Здоровий спосіб життя.

Про матеріал
Актуальність питання полягає у катастрофічному збільшенні молоді яка вживає тютюн. Велику небезпеку викликає жінка що пале - це матеріал, який формує майбутнє дитини та майбутнє нації
Перегляд файлу

«Суд над цигаркою»

(Виховна година)

Імпровізований зал суду (клас, бібліотека, актовий зал)

Діючі особи: суддя, секретар, обвинувач, захисник, обвинувачена, присяжні судді, свідки.

Всі учні у залі розподілені на дві групи: група курячих та не курячих. Усі вони будуть приймати участь у спорах «за» сигарету «проти» сигарети.

Секретар: встати суд іде. (входить суддя)

Суддя: прошу всіх сідати. Судове засідання оголошується відкритим. (ударяє молотком по столу). Слово для викладення сутності обвинувачення надається обвинувачу.

Обвинувач: у сучасному суспільстві паління тютюну явище поширене серед різних груп населення, у тому числі серед жінок, підлітків та дітей. Згідно статистичних даних, людей регулярно вживаючи тютюн у світі нараховується близько 1,3 мільярдів чоловік. Приблизно третину складає чоловіче населення планети. Серед жінок з кожним роком стає все більше, які палять. Більше 20 відсотків на початок 2000 років. Середній вік сьогодні складає 15 років. Статистика смертності та захворювань спричинених тютюновою продукцією росте:

- щорічно вмирає від паління близько 7 млн. людей;

- близько 98 відсотків захворювань раком легенів – паління зі стажем більше 5 років;

- залежні від паління у середньому у 12 разів частіше страдають від стенокардії, інфаркту міокарду та язви шлунку;

- вживання нікотинової отрути під час вагітності скорочує шанси на її успішне завершення у два рази;

- діти народженні матерями, які палять частіше інших мають не достаток ваги та вроджені патології, такі як вовча паща та заяча губа.

 Паління може викликати: різні види раку, інфаркт міокарду, інсульт, атеросклероз, сліпоту, глухоту, імпотенцію, безпліддя, емфізему легенів, пневмонію, хронічний бронхіт, зникнення зубної емалі, відставання у розвитку, рання смертність.

 Про шкідливість паління демонструє той факт, що у склад тютюнового диму водить 3 тис. різних хімічних сполук. У 20 сигаретах утримується 130 грамів нікотину. У склад диму входять сотні отрут, у тому числі: ціанід, мишяк, синильна кислота, угарний газ та інші отрути.

 Дим вивержений з цигарки утримує в собі 60 найсильніших канцерогенів: бензопірен, фрізен, дібензпірен та інші, а також нітрозаміни, які впливають шкідливо на головний мозок. У складі диму присутні радикальні сполуки: полоній, свинець, вісмут та інші. За 1 рік у дихальні шляхи цигарка постачає 81 кг тютюнового дьогтю, який осідає у легенях.

 Паління стимулює розвиток тяжких системних захворювань. Багато з них мають смертельні наслідки. Щорічно у світі  від паління вмирає приблизно 5 млн. людей. Приблизно 90 відсотків смертей від раку легенів викликані вживанням тютюну. Люди, які палять, живуть на 9 років менше ніж, які не палять. Присутність нікотину у слині сприяє розвитку раку у порожнині роту, стравоходу, шлунку та дванадцятиперстної кішки. У легенях осідає та накопичуються смоли, які сприяють розвитку захворювань дихальної системи. Колосальну шкідливість наносить серцю та судинам.

 У мене все Ваша честь.

 (суддя звертається до захисника підсудного)

Суддя: Вам ясна сутність обвинувачення Вашого підзахисного?

Захисник: Винним себе не визнає мій підопічний. У ході судового слідства ми це встановимо.

 (суддя звертається до представника захисту)

Суддя: слово ля захисту та визначення невинності підсудного надається захиснику підсудного.

Захисник: як вже було сказано мною мій підзахисний винним себе не визнає. Тютюн на Європейський материк був завезений із Латинської Америки. Індіанці «Майя» користувалися тютюном у ритуалах. Перш ніж вирішити спірні питання вони викурювали трубку миру та вважали, що вона допоможе зосередитися та прийняти вірне рішення.

Обвинувач: це ще раз доказує про наркотичну дію тютюну на розум людини.

Суддя: прошу Вас не перебивати. Продовжуйте будь ласка.

Захисник: перше паління вважалося засобом, яке допомагає при захворюваннях. В «Настановах до збереження здоров’я», виданих у Англії у 1613 році, було написано: «Трубка тютюну викурена на порожній шлунок похмурим ранком, складає швидкі та єдині ліки від усіх захворювань». До 19 сторіччя не переставали вважати, що паління – фактор, який не впливає на здоровя. У підсумку. У чому вина цигарки? Палити чи не палити – це вибір самої людини. У мене все ваша честь.

Суддя: заслухаємо свідків сторони захисту.

(секретар запрошує свідка захисту)

Суддя: скажіть будь ласка, як впливає на Ваш організм паління? Чи давно ви палите?

Свідок №1: я письменник. Палю з початку своєї творчої діяльності. Під час роботи викурюю декілька цигарок. Вони допомагають мені заспокоїтись, відволіктися від проблем, зосередитися, знімають подразнення. Палю під час роботи щоб перебити бажання заснути.

Суддя: у Вас все? Є питання до свідка захисту? Наступний свідок.

Свідок №2: (молодий юнак із залу): мені куріння допомагає у спілкуванні зі однолітками. Можна познайомитися з дівчиною, запропонувавши їй цигарку. Вони вважають тебе крутим. Ось і все.

(суддя звертається до обвинувача)

Суддя: слово надається свідкам обвинувача.

 (після слухання свідків захисту надається слово свідкам обвинувача. Викладач може використовувати матеріал про шкідливість паління на усі органи і здоровя людини з Інтернету. Ігрові ролі можна розподілити серед учнів, які розповідатимуть про вплив паління на здоровя).

1-й свідок звинувачення:

Про негативний вплив паління на організм людини знає кожен. Та далеко не всі з нас мають силу відмовитися від цієї шкідливої звички. Лікарі та вчені не втомлюються попереджати про небезпеки нікотину для здоров'я, але це рідко приносити користь. Більшість людей, що палять, впевнені в тому, що з ними нічого страшного не трапиться. Насправді, паління дуже негативно впливає на серцево-судинну систему, викликаючи ряд серйозно проблем зі здоров'ям. При цьому ризик серцевих захворювань існує у кожного курця, що не залежних від стажу паління і викурених цигарок.

Суддя:

Розкажіть, будь ласка, а як же нікотин впливає на серцево-судинну систему курця?

1й свідок звинувачення:

Згідно до наукових досліджень, проведеним ВОЗ, куріння єосновним фактором ризику інфаркту міокарда серед людей молодше 50 років. Більшість курців навіть не підозрюють про те, що за час нікотинового пристрасті вже перенесли не один мікроінфаркт, оскільки в їх серцевому м'язі постійно множаться ділянки некрозу. Рано чи пізно вони дають про себе знати.

Що ж відбувається під час паління в серцево-судинній системі? Дослідження показують, що при викурюванні однієї сигарети серце людини починає працювати в прискореному ритмі, який зберігається протягом 15 хвилин. Вистачає усього декількох затяжок, щоб артеріальний тиск збільшився на 5%, пульс почастішав на 14%, при цьому навантаження на м'язові волокна становить 20%. Серце курця працює в посиленому режимі, в результаті чого орган швидко зношується, судини втрачають свою еластичність, ризик розвитку ішемічних захворювань збільшується в кілька разів.

Суддя:

Які наслідки паління для серцево-судинної системи?

Свідок обвинувачення:

Вплив сигарет на серце не обмежується інфарктом, адже під впливом нікотину кров людини густіє, а це збільшує навантаження на судини, в їх просвіті з'являються невеликі тромби, що заважають нормальному кровообігу. Мало хто знає, що серцевий м'яз курця робить на 15тис. скорочень більше, ніж необхідно, тому рано чи пізно «мотор» починає барахлити.

Крім того, тютюновий дим заважає нормальному насиченню крові киснем. Підвищена концентрація вуглекислого газу в організмі людини викликає кисневе голодування і ішемію тканини. Від цього страждає головний мозок.

Суддя:

Які серцеві захворювання характерні для курців?

1й свідок звинувачення:

Навіть у молодому віці люди, які стали курити, страждають такими патологіями, як гіпертонія, ішемічна хвороба (збільшення серцевого м'яза); інфаркт міокарда; аритмія (порушення правильного ритму роботи серця). Нервове потрясіння, стреси, важка фізична праця, малоактивний спосіб життя, неправильне харчування лише посилюють перебіг хвороби. Тому багато курців до 40 років набувають цілий «букет» серцево-судинних хвороб.

Суддя:

Чи може паління привести до летального результату?

1й свідок звинувачення:

На жаль, з кожним роком зростає кількість молодих, здорових чоловіків і жінок, які помирають миттєво від тромбозу або інфаркту. Не дивлячись на те, що на сьогоднішній день прямий зв'язок між цими явищами не доведена, загальновідомим є факт: ризик виникнення серцево-судинних захворювань у курців вище в 8-10 разів ніж у некурящих людей.

Рано чи пізно курець стикається зі стрибками тиску, прискореним серцевим ритмом, болями в серці. На жаль, іноді хвороба розвивається настільки стрімко, що врятувати людину не вдається.

У мене все, товаришу суддя.

Суддя:

Ще є свідки?

2й свідок звинувачення:

Я займаюся армреслінгом і фітнесом.

Суддя:

Розкажіть нам, будь ласка, як паління впливає на роботу м'язів і на саму м'яз.

2й свідок звинувачення:

М'язова сила прямо залежить від тестостерону. При постійному палінні рівень чоловічих гормонів знижується. Зменшується і м'язова сила. При низькому рівні тестостерону м'язова маса не може правильно формуватися. Речовини, які входять до складу сигарет, порушують будова м'язової тканини, перешкоджаючи відновленню після навантажень. Паління негативно впливає на м'язи, знижується працездатність, курці більше втомлюються, повільно відновлюються. М'язи людини, яка палить споживають менше кисню. У підсумку в м'язах накопичується молочна кислота. Це викликає больові відчуття в м'язах. Фізичні вправи для курця стають скрутними.

Суддя:

Як впливає паління на розвиток м'язів?

2й свідок звинувачення:

Вчені впевнені, що хлопчики розвиваються найкраще з 13 до 18 років, а дівчатка - з 10 до 14. Якщо в цей період людина стикається з негативними факторами, то його зростання сповільнюється, а часом і зовсім зупиняється. Цим фактором є паління. Хочеш накачати м'язи - відмовся від паління.

При курінні нещадно спалюються вітаміни, які надходять з їжею для росту м'язів.

Нікотин блокує розвиток м'язової і кісткової тканин. Білки, що надходять з їжею, повністю не засвоюються. Тому зростання м'язів порушується.

Суддя:

Що ж може підвищити в організмі тестостерон?

2й свідок звинувачення:

Підвищити рівень тестостерону шляхом вживання курки, риби, яловичини, кисломолочних продуктів, горіхів, бобових, висівок, помірні фізичні навантаження і додатковий прийом вітамінів дозволять мінімізувати наслідки від паління. Тільки виконання цих умов допоможе людині раціонально зайнятися побудовою м'язової маси тіло. У мене все.

Суддя:

Запросіть наступного свідка (звертаючись до секретаря).

3й свідок звинувачення:

Мені б хотілося розповісти про шкоду паління для жіночого організму. Курять дами частіше страждають на вегето-судинну дистонію, в їх організмі так само підвищується рівень холестерину. При палінні судини різко звужуються і провокують розвиток тахікардії, яка стає причиною передчасного зношування серця. Можлива ймовірність розвитку ішемічної хвороби серця. Це захворювання можна попередити, відмовившись від паління. Адже після відмови від паління серцевий ритм повністю відновлюється протягом 6-ти місяців.

Суддя:

Скажіть, будь ласка, а як впливає паління на дітонародження?

3й свідок звинувачення:

Найбільшої шкоди паління надає на репродуктивну систему жіночого організму. Природа нагородила жінку великою витривалістю, адже їй судилося виносити, народити і виростити дитину. Якщо жінка в день викурює приблизно 10 сигарет, то у неї в 2 рази знижується ймовірність зачати дитину. Яйцеклітина вбирає в себе всі шкідливі речовини, що містяться в нікотині. Якщо дама курить, і паралельно приймає гормональні контрацептиви, вона наражає свою серцево-судинну систему великій небезпеці. Цей «гормонально-тютюновий букет» здатний викликати інфаркт.

Статистика підтверджує той факт, що у жінки, що палить викидні трапляються в 5 разів частіше, ніж у не палить. Якщо курить мама все-таки зуміла виносити і народити малюка, то це не означає, що він цілком здоровий. В такому випадку часто народжуються недоношені або що не набрали потрібну вагу дітки. Підростаючий малюк може часто хворіти, повільно рости, відставати у фізичному і розумовому розвитку від своїх однолітків.

Суддя:

А як паління тютюну впливає на зовнішність жінки?

3й свідок звинувачення

Куряща дама виглядає набагато старше своїх однолітків. Шкідливі речовини, які містяться в тютюні, впливають на судини, звужуючи їх. Цей процес призводить до передчасного старіння шкіри і до виникнення зморшок. Через постійну нестачу кисню, шкіра постійно знаходиться в стресі. Через багаторічного паління шкіра набуває землисто-сірий колір, стає сухою і виглядає не зовсім привабливо. І ніякі дорогі крему не здатні замаскувати натуральний вигляд вашої шкіри, що в'яне.

Якщо ви курите, вам протипоказані сонячні ванни. Вченими доведено, що прямі сонячні промені провокують окислювальні процеси і викликають передчасне старіння шкіри.

Крім шкіри тютюн негативно впливає на зуби, волосся і нігті. Карієс дуже любить нікотин. Кращим доводиться в 2 рази частіше відвідувати стоматолога, ніж некурящим. Зуби набувають жовтого відтінку. Під впливом нікотину нігті стають тонкими і ламкими. Так що гарний, природний і доглянутий манікюр вам теж не світить. Волосся курця стає тьмяним, ламким, тонкими. А адже волосся - головна прикраса жінки. У мене все, ваша честь.

Суддя:

Запросіть наступного свідка. (Секретар запрошує наступного свідка, входить свідок)

Що ви можете повідомити суду з даного питання?

4й свідок звинувачення:

Мені хотілося б розповісти про вплив паління на розвиток плода. Паління шкодить не тільки кращий жінці, але і розвивається в ній життя. Але, на жаль, близько третини курців вважають, що кілька сигарет в день малюкові не зашкодять.

Суддя:

Так як же впливає на плід, що розвивається кожна викурена мамою сигарета.

4й свідок звинувачення:

Під час паління шкідливі речовини проникають через плаценту. Кожна сигаретна затяжка викликає спазм судин і всього одна викурена сигарета на 20-30 хвилин сповільнює кровоток, що постачає плід киснем і корисними речовинами. Проникнувши в велике коло кровообігу разом з потоком крові шкідливі речовини потрапляють в кровоносну систему плода і викликають різке порушення, без винятку, всіх процесів розвитку. У кращий матусі зменшується плацента, звужуються судини, порушується живлення малюка і викликає його кисневе голодування, що більш ніж в два з половиною рази підвищує ризик викидня або внутрішньоутробної смерті дитини. Навіть якщо дитині пощастить народитися в строк, і не завчасно, то в подальшому кисневе голодування і нікотин неодноразово нагадають про себе. Дитина буде відставати в розвитку, як фізичному так і розумовому; він буде в 4 рази більше схильний до ризику простудних, серцево-судинних захворювань і хворобам дихальних шляхів. Науково доведено, що у жінок, що палять багаторазово збільшується ризик народження дитини з хронічними захворюваннями або вродженими вадами. Крім того, деякі вчені стверджують, що нікотин здатний викликати і мутаційні зміни на етапі ембріонального розвитку плода.

Суддя:

Які наслідки впливу нікотину на плід?

4й свідок звинувачення:

Оцінюючи вплив паління матері на плід, медики використовують термін «фетальний тютюновий синдром» який відбивається в наступних наслідки цієї згубної звички:

1. Більш тонка плацента.

2. Підвищений ризик неправильного передлежання і відрива плаценти або її обширного інфаркту.

3. Гіпоксія (кисневе голодування) плода і, як наслідок, затримка його розвитку.

4. У плода в крові в 10-15 разів більша кількість чадного газу, ніж у його курящої матері.

5. У плода кращий матері в тканинах нирок, мигдаликів, серця і нервової тканини накопичуються нервово-паралітичні отрути - нікотин і бензидин.

6. Паління під час вагітності нерідко призводить до спонтанних абортів, викиднів і випадкам позаутробної загибелі плода.

 7. Настання передчасних пологів знаходиться у прямій залежності від кількості вжитих цигарок.

Суддя:

І які шанси виникнення цієї проблеми?

4й свідок звинувачення:

Шанси є. Нікотин – повільний вбивця, і всі негативні наслідки виявляють себе тільки з роками, коли помилки виправляти занадто складно або пізно. Але організм людини унікальний, і він, якщо йому створити комфортні умови, відновиться швидко. Він очищається і починає функціонувати набагато краще. Настрій поліпшується і якість життя підвищується.

Суддя:

Ще є свідки?

5й свідок:

Оскільки палить людина під час паління виконує дихальні дії, він, відповідно, вдихає все, що відбувається під час цього процесу. Мені хочеться розповісти про шкоду паління на дихальну систему і безпосередньо на легені.

Суддя:

І як же впливає паління на дихальну систему?

5й свідок:

Паління негативно впливає на систему органів дихання, адже під час викурювання однієї сигарети в організм людини потрапляє близько 4 тис. Різних сполук, серед яких найнебезпечнішими для здоров'я вважаються нікотин, окис вуглецю (яка замінює собою кисень в крові), ціаністий водень, смоли ( заважають нормальному функціонуванню органів дихання), вільні радикали (що викликають передчасне старіння клітин і тканин) та інші, не менш шкідливі речовини.

Найбільшої шкоди організму завдає тютюновий дим. Систематичне роздратування органів дихання гарячим тютюновим димом викликає цілий каскад реакцій органів дихання. При чому, жоден з них не залишається осторонь.

Подразнення слизової оболонки носа і носоглотки тютюновим димом стає причиною поступового атрофування війок, які повинні очищати носову порожнину від потрапили в неї речовин, мікроорганізмів. Постійне запаленням слизової і зниження її захисної функції стає причиною хронічних ренитів. При палінні гортань і голосові зв'язки постійно роздратовані. Хронічне запаленням, викликане гарячим димом стає причиною огрубіння голосу і хронічного ларингіту. Гарячий дим, потрапляючи в бронхи, викликає запалення і поступове атрофування слизової оболонки бронхіального дерева. Це призводить до зниження очисної функції бронхів - в нормі в них виробляється секрет, у вигляді сльози, яка знищує хвороботворні організми і обволікає шкідливі частинки, які потрапляють в бронхи з повітрям.

Спеціальні вії, що вистилають внутрішню сторону бронха, перешкоджають попаданню мікроорганізмів і забруднювачів в легені, і сприяють їх виділенню в ротову порожнину.

При курінні вії атрофуються. Слизова оболонка не виробляє достатньої кількості секрету, а бронхи поступово звужуються, і їх прохідність звужується.

Суддя:

А як паління впливає на легені?

5й свідок:

Легкі при палінні страждають найбільше, через накопичень нікотину, смол і інших речовин в альвеолах порушується функція газообміну, альвеоли втрачають свою еластичність, заповнюються слизом і їх обсяг збільшується. А через постійне впливу гарячого диму, смол і нікотину деякі клітини можуть почати перероджуватися в ракові клітини. Саме паління вважається головною причиною розвитку більшості неспецифічних захворювань органів дихання. Під впливом тютюнового диму і нікотину патологічні зміни органів дихання прогресують. Слизова оболонка атрофується, розвиваються хронічні запальні процеси верхніх і нижніх дихальних шляхів, а альвеоли втрачають свою еластичність.

До 80% хворих на хронічний бронхіт - курці зі стажем, так само у них в кілька разів вище ризик розвитку емфіземи легенів, бронхіту, пневмонії, пневмосклерозу, туберкульозу, і злоякісних пухлин органів дихання.

Вплив сигарет і нікотину на органи дихання можна порівняти з сильною отрутою, адже рівень смертності у курців в 9 разів вище, ніж у людей, які ведуть здоровий спосіб життя.

Суддя:

Сідайте. У нас залишився останній свідок звинувачення. Запросіть, будь ласка.

6й свідок:

Мені хочеться розповісти про шкоду пасивного паління. Пасивне паління - це ненавмисне і небажане вдихання повітря з вмістом диму від згоряння тютюну. При ньому теж відбувається отруєння організму окисом вуглецю, нікотину та іншими шкідливими речовинами. Науково доведено, що перебування людини в приміщенні, забрудненому сигаретним димом, протягом 7-8 годин аналогічно по шкідливості впливу викурених сигарет. При цьому така шкода проявляється дуже швидко. У людини дратуються очі, носоглотка, з'являються запаморочення, нудота.

Якщо людина постійно перебуває в ролі пасивного курця, і це триває роками, то у нього можуть виникнути проблеми з серцево-судинної, травної, дихальної системами.

Небезпека пасивного паління в тому, що лише 20% виділених сигаретами шкідливих речовин потрапляє в організм самого курця, а 80% виділяється в повітря. Це і є пасивний дим, в якому знаходиться багато хімічних канцерогенів, серед яких аміак, двоокис та окис вуглецю, ацетон, фенол, ціаністий водень. Найбільшу загрозу несуть окис і двоокис вуглецю.

У сигаретному димі міститься велика кількість смол, нікотину, які здатні накопичуватися в легенях і не виводяться з них. Якщо не палять знаходяться в одному приміщенні з курцями, то їхні легені з часом теж починають «протестувати» кашлем, головними болями. Під постійним впливом диму погіршується зовнішній вигляд людини і вигляд шкіри. Звужуються поверхневі судини шкіри обличчя, вона отримує менше поживних речовин, вона прискореним темпом старіє. Можна відзначити, що сьогодні частіше можна побачити палить жінку, а не чоловіка.

Дослідження вчених довели, що в середовищі пасивних курців збільшується захворюваність на рак легенів. Це зростання до 70% ризику розвитку раку молочної залози, нирок, хвороб серця. Так само поглиблюються і симптоми алергії, астми, бронхіту з ускладненнями, туберкульозу. Під впливом вторинного тютюнового диму погіршується розумова діяльність.

Суддя:

А як впливає пасивне паління на дітей?

6й свідок:

Діти - найбільш вразлива категорія пасивних курців. У дочок і синів батьків, які палять в 2 рази частіше спостерігаються респіраторні захворювання, нічний кашель, пневмонія, бронхіт. У таких сім'ях частіше звичайного спостерігаються алергічні захворювання дітей. Вимушені пасивні курці відрізняються низьким імунітетом, спостерігається затримка фізичного розвитку, порушення формування дихальної системи, схильність до розвитку астми. Нікотин гальмує у дітей розвиток творчого мислення, призводить до поганої успішності. Діти батьків, які палять схильні до паління і вельми ослабленому здоров'ю, особливо якщо пасивне паління припадає на період підліткового віку.

Суддя:

Ми заслухали свідків обох сторін. Надамо час по винесенню приговору по справі сигарети присяжним суддям.

(у 5 хвилинній перерві можна використати відео матеріал із Інтернету про шкідливість паління).

Суддя:

Чи готов суд присяжних оголосити рішення?

Голова присяжних:

Ваша честь суд присяжних готовий винести своє рішення. Заслухавши виступи обох сторін захисту та обвинувачення суд присяжних вирішив:

  1. Чи доказана вина цигарки на шкідливий вплив на серцево-судинну систему – доказана;
  2. Чи доказана вина цигарки на дихальні шляхи – доказана;
  3. Чи доказана вина  пасивного паління на здоров’я оточуючих – доказана.
  4. Чи доказана вина паління на організм жінки та майбутньої матері – доказана.
  5. Чи доказана вина паління на здоров’я плоду малюка, який ще не народився – доказана.
  6. Чи доказана вина паління на розвиток кісно-м’язової системи – доказана.

Суддя:

Яке ж рішення виніс суд присяжних?

Голова присяжних:

Винна!

Суддя:

Заслухавши доводи обвинувачення та захисту. Свідків зі сторони обвинувача та захисту. Прийнявши до уваги рішення присяжних засідателів – суд постановив – признати паління  тютюну шкідливим для здоровя людей, які палять та для оточуючих.

На цьому засідання суду оголошується закритим.

 

docx
Додав(-ла)
Кябура Іван
Додано
17 січня 2020
Переглядів
477
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку