"Жанна д' Арк - героїня столітньої війни"

Про матеріал
Презентація містить матеріали для уроку всесвітньої історії в 7 класі по темі " Столітня війна між Англією і Францією". Жанна д' Арк , відома як Орлеанська діва - французька воїтелька, національна героїня Франції, католицька свята, покровітелька Франції, страчена за сфабрикованим процесом у 19 років.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Щоб Бог дарував перемогу - солдати повинні битися» — Жанна Д'Арк. Жанна д’Арк -героїня столітньої війни

Номер слайду 2

Постать Жанни д’Арк виринула в критичний час французької історії у розпал Столітньої війни (1337-1453) між Англією і Францією.

Номер слайду 3

Жанна Д'Арк народилася у Франції 6 січня 1412 року. Ще в підлітковому віці дівчинка почала стверджувати, що їй чуються голоси святих Катерини, Маргарити та Михайла Архангела. Вони їй нібито сказали, що саме ця дівчинка, заручившись підтримкою спадкоємця престолу Карла, колись допоможе встановити мир у Франції.

Номер слайду 4

Вся Франція чекала свого рятівника, який зміг би позбавити народ від впливу англійців. Юна пастушка Д'Арк, озброївшись мечем, домоглася зустрічі з Карлом, як того хотіли голоси. Дівчина переконала спадкоємця, що зможе забезпечити йому перемогу в боротьбі з суперниками. І військо пішло за Жанною Д'Арк.

Номер слайду 5

25 лютого 1429 року, перед королем з’явилась 17-річна сільська дівчина з Лотарінгії, яка оголосила Карлу, що чула Божі голоси і отримала від Господа місію вигнання англійців та коронування у Реймсі повноправного володаря Франції. “Коли я мала 13 років, почула голос Бога, котрий мною керував...

Номер слайду 6

Після цього Жанна, одягнена в лицарські лати, отримала під свою команду невеликий загін, із яким вона 30 квітня 1429 року прорвалась до оточеного Орлеана. Наступні бойові дії, проведені з ініціативи Жанни, змусили 8 травня англійців відступити з-під Орлеана. Сама Жана була поранена. Стріла з арбалету пробила їй шию. До речі, вона перед тим передбачила це поранення.

Номер слайду 7

Протягом двох місяців французи здобули ще кілька перемог і звільнили місто Реймс, у якому 17 липня 1429 року відбулася церемонія коронації Карла. VII з участю Орлеанської Діви. Вдячний король надав Жанні та її родині шляхетство.

Номер слайду 8

Наступного року воєнні дії продовжувались. Під час однієї з вилазок під містом Комп’єн 23 травня 1430 року Жанна була схоплена бургундцями, союзниками англійців. Не бажаючи потрапити до рук англійців, Жанна намагалася позбавити себе життя, вистрибуючи з башти, в якій її було ув’язнено. Поранену дівчину бургундці продали англійцям за дві тисячі талерів.

Номер слайду 9

Судовий процес, який засудив Жанну до смерті “без пролиття крові”, тобто спалення на вогнищі, розпочався 9 січня 1431 року. Це був церковний суд, на якому головував французький єпископ П’єр Кошон. Йому допомагав досвідчений інквізитор Жан Леметр. Серед членів суду знайшлось шестеро викладачів Сорбони, вдячних англійцям за субсидії для паризького університету

Номер слайду 10

У середу, 30 травня 1431 року, на Старому Ринку французького міста Руан підпалили стос дров, хмизу та соломи довкола стовпа, до якого була прив’язана 19-річна дівчина. Кілька кроків від вогнища виднівся напис: “Жанна, котра назвала себе Дівою: брехлива, шкідлива, забобонна, богохульниця, розпусниця, оборонниця дияволів, відступниця, єретичка”.

Номер слайду 11

На вогнищі Жанна д’Арк, бо саме її спалювали цього дня в Руані, взивала до Неба: “Ісусе, зжалься наді мною! Діво Маріє, святий Михаїле, моліться за мене!”. Ще встигла звернутись до суддів та катів: “Пробачаю вам зло, яке мені заподіяли”. А потім останні слова: “Усе, що я зробила, походило з Божих наказів...” Останній її крик: “Ісусе!”.

Номер слайду 12

«Хто ти, що тобі дано бачити різницю між добром і злом? Ти Бог?»— Жанна Д'Арк Коли погасло полум’я, перед очима присутніх постало обвуглене тіло і серце, яке так і не згоріло. Кати марно намагались ще кілька разів його спопелити, врешті викинули останки Діви з мосту до Сени.

Номер слайду 13

Закінчення війни. Недивлячись на смерть Жанны народна війна посилилась Англійці відповіли новим наступом, але успіху не досягли. Карл створив найману армію,придбав артилерію і в 1453 році,захопив Бордо, вигнав англічан з країни. Війна закінчилася.

pptx
Додано
25 січня 2023
Переглядів
4575
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку