Здорове харчування – запорука здоров’я!

Про матеріал
Здорове харчування – запорука здоров’я! .........................................................................................................................................................................................................................
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Здорове харчування – запорука здоров’я!Підготувала. Керівник гуртка. Сердюк К. А.

Номер слайду 2

Здоров’я є найвищим багатством людини Гіппократ. Людина народжується здоровою, а всі хвороби до неї приходять через рот з харчовими продуктами. Гіпократ. Ніхто не повинен переступати міру ні в їжі, ні в питті. ПіфагорЇсти і пити потрібно стільки, щоб наші сили цим відновлювались, а не пригнічувались. Ціцерон

Номер слайду 3

Харчування забезпечує організм енергією, необхідною для процесів життєдіяльності. Відновлення клітин і тканин в організмі відбувається за рахунок надходження з їжею пластичних речовин - білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин. Крім того, їжа джерело утворення ферментів, гормонів та інших регуляторів обміну речовин в організмі. Правильне харчування, з урахуванням умов життя, праці, побуту забезпечує сталість внутрішнього середовища організму людини, діяльність різних органів і систем, гармонійний розвиток, високу працездатність.

Номер слайду 4

Здорове харчування— це харчування, яке забезпечує ріст, нормальний розвиток і життєдіяльність людини, що сприяє зміцненню його здоров'я та профілактиці захворювань. Дотримання правил здорового харчування в поєднанні з регулярними фізичними вправами скорочує ризик хронічних захворювань і розладів, таких як ожиріння, серцево-судинні захворювання, діабет, підвищений тиск і рак. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 80 % усіх захворювань тією чи іншою мірою пов’язані із харчуванням

Номер слайду 5

Ті, хто дбають про своє здоров’я повинні дотримуватись трьох принципів здорового харчування:  помірність (щоб калорійність раціону не перевищувала енергетичних витрат організму);  різноманітність (передбачає споживання продуктів усіх основних груп (хліб, крупи, фрукти, овочі, м’ясо та молочні продукти);  збалансованість (означає правильне співвідношення цих груп продуктів)

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Раціона́льне харчува́ння — достатнє в кількісному й повноцінне в якісному відношенні харчування; фізіологічно повноцінне харчування здорових людей із врахуванням їх віку, статі, характеру праці та інших факторів. Раціональне харчування сприяє збереженню здоров'я, опірності шкідливим факторам навколишнього середовища, високій фізичній й розумовій працездатності, а також активному довголіттю. Вимоги до раціонального харчування складаються із вимог до: харчового раціону; режиму харчування; умов прийому їжі. Раціональне харчування

Номер слайду 8

Номер слайду 9

В природі не існує ідеальних продуктів харчування, які містили б всі харчові речовини, необхідні людині (за винятком материнського молока). Тільки різноманітні продукти харчування в раціоні забезпечують його харчову цінність, тому що різні продукти доповнюють один одного відсутніми компонентами. Крім того, різноманітне харчування сприяє кращому засвоєнню їжі.“Ratio” - в перекладі з грецької означає розум, наука, а також розрахунок. Таким чином, раціональне харчування - це розумне, точно розраховане забезпечення людини їжею. Воно передбачає:• відповідність харчування фізіологічним потребам та енерговитратам організму;• дотримання кількісної та якісної збалансованості за основними харчовими та біологічно активними речовинами в добовому раціоні;• дотримання правильного режиму харчування.

Номер слайду 10

У повсякденному харчуванні обов’язково мають бути: -білки; -жири; -вуглеводи; -вітаміни; -мінеральні речовини; -клітковина; -вода.

Номер слайду 11

Білки. Основа всіх клітин, вони є будівельним матеріалом, а також беруть участь в обміні речовин, у формуванні імунітету, в утворенні деяких сполук, що виконують в організмі складні функції. Білки, на відміну від жирів та вуглеводів, не утворюються з інших речовин, тобто є незамінною частиною їжі. Біологічна цінність різних видів білків обумовлюється їх амінокислотним складом. Із відомих нині 20 амінокислот 8 - незамінні (лізин, триптофан, фенілаланін, лецитин, ізолатицин, валін, треонін, метіонін). Вони не синтезуються в організмі і тому повинні обов’язково надходити з їжею. Багатими на незамінні амінокислоти є білки тваринного походження, що містяться в м’ясі, рибі, яйцях, молочних продуктах. Менш повноцінні білки рослинного походження - круп, бобових, хліба, овочів. Білки тваринного походження повинні складати 55% загальної кількості білка в раціоні, що становить в середньому для дорослої людини 86г на добу. Як нестача, так і надмір білків у їжі негативно позначаються на здоров’ї.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Слід пам’ятати, що до 25 років ще незакінчені процеси росту та формування організму, ця вікова категорія має значно більші розумові та нервово-психічні навантаження, значне напруження зорового апарату. Тому для них необхідністю є збалансоване та раціональне харчування - основний фізіологічний фактор зміцнення здоров’я людини.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Режим харчування. Велике значення для кращого засвоєння їжі має правильний розподіл її на окремі прийоми. Для нормальної роботи шлунково-кишкового тракту необхідно твердо встановити години прийому їжі і правильно розподілити її як по калорійності, так і по продуктах, які входять до неї. Найкращим режимом харчування слід вважати чотириразовий прийом їжі. Перший, ранковий, сніданок повинен містити 25-30% всього добового раціону, другий сніданок - 10-15%, обід - 40-45% і вечеря 15 - 20%.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Обід. На обід обов’язково для здорового харчування радимо першу страву: український борщ, суп овочевий з квасолею або юшку з рибидо першого можна додати, кашу з тушкованою рибою або м’ясо з овочамизапити смачний обід можна фруктовим компотом або соком

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Включіть в свій раціон ці 15 продуктів, які допоможуть вам завжди залишатися гарними й здоровими. Томати — містять величезну кількість антиоксидантів — лікопенів і вітаміну С. Апельсини — багаті вітаміном С і пектином. Ківі — джерело вітамінів, А, С, Е і Омега-3. Брокколі — вітаміни С, РР, К, U і бета-каротин. Часник — стабілізує кров'яний тиск. Авокадо — вітаміни, А, В2, Д, Е, РР. Морква — покращує зір. 8. Яблука — виводять токсини з організму. 9. Оливкова олія — живить шкіру, волосся, нігті. 10. Гарбуз — багатий калієм, магнієм, залізом. 11. Зелень — джерело клітковини. 12. Яйця — джерело білка. 13. Сир — багатий кальцієм, зміцнює зуби, нігті, кістки. 14. Гречка — джерело кальцію і заліза. 15. Горіхи — джерело вітамінів, білка і кальцію. Допомагають роботі мозку, а також необхідні для нормального функціонування щитовидної залози.

Номер слайду 37

Нераціональне харчування на пряму пов’язане з такими проблемами, як ожиріння, зайва вага, гіподинамія, артеріальна гіпертензія, цукровий діабет, а також помітно скорочує тривалість повноцінного здорового життя людини.

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

pptx
Додано
13 березня
Переглядів
40
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку