Змінювання прикметників за числами у сполученні з іменниками

Про матеріал
В данному уроці розглядаємо змінювання прикметників за числами у сполученні з іменниками. Вчимо дітей вмінню ставити прикметники в тому ж роді, числі та відмінку, що й пов'язаний з ним іменник у реченні чи словосполученні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Змінювання прикметників за числами у сполученні з іменниками. Підготувала вчитель початкових класів школи №333 м. Києва. Ковальчук Г. Т.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Випиши прикметники, постав до них питання Стояв травень місяць. Сонце вже світило майже по –літньому, сліпуче і жарке. Одцвіла черемха, догоряли білі свічки каштанів. У садах, у скверах та на бульварах розпустилися грона бузку, сповнюючи повітря неспокійними п'янкими пахощами.(За В. Нестайком)

Номер слайду 4

Зверни увагу: Колір ( який?)червоний;смак ( який?) чудовий;квітка (яка? ) чарівна;серце (яке?) кам’яне;ножиці (які?) металеві;хмари (які?) дощові.кольору ( якого?)червоного ;смаком ( яким?) чудовим ;на квітці (якій?) чарівній ;у серці (якому?) кам’яному ?ножицями (якими?) металевими ;хмаринкою (якою?) дощовою… .

Номер слайду 5

Запам’ятай: Прикметники завжди стоять у тому ж числі , роді, та відмінку, що й іменник , з яким він зв’язанийпрацьовиті комахи,дбайливий татусь, мудра матуся,старанний хлопчик, кумедне цуценятко, яскраве сонечко.

Номер слайду 6

Який з прикметників , поданих у дужках, близький за значенням до виділення? Запиши. Крижана джерельна вода (прозора, чиста, крижана)-одн.; ж.р.; Н.в. Жаркого літнього дня (чудового, безхмарного, теплого)-- одн.;ч.р.;Р.в. Прудку руденьку білочку (веселу, пустотливу, метку)-одн.;ж.р.;З.в. Виділені слова розбери за будовою

Номер слайду 7

Спиши, розкриваючи дужки і замінюючи іменники в дужках спорідненими прикметниками. Прийшла (сонце) весна. На березі з'явилися (зелень) листочки. Верби вкрилися (пух) котиками. Все більше дерев і кущів одягаються в (кучері, молодь) зелень.

Номер слайду 8

Випиши прикметники в однині, запиши їх у множині. Веселка на небі, як на долоні,а ген під нею пасуться коніна синім лузі, в співучім гаї,де ходять хмари у небокраї. Цвіте веселка, мов світ, барвиста.і кожна барва, мов промінь, чиста. Вишнева, синя чи малинова,і що не колір – то цвіт, обнова. М. Сингаївський Однина - множина Синій - сині;

Номер слайду 9

Випиши сполучення прикметників з іменниками за числами. Червоні снігурі Стрибають по дворі. В задумі чорний крук Присів на білий сук. Синиці голубі Співають на вербі. Однина: чорний крук, ____ ,_____. Множина: червоні снігурі,____,____. Пошив рудий кожух. На зиму омелюх. А горобець - дивак. Вдягнув зелений фрак. Зелений – то й дарма!Бо сірих фарб нема.

Номер слайду 10

Домашнє завдання. С. 145, впр. 351 “Терещенко” Урок 19

pptx
Додано
26 жовтня 2020
Переглядів
1366
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку