу

КОНТРОЛЬНА РОБОТА № 1

ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО У ПОПЕРЕДНІХ КЛАСАХ.

ДІЄСЛОВО (І ЧАСТИНА)

ВАРІАНТ 1

1. Укажіть, у якому рядку всі слова дієслова:

 А) написати, написаний, написавши, написання;

 Б) писане, писали, писано, писавши;

 В) пишуть, писали, писатимуть, будуть писати;

 Г) напис, підпис, запис, перепис.

2. Позначте рядок, у якому всі дієслова є інфінітивами:

А) Нездужати, нездоровиться, цвіте.

Б) Летіти, одягати, переконуватися.

В) Заздрити, цвів, охопити.

Г) Відпустити, горіти, мила.

3. Укажіть рядок, у якому всі слова – дієслова, що належать до особових форм.

А) Розбив би, сіяв, будуючи, робила;

Б) зліпимо, привіз би, летіти, гуляймо;

В) малюй, приклеїш, носило, буде любити;

Г) радітимуть, поновлений, повідомлю, косив.

4. Укажіть, у якому рядку всі дієслова належать до одного виду:

А) наколов, відповідали, розвіяла, вирізьбити;

Б) задзвенить, зашумів, проллється, помирилися

В) прогримить, гойдає, розвиднілося, під’їхали б.

Г) гуляймо, пробачила, навідався, попросили.

5. Укажіть рядок фразеологізмів, в якому всі дієслова недоконаного виду:

А) Міряти на один аршин, бачити далеко, вивернути душу

Б) вибивати зубами чечітку, битися як риба об лід, побитися об заклад

В) вийти сухим із води, валитися з рук, хвостом ходити, грати першу скрипку.

Г) відчувати крила за плечима, хоч кіл на голові теши, снувати химери, по струні ходити.

6.  Укажіть, у якому варіанті всі дієслова з Не пишуться окремо:

а) не/буду, давно вже не/ здужаю(хворію), не/доведеться;

б) не/доїдати, не/хочеш, не/навиджу;

в) не/здаються, не/зважай, не/вгамуються;

г) не/дочуває, не/оцінили, не/дійшов.

7. Поставте розділові знаки, однорідні члени речення підкресліть.

У сизій воді відбиваються кольори ранкового неба блідо-рожевий жовто-золотистий зеленкуватий блакитний.

8.  Установити відповідність між дієсловами та їх формами

1.        інфінітив                                  А намальований

2.        особова форма                      Б малювати

3.        дієприкметник                      В намальовано

4 .       дієприслівник                        Г малюватимемо

                                                              Д малюючи

9. Установіть відповідність між інфінітивом та його синтаксичною роллю:

1.      Кайдаш наказав синам гребти сіно .                                  А Підмет

2.      Творити –призначення кожного.                                          Б Присудок

3.      Учитель почав розповідати.                                                   В Додаток

4.      Бажання малювати охопило Шевченка                              Г Означення

                                                                                                              Д Обставина

 

 

10. Утворіть видові пари дієслів.
Дозволяти - _____________________ ; кликати - ________________________ ;
сідати - _________________________ ; миритися - ______________________ ;
допікати - _______________________ ; подобатися - ____________________ ;
в’янути - ________________________ ; питати - ________________________ ;
дякувати - _______________________ ; спускатися - ____________________ ;
стукати - ________________________ ; брати - _________________________ . 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КОНТРОЛЬНА РОБОТА № 1

ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО У ПОПЕРЕДНІХ КЛАСАХ.

ДІЄСЛОВО (І ЧАСТИНА)

ВАРІАНТ 2

1. Позначити рядок, у якому всі дієслова є інфінітивами.

А Нездужати, нездоровиться, цвіте.

Б Летіти, одягати, переконуватися.

В Заздрити, цвів, охопити.

Г Відпустити, горіти, мила.

2. Укажіть ряд особових форм дієслів:

 А.) Початися, готувати, плести.

 Б) Розбиває, несеш, розквітає.

 В) Посіявши, осиротілий, жартуючи.

 Г) Може, зробити, знаючи.

3. Укажіть рядок дієслів, кожне з яких із Не пишеться окремо:

А) не/дам, не/дооцінюєш, не/вгавали

Б) не/вдасться, не/хтують, не/здужаю це подолати

В) не/знайшла, не/складаються, не/відчуваю

Г) не/можеш, не/доїдають, не/можеш.

4. У реченні дієслово найчастіше виконує синтаксичну роль:

А) підмета,

Б) присудка

В) додатка

Г) обставини

5. Укажіть, у якому рядку діслова належать до одного виду:

А) любив, тішила, знає, читають

Б) зрозумів, ходять, сміється, чув

В) біжить, відчув, слухає, бовваніти

Г) пробачила, хотіла, гратиме, будують.

6. Укажіть рядок фразеологізмів, в якому всі дієслова доконаного виду:

   А) жити своїм розумом, вилетіти з голови, розрубати гордіїв вузол, пройти вогонь і воду.

Б) клубок застряг у горлі, піднімати дух, розуму не прикладу, спом’янеш моє слово.

В) дорога терном поросла, стукнуло в голову, співати стару пісню, не знаходити собі місця

Г) і в ложці води не спіймаєш, взути в постоли, і слід захолонув, дороги розійшлися.

7. Поставте розділові знаки, однорідні члени речення підкресліть.

Ромашки чебрець дикий щавель біла кашка всі ці квіти різнобарвним килимом укривали берег.
 

 

8. Установити відповідність між дієсловами та їх формами

1        інфінітив                       А намальований

2        особова форма             Б малювати

3         дієприкметник                В намальовано

4          дієприслівник                  Г малюватимемо

                                                       Д малюючи

9. Установіть відповідність між інфінітивом та його синтаксичною роллю.

1.      Кайдаш наказав синам гребти сіно .                                  А Підмет

2.      Творити –призначення кожного.                                        Б Присудок

3.      Учитель почав розповідати.                                                В Додаток

4.      Бажання малювати охопило Шевченка                              Г Означення

                                                                                                      Д Обставина

10.  Утворіть видові пари дієслів.
Ловити - __________________ ; заганяти - ___________________________ ;
берегти - __________________ ; перекидати - _________________________ ;
стукати - __________________ ; зафарбовувати - _______________________;
говорити - _________________ ; склика/ти - ____________________ ;
скидати - __________________ ; замальовувати - _______________________ ;
переміря/ти - _______________; вирубувати - __________________________ .

Перегляд файлу

   Контрольна робота

Прислівник

І варіант

  1.                      Серед поданих варіантів визначте той, в якому всі слова прислівники.

А) Високий, низько, змарнілий.

Б) Високо, вчора, тишком-нишком.

В)Ледве, очевидячки,    зручний.

2.     Визначити, у прислівниках якого рядка у процесі творення простої форми вищого ступеня порівняння відбувається чергування.
А Низько, дорого.
Б Темно, легко.
В Дешево, хитро.
Г Світло, гостро.

 3.  Від поданих слів утворіть прислівники.

 Глибокий -             

  Весна -          

  Інший -          

 Дорогий -         

  Права рука –

 4. Визначте, в якому з поданих варіантів,  всі  прислівники  стоять  у  формі   

         вищого ступеня порівняння .

А) Швидше, тепліше, найглибше.

Б) Найтихіше, якнайкраще, гірше .

В) Більше, складніше, легше.

  5. Визначте прислівники, що пишуться разом.

    А) День/у/день, в/ночі, віч/на/віч.

    Б) Ось/де, будь/коли, казна/де.

    В) На/дворі, до/долу, у/двох.

   6. Визначте прислівник, утворений префіксальним способом.

    А) Небагато;  

    Б) Бентежно;

   В) Ніжно-ніжно.

   7. Визначте прислівники, в яких пишеться одна літера Н.

     А) Безумов(н)о, сумлі(н)о, невдоволе(н)о.

     Б) Безпереч(н)о, голослів(н)о, волелюб(н)о.

     В) Несказа(н)о,  злобо де(н)о, незадоволе(н)о.

      8. Знайдіть речення, в якому не з прислівниками пишеться разом.

      А)( Не)забаром розпочнуться весняні роботи.

      Б) Це відбулось (не) давно, а кілька днів  тому..

      В) Було вже (не) рано.

      9. В якому з наведених варіантів не допущено жодної помилки в правописі   

      прислівників.

       А) Удосвіта, хтознаяк, не важко.

       Б) Спереду, по- перше, віднині.

       В) Ні-куди, тихо-тихо, з низу.

   10. Знайдіть прислівник,  в кінці якого пишеться літера і.

    А) Восен..   

    Б) Навшпиньк.. 

    В) Навесн…  

     Г) Навприсядк…

   11. Визначте речення, в якому прислівник виступає обставиною.

    А) Притихлі явори стояли безшелесно.

    Б) Сонце низенько, то й вечір  близенько.

    В)Юнак вибрав шлях наліво.

   12.Серед поданих слів визначте прислівникові сполуки.

   А) насилу, замолоду, абиколи.

   Б) Без відома, за кордоном, на відмінно.

   В) нарешті, наостанок, наяву.

    13 . Записати прислівники стрілою, мимоволі, тишком-нишком, давно-давно в такій послідовності:

утворений злиттям основ;
складанням двох однакових слів;
складанням двох близьких за значенням слів;
переходом іменника в прислівник.

14. Установити відповідність між прислівниками та їх розрядами за значенням.

А Занадто.

1 Часу.

Б Угорі.

2 Способу дії.

В Швидко.

3 Мети.

Г Згарячу.

4 Причини.

Д Напоказ. 

5 Міри й ступеня дії.

Е Віддавна.

6 Місця.

 15. Установити відповідність між прислівниками та ступенями порівняння.

А Найбільш весело.

1 Вищий ступінь порівняння (проста форма).

Б Веселіше.

2 Вищий ступінь порівняння (складена форма).

В Більш весело.

3 Найвищий ступінь порівняння (проста форма).

Г Найвеселіше.

4 Найвищий ступінь порівняння (складена форма).

 

 

 

 

 

Контрольна робота

Прислівник

ІІ варіант

  1.                      Серед поданих варіантів визначте той, в якому всі слова прислівники.

   А) Кремезний, низько, побілілий.

   Б) Високий, вчора, тихо-тихо.

   В) Ледве, очевидячки,  зручно.

2.     Серед поданих варіантів визначте той, в якому всі прислівники часу.

    А) Сьогодні, вранці, напередодні.

    Б) Жалібно, принизливо, спонтанно. 

    В) Вдень, вітряно, завтра.

  3.  Від поданих слів утворіть прислівники.

     Теплий -              

    Літо -            

    Веселий -          

    Гіркий -          

    Ліва рука –

 4. Визначте, в якому з поданих варіантів,  всі  прислівники  стоять  у  формі   

         найвищого ступеня порівняння .

     А) Швидше, тепліше, найглибше.

     Б) Найтихіше, якнайкраще, найгірше .

     В) Більше, складніше, легше.

  5. Визначте прислівники, що пишуться разом.

    А) З дня/ на/ день, на/перекір, казна/коли.

    Б) Будь/де, хтозна/як, казна/де.

    В) Аби/де , до/дому, у/трьох.

   6. Визначте прислівник, утворений префіксальним способом.

    А) Несподівано;  

    Б)По-товариськи ;

    В) Всього-на-всього.

   7. Визначте прислівники, в яких пишеться одна літера Н.

     А) Безумов(н)о, волелюб(н)о , невдоволе(н)о.

     Б) Безпереч(н)о, голослів(н)о, сумлі(н)о.

     В) Несказа(н)о,  злободе(н)о, незадоволе(н)о.

      8. Знайдіть речення, в якому ні  з прислівниками пишеться разом.

      А)(Ні)як  не розпочнуться весняні роботи.

      Б)(Ні) вчора, (ні)сьогодні не було вістей    від   рідних.

      В) (Ні) так (ні )сяк не вдавалося вмовити юнаків взяти участь в змаганнях.

      9. В якому з наведених варіантів не допущено жодної помилки в правописі   

      прислівників.

       А) Зрання, в-тричі, босоніж.

       Б) Позаду, по- дружньому, подекуди.   

       В) Ні-як, ясно-ясно, з боку.

   10. Знайдіть прислівник,  в кінці якого пишеться літера і.

    А) Навкруг..  Б) Наввипередк..  В) Навесн…   Г) Навприсядк…

  

 

 

11. Визначте речення, в якому прислівник виступає присудком.

    А) Притихлі явори стояли безшелесно.

    Б) Сонце низенько, то й вечір     близенько.

     В)Юнак вибрав шлях наліво.

   12.Серед поданих слів визначте прислівникові сполуки.

   А) Ніскільки, втричі, якраз.

   Б) До побачення, без кінця, під гору.

   В) Невдогад, передусім, напам’ять.

13. Записати прислівники стрілою, мимоволі, тишком-нишком, давно-давно в такій послідовності:

утворений злиттям основ;
складанням двох однакових слів;
складанням двох близьких за значенням слів;
переходом іменника в прислівник.

14. Установити відповідність між прислівниками та їх розрядами за значенням.

А Занадто.

1 Часу.

Б Угорі.

2 Способу дії.

В Швидко.

3 Мети.

Г Згарячу.

4 Причини.

Д Напоказ.

5 Міри й ступеня дії.

Е Віддавна.

6 Місця.

 15. Установити відповідність між прислівниками та ступенями порівняння.

А Найбільш весело.

1 Вищий ступінь порівняння (проста форма).

Б Веселіше.

2 Вищий ступінь порівняння (складена форма).

В Більш весело.

3 Найвищий ступінь порівняння (проста форма).

Г Найвеселіше.

4 Найвищий ступінь порівняння (складена форма).

 

Перегляд файлу

Контрольна  робота   2
                                Дієслово  (Частина ІІ)                                
Варіант   1

1. Позначити рядок, у якому всі дієслова є інфінітивами.

А Охопити, побачити, ішов.                            Б Говорити, спати, сміятися.
В Сидіти, наїжачитися, діждалися.                 Г Малювала, стежити, махати.

2. Безособове дієслово вжито в реченні:
А.) Те літо не забулося.                                    

Б) Йому пощастило побувати в Криму.
В) Чудово пахне трава.                                     

Г) Нарешті знайшлося кілька чистих аркушів.


3. Укажіть рядок, у якому всі дієслова наказового способу:
А) ходи, мріятиму, учили б, довелося;             Б) порадь, покладу, казала б, встанемо;
В) лети, відчинімо, встаньте, слухай;               Г) їж, запитав би, покладу, працював би.

4. Дієслова другої дієвідміни складають рядок:
А.) Намочити, оборонити, насмілитись;                  

 Б) Оцінити, придавити, зблиснути;
В) Поранити, уповільнити, прославитися;                     

  Г) Заскочити, обдурити, побороти.

5. Укажіть речення з дієсловом теперішнього часу другої особи множини:
А) Ще почуєте про нього не раз.                               Б) Відчуваєте пахощі лугових трав?
В) Прополете моркву, потім поллєте квіти.             Г) Будете читати вголос.


6.Укажіть, в якому реченні дієслово вжито в умовному способі.
А.) Берімося краще до роботи, змагаймося за нове життя.               

Б) Якби я була зіркою в небі, я б не знала ні туги, ні жалю.
В) Мріє, не зрадь!              

Г) Я поборю найтяжчі перешкоди.

 

7. Установити відповідність між дієсловами та їх видо-часовими формами.

А Доконаний вид, майбутній час.

1 Буду в’язати.

Б Недоконаний вид, майбутній час.

2 Перечитай.

В Доконаний вид, минулий час.

3 Працював  би.

Г Недоконаний вид, теперішній час

4 Змалюю.

 

5 Підписав.

 

6 Переписую.

 

8. Установити відповідність між дієсловами і способами їх творення.

А Префіксальний.

1 Нявкати, рожевіти.

Б Суфіксальний.

2 Переписати, відійти.

В Префіксально-суфіксальний.

3 красномовити.

Г Складання слів.

4. Поглиблювати, пританцьовувати.

 

9. Записати в особах просту, складну і складену форми дієслова майбутнього часу мовчати

10. Перепишіть текст, поставте дієслова у потрібній формі.

Природа й людина – то нерозривне ціле. Природа (оберігати)  , й (остерігати), людину від злих помислів, вчинків, (робити)  її благородною і щедрою, здоровою і навіть мудрою.
(Обдивитися)   пильно навколо себе, і багато гарного ви (побачити) поряд. (Л. Павленко)    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Контрольна  робота   2

Дієслово (Частина ІІ)
  Варіант    2

1. Укажіть речення, у якому дієслово вжито в умовному способі:
А) Треба нахилитися, щоб з криниці води напитися.                

 Б) Гірко поробиш – солодко з’їси.
В) Косити б косив, та коло б то косу носив.               

Г) Сьогоднішньої роботи на завтра не відкладай.


2. Укажіть речення, у якому дієслово вжито у формі наказового способу 1-ї особи множини
А) Здоровенькі будьмо: себе не хвалімо, інших не гудьмо.

 Б) Не зривай зелених плодів: достигнуть – самі впадуть.
В) Шануй батька й неньку, то буде скрізь тобі гладенько.

Г) Двері зачиняй, поки злодій не прийшов.


3. Укажіть рядок, в якому НЕПРАВИЛЬНО визначено час дієслів:
А.) Осінь надходить, наближається – теперішній час.              

 Б) Небо заволокло, затягло, вкрило імлою – минулий час.
В) Вибачимо, пробачимо одразу – майбутній час.                        

Г) Стежка звивається, крутиться, в’юниться – майбутній час.


4.Укажіть ряд дієслів із закінченням -ете:
А.) Прибуд..., змел..., підмет..., колиш... .                 

Б) Прибуд..., знайд..., розірв...,, закле...
В) Переглян..., вимет..., полегш...., почис... .            

Г) Довар..., дмухн..., впевн..., закопт... .

5.Укажіть речення, в якому вжито безособове дієслово:
А.) Вранці добре працюється.                                Б) Дитя було добре і лагідне.
В) Дме сильний вітер.                                             Г) Він не має зошита і ручки.

 

6. Укажіть ряд дієслів першої дієвідміни:
А) Полоти, тонути, заліпити.                                 Б)Стелити, оборонити, ударити.
В) Клеїти, зважати, бувати.                                    Г)Сказати, проорати, підписати.

7. Установити відповідність між дієсловами та їх часовою формою.

А Минулий.

1 Сподіватимусь, буде малювати.

Б Теперішній.

2 Відпочинеш, полечу.

В Майбутній.

3 Працюють, ігнорує.

 

4 Сконала, допомогли.

 

5 Відвідав, утекли.

 

6 Буду грати, лякатиму.

 

8. Установити відповідність між дієсловами та їх способовими формами.

А Дійсний.

1 Поллється, задзвонить.

Б Умовний.

2 Спишіть, принеси.

В Наказовий

3 Розказала, турбують.

 

4 Допоміг би, прийшла б.

 

5 Спечіть, стежте.

 

6 Обґрунтувала б, прибіг би.

 

9. Записати в особах просту, складну і складену форми дієслова майбутнього часу варити.
10. Перепишіть текст, поставте дієслова у потрібній формі.
Милі риси в характері друга (чарувати), (приваблювати), (схиляти) до щирості; (викликати) любов і повагу. Почуття тим міцніше і глибше, чим більше таких особливостей (знаходити) взаємно, тим більше (мати)  підстав (захоплюватися)  один одним. (М. Шумило)

 

zip
Додано
13 липня 2018
Переглядів
16777
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку