ЗЕНТАНГЛ І ДУДЛІНГ– КОРИСНЕ МАЛЮВАННЯ

Про матеріал
Презентація "ЗЕНТАНГЛ І ДУДЛІНГ– КОРИСНЕ МАЛЮВАННЯ" для вчителів образотворчого мистецтва та учнів 5-7 класів. У презентації дано поняття техніки малювання зентангл, дудлінг та зендала, дано історію виникнення техніки зентангл. Представлені зразки робіт виконані в даних техніках. Показано де можна застосувати дану техніку на уроках образотворчого мистецтва. Вказано з чого почати, щоб навчитися працювати в даній техніці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗЕНТАНГЛ І ДУДЛІНГ– КОРИСНЕ МАЛЮВАННЯ

Номер слайду 2

«Талант - це дар, будь вдячний долі, якщо його знайдеш в собі» Надія Красоткіна, поетеса «Без ідеї нічого великого бути не може»Гюстав Флобер, французький письменник

Номер слайду 3

про техніку малювання зентангл і дудлинг; коли і у кого вперше виникла ідея заповнення білого аркуша простими, але ефектними візерунками;чим відрізняються техніки малювання зентангл і дудлинг; зможете розвинути свої приховані здібності;Дізнаємось

Номер слайду 4

Техніку зентангл вже давно взяли на озброєння люди творчих професій для створення дивовижних і заворожливих зображень, заповнення сторінок блокнотів, скетчбуков. Цікаві візерунки використовують навіть арт-терапевти під час своїх тренінгів. Намальовані на картках гелевою ручкою візерунки можна побачити в інтернеті, а можна створювати чудові малюнки самому.

Номер слайду 5

На сьогодні ця техніка стала настільки популярною, що зображення які виходять при правильній подачі, можуть стати прикрасою приміщення, одягу, будь чого. Зараз використовують ці зображення скрізь і всюди як типографські продукти на майках, на сумках, на обгортках, на закладках, де завгодно.

Номер слайду 6

Отже, що ж представляють із себе красиві твори мистецтва в мініатюрі?

Номер слайду 7

Zentangle (зентангле) — це ті малюнки, які створюються несвідомо під час очікування, або просто для того, щоб розслабитися, заспокоїтися. Zentangle - від англійського слова zen – шлях розвитку та tangle – плутаниця, завиточки

Номер слайду 8

Популярним став, тому що поєднує кілька напрямків людської діяльності: Творчість. Медитація. Задоволення яке ми отримуємо від малювання. Спосіб створення оригінальних малюнків, які мають цінність як самостійні твори.

Номер слайду 9

Навчитися цій техніці не складно. ЇЇ може освоїти будь-хто, хто може тримати олівець. А задоволення та можливості використання вона дає величезну кількість. Нерідко кожен з нас на нудних лекціях, нарадах чи під час телефонної розмови часто малює різні каракулі. Психологи кажуть, що таким чином ми допомагаємо собі зафіксувати увагу на доповідачеві або на інформації, яку нам необхідно засвоїти, але ми вже загубили увагу.

Номер слайду 10

Історія виникнення Zentangle. Рік Робертс і Марія Томас – автори запатентованої техніки малювання. В 2006 році вони зареєстрували товарний знак Zentangle®, де є свої правила. Ця назва запатентовано його творцями - Марією Томас і Ріком Робертсом. Історія свідчить, що одного разу вони прийшли до висновку, що Марія під час малювання знаходиться в такому ж стані, як перебуває Рік під час медитації. Це наштовхнуло їх на думку, що так можна навчити малювати будь-яку людину, щоб вона могла абстрагуватися від реалій бурхливого світу, трохи побути наодинці з самою собою, заспокоїтися.

Номер слайду 11

Потрібно квадрат цупкого паперу 9 Х9, чорна гелева ручка або кулькова, або лінер.

Номер слайду 12

Прийнято обмежувати область малюнка довільною лінією, або навіть кількома лініями-секторами, в яких знаходяться різні візерунки.

Номер слайду 13

Зентангл кожен може створити сам, інтуїтивно. Отже, зентангл –це один з унікальних напрямів у мистецтві (простий і цікавий спосіб створення красивих графічних зображень за допомогою повторюваних елементів і орнаментів).

Номер слайду 14

Вивчивши деякі особливості малювання узорів, можна не просто водити ручкою по листу, а переносити на білі паперові квадрати неповторні абстракції.

Номер слайду 15

Зентангл – це техніка малюнка, а не методика, яка може бути як хобі, так і авторською концепцією художника.

Номер слайду 16

Декілька квадратів з візерунками перетворюються в цікаве закінчений твір і при цьому не потрібно яких-небудь особливих умінь в області малювання. Зентангл, на відміну від дудлинга, створюється таким чином, що візерунок є повноцінним і закінченим з будь-якого боку і з будь-якого кута.

Номер слайду 17

Існує ще одна медитативна техника малювання під назвою зендала (zendala), яка створюється із зентангл-узорів, але малюємо у формі круга. Зендала вимагає від художника особливого зосередження, оскільки в межах даного круга потрібно дотримуватися симетрії. Мандали – будистські символи, довершені круги, які не вимагають допрацювань. Зендала

Номер слайду 18

Номер слайду 19

У чому ж полягає сенс медитації під час малювання у техніці зентангл?Щоб малюнок вийшов красивим, потрібно вміти зосереджуватися на моменті «тут і зараз». А це можливо лише за умови повного занурення в процес малювання. Машинальні руху рукою по папері з часом стають усвідомленими. Спонтанність поступово витісняється продуманістю композиції.

Номер слайду 20

Дудлінг(від англійського doodle – несвідомий малюнок) – малювання за допомогою простих елементів (кружечків, крючків, ромбів, крапочок, паличок, каракулі, квіточки, ялинки та інші образи), з яких можуть складатися складні композиції. У цьому і полягає легкість. Проте з цих простих елементів можуть складатися складні композиції, що вражають уяву. Це несвідомий малюнок, що дозволяє «відключити мозок» та відкриває дорогу чистій творчості, не скутій правилами.

Номер слайду 21

Дудлінг- це коли нам дають готовий малюнок, контурне зображення і нам залишається його розфарбувати так як захочимо.

Номер слайду 22

Малюнки в техніці дудлинг виконуються інтуїтивно, при їх виконанні відсутні правила.

Номер слайду 23

Для дудлінга немає необхідності розмежовувати свій листок на сектори – можна починати малювати з будь-якого місця, поступово домальовуючи деталі у різні боки.

Номер слайду 24

У дудлінгу немає жодних запатентованих візерунків чи вимог до паперу. Він може бути абсолютно будь-яким.

Номер слайду 25

Головне – розпочати малювати і не зупинятися, не соромитись помилок і не виправляти нічого.  Що вийде – ми не знаємо, рука малює сама собою.

Номер слайду 26

Неважливо, що особа отримає в результаті малювання, основним завданням є отримання задоволення від процесу малювання.

Номер слайду 27

у рекламній продукції, поліграфії, Використання техніки дудлінг і зентангл

Номер слайду 28

у рекламній продукції, поліграфії,

Номер слайду 29

Може стати вашим хобі

Номер слайду 30

посуд

Номер слайду 31

чохли

Номер слайду 32

Одяг

Номер слайду 33

Номер слайду 34

в інтер’єрі

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Ресторан та місцевий осередок української культури у місті Гаосюн на Тайвані. Розпис від Олесі Вакуленко.

Номер слайду 38

Тема: Анімалістика в техніці зентанглдодання завершеності Вашим роботам в стилі Зентангл

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Номер слайду 46

Номер слайду 47

Літери або цифри записані або намальовані в техніці зентангл. Завдання для учнів: використовуючи техніку, виконайте малюнок свого імені шрифтом в техніці зенетангл.

Номер слайду 48

З чого ж почати? Повчитися малювати тангли.

Номер слайду 49

Номер слайду 50

здивуваннялицарський містікпотік

Номер слайду 51

1. спіраль2. ракушка3. півмісяць4. каміння

Номер слайду 52

Номер слайду 53

Номер слайду 54

Номер слайду 55

Номер слайду 56

Номер слайду 57

Номер слайду 58

Номер слайду 59

Номер слайду 60

Номер слайду 61

Номер слайду 62

Номер слайду 63

Номер слайду 64

Номер слайду 65

Номер слайду 66

Номер слайду 67

Номер слайду 68

Номер слайду 69

Номер слайду 70

Бажаю Вам, щоб вогонь Вашої творчості ніколи не гаснув. Щоб у Вас завжди були дрова, якими Ви будете підтримувати свій вогонь: талант, натхнення і бажання.

Номер слайду 71

«Чудеса там, де в них вірять, і що більше в них вірять, то частіше вони трапляються» французький філософ Дені Дідро. Дякуємо всім за творчу роботу!Тож нехай у Вашому житті буде більше віри і чудес!

Номер слайду 72

Використані джерела:https://oringo.com.ua/novosti/art-likbez-dudling-i-zentanglhttps://lifehacker.ru/zentangl/https://dytpsyholog.com/2015/04/19/%D0%B4%D1%83%D0%B4%D0https://gwaramedia.com/novyj-trend-mystecztva-karakuli/https://naurok.com.ua/dudling---noviy-trend-mistectva-ta-efektivniy-zasib-rozvitku-kreativnosti-zdobuvachiv-osviti-332483.html

Номер слайду 73

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Горай Анжеліна
    Чудова розробка! Дякуємо!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
30 квітня
Переглядів
184
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку