Жан де Лафонтен, байка "Зачумлені звірі"

Про матеріал
Біографія Жана де Лафонтена, байка " Зачумлені звірі". Невеличке обговорення до байки з класом
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Жан де Лафонтен. Байка « Зачумлені звірі»

Номер слайду 2

Бесіда. Коротке, віршоване алегоричне оповідання, в якому закладено повчальний зміст. Країна, що подарувала світові основоположника жанру байки. Основоположник жанру байки. Частина байки, в якій розповідається про події. Частина байки, в якій міститься повчання. Відображення одного предмета через інший. Мова, сповнена натяків, недомовок.

Номер слайду 3

Франція

Номер слайду 4

БІОГРАФІЯ Жан де Лафонтен народився у 1621 р. у французькому містечку Шато-Тьєррі в сім'ї чиновника. Здобувши несистематичну освіту, він деякий час працював чиновником, успадкувавши посаду свого батька. Але служба мало цікавила поета.

Номер слайду 5

Лафонтен залишив службу і переїхав до Парижа, де швидко здобув славу талановитого поета і став вести світське життя. Писати почав доволі пізно, коли йому вже виповнилося тридцять три роки. Життя поета, легке і безтурботне, нагадувало життя Цикади, героїні його байки «Цикада і Мурашка».

Номер слайду 6

Героями байок Лафонтена є люди, тварини, птахи, комахи, явища природи. Особливо французький байкар любив описувати звірів, найголовнішим з – поміж яких вважав Лева. Цар звірів у творах постає могутнім, величним, сильним, жорстоким, славолюбним. В образі Лева сучасники поета вбачали французького короля, у Вовкові, Лисиці, Леопарді – його придворних.

Номер слайду 7

Герої Лафонтена говорять  такою ж вишуканою літературною мовою, що і французькі дворяни. Персонажі байок дуже культурні, високоосвічені. Лисиця знає навіть античну літературу, а Вовк знає етикет і мистецтво.

Номер слайду 8

У 1668 році з’явилися перші шість книг під назвою «Байки Езопа, перекладені на вірші добродієм де Лафонтеном». Байкарську спадщину Жана де Лафонтена складають 238 байок, вміщених у 12 збірках.

Номер слайду 9

Робота над змістом байки «Зачумлені звірі».

Номер слайду 10

Небесна кара, що її за гріх. Великий наслано на всіх,Чума — нещадна, люта сила,Спроможна все живе за день. До решти винищити, впень,Нещадно звірину косила. Не кожен хворий помирав,Та кожен дні лихої скрути. Хотів як-небудь перебути. Було звіроті не до справ: Уже не йшли на полювання. Ні хитрі лиси, ні вовки,І велелюбні голубки. Забули вже за любування. Лев скликав раду і сказав:"Напевно, кару Бог послав. Нам за чиюсь тяжку провину. У кого з нас найбільший гріх,Хай жертвує собою й від загину. Рятує всіх.Історія нас вчить: зі скрути. Не вийти без належної покути

Номер слайду 11

Покаймося ж, мов на духу, при всіх. У всіх своїх тяжких провинах. Я маю на душі великий гріх: Я стільки з'їв овець невинних!Куди подітись від гріха?Того ще мало: Я, бувало,З'їдав і пастуха. Я жертвую собою, як немаєУ вас гріхів. Та закликаю вас. Покаятись, як я, бо вмерти маєНайбільший грішник серед нас"."О царю! — каже Лис. — Сумлінність ваша може. Всім бути за взірець. Але хіба то гріх? Та, може,Ви, ївши тих дурних овець,Їм честь велику виявляли. А щодо пастухів — який то гріх?Вони нам стільки дозволяли,Що краще б їх поїсти всіх". Підлесники аплодували,А потім тигри та вовки. Себе картали залюбки.

Номер слайду 12

Та всіх їх так атестували,Що хижаки, розбійники — і ті,Здавалося, були святі,Та встав Осел: "Пригадую, давненькоІшов я лугом, травка зелененька,А я голодний — біс і спокусив: Я, грішний, жмутик і вкусив,А, щиро кажучи, не мав же права"."Ганьба! Ганьба!" — зарикала орава. А Вовк довів — учений писарчук! —Що цей Осел — падлюка із падлюк,Паршивий і коростявий — причина. Всіх напастей і лих. Та мало вішати таких!Він їв чужу траву! Проклята твар злочинна!Від них завжди чекай біди.І заревла громада: "Браво!"Отак і в нас: є гроші — маєш право,Немає — то під суд іди.

Номер слайду 13

Бесіда за змістом байки «Зачумлені звірі»Назвіть героїв байки. Яке лихо трапилося з лісовими звірами? Навіщо Лев скликав раду? Чи справжнім грішником, на вашу думку, є Лев?Як Лис виправдовує Лева?Чому Лис виправдовує Лева? У чому полягає гріх Осла? Чи був Осел найбільшим грішником у лісі? Чому ж саме його лісова громада вирішила принести у жертву? Яка мораль байки?

Номер слайду 14

Що таке тема твору? Визначте тему байки «Зачумлені звірі». Що називається ідеєю? Визначте ідею байки.

Номер слайду 15

Бесіда: Що зацікавило вас на уроці ?Про що нове дізналися ? Які висновки ви зробили для себе після цього уроку?

Номер слайду 16

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯДекламування байок Езопа і Жана де Лафонтена. Намалювати ілюстрацію до одної із байок.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Добреля Людмила
    Дукую за дуже гарну роботу.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Хилько Ірина Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
18 жовтня 2022
Переглядів
4025
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку