Значущість читання в житті особистості. Сучасний читач. Урок № 2 ( 5 клас НУШ)

Про матеріал
Запропонований матеріал презентації розроблено на основі модельної програми «Українська література. 5-6 класи» (автори: Яценко Т.О., Качак Т.Б., Кизилова В.В., Пахаренко В.І., Дячок С.О., Овдійчук Л.М., Слижук О.А., Макаренко В.М., Тригуб І.А.) (наказ МОН № 795 від 12.07.2021)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Автор ресурсу. Ратушна Наталія Миколаївна - вчитель української мови та літератури Лукашівського навчально-виховного комплексу «Дошкільний навчальний заклад - загальноосвітня школа І - ІІІ ступенів» Чорнобаївської селищної ради Черкаської областіЗначущість читання в житті особистості. Сучасний читач

Номер слайду 2

Презентацію розробленона основі модельної програми «Українська література. 5-6 класи» (автори: Яценко Т. О., Качак Т. Б., Кизилова В. В., Пахаренко В.І., Дячок С. О., Овдійчук Л. М., Слижук О. А., Макаренко В. М., Тригуб І. А.) (наказ МОН № 795 від 12.07.2021)із використанням підручника «Українська література». Автори: Яценко Т. О., Пахаренко В.І., Слижук О. А. Підручник для 5 класу закладів загальної середньої освіти. Рекомендовано Міністерством освіти і науки України.: Київ, видавничий дім «Освіта».2022р.

Номер слайду 3

Ранковазустріч. Вже дзвінок нам дав сигнал: Працювати час настав. Тож часу не гаймо,Працювати починаймо. Працюватимем старанно. Щоб почути у кінці,Що у нашім п’ятім класі. Діти – просто молодці!Розпочнемо наш урок із прослуховування пісеньки «А ми любимо читати». Чи здогадався хтось із вас, про що йтиме мова на уроці?

Номер слайду 4

Ці слова належать  видатному українському поету, прозаїку, драматургу, художнику, політичному і громадському діячу; людині універсальних обдарувань та інтересів - Т. Г. Шевченку.«Хто полюбить книгу, той далеко піде у своєму розвитку. Книга рятує душу від здерев’яніння». Сьогодні  без Інтернету та цифрових технологій важко уявити собі життя. Здається, що книга відступає на другий план. Але це зовсім не так. Книга була і залишається незамінним супутником людини, її мовчазним радником, всезнаючим помічником, невичерпним джерелом мудрості.

Номер слайду 5

Книга. При всій повазі до сучасних цифрових технологій, спілкування з живою книгою не замінить ніщо. Книги покликані служити людям, а краса і мудрість, відтворена у друкованих рядках, неодмінно стане на заваді жорстокості, несправедливості й насиллю та врятує наш неповторний світ.

Номер слайду 6

Науково доведено, що книги – найкращі ліки від стресу. У ході дослідження учасникам експерименту створювали певні умови, які викликають стрес, а потім пропонували прогулянку, музику або книгу для розслаблення. Після цього перевіряли пульс і м’язовий тонус. З’ясувалося, що в 68% випадків швидше за все впоралося читання книг – всього за 6 хвилин м’язи розслаблюються, а пульс приходить в норму. На другому місці – приємна музика, яка допомогла в 61% випадків. Чай або кава – 54%, прогулянка – 42%.  Дослідники стверджують, що не має значення, яку саме книгу ви читаєте, головне – зануритися у читання з головою.

Номер слайду 7

Тема уроку. Значущість читання в житті особистості. Сучасний читач

Номер слайду 8

Будеш з книгою дружити – буде легше в світі жити. Прислів’я Епіграф уроку:

Номер слайду 9

«Дивний світ книжок»Пригадаймо наше перше знайомство із книгою! Чи пам’ятає хтось із вас першу книжку, прочитану самостійно?Чим вона вас зацікавила, вразила?

Номер слайду 10

Запрошую вас до «Літературознавчого клубу» (Робота з підручником – сторінка 5 )Уважно прочитаймо статтю «Захопливий світ казок».

Номер слайду 11

«Будь-який текст породжує творчість, бо ми про нього думаємо... В кожній голові він інший. Текст – як розфарбовка, кожен розфарбовує її по-своєму, додає інші кольори. Натомість, аудіовізуальна інформація з гаджетів є готовою до сприймання», – каже психолог Олександр Музика. За словами психолога, не йдеться про те, що гірше, а що краще. Книжка розвиває нашу психіку. Відбувається це за допомогою сюжетно-рольових ігор на основі книжок, а також – наслідування дорослих та інших дітей.

Номер слайду 12

Шановні друзі - п’ятикласники!Прислухайтеся до моїх порад: Читання сприяє успішному засвоєнню грамотного письма. Читаючи книги, ви збагачуєте словниковий запас, розвиваєте пам’ять та уяву. Ваша успішність в навчанні у великій мірі залежить від начитаності. Спілкування з книгою виступає джерелом розвитку вашого інтелекту. Читаючи книги, ви навчаєтеся, співчуваєте, розвиваєтеся емоційно. навіщо ж потрібно читати книги?

Номер слайду 13

Чи знаєте ви, що…У в’язницях Бразилії створена спеціальна програма, яка стимулює ув’язнених читати. Кожна прочитана книга зменшує термін на 4 дні, максимально можна скоротити собі термін на 48 днів на рік. Погодьтеся, ідея геніальна, а головне, небезкорисна!Нацією, що найбільше часу проводить за книгою вважається Індія. Здивовані? Але саме середньостатистичний індієць проводить по 10,7 годин на тиждень, просто читаючи книгу. Двадцять шостий президент США Теодор Рузвельт прочитував по одній книзі кожного дня!Люди проводять близько 14 годин на тиждень за переглядом телевізора, на противагу читають вони лише  6,5 годин. БразиліяІндія. Теодор Рузвельт

Номер слайду 14

Великим французький мислитель Дені Дідро багато років тому сказав: «Люди перестають мислити, коли вони перестають читати». І це дійсно правильне твердження. Кожна людина прекрасно розуміє, що читання розширює кругозір, підвищує інтелектуальні здібності, змушує мислити й аналізувати.

Номер слайду 15

Книги формують певне світосприймання, норми поведінки.

Номер слайду 16

 Саме на сторінках книги ви зможете знайти відповіді на багато питань, які постійно хвилюють людей. Саме на сторінках книг надаються різні шляхи вирішення життєвих проблем, тут багато слушних порад і рекомендацій:як вибрати правильний шлях, як знайти сенс життя? На ці та багато інших питань можна відшукати відповіді саме на сторінках книг. 

Номер слайду 17

Роль книжок у житті людини. Перелічимо, яку ж користь ми отримуємо від читання книги? розвиває кругозір і підвищує інтелектуальні здібності, змушуємислити і аналізувати; вчить спілкуванню і допомагає приємно (і з користю) провести вільний час;- дарує спокій, допомагає сконцентруватися і радісніше сприйняти навколишній світ. Недаремно італійський письменник Франческо Петрарка писав, що книги мають особливу чарівність, вони викликають особливу насолоду. Хороша книга здатна підтримати, дати ділову пораду, стати живим другом. Хіба цих фактів мало, щоб зробити вибір на користь книги, а не телебачення та Інтернету?- розвиває мову, пам’ять і розширює словниковий запас;Читання

Номер слайду 18

театрживопискінобалетхореографіяскульптурамузикаграфікаархітектура. Заповнення таблиці «Вплив різних видів мистецтва на особистість»Головне, що їх об’єднує, – це їхня художня цінність: пізнавальне, естетичне та виховне значення.література

Номер слайду 19

Цікавинки від Галинки. Найбільші,найтовстіші,найдорожчі,найменші

Номер слайду 20

Найбільшою книгою у  світі  є видана у 1976 році  у Денвері, штат Колорадо, США, «Суперкнига», розмір якої становить 274х307 см, вага – 252кг 600г, яка налічує  300 сторінок.

Номер слайду 21

Найтовстіша у світі книга – англійський  словник, що містить 8600 сторінок. Однією з найбільших  старовинних книг є гігантський атлас вагою 120 кг, який знаходиться в Державній  бібліотеці в Німеччині. Виданий він у 1661 році і має розміри 170х110 см.

Номер слайду 22

Найдорожчою книгою у світі є Массачусетська книга псалмів. Надрукована у 1640 році, вона була продана на аукціоні у 2013 році за 14,2 мільйона доларів. Найбільше видання у світі –  це багатотомна збірка «Акти і публікації Британського парламенту 1800-1900  років». Усі томи збірки важать разом 31 тонну. Для того, щоб їх прочитати,  потрібно понад 6 років.

Номер слайду 23

Найдорожчою книгою, що належить державі, вважають унікальний «Апокаліпсис», виданий французом Жозефом Форе. Вона оцінена в 100 млн. старих франків та виставлена в музеї сучасного мистецтва в Парижі.

Номер слайду 24

Однією з найменших книг є  томик віршів Т. Г. Шевченка «Кобзар», який створив мікромайстер  Микола   Сядристий. Книга   складається із 12 сторінок, кожна площею 0,6  мм². Перегортати сторінки можна тільки загостреним кінцем  людської волосини. Книга зшита павутинкою, обкладинка зроблена з пелюстки  безсмертника. На обкладинці – портрет поета та зображення хати, де він  народився. Дванадцять найменших книг світу вміщаються в одній столовій ложці. Серед них є мініатюрне видання Корану, словник англійської мови на 12 000 слів і Конституція Франції.

Номер слайду 25

«Коло думок»Які сучасні формати книги вам відомі? Електроннікниги

Номер слайду 26

перша електронна книга з’явилася у Америці, її творцем є Майкл Харт, який надрукував текст «Декларації прав США» на своєму комп’ютері. Тобто він був першим, хто оцифрував книгу. Чи знаєте ви, що…

Номер слайду 27

Пращурами перших інтерактивних книг були фліп-буки. Фліп-буки – це видання із зображенням, що при перегортанні сторінок, починають рухатись. Спочатку ці рухомі зшитки дістали назву «кінеограф» (запатентовано англійцем Джоном Бернс Ліннетом 1868 року), а зараз їх називають «фліп-буками» або «гортайками». Сторінки такої книги, хоч вони зберігаються та відтворюються на електронних носіях, можна погортати, як справжні. archive.chytomo.com/video/flip-buki-abo-prashhuri-pershix-interaktivnix-knig

Номер слайду 28

Це - святкова, затишна і високохудожня атмосфера класичної ілюстрованої книжки у форматі ІІІ тисячоліття: Ще існують інтерактивні книги. Їх можна не лише почитати, з ними можна повзаємодіяти – послухати в озвученні (ефект аудіокниг), пограти з ілюстраціями. Прикладом такої інтерактивної книги є відома «Снігова королева», створена 2012 року видавництвом «А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га». Автор: Г. Х. Андерсен.Ілюстрації: Владислав Єрко. МАГІЧНЕ ЕЛЕКТРОННЕ ДИВОКнига зачаровує з першої сторінки — можна зазирнути в очі Снігової Королеви чи розкуйовдити волосся Кая!Якщо легенько зверху постукати по i. Pad чи подути — піде сніг. Можна побачити себе в кривому дзеркалі злого троля!А тоді роздмухати (буквально) полум’я в каміні і малювати нагрітою монеткою на вікні!Кожна сторінка цієї книги — сюрприз, персонажі і предмети інтерактивні, все рухається, звучить, розважає і зачаровує!

Номер слайду 29

https://www.youtube.com/watch?v=a. Oz. Xvpr. Arq. M

Номер слайду 30

Групова робота «Образ сучасного читача»Яким є сучасний читач?На що він орієнтується?Яка роль читача у житті книги? Чи можна сказати, що без читачів не було б і книг?Чи дійсно читач продовжує життя літературного твору

Номер слайду 31

Золоті перлини народної мудрості, в яких закодовано погляди попередніх поколінь на значення книги у житті людини. Без хліба легше прожити, аніж без книжки. Дім без книжки – день безсонця. Із книжкою жити – з добром дружити. Із книжкою подружишся – розуму наберешся. Із ручаїв – річки, з книжок – знання. Знання – сонце, книжка – віконце. Золото добувають із землі,а знання – з книжок. Книжка – дзеркало життя. Книжка – міст у світ знань. Книжка добру навчить, від дурного відверне. Книжки читати – усе знати. Кому книжка – розвага, а кому – навчання. Книжку прочитав – на крилах політав. Одна книжка тисячі людей навчає. Розум без книжки, як птах без крил. Книжку потрібно читати не очима, а розумом. Книжка подібна до води – дорогу проб’є всюди.

Номер слайду 32

Бесіда Що нового дізналися на уроці? Що сподобалося (не сподобалося)? Чи задоволені своєю роботою (класу, вчителя)?Працювали ми старанно. Тож почуйте у кінці,Що у нашім п’ятім класі. Всі ви – просто молодці!

Номер слайду 33

Завершити наш урок я хотіла б ліричними рядками Жанни Клименко:І знову в мандри запрошують книги. В далекі часи, в дивовижні країни. Відкриються вам таємниці великі, Знайдете ви справжні безцінні перлини. Нехай не минає вас байка чи казка,Хай міфи і вірші у душу вам линуть,Та тільки, прошу вас, читайте, будь ласка,Тоді ви почуєте слово нетлінне,І мудрі поради, і жарти дотепні, Й думки, що летять за кордони і мури, Усе, чим приваблює світ цей безмежний,Усе, що дарує нам література!

Номер слайду 34

Домашнє завдання. Прочитайте в підручнику статті:«Любіть книгу» (ст. 6-7) та«Спляча книга» (ст. 7-8)Дайте поради ( у письмовій формі) , що потрібно робити, щоб продовжити книзі життя.

Номер слайду 35

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ІНТЕРНЕТ-РЕСУРСІВ: Google картинки. Режим доступу: http://images.google.uа -URL: https://uk.wikipedia.org/wiki. URL: http://dovidka.biz.ua/vislovi-pro-kotsyubinskogo/URL: https://www.google.com/search?q. URL: https://chl.kiev.ua/ukr/magazin/Svit_n23/4.pdf. URL: https://www.pinterest.com/pin/1148769817427967910/URL: https://archive.chytomo.com/video/flip-buki-abo-prashhuri-pershix-interaktivnix-knighttp://ababahalamaha.com.ua/uk/Снігова_Королева_%28інтерактивна_книжка_для_i. Pad%29https://naurok.com.ua/chitannya-yak-vazhliviy-faktor-rozvitku-mislennya-86717.htmlhttps://territory-of-good-events.blogspot.com/2012/04/blog-post_1526.htmlhttps://booxters.com/blog/pamyatniki-chitacham-ta-knigam

Номер слайду 36

Ратушна Наталія Миколаївна -вчитель української мови та літератури Лукашівського навчально-виховного комплексу «Дошкільний навчальний заклад - загальноосвітня школа І - ІІІ ступенів» Чорнобаївської селищної ради Черкаської областіАвтор ресурсу

pptx
Додав(-ла)
Ратушна Наташа
Додано
31 серпня 2023
Переглядів
1747
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку