Здоров’я є найвищим багатством людини Гіппократ. Людина народжується здоровою, а всі хвороби до неї приходять через рот з харчовими продуктами. Гіпократ. Ніхто не повинен переступати міру ні в їжі, ні в питті. ПіфагорЇсти і пити потрібно стільки, щоб наші сили цим відновлювались, а не пригнічувались. Ціцерон
Харчування забезпечує організм енергією, необхідною для процесів життєдіяльності. Відновлення клітин і тканин в організмі відбувається за рахунок надходження з їжею пластичних речовин - білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин. Крім того, їжа джерело утворення ферментів, гормонів та інших регуляторів обміну речовин в організмі. Правильне харчування, з урахуванням умов життя, праці, побуту забезпечує сталість внутрішнього середовища організму людини, діяльність різних органів і систем, гармонійний розвиток, високу працездатність.
Здорове харчування— це харчування, яке забезпечує ріст, нормальний розвиток і життєдіяльність людини, що сприяє зміцненню його здоров'я та профілактиці захворювань. Дотримання правил здорового харчування в поєднанні з регулярними фізичними вправами скорочує ризик хронічних захворювань і розладів, таких як ожиріння, серцево-судинні захворювання, діабет, підвищений тиск і рак. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 80 % усіх захворювань тією чи іншою мірою пов’язані із харчуванням
Ті, хто дбають про своє здоров’я повинні дотримуватись трьох принципів здорового харчування: помірність (щоб калорійність раціону не перевищувала енергетичних витрат організму); різноманітність (передбачає споживання продуктів усіх основних груп (хліб, крупи, фрукти, овочі, м’ясо та молочні продукти); збалансованість (означає правильне співвідношення цих груп продуктів)
Раціона́льне харчува́ння — достатнє в кількісному й повноцінне в якісному відношенні харчування; фізіологічно повноцінне харчування здорових людей із врахуванням їх віку, статі, характеру праці та інших факторів. Раціональне харчування сприяє збереженню здоров'я, опірності шкідливим факторам навколишнього середовища, високій фізичній й розумовій працездатності, а також активному довголіттю. Вимоги до раціонального харчування складаються із вимог до: харчового раціону; режиму харчування; умов прийому їжі. Раціональне харчування
В природі не існує ідеальних продуктів харчування, які містили б всі харчові речовини, необхідні людині (за винятком материнського молока). Тільки різноманітні продукти харчування в раціоні забезпечують його харчову цінність, тому що різні продукти доповнюють один одного відсутніми компонентами. Крім того, різноманітне харчування сприяє кращому засвоєнню їжі.“Ratio” - в перекладі з грецької означає розум, наука, а також розрахунок. Таким чином, раціональне харчування - це розумне, точно розраховане забезпечення людини їжею. Воно передбачає:• відповідність харчування фізіологічним потребам та енерговитратам організму;• дотримання кількісної та якісної збалансованості за основними харчовими та біологічно активними речовинами в добовому раціоні;• дотримання правильного режиму харчування.
Білки. Основа всіх клітин, вони є будівельним матеріалом, а також беруть участь в обміні речовин, у формуванні імунітету, в утворенні деяких сполук, що виконують в організмі складні функції. Білки, на відміну від жирів та вуглеводів, не утворюються з інших речовин, тобто є незамінною частиною їжі. Біологічна цінність різних видів білків обумовлюється їх амінокислотним складом. Із відомих нині 20 амінокислот 8 - незамінні (лізин, триптофан, фенілаланін, лецитин, ізолатицин, валін, треонін, метіонін). Вони не синтезуються в організмі і тому повинні обов’язково надходити з їжею. Багатими на незамінні амінокислоти є білки тваринного походження, що містяться в м’ясі, рибі, яйцях, молочних продуктах. Менш повноцінні білки рослинного походження - круп, бобових, хліба, овочів. Білки тваринного походження повинні складати 55% загальної кількості білка в раціоні, що становить в середньому для дорослої людини 86г на добу. Як нестача, так і надмір білків у їжі негативно позначаються на здоров’ї.
Слід пам’ятати, що до 25 років ще незакінчені процеси росту та формування організму, ця вікова категорія має значно більші розумові та нервово-психічні навантаження, значне напруження зорового апарату. Тому для них необхідністю є збалансоване та раціональне харчування - основний фізіологічний фактор зміцнення здоров’я людини.
Режим харчування. Велике значення для кращого засвоєння їжі має правильний розподіл її на окремі прийоми. Для нормальної роботи шлунково-кишкового тракту необхідно твердо встановити години прийому їжі і правильно розподілити її як по калорійності, так і по продуктах, які входять до неї. Найкращим режимом харчування слід вважати чотириразовий прийом їжі. Перший, ранковий, сніданок повинен містити 25-30% всього добового раціону, другий сніданок - 10-15%, обід - 40-45% і вечеря 15 - 20%.
Включіть в свій раціон ці 15 продуктів, які допоможуть вам завжди залишатися гарними й здоровими. Томати — містять величезну кількість антиоксидантів — лікопенів і вітаміну С. Апельсини — багаті вітаміном С і пектином. Ківі — джерело вітамінів, А, С, Е і Омега-3. Брокколі — вітаміни С, РР, К, U і бета-каротин. Часник — стабілізує кров'яний тиск. Авокадо — вітаміни, А, В2, Д, Е, РР. Морква — покращує зір. 8. Яблука — виводять токсини з організму. 9. Оливкова олія — живить шкіру, волосся, нігті. 10. Гарбуз — багатий калієм, магнієм, залізом. 11. Зелень — джерело клітковини. 12. Яйця — джерело білка. 13. Сир — багатий кальцієм, зміцнює зуби, нігті, кістки. 14. Гречка — джерело кальцію і заліза. 15. Горіхи — джерело вітамінів, білка і кальцію. Допомагають роботі мозку, а також необхідні для нормального функціонування щитовидної залози.