"Збірка прикладних задач для 5-6 класів"

Про матеріал
Даний збірник містить цікаві та корисні задачі з математики прикладного характеру, за допомогою яких розкриваються можливості реалізації зв’язку математичної та професійної підготовки учнів.
Перегляд файлу

 

Навчально-виховний комплекс  «Ліцей – спеціалізована загальноосвітня школа

 І – ІІІ ступенів № 10»

Марганецької міської ради Дніпропетровської області

 

 

 

Збірник прикладних задач

для учнів 5-6 класів

 

                                                                 Автор: Вієнко Галина Володимирівна,

                                                            вчитель математики

 

 

м. Марганець

2020 рік

 

Передмова

 Даний збірник містить цікаві та корисні задачі з математики прикладного характеру, за допомогою яких розкриваються можливості реалізації зв’язку математичної та професійної підготовки учнів.

 Метою цієї збірки є:

  • формувати в учнів 5-6-х класів уявлення про роль математики у пізнанні дійсності, усвідомлення математичних знань як невід’ємної складової загальної культури людини, необхідної умови повноцінного життя в сучасному суспільстві і апарату наукового пізнання; створення стійкої позитивної мотивації до навчання;
  • формувати в учнів стійкого інтересу до предмету, виявлення і розвиток математичних здібностей,
    • встановлювати міжпредметні  зв`язки;
    • формувати позитивні риси особистості, життєві і соціально-ціннісні компетентності учнів.

Збірка стане у пригоді вчителям математики, а також учням, що виявляють інтерес до математики.

https://naurok.com.ua/library/zbirnik-prikladnih-zadac-dla-ucniv-5-6-klasiv-213241.html

 

 

 

 

 

 

 

 

Задачі на пропорції та відсоткові розрахунки

  1. Сергійко бажає у подарунок на Новий рік мобільний телефон за 5500 грн. Зараз магазин пропонує купити цей телефон зі знижкою 15 %. Скільки коштує новий телефон?
  2. Новий холодильник коштує 20000 грн. Сьогодні його можна купити зі знижкою у 30%. Яка вартість холодильника?
  3. Скільки коштує нова сукня для Маші, якщо після підвищення його ціни на 15% воно стало коштувати 345 грн?
  4. Костюм коштував 1560 грн. Спочатку його ціну підвищили на 20%, а потім знизили на 10%. Якою стала ціна костюма після цих змін? На скільки відсотків змінилася початкова ціна?
  5. Новий комп’ютер купили за 10 200 грн. Кожного року на його амортизацію (заміну застарілих частин) витрачається 10% от початкової ціни. Скільки буде коштувати комп’ютер через 4 роки? Що вигідніше: продати його через рік чи вкладати гроші в удосконалення?
  6. Банк надає кредит 30000 грн. зі ставкою 10% річних. Яку суму потрібно повернути банку через 2 роки?
  7. Меблевий гарнітур коштував 25 000 грн. Яка буде його ціна, якщо у зв’язку з новорічними та різдвяними святами, в магазині діє знижка 10% на всі меблі?
  8. З початку 2017 року  виробництво соняшникової олії на великих і середніх підприємствах України досягло 3897,6 тисячі тонн. В США було відвантажено 15,4 тис. тонн олії. Який відсоток від всієї виробленої олії було відвантажено в США?
  9. На випікання каравая вагою 3 кг 400 г необхідно взяти 119 г маку, і 255 г родзинок. Визначте, скільки відсотків становить: 1) мак; 2) родзинки; 3) мак і родзинки разом?
  10. Серед дітей, батьки яких відмовляються від щеплення, лише 15% не хворіють на інфекційні захворювання. Визначте, скільки дітей можуть захворіти, якщо в школі відмовились від профілактики 56 батьків.
  11. Сергійко з’їв апельсин вагою 125 г. Організмом засвоюється всього 20% корисних речовин. Визначте, скільки корисних речовин засвоїть організм Сергійки.  Скільки відсотків корисних речовин не буде засвоєно?
  12. При приготуванні м’яса втрачається 35% маси. Скільки треба взяти сирого м’яса, щоб отримати 32,5 кг вареного?
  13. Ціну на товар, що коштував 50 грн, спочатку зменшили на 20%, а потім нову ціну збільшили на 20%. Знайти ціну товару після двох переоцінок.
  14. Харківська фабрика  «Бісквіт-Шоколад» випускає 60 000 т кондитерських виробів на рік. З них експортує 32% до інших країн. Скільки тонн кондитерських виробів експортує «Бісквіт-Шоколад» за кордон?
  15. На ярлику светра написано: Склад – 60 % поліамід, 40 % - ангора. Скільки пішло на светр ниток ангори, якщо маса светра 900 г?
  16. До магазину завезли цукор. За перший день продали 70 кг, що становить 20 % привезеного цукру. Скільки кілограмів цукру завезли в магазин?
  17. На весняному розпродажі ціну куртки, що коштувала 350 грн. знизили на 40%. Скільки коштує куртка.
  18. Одна цигарка містить 1,2 мг нікотину. Під час паління 2/3 диму потрапляє у повітря. Смертельна доза нікотину становить 40 мг. Обчисліть, скільки нікотину опиниться в повітрі кімнати, у якій курець випалив 10 цигарок. Скільки відсотків смертельної дози буде в повітрі?
  19. На сайті Інтернет-супермагазину Rozetka Микола заказав мобильный телефон Samsung Galaxy A10  за 3299 грн. зі знижкою 20%. Яка була початкова ціна товару?
  20.  Ціну на підручник, що коштував 150 грн., спочатку збільшили на 20%, а потім зменшили на 20%. Знайти нову ціну після двох переоцінок.
  21. Відомо, що 80% учнів початкових класів планують відпочити в літньому шкільному таборі. Знайдіть кількість учнів школи, які збираються на відпочинок в літку, якщо в школі 850 учнів.

 

docx
Додав(-ла)
Вієнко Галина
Додано
25 лютого 2020
Переглядів
912
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку