Зустріч із дитячим письменником Олександром Дерманським

Про матеріал

Цікава зустріч із українським дитячим письменником Сашком Дерманським. Міні-презентація відомих видань письменника: „Володар макуци, або Пригоди вужа Ониська", „Король буків, або Таємниця Смарагдової книги”, „Бабуся оголошує війну”, "Чудове чудовисько".

Перегляд файлу

Зустріч із Олександром Дерманським (03/04/2018)

 

Виконується танок «Бугі-вугі»

 

Слайд 1. Федієнко Аліна. Доброго дня! Щиро вітаємо гостей на нашому літературному святі!  Сьогодні ми зібралися на зустріч із дитячим письменником Олександром Дерманським, який створив самобутній і цікавий світ, населив його добрими симпатичними буками, лепрехунами, блотами, драконами, добрими жуками і комахами й не дуже симпатичними та геть не добрими песиговцями, крилунами й чаклунами. Всі вони боряться зі злом, рятують світ від сил Пітьми. Дорога до перемоги важка, наповнена різноманітними перешкодами, пригоди героїв часто страшні, але захопливі.

Отож, якщо ви й досі не знаєте, чого бояться печерні помідори та як повернути бойовий дух драконові на пенсії, це означає, що ви й досі не читали творів О. Дерманського. Що ж, я вам трохи заздрю. Адже у вас попе­реду знайомство з письменником.

Виконується пісня

«Пісня солов’їна»(Вероніка Ушатенко)

Слайд 2. Шеремет Ваня. Сучасний дитячий письменник Олександр Дерманський вважає писання казок справою якнайбільш чоловічою. Власне Олександр почав писати для дітей якраз перед тим, як мав стати батьком. Сьогодні у нього ростуть дві донечки Владислава та Злата. А героя одної з книжок Вужа Ониська українські діти люблять і знають не менше за Карлсона чи Вінні Пуха.
Слайд 3. Єдалова Єлизавета. Народився Дерманський Олександр Степанович 28 листопада 1976 року в невеликому селі Гайворон Володарського району на Київщині. Батько, Сепан Володимирович, за фахом агроном, мама, Лілія Миколаївна, – вчителька. Має ще двох братів – старшого та молодшого.

Слайд 4. Шеремет Ваня. До школи ходив у райцентр. Навчався у Володарській середній школі №1. Вже тоді робив перші спроби писати вірші, проте спочатку не ставився до цього заняття серйозно, а тим більше не думав, що колись буде письменником. З часом поетичні захоплення були витіснені звичайними хлопчачими забавами. Але ніколи не переставав дружити з книгою. Читав із задоволенням і багато, поринаючи у світ казок та легенд, повістей та романів.

Слайд 5. Єдалова Єлизавета. До віршування ж повернувся, вже коли навчався на четвертому курсі Національного педагогічного університету імені М. Драгоманова, факультеті української філології, куди вступив 1994 року.

Слайд 6. Шеремет Ваня. Серйозно літературою почав займатися з 2001-го року, коли став літературним редактором дитячого журналу „Стежка”. Перші вірші для малечі  були опублікував саме в ньому.

Єдалова Єлизавета. Дещо виходило під псевдонімами Сашко Володарський та Назар Діброва. У жовтні 2004 року видавництво “Теза” в рамках серії “Пригодницька бібліотека” випустило в світ повість-казку “Володар макуци, або Пригоди вужа Ониська”.

Слайд 7. Шеремет Ваня. Прийнятий у Національну спілку письменників в травні 2006 року.

Роман “Король буків, або таємниця Смарагдової книги” було відзначено дипломом Всеукраїнського конкурсу романів, кіносценаріїв і п’єс “Коронація слова”. Крім того, неодноразово був переможцем у всеукраїнському рейтингу «Книжка року» та отримував відзнаки у інших літературних конкурсах

Виконується пісня «Десь по світу» (хор)

 

Федієнко Аліна. А зараз до Вашої уваги пропоную міні-презентацію відомих видань письменника.

Слайд 8. Боднар Олег. „Володар макуци, або Пригоди вужа Ониська”.  Що робити, коли сонце падає прямісінько на твою повітку? Як покататися на галактичному макуцельоті? Чи легко врятуватися від метеоритного дощу? Як уберегти корову від зоопарку? Не знаєш? Тоді хутчій познайомся з вужем Ониськом, і він тобі про все розповість.

Слайд 9. Шкроб Петро. „Король буків, або Таємниця Смарагдової книги”.

Чи любиш ти загадки й таємниці? Часто доводиться докласти неймовірних зусиль, щоб розгадати таємницю, та й то не завжди вдається це зробити.

Втім, якщо за справу беруться справжні друзі, їм до снаги здолати хоч які перепони. Героєві цієї книжки, малому буці Гаврикові, також пощастило з друзями: в найскрутнішу хвилину він може покластися на симпатичну драконицю Джульєтту, мудрого лепрехуна Шмигуна, передбачливого пугача Понтія та дрібненького горобчика Петяку. А хто вони такі, оті буки та лепрехуни? Швидше починай читати цю книжку — і знатимеш. А заодно й дізнаєшся, чи вдалося Гаврикові й компанії здолати лихого чаклуна Нарита й розгадати таємницю Смарагдової книги.

Слайд 10. Боднар Олег. „Бабуся оголошує війну”.

Так повелося в світі, що всі бабусі дуже лагідні та сумирні. Ніхто краще за них не розкаже казку, не заспіває колискову, не напече смачних коржиків. Одначе коли підлий лісник винищує молоді деревця заради наживи, огидні пацюки захоплюють у полон безневинну жабку, а підступний приблуда космічний посмітюх занапащає все живе на Землі, перетворюючи планету на смітник, тоді Ониськова бабуся Катастрофа хвацько перев’язує хустинку на кшталт бандани і оголошує негідникам війну.

Слайд 11. Шкроб Петро. Книга „Чудове чудовисько” написана Олександром Дерманським у 2006 році. У цій повісті – казці  розповідається про знайомство однієї дівчинки Соні з чудовиськом Чу. За кілька місяців Чу мусить заробити сім подяк від людей, бо інакше його закинуть у країну жаховиськ. Задум написати книгу виник після спілкування з донькою. Якось, пропонуючи з нею погратися, вона запитала у батька: «Я буду принцесою, а ти ким?». Той сказав, що буде чарівником. Відповідь доці — готова репліка для дитячої книги: «Що ти, чарівники ж не бувають із лисою бородою — вони волохаті!». Про чарівне чудове чудовисько і його пригоди дізнаєшся, прочитавши книгу. Невеличкий епізод з «Чудового чудовиська» для Вас підготували наші учні. Приємного перегляду.

 

Розігрується епізод з «Чудового чудовиська»

 

Слайд 12. Федієнко Аліна. Ми дізналися, що Олександр Дерманський вважає: дитяча книжка повинна бути, як кіндер-сюрприз. Фольга-обгортка — це ілюстрація. Смачне шоколадне яєчко — це мова. Не з точки зору, що вона має бути солодкою, але точно має бути смачною. Сюрприз-серединка — зміст книжки.  Наші учні намалювали ілюстрації героїв Ваших книжок і з радістю їх Вам дарують!

Слайд 13. Запрошуємо до слова почесного гостя – Олександра Дерманського.

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Самусенко Алла
Додано
24 квітня 2018
Переглядів
1157
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку