Життєвий і творчий шлях Й.В. Гете

Про матеріал
Презентація на тему: Життєвий і творчий шлях Й.В. Гете. Трагедія "Фауст". Історія створення, композиція та проблематика.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Життєвий і творчий шлях Й. В. Гете. Трагедія «Фауст». Історія створення, композиція та проблематика.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Життя і поезія не розпадаютьсяв нього на два окремі світи:його життя було його поезією,його поезія була його життям.І. С. Тургенєв.

Номер слайду 4

1750 р. Вольтер писав із Потсдама, де гостював у Фрідріха ІІ, що почуває себе як удома: «Тут всі розмовляють тільки французькою… німецьку мову можна почути тільки в казармі…»

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Йоган Каспер Гетедоктор права, імперський радник. Катаріна Елізабет Текстор - Гете

Номер слайду 7

Гете отримав чудове виховання і освіту. Підлітком він вивчив шість мов: латинську, грецьку, англійську, французьку, італійську і давньоєврейську. Він грав на клавесині, флейті і фортепіано, займався малюванням, захоплювався фехтуванням і верховою їздою, вивчав латинську літературу та філософію.

Номер слайду 8

У 1770 році Гете стає учасником руху «Буря і натиск», його учасників стали називати «бурятними геніями» або штюрмерами ( від німецького слова – буря) , який об’єднував молоде покоління німецьких письменників і пропагував ідею «природної людини».

Номер слайду 9

Вершиною літератури «Бурі й натиску» стала творчість Гете. Його лірична поезія, історична драма («Гец фон Берліхіген»), роман у листах («Страждання молодого Вертера»), що став найпопулярнішим європейським виданням.

Номер слайду 10

Веймар: місто, що стало домівкою Гете. Серед шанувальників поета виявився юний герцог Карл Август Веймарський. Він запросив 26-літнього Гете до себе на службу. У 1775 році письменник переїздить до Веймара і залишився там до кінця життя. Про своє життя-буття упродовж цього десятиліття письменник згодом скаже: « я живу дуже просто, зайнятий з ранку до ночі. Іноді мені здається,я впаду, такий важкий цей хрест, що я несу без будь-якої допомоги» Гете, врешті-решт стомившись від веймарського двору, його інтриг і порожнечі, у 1786 році від’їжджає до Італії.

Номер слайду 11

У 1792 р. зав'язується дружба Гете з Шиллером, яка тривала до самої смерті останнього в 1805 р. В 90-і роки у творчому змаганні з Шиллером, Гете пише ряд чудових філософських балад, пройнятих глибоким гуманізмом, що оспівують велич людських почуттів.

Номер слайду 12

На початку 1880 років стан здоров’я великого поета погіршився. 15 березня 1822 року Гете застудився, а 22 березня на 83 році життя Гете помер, ослаблою рукою пишучи щось у повітрі. Поховали його у Веймарі. Життя і творчість Гете завжди були неподільні, і він неодноразово це підкреслював: «Всі мої вірші… навіяні дійсністю. Вірші, не пов’язані з життям, для мене – ніщо»

Номер слайду 13

Гете. Грав на фортепіано, флейті, гарно малював. Знав 6 мов (латинська, грецька, французька, італійська, англійська, давньоєврейська)Захоплювався античною філософією, літературою, любив складати та переказувати казки«Буря і натиск»«Страждання молодого Вертера»Юридична освіта. Веймер. Таємний радник. Дружба з Шиллером. «Фауст»«Всі мої вірші… Навіяні дійсністю… Вірші, не пов’язані з життям, для мене - ніщо»

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Трагедія «Фауст» стала підсумком багаторічних шукань письменника. Роботу над трагедією – символом його власного життя – митець продовжував переважно в часи найтяжчої життєвої кризи.

Номер слайду 16

буктрейлер

Номер слайду 17

Джерела трагедії:народні легенди про доктора, чарівника, чорнокнижника Фауста;поширений сюжет: юнак спокушає дівчину та кидає її;Біблія , Книга Іова (легенда про праведника, якого спокушав сатана з дозволу Бога)

Номер слайду 18

Композиція твору: “Присвята”“Пролог у театрі”“Пролог на небі”1 частина – 25 сцен (1806) – не розбити на дії, як того вимагає форма драматичного жанру;2 частина – 5 дій (1825 - 1831) – забагато для драматичного твору.

Номер слайду 19

Тема твору. Це драма про історію людства, про мету, сенс людської історії, про людину, її місце у світі, покликання, відповідальність перед іншими людьми.

Номер слайду 20

Проблеми Пошук відповідей на запитання: “ Якою є роль людини на землі? У чому сенс її буття? Які закони пояснюють розвиток природи, суспільства ”

Номер слайду 21

Завершіть речення. Сьогодні на уроці я: - дізнався…здивувався…

Номер слайду 22

Домашнє завданняrrrrr

pptx
Додано
12 березня
Переглядів
45
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку