Зміни у гідросфері, атмосфері, літосфері, пов’язані з діяльністю людини.

Про матеріал
Презентація до уроку в 6 класі. Може використовуватися під час дистанційного навчання за допомогою відеоресурсів В презентаії акцентовано увагу на причини змін в атмосфері, літосфері, гідросфері в результаті життєдіяльності людини; формування екозвичок.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зміни у гідросфері, атмосфері, літосфері, пов’язані з діяльністю людини.

Номер слайду 2

Які є оболонки нашої планети Земля????

Номер слайду 3

Літосфера — кам'яна оболонка Землі, яка включає земну кору і верхню частину мантії. Потужність літосфери під континентами становить близько 150–300 км, під океанами — від декількох кілометрів до 150 км. У цілому під континентами вона товще, ніж під океанами.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Гідросфера — водяна оболонка Землі, до складу якої входять океани, моря та континентальні водні маси, різні снігові покриви і льодовики. Океани, моря, озера, річки, підземні води та льодовики вкривають майже 70% земної поверхні.

Номер слайду 6

Біосфера (з грецьк. біос – «життя», сфера – «куля») – це область поширення життя на Землі, яка охоплює нижню частину атмосфери, гідросферу й верхню частину літосфери.

Номер слайду 7

Колись людство було не чисельним і його негативний вплив на довкілля був мінімальним. Просто це був ще один вид тварин, схожих на мавп, але достатньо розумних, щоб виробляти з каміння та гілок примітивні знаряддя праці та полювання (інколи навіть на подібних собі). Але під час льодовикового періоду внаслідок природного відбору вижили найсильніші, найрозумніші та найсміливіші особини, які потім стали пращурами тих людей, яких ми бачимо сьогодні навколо себе. За тисячі років свого існування фізично людина майже зовсім не змінилася. Навіть природний добір та еволюція не змінили людину. Людство не змінювало себе, воно змінювало все навколо себе.

Номер слайду 8

Тоді і почалося те, що потім буде гордовито назване "грандіозна технологічна революція". Ніхто не заперечує, що технічний прогрес приносить багато користі людству. Опанована енергія розщепленого атомного ядра, людина літає у космос та на найближчі планети, знайдено ліки від хвороб, які колись вважалися невиліковними, людина керує річками та прогнозує погоду, будує міста-мегаполіси та руйнує гори. Людина живе довше, харчується краще, дихає кондиційонованим повітрям... та невпинно збільшує свою чисельність.

Номер слайду 9

Через таку діяльність людства спричинило і зворотнню сторону щодо природи, а саме її забруднення!

Номер слайду 10

Всього розрізняють наступні джерела забруднень:1. Біологічне забруднення . Передбачає діяльність патогенних мікроорганізмів і антропогенний вплив на навколишнє середовище.

Номер слайду 11

2. Хімічне забруднення . Пов’язано зі зміною природного хімічного складу, в результаті попадання сторонніх хімічних реагентів.

Номер слайду 12

3. Фізичне забруднення це забруднення, пов’язане зі зміною фізичних параметрів навколишнього середовища. Мається на увазі зміна фізичних характеристик біосфери. Фізичне забруднення поділяють на підтипи: Теплове. Шумове. Світлове Радіоактивне. Електромагнітне

Номер слайду 13

4. Механічне забруднення . Забруднення небезпечними відходами без характерного фізико-хімічного зміни в атмосфері. Джерелами забруднення є скла, полімери і тд.

Номер слайду 14

Основні види забруднення літосфери — тверді побутові та промислові відходи. На одного жителя вмістах розвинених країн Європи та США в середньому припадає на рік приблизно по одній тоннітвердих відходів, причому цей показник щорічно зростає. В Україні цей показник становить 250—300кг на рік.

Номер слайду 15

Забруднення атмосферного повітря — один з основних типів антропогенного забруднення. Полягає у викиді в атмосферу хімічних речовин, твердих частинок і біологічних матеріалів, здатних викликати шкоду для людини та інших живих організмів.

Номер слайду 16

Забруднення гідросфери — надходження у водойми рідких, твердих і газуватих речовин у кількостях, що змінюють властивості води і є шкідливими для водних екосистем.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Скільки років розкладається сміття?Статистика вражає: щороку гине 100 тисяч тварин і мільйон птахів через те, що вони приймають пластикове сміття за їжу. При цьому пластикові пакети, якими людство користується щодня, можуть розкладатися від 100 до 1000 років, а пластикові пляшки — від 450 років і більше.

Номер слайду 19

Серйозну загрозу планеті несуть і звичайні одноразові підгузки. Тільки в США їх щороку викидають понад 18 мільярдів. Вгадаєш, скільки часу вони розкладаються? Від 250 до 5000 років! Ось чому так важливо скоротити використання таких підгузків та перейти на багаторазові тканинні. Скло дуже легко переробити, бо його виготовляють з природного матеріалу — піску. Та якщо скляна пляшка потрапить на сміттєзвалище, вона розкладатиметься мільйон років (за іншими даними, скло взагалі не розкладається в природі). Шкіряне взуття розкладається протягом 30–45 років. Батарейки — 100 років. Нейлонова тканина, яку використовують для пошиття курток, спортивного одягу, — 30–40 років. Картон — 2 місяці. Пінопласт — не розкладається.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Що робити щоб зменшити забруднення планети?????Сортуруй сміття. Заміни одноразові речі багаторазовими Скло замість пластика. Бери з собою багаторазову екоторбинку. Обирай екологічне пакування. Екологія свідомості.(купуй менше)Нуль відходів як стиль життя. Разом з батьками підтримуйте важливі екологічні ініціативи у своєму місті, як от прибирання місцевості чи введення єдиного електронного квитка на громадський транспорт.

Номер слайду 22

pptx
Додано
10 липня 2023
Переглядів
1930
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку