Життя й творчість Тараса Шевченка

Про матеріал
Матеріал презентації демонструє життя й творчість Тараса Григоровича Шевченка -- генія українського народу. Зміст спрямовано для поглиблення національного самоусвідомлення, підвищення загальної освіченості, формування самостійності мислення дев'ятикласників.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТАРАС ГРИГОРОВИЧ ШЕВЧЕНКО 1814-1861

Номер слайду 2

… Жива Душа поетова святая, Жива в святих своїх речах, І ми, читая, оживаєм І чуєм Бога в небесах. Т.Шевченко

Номер слайду 3

Метрична книга с. Моринці Звенигородського повіту Київської губернії із записом про народження Тараса Шевченка 25 лютого (9 березня н. ст.) 1814року. Запис :,,У жителя с.Моринец Григория Шевченка и жены его Екатерины родился сын Тарас. Молитвовал и крестил иерей Алексей Базаринский.’’

Номер слайду 4

У тій хатині , у раю Село! І ось стоїть перед мною наша убога , стара біла хата з потемнілою солом’яною покрівлею та чорним димарем… Княгиня.1853 За що, не знаю , називають Хатину в гаї тихим раєм. Я в хаті мучився колись, Мої там сльози пролились, Найперші сльози… Якби ви знали, паничі.1853

Номер слайду 5

У тій хатині , у раю Тарас Шевченко Портрет діда 1843 р. Папір , олівець

Номер слайду 6

У тій хатині , у раю За часів моєї найніжнішої молодості я з покійним батьком чумакував. Виїжджали ми з Гуляйполя. Я сидів на возі й дивився – знову степ, степ широкий, безкраїй… Т.ШЕВЧЕНКО ,,НАЙМИЧКА’’

Номер слайду 7

У тій хатині , у раю Давно те діялося . Ще в школі, Таки в учителя-дяка , Гарненько вкраду п’ятака – Бо я було трохи не голе , Таке убоге – та й куплю Паперу аркуш .І зроблю Маленьку книжечку . Хрестами І візерунками з квітками Кругом листочка обведу . Та й списую Сковороду Або ,, Три царіє со дари”. Та сам собі у бур’яні , Щоб не почув хто , не побачив, Виспівую та плачу.

Номер слайду 8

У тій хатині , у раю Я знав мало не весь Псалтир напам’- ять і читав його , як казали слухачі мої, виразно , себто голосно . Завдяки таким моїм здібностям не був у селі похований ні один покійник , над яким я не читав Псалтиря.

Номер слайду 9

Село Кирилівка належало до віль- шанського маєтку. Його власником був полковник гвардії Павло Васильович Енгельгардт/

Номер слайду 10

У тій хатині , у раю На розпутті кобзар сидить Та на кобзі грає, Кругом хлопці та дівчата, Як мак процвітає. Грає кобзар ,виспівує , Вимовля словами, Як москалі , орда, ляхи Бились з козаками Як збиралась громадонька В неділеньку вранці, Як ховали козаченька В зеленім байраці. Граї кобзар, виспівує, Аж лихо сміється.. ,, Була колись Гетьманщина , Та вже не вернеться!..’’ Тарасова ніч.1838

Номер слайду 11

І виріс я на чужині Восени 1829 р. Павло Енгельгардт Відбуває на службу до Вільна (тепер Вільнюс, столиця Литви ), а серед його челяді – п’ятнадцятирічний Тарас , кімнатний козачок . У лютому 1831 р .П. Енгельгард перебирається до Петербурга; разом Із челяддю прибуває туди і Тарас

Номер слайду 12

Літній сад

Номер слайду 13

І виріс я на чужині І от одного ранку привів я його до Карла Великого. Радість його була невимовна , коли Брюллов лагідно й поблажливо похвалив його малюнки. Т.Шевченко ,,ХУДОЖНИК” 1856 р.

Номер слайду 14

І виріс я на чужині Написаний Карлом Брюлловим портрет Василя Жуковського було розіграно в лотерею і на зібрані кошти 22 квітня 1838 року Тараса Шевченка викуплено з кріпацтва.

Номер слайду 15

І виріс я на чужині 22 квітня 1838 року за 2500 карбованців Тараса Шевченка було викуплено з кріпацтва. У 24 роки він став вільною людиною.

Номер слайду 16

Незабутні золоті дні У травні 1838 року Тараса Шев- ченка за клопотанням Карла Брюл- лова зараховано стороннім учнем Академії мистецтв. ,,… живу , учусь ,нікому не кла- няюсь ,окроме Бога …,велике щас- тя бути вольним чоловіком,”-пише він у листі до брата Микити 15 листопада 1839.

Номер слайду 17

У роки навчання в Академії мистецтв Т.Шевченко тричі нагороджували срібними медаля-ми 2-го ступеня .

Номер слайду 18

Тієї слави козацької повік не забудем! У 1840 року вийшла друком його перша поетична збірка ,, Кобзар ”, що стала поворотною подією в розвитку української літератури . До першого видання ,, Кобзаря” ввійшло 8 творів: ,, Думи мої, думи мої”; ,, Перебендя”; ,, Катерина”; ,, Тополя”; ,, Думка”; ,, До Основ’яненка”; ,, Іван Підкова”; ,,Тарасова ніч’’.

Номер слайду 19

Вона була простою, розумною й пре-красною дитиною природи. Вона покохала всім чистим серцем своїм уланського офіцера за красу його та ласкаві речі. І коли він, награвшись з нею, кинув її, як дитина цяцьку, то вона, нерозумна тільки заплакала і ще й досі не візьме собі утямки, як ото може людина божиться, а потім збрехати. ЇЇ простій, невинній душі годі було зрозуміти це. А поміж людей більш чи менш цивілізованих це річ звичайнісінька. Це однаково, що взяти й не віддати. Т.Шевченко «Наймичка» КАТЕРИНА.1842. Полотно, олія

Номер слайду 20

Одержавши в Академії мис-тецтв квиток на подорож в Україну, Шевченко виїхав із Петербурга в травні 1843 р. У 1843 р. за рисунками з натури художник виконав жанрові картини «Селянська родина» та «На пасіці», якими засвідчив пошуки власного шляху в мистецтві. Під час подорожей Україною Шевченко зробив ряд начекерків та ескізів, які використав при створенні серії офортів «Живописная Украина». У березні 1845 р. він отримує звання некласного художника. Працюючи в складі Київської археографічної комісії, змальовує пам’ятні місця та мальовничі ландшафти.

Номер слайду 21

Офорт: 1.Спосіб поглибленого гравірування , при якому лінії малюнка роблять різцем або голкою на смоляному покритті металевої граверної дошки і протравлюють кислотою. 2.Гравюра на міді або цинку з малюнком , протравленим кислотою , а також друкарський відбиток з такої гравюри.

Номер слайду 22

,, Живописна Україна” Тараса Шевченка Із усіх мистецтв мені тепер найбільш подобається гравюра. І не без підстав . Бути добрим гра- вером – значить ширити серед громади прекрасне і повчальне . Значить бути корисним людям і угодним Богові. Найкраще , най- благородніше покликання гравера! Тарас Шевченко

Номер слайду 23

«У Києві»

Номер слайду 24

«Видубицький монастир»

Номер слайду 25

«Судна рада»

Номер слайду 26

«Старости»

Номер слайду 27

«Дари в Чигирині 1649 року»

Номер слайду 28

«Казка»

Номер слайду 29

17 квітня 1847 року Т.Шевченка було доставлено в Петербург, до ІІІ відділу. Слідство у справах Кирило-Мефодіївського товарис-тва не встановило формального членства у ньому Т.Шевченка, але «за сочинение возмутительных и в высшей степени дерзких стихо-творений» він з усіх братчиків зазнав найтяжчої кари: поета заслано в солдати, рядовим Оренбурзького окремого корпусу. Затверджуючи вирок, імпера-тор Микола І додав: «Под строжай-ший надзор и с запрещение писать и рисовать». Лише завдяки участі в роботі Аральської описової експедиції(1848-1849) Т.Шевченко отримав напівлегальну можли-вість малювати. Він рахувався в роті піхоти, але працював як художник.

Номер слайду 30

На другий день після нашого виступу ми бачили в далині пал, тобто вогонь, пущений киргизами по степу, щоб спалити стару ковилу і дати можливість рости новій, і довго милувались, як спочатку окремі вогники поступово зливались у суцільні нитки, над якими стояла суцільна заграва. Олексій Макшеєв « Подорожі по киргизьких степах і Туркестанському краю»

Номер слайду 31

Айда в казарму!Айда в неволю! В степу край дороги Стоїть дерево високе, Покинуте Богом. Покинуте сокирою, Огнем непалиме, Шепочеться з долиною О давній годині. І кайзаки не минають Дерева святого. На долину заїзжають, Дивуються з його І моляться… У Бога за дверима лежала сокира.1848

Номер слайду 32

Номер слайду 33

І небо невмите, і заспані хвилі; І понад берегом геть-геть, Неначе п’яний, очерет Без вітру гнеться. Боже милий! Чи довго буде ще мені В оцій незамкнутій тюрмі, Понад оцим нікчемним морем Нудити світом?.. Т.Шевченко «І небо невмите, і заспані хвилі» 1848

Номер слайду 34

Ця прекрасна жінка для мене істинна благодать Божа. Це одна-єдина істота, якою я захоплююся іноді навіть до поезії. Т.Шевченко З листа до Б.Залевського 9 жовтня 1854р.

Номер слайду 35

Неймовірно важке життя, щоденна муштра… Підтримувало прихильне ставлення першого коменданта Новопетровського укріплення Антона Маєвського, а з 1853р.—Іраклія Ускова. І знову участь у роботі експедиції—на цей раз у гори Каратау — дала йому можливість малювати.

Номер слайду 36

Коли я вирвусь з цієї пустині? Далеко, дуже далеко від моєї милої, моєї прекрасної, моєї вірної батьківщини я любив іноді, дивлячись на широкий безлюдний степ, полинути думкою на широкий берег Дніпра й сісти де-небудь хоч би у Трахтимирові, у холодку під розлогою вербою, дивитися на позолочену заходом сонця панораму, а на темному фоні цієї широкої панорами, як діаманти, горять переяславські храми Божі, і один із них найяскравіше сяє своєю золотою банею. Т.Шевченко «Близнята»

Номер слайду 37

Номер слайду 38

25 травня 1859 р. після довгих зволікань Т.Шевченко одержав посвідчення на проїзд в Україну і того ж дня виїхав. Побував у Лебедині, Лихвині, Переяславі, на Михайловій горі у Максимовичів . У рідній Кирилівці гостював у брата Микити та сестри Ярини, заїздив у Корсунь до Варфоломія Шевченка. Т.Шевченко мріяв оселитися в Україні, мав намір придбати ділянку землі під забудову, але внаслідок чергового доносу його знову заарештовують. Поет змушений повернутися до Петербурга.

Номер слайду 39

Під час останнього перебування Шевченка в Малоросії Тарас Григорович гостював у Максимовичів на Михайловій Горі з тиждень, хоч, за словами Михайла Олександровича, він приходив тільки ночувати до нього, а решту часу проводив у полі і в інших місцях, де малював,розмовляв із селянами. Михайло Чалий «Життя і твори Тараса Шевченка»

Номер слайду 40

Не нарікаю я на Бога, Не нарікаю не на кого. Я сам себе, дурний, дурю, Та ще й співаючи. Орю Свій переліг—убогу ниву! Та сію слово. Добрі жнива Колись-то будуть. Т.Шевченко «Не нарікаю я на Бога…»1860 З великими труднощами Т.Шев-ченко домігся дозволу на переви-дання своїх творів. 23 січня 1860р. Довгоочікувана збірка під тради-ційною назвою «Кобзар» побачи-ла світ у друкарні П.Куліша. Слідом за українським виданням того ж року з’явився «Кобзар Тараса Шевченка в переводе русских поэтов».

Номер слайду 41

Я тілько хаточку в тім раї Благав і досі ще благаю, Щоб вмерти хочу на Дніпрі, Хоч на малесенькій горі

Номер слайду 42

Я жити хочу серцем Посилаю тобі нашвидку зробле-ний план хати. Поміркуй і роби, як сам добре знаєш. Мені тілько й треба, щоб робоча була дубова та круглий ганок скляний на Дніпро. Т.Шевченко Лист до В.Шевченка 18 лютого 1860р.

Номер слайду 43

Тарас Григорович Шевченко хотів збудувати собі хатку над Дніпром — на Чернечій горі коло города Канева Київської губернії, в 1861-м году, на тому місці, де тепер його могила. Григорій Честахівський

Номер слайду 44

Посаджу коло хатини На вспомин дружині І яблуньку, і грушеньку На вспомин єдиній! Бог дасть, виростуть. Дружина Під древами тими Сяде собі в холодочку З дітками малими. Т.Шевченко «Подражаніє Едуарду Сові»

Номер слайду 45

Моя ти любо! Усміхнись І вольную святую душу І руку вольную, мій друже, Подай мені. То перейти І Він поможе й лихо донести І поховать лихе дебеле В хатині тихій і веселій. Т.Шевченко «Ликері»1860 Я оце заходився жениться… Будущеє подружіє моє зоветься Ликеря — крепачка, сирота. І по-московському не говорить. Вона землячка наша із-під Ніжина… Поберемося на Покрови… Лист до В.Шевченка.22.08.1860

Номер слайду 46

Свою Україну любіть! Уже тяжко хворий Т.Шевченко береться за написання підручників для українських народних шкіл . У січні 1861 року власним коштом видав «Букварь южноруссий» --зразок першої рідномовної книги школяра.

Номер слайду 47

А жить так , Господи , хотілось Смоленський цвинтар у Петербурзі був лише тимчасовим місцем де покоїлися останки Шевченка… На початку весни того ж року вирушив із столиці в Малоросію жалібний поїзд з останками Шевченка. труна була вкрита, за козацьким звичаєм,червоною китайкою. Почесті, якими супроводжували проводи і зустріч праху Шевченка в Малоросії, найкраще показують, якою любов’ю і повагою користувався він. Василь Маслов Тарас Григорович Шевченко Біографічний нарис

Номер слайду 48

Номер слайду 49

Номер слайду 50

ppt
Додано
30 жовтня 2021
Переглядів
709
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку