ЧЕРКАСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ БІЗНЕС-КОЛЕДЖ
Communicative English. Part 1
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
ЧЕРКАСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ БІЗНЕС-КОЛЕДЖ
Потапенко Л.В., Іванова І.В., Палієнко А.В.
COMMUNICATIVE ENGLISH
Part 1
MOOD FOOD. FAMILY
Збірник вправ і завдань
Черкаси, 2023
УДК 81-26
Рекомендовано до друку рішенням методичної ради
Черкаського державного бізнес-коледжу
Протокол № від 2022 р.
Потапенко Л.В., Іванова І.В., Палієнко А.В.
Communicative English. Part 1. MOOD FOOD. FAMILY. Збірник вправ і завдань Черкаси, 2023 р. – 33 с.
Рецензент: Смелянська В.В., кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри германської філології та методики викладання іноземних мов Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя.
Навчальний посібник Communicative English представляє першу частину серії збірників вправ і завдань, призначених для формування навичок усного і писемного іншомовного спілкування здобувачів фахової передвищої освіти. Він побудований відповідно до силабусу вибіркової дисципліни «Communicative English» за освітнім рівнем молодшого бакалавра галузей знань 02 Культура і мистецтво, 05 Соціальні та поведінкові науки, 07 Управління та адміністрування, 12 Інформаційні технології спеціальностей 051 Економіка 076 Підприємництво, торгівля та біржова діяльність 075 Маркетинг 072 Фінанси, банківська справа та страхування 071 Облік і оподаткування.
Перша частина посібника охоплює дві теми Mood Food і Family. Вправи і завдання розроблені на основі автентичного відео матеріалу з теми і мають уніфіковану структуру для формування як мовних лексичних, так і мовленнєвих навичок.
Затверджено на засіданні кафедри економіки, підприємництва та маркетингу Протокол № 5 віл 2 лютого 2023 року |
© Потапенко Л.В., Іванова І.В., Палієнко А.В. 2023
|
ЗМІСТ
ВСТУП Анотація навчальної дисципліни Unit 1. Mood Food Unit 2. Family Рекомендовані джерела інформації |
4 5 6 19 30
|
ВСТУП
Вивчення іноземних мов відкриває безліч нових можливостей у різних сферах людської життєдіяльності. Достатній рівень сформованості навичок іншомовного спілкування це запорука особистого і професійного зростання. Сучасний світ стає дедалі глобалізованішим, і прагнення здобувачів освіти до мультилінгвальності цілком зрозуміле і виправдане, адже ті, хто вільно володіють не лише рідною, а й іншими мовами матимуть, без сумніву, вищу конкурентоспроможність на ринку праці. Знання іноземної мови, особливо англійської, є нагальною потребою в отриманні інформації як професійного, так і загального характеру, й водночас розцінюється як важлива складова іміджу.
Головна мета навчання іншомовного спілкування – розвиток комунікативної, когнітивної, мовленнєвої, інформаційної, соціокультурної, професійної та загальнокультурної мовленнєвої компетенцій; розвиток умінь вирішувати засобами іноземної мови актуальні для здобувача освіти завдання.
Спілкування дозволяє нам ділитися ідеями, думками та почуттями з іншими. Саме спілкування не лише генерує ідеї, а й перетворює їх на кінцевий продукт.
Вибіркова дисципліна Communicative English спрямована на такі елементи мови як чіткість, економність та різноманітність. Чіткість має на меті навчити здобувачів освіти використовувати мову таким чином, щоб цільова аудиторія повністю зрозуміла ваші ідеї. Економність означає використання лише необхідних і відповідних слів та виразів, уникаючи пустот і складної лексики. Різноманітність: це здатність мовця використовувати комбінацію всіх різних типів мови, щоб успішно та творчо донести ідеї.
АНОТАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ
Мета: формування у здобувачів освіти умінь та навичок спілкування іноземною мовою на рівні незалежного користувача (A2-В1), який забезпечує необхідну комунікативну спроможність у ситуаціях особистої, публічної, професійної та освітньої сфер діяльності в усній та писемній формах.
Завдання: набуття навичок практичного володіння англійською мовою у різних видах мовленнєвої діяльності в обсязі загально побутової тематики; користування усним монологічним та діалогічним мовленням у межах побутової, ділової, суспільно-політичної , художньої, країнознавчої тематики.
У результаті вивчення навчальної дисципліни здобувач освіти повинен знати:
уміти:
UNIT 1. MOOD FOOD
LIKE |
DISLIKE |
I really like…. I enjoy… My favourite dish is… I’m keen on… I prefer ….to….. I’d rather eat …than…
|
I really don’t like… I can’t stand…. I’m not keen on… I really dislike…. |
Choose a food item. Ask yes/no questions to work out what it is
Sample:
Is it … big? small? long? round? green?
Is it … a vegetable? a fruit? meat?
Is it … sweet? spicy? crunchy? soft?
Part I. Variety, flavour, butcher, pie, beef, savoury, cuisine, spicy, dip, rustic, scrumptious, moist, cutlery, plate, bowl, staff, onion, offer, accessible, burden, pleasure, instant food, convenience store.
Part II. Promote healthy eating; the first thing that comes to my mind; to be a big fan of; a good choice for; I wasn’t expecting; let me tell you a little bit more about; picky eater; to be familiar with; to go with the foods; to have a sweet tooth; on the one hand, on the other hand; to be worth trying; to enjoy food.
https://www.youtube.com/watch?v=TNNwtmzXdy0
Episode 1. British food is worth trying…
British food has more _____ than you think. There`s so many _____ of British food and we don`t hear about it. So, the first one I want to tell you about is _____. There are so many types of sausages from around England and each _____ has their own sausage. So there`s all the different _____ and there`s Cumberland sausages and Landcaster sausages. I really _____ going to England, going to a _____ and trying all these different types of sausages and I _____ you at least you will think of England. When you think of sausages in the future, not just Germany. The next thing I think you should try is _____. Cheese also, every single region of England has _____ _____ cheese. So if you go to a cheese shop, there`s hundreds of types of cheeses and they are _____. Finally, I`ll tell you about _____ and I could talk about pies for days, but British pies are _____…there`s beef pies, _____ pies, _____ pies.
Episode 2. What is your favourite cuisine?
My favourite _____ is…Its’s really difficult to answer actually but for now I will say Indian. In England, we _____ a lot of Indian _____ people may not know but there are so many _____ Indian restaurants owned by Indian people very often and I love _____ curries, I love naan bread and I love the poppadoms with dips. So yeah, I would say Indian _____.
Episode 3. What`s your favourite meal of the day?
My favourite _____ of the day has to be _____. I do like _____ a lot and it’s very important to me, but there’s not enough _____ at breakfast so dinner to me is the most _____ meal.
Episode 4. Tell me about your favourite restaurant
I’d like to tell you about my favourite _____ which is a French restaurant in Seoul. I can’t remember the _____ but it’s a very lovely restaurant in Seoul. In...about 8 years ago, I went to this restaurant for my birthday and it’s...I wasn’t expecting much. I went into the restaurant and it was very nice looking restaurant, it was quite _____ and I was a big _____ of French _____. So this was a good _____ for me, but they really put on a great course _____ it was actually wonderful. Scrumptious! And at the end of it, they gave me a birthday _____ because we had told them it was my birthday. I wasn’t expecting it, but they brought out a really nice, moist birthday cake and it was a great end to great meal. Let me tell you a little more about this restaurant. I’ve actually been there few _____ now because it was such a good _____ but it’s a red-coloured restaurant and it’s little bit _____ inside. They’ve got really nice cutlery, plates, bowls etc. And the _____ are really nice. That’s an important thing. They also have a very large menu. I’m not a picky eater so I do like to see all the unusual foods that I can _____. On the other hand, I do often go with the foods. I’m _____ with that I like, such as French _____ soup. So for me personally, it’s my _____ restaurant in Seoul. I wish I could tell you the name of it so that I could _____ it, but I always forget because it has a French name. In the future, I really want to go back there ____ times perhaps I’ll live in Korea another 5 years so I hope to go back there another two or three times in the next _____ of years.
Episode 5. How can we make people eat healthier food?
I think there are so many picky eaters and... a lot of people I know have a _____tooth so how can we make people eat healthier food? Maybe you can make sweet food...or healthier food sweeter and make it therefore more _____ the problem sometimes is that healthy food can be quite bland and I know this is not entirely true. I know it can be _____ . You can cook very _____ food that’s also _____, but it does take time. So, if there could be a way to offer food that is perhaps sweeter, perhaps stronger, more accessible to people then that would be a way to make people eat healthier food.
Episode 6. Do you think that cooking is a pleasure or burden for most people?
I think for most people _____ is ______. A lot of people work long _____ or they have children. They have commitments and cooking very often takes getting on for an hour or maybe even longer. I know for me, when I cook _____ at the _____, I have some more time, I take almost 2 hours to cook but that’s because I like it. A lot of people don’t _____ cooking and they just see it as a _____.
Episode 7. Do you believe that the 21st century diet is a healthy one?
I think the 21st century _____ is on the whole not very _____. We have a lot of fast food and we eat a lot of _____ foods from the convenience store or quick _____, things like that. So that’s not a _____ thing. On the other hand, there is a bit of a _____ towards healthy food because of Instagram _____ that promote healthy eating and ______ who _____ healthy eating, so I wouldn’t say it as bad as 10, 20 years ago, but it could be a lot better.
Taste, propose, village, available, diversity, delicious, satisfaction, load, cooking, wet
E.g. S1: What is the first thing that comes to your mind when you think of Ukrainian cuisine?
S2: The first thing that comes to mind is varenyky.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
An apple a day keeps the doctor away.
Man does not live by bread alone.
When life gives you lemons, make lemonade.
You are what you eat.
You can’t make an omelette without breaking eggs.
Give a man a fish and you feed him for a day. Teach a man to fish and you feed him for a lifetime.
|
Вибирати |
|
Їсти в ресторані |
|
Закінчитися |
|
Зменшити вживання |
|
З’їсти /випити все |
|
Виключити з раціону |
|
Продовжувати вживання |
|
Експериментувати з |
|
Почати любити щось |
|
Викидати |
Go for, run out of, cut out, try out, take to, throw away, go on, eat up, eat out, cut down on
1) Layers of eggplant and/or potatoes and spicy ground lamb topped with Béchamel sauce and baked |
Goulash |
Germany |
2) A spicy tomato-paprika-based stew of meat, noodles, and potatoes. |
Bratwurst |
Spain |
3) Wheat noodle soup made of meat broth, flavored with soya sauce and topped with slices of pork, seaweed, onions, and ‘menma’ (fermented bamboo shoots). |
Paella |
The Middle East |
4) A stew of cabbage, mushrooms, tomatoes, ham, and an assortment of different meats such as pork, beef, veal, bacon, etc. |
Döner Kebab |
Japan |
5) Rice simmered in a broth of garlic, tomatoes, freshly cooked vegetables, and fried meat/seafood. |
Moussaka |
Hungary |
6) Sliced crisp beef folded in flat bread with tomatoes, onions, lettuce, and cucumbers. |
Falafel |
Greece |
7) Pork sausage is typically fried and cooked with beer, potatoes, and red cabbage |
Ramen |
Poland |
8) Balls made of deeply fried chickpeas, beans |
Bigos |
Turkey |
Source; https://priceonomics.com/the-economics-of-eating-out/
1 . I eat when I am sad or upset.
Yes No
2. I have trouble losing excess weight.
Yes No
3. I find myself on and off diets on a regular basis.
Yes No
4. I feel powerless around food.
Yes No
5. I am constantly thinking about food, even after I just ate.
Yes No
6. I turn to food when I am stressed.
Yes No
7. I still feel unsatisfied after I eat.
Yes No
8. I prefer to eat alone.
Yes No
9. I eat my food quickly and without really chewing it.
Yes No
10. I have strong cravings for specific foods.
Yes No
11. I hide my eating from my family and friends.
Yes No
12. I feel a lot of shame and regret after I eat too much.
Yes No
13. I eat when I am not hungry, just because food is there.
Yes No
14. Snacking makes me feel better in the moment and worse after.
Yes No
15. I feel out of control and unable to control myself around food.
Yes No
How did you score? Give yourself one point every time you answered yes to a question. Add up the points below and let us see how much you use food as a tool to comfort yourself.
If you scored 0-3
Great news! You turn to food minimally. Chances are you are able to manage your emotional eating on your own.
If you scored 4-7
You use food to manage many of your emotions. You feel some guilt when you use food. You may benefit from some support and learning new tools to deal with your emotions.
If you Scored 8-15
You use food regularly to deal with your feelings and emotions. You have
trouble sitting with your feelings and want to distract yourself. You continuously think about food and tend to get on and off diets.
Source: http://static1.squarespace.com/static/56f429b50bb4ebe5692332bb/t/5760aa972eeb8180041817e4/1465952920392/emotinaleatingquiz.pdf
CLUES ACROSS
2. Used for weighing ingredients, when cooking.
5. Vegetable similar to a pea; popular in Britain, in tomato sauce.
6. Type of fruit, often used in drinks.
7. Put this in your drink on a hot day.
9. Drink to finish a meal with.
10. A salmon is one, so is a sardine.
13. Like a tart, but upside-down.
14. Fruit often used in 13 - can be green, red, or yellow.
16. A slice of beef, usually grilled.
18. Cereal much used in Oriental cooking.
19. White crystals used in food.
Source: https://linguapress.com/puzzles-inter/xwd-f111-food22.htm
CLUES DOWN
1. It is often eaten at teatime.
3. Popular breakfast cereal.
4. Hot pot of meat and vegetables.
8. Kind of potato associated with 10 across in a classic English meal.
9. It’s made from milk, and its most common form is called “Cheddar”.
11. You usually do this while you eat
12. Meat taken from a young cow.
15. Outside of orange or other types of fruit.
17. Do you prefer your potatoes boiled __ mashed?
UNIT 2. FAMILY
One student (or team) “serves” with a word for a male member of the family and the other has to “return” with the female equivalent. This continues until one student (or team) pauses too long, makes a mistake or gives up, making the other student (or team) win the game.
4. Pre-listening task. Translate new words and expressions and memorize them. Then make five sentences with any of them
Part I. Introduce, an only child, a middle child, immediate family, extended family, aunt, uncle, nephew, niece, relatives, new-born, secondary school, primary school, find out, relationship, overseas, sample, gap
Part II. Start a conversation, add information, draw a line; that means; give more details, to be kind of; get used to things, start school, be close to, as much time as possible; come from; close in age; get together
https://www.youtube.com/watch?v=vXI2lRCnTKw&ab_channel=OxfordOnlineEnglish
Abroad, elementary school, present formally, close family, connection, learn, neonate
E.g. S1: What is the best way to start a conversation?
S2: I think that the best way to start a conversation is to introduce yourself.
https://www.youtube.com/watch?v=qkXINJ0qsSU
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
The apple does not fall far from the tree.
Home is where the heart is
Blood is thicker than water
There‘s no place like home
In time of test, family is best.
|
Виховувати |
|
Виростити |
|
Бути схожим |
|
Піклуватися |
|
Ночувати у друзів |
|
Погано поводитися |
|
Попросити про допомогу |
|
Померти |
|
Захищати когось |
|
Розірвати стосунки |
Bring up, grow up, take after, look after, sleep over, act up, turn to, pass away, stand up for, split up
Families Around the World
In all cultures, families are important. However, they have 1)_____ structures and values. In the US, the UK and similar Western cultures, when we think of “family”, we think of one or two 2)_____ and their 3)_____. This is a “two-generation” or “nuclear” family. Children usually move out of their parents’ homes either when they reach adulthood or after they _____. In other countries, however, it’s the norm to see households made up of extended families, with parents, children, 4)_____, and sometimes aunts, 5)_____, and cousins sharing a home. Extended family households are most common in 6)_____, the Middle East, Central and South America and parts of Africa.
Marriage looks and feels different. For example, marriage in the US, the UK and much of Europe is seen as something that two adults choose to do when they fall in 7)_____. Usually, marriage isn’t expected until after they’ve completed 8)_____ and 9)_____ a career. In other cultures, marriage often happens earlier, and 10)_____ often has more involvement in the decision to marry, sometimes even to the point of arranging a match.
Source: https://publicdomainvectors.org/en/tag/family/3
Now add up your score
1 a = 3 b = 2 c = 1
2 a = 2 b = 3 c = 1
3 a = 1 b = 2 c = 3
4 a = 3 b = 1 c = 2
5 a = 3 b = 2 c = 1
6 a = 2 b = 3 c = 1
7 a = 3 b = 1 c = 2
8 a = 1 b = 2 c = 3
8-13 There is nothing you like better than the sound of your own voice. You are not interested in what other people have to say unless they are asking you to tell them about you latest adventure, or tell you how funny your jokes are. You think everybody needs to know all about you and your life.
14-18 You are happy to take an active role in the conversation but also just as happy to sit back and let others do the talking. That way you keep on top of the situation, giving and taking advice.
19-24 You are definitely the quiet type, but that doesn’t mean you don’t have anything to say. You have the patience to listen to other people’s problems and are prepared to spend some time working through their problems with them.
Source: English Learner’s Digest
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Source:https://www.englishmaven.org/HP6/Intermediate%20Crossword%20Puzzle%20-%20Family.htm
Across: 2. The daughter of your son 4. A female child 5. The son of your daughter is your ____ 8. Your uncle's wife 9. A male child having both parents in common with another child 10. Male partner in marriage 11. A son of one’s brother or sister 12. A female child having both parents in common with another child 13. The brother of your mother or father |
Down: 1. The male parent of a child 2. The father of your mother or father 3. The mother of your father or mother 6. Your brother or sister’s daughter 7. Female partner in marriage 12. A male child 14. Your uncle’s son or daughter
|
РЕКОМЕНДОВАНІ ДЖЕРЕЛА ІНФОРМАЦІЇ
Базові
Допоміжні
Інформаційні ресурси
ДОВІДКА ПРО АВТОРА
ПОТАПЕНКО Людмила Віталіївна –канд. філол. наук, доцент, викладач циклової комісії іноземних мов Черкаського державного бізнес-коледжу. Закінчила Черкаський державний педагогічний університет за спеціальністю «Англійська та німецька мови». У 2012 році захистила кандидатську дисертацію за спеціальністю 10.01.05 порівняльне літературознавство. Викладає дисципліни «Professional English in Use» та «Communicative English». Автор понад 60 публікацій, у тому числі 1 колективної монографії.
ІВАНОВА Ірина Вікторівна канд. пед. наук, доцент, доцент кафедри економіки підприємництва і маркетингу Черкаського державного бізнес-коледжу. У 1994 році закінчила з відзнакою Черкаський державний педагогічний за спеціальністю «Англійська та німецька мови». У 2010 році захистила кандидатську дисертацію за спеціальністю 13.00.09 на тему «Конструювання змісту підручника з іноземної мови для студентів вищих немовних навчальних закладів на основі культурологічного підходу». Викладає дисципліни «Бізнес-англійська», «Академічне письмо», «Introduction to Public Speaking», «Communicative English», «English for Career Development». Автор понад 60 публікацій, у тому числі 3 колективних монографій, 1 навчального посібника.
ПАЛІЄНКО Альона Володимирівна – викладач циклової комісії іноземних мов Черкаського державного бізнес-коледжу з 2022 року. У 2012 році закінчила Черкаський національний університет ім. Богдана Хмельницького за спеціальністю «Мова і література (англійська)», освітній рівень «спеціаліст» та здобула кваліфікацію філолог, вчитель англійської мови та літератури. Викладає дисципліни «Professional English in Use» та «Communicative English». Є співавтором 5 наукових праць, у т.ч. 2 наукових публікацій у наукових виданнях, включених до переліку фахових видань України.
Навчальне видання
Потапенко Людмила Віталіївна, Іванова Ірина Вікторівна, Палієнко Альона Володимирівна
COMMUNICATIVE ENGLISH
Part 1
MOOD FOOD. FAMILY
Збірник вправ і завдань
Комп’ютерний набір Потапенко Л.В.
Підписано до друку__ ___.2023 р. Формат 60х841/16
Папір офсетний. Гарнітура Times New Roman.
Друк офсетний
Умов. друк. арк. 4,0. Тираж 30 прим. Зам. № 325
За довідками з питань реалізації
звертатися за тел. (0472) 64-05-15
1