Здоров'язберігаючі технологіі в навчальному закладі

Про матеріал
Збереження та зміцнення здоров'я дітей - найголовніший аспект діяльності навчальних закладів. У презентації описані види здоров'язберігачих технологій, які доцільно впроваджувати в практику роботи з дітьми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Здоров’язберігаючі технології Технології психофізичного розвитку дитини Технології профілактично-лікувального спрямування Технології терапевтичного спрямування

Номер слайду 3

Технології психофізичного розвитку дитини звукова гімнастика дихальна гімнастика пальчикова гімнастика елементи художньої гімнастики фітболгімнастика психогімнастика гідроаеробіка

Номер слайду 4

Фітболгімнастика Включає виконання вправ на великих надувних еластичних м’ячах різного розміру (діаметр м’ячів: для дітей 3-4 років - 45 см;  для дітей 5-6 років 50 см;  для дітей 7-8 років 55 см). Тривалість виконання вправ з положення сидячи на м'ячі:  для дітей 3-5 років 3- 4 хв; для дітей 5-7 років 5-7 хв. При доборі м’ячів варто звернути увагу на їхній колір, оскільки кольорова гама  по-різному може впливати на психічний стан і фізіологічні функції організму дитини.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Пальчикова гімнастика Це різноманітний комплекс вправ, що проводяться під ритмічну музику кілька разів на день. Закріплюються вони як на заняттях, так і під час різноманітних ігор. Пальчикова гімнастика починається із знайомства зі своїми пальцями, їх назвами, призначенням, з елементарних вправ. Проводиться ця гімнастика щоранку. Найскладніші її елементи обов'язково повторюються кілька разів на день, щоб діти їх добре запам'ятали.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Дихальна гімнастика Дихальну гімнастику освоюють в три етапи. При виконанні кожної вправи важливо в думках представити характер руху, його зв′язок з диханням і темп виконання. Вправи можна виконувати під час прогулянки і під час заняття.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Технології профілактично-лікувального спрямування Фітотерапія Вітамінотерапія Ароматерапія

Номер слайду 11

Фітотерапія Являє собою полоскання ротової порожнини розчином часнику; вживання відварів, водних настоїв лікарських трав для профілактики різних захворювань верхніх дихальних шляхів, сечової системи, шлунково-кишкового тракту, дискінезії; оздоровчі напої та чаї з шипшини; вітамінні коктейлі з ромашки, календули, деревію, спориша; фітомішечки.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Ароматерапія Передбачає для дітей  і проведення деяких тестів, які вбережутьдітей від неприємних наслідків. Головна умова, яку потрібно дотримувати при застосуванні методів ароматерапії для дітей - вибір масел відповідно до віку. Справа в тому, що діти набагато чутливіші дорослих, у них більш ніжна шкіра і гострий нюх, і деякі олії можуть зробити негативний вплив. 

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Вітамінотерапія Харчування лише тоді повноцінне, коли в ньому є всі корисні речовини у необхідній кількості. Наприклад, якщо відсутні вітаміни, то неможливе повноцінне використання інших речовин. Тому у ДНЗ проводять вітамінізацію страв, включають у раціон дитини полівітаміни, аскорбінову кислоту.

Номер слайду 16

Технології терапевтичного спрямування кольоротерапія ігрова терапія музична терапія сміхотерапія казкотерапія піскова терапія арттерапія

Номер слайду 17

Арттерапія До неї також відносять музичну терапію та кольоротерапію. Це лікування за допомогою залучення дитини до мистецтва. При цьому дитина навчається спілкуватися з навколишнім світом на рівні екосистеми, використовуючи образотворчі, рухові та звукові засоби. Вона дає змогу самостійно висловлювати свої почуття, потреби та мотивацію своєї поведінки, діяльності і спілкування, необхідні для її повноцінного розвитку та пристосування до навколишнього середовища.

Номер слайду 18

Піскова терапія Це унікальна можливість пізнавати свій внутрішній світ за допомогою піддону з піском , великої кількості мініатюрних фігурок і того відчуття свободи та безпеки, яке виникає в стосунках з терапевтом. Піскова гра дає можливість виразити те, що важко пояснити словами, доторкнутися до тих слоїв своєї душі, до яких неможна звернутися напряму, побачити в собі те, що зазвичай вислизає від повсякденного мислення.

Номер слайду 19

Сміхотерапія   Наука яка досліджує вплив сміху на людський організм. Одночасно сміхотерапію визначають як напрям соціальної психології, який розвивається як засіб впливу на особистість для зняття напруження, стресу та здійснюється під час проведення тренінгів та спільних вправ з використанням сміху.

Номер слайду 20

Дякую за увагу!

ppt
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
8 січня 2022
Переглядів
233
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку