Звіт про обласну природоохоронну акцію «Природна скарбниця Придніпров’я».

Про матеріал
Долучились до обласної природоохоронної акції «Природна скарбниця Придніпров’я» вихованці Міського центру-комплексу позашкільної роботи провели роботу в номінації "Первоцвіти Дніпропетровщини" з метою духовного збагачення особистості та виховання екологічної свідомості підростаючого покоління через участь учнівської молоді у практичних природоохоронних заходах та заходах з широкої екологічної пропаганди щодо охорони ранньоквітучих рослин, збереження і відновлення видового різноманіття рослинного світу; виявлення, вивчення та збереження старовікових і цікавих дерев, які мають історичну і естетичну цінність; цінних природних об’єктів – балок, які можуть слугувати основою розбудови екологічної мережі.
Перегляд файлу

Звіт про  обласну  природоохоронну акцію «Природна скарбниця Придніпров’я».

Укладач: Груздєва Ірина Андріївна, педагог-організатор  Центру-комплексу позашкільної роботи м. Марганець

Метою :духовне збагачення особистості та виховання екологічної свідомості підростаючого покоління через участь учнівської молоді у практичних природоохоронних заходах та заходах з широкої екологічної пропаганди щодо охорони ранньоквітучих рослин, збереження і відновлення видового різноманіття рослинного світу; виявлення, вивчення та збереження старовікових і цікавих дерев, які мають історичну і естетичну цінність; цінних природних об’єктів – балок, які можуть слугувати основою розбудови екологічної мережі.

 

Долучившись до обласної природоохоронної акції «Природна скарбниця Придніпров’я» вихованці Міського центру-комплексу позашкільної роботи провели  роботу в номінації "Первоцвіти Дніпропетровщини":

 

1..Екскурсія в природу на Острів гурток «Пішохідний туризм», «Вивчаємо рідний край» 14.04.18р.( 21 вих.)

 

 

 

2.У гуртках пройшли виховні заходи:

 

- Бесіда «Що таке “Первоцвіт”03.03.18р., гурток: «Мистецтво нашого народу», «Калинонька», «Рукоділля»( 45 вих.).

 

-День квітів 03.03.18року: конкурс весняних малюнків, плакатів гурток «Палітра», «Малювання», (40 вих.), конкурс пісень гурток «Весняні дзвони» (15 вих.),, конкурс листівок до весняних свят (гурток «Пролісок», «Сувенір»

30( вих.)

3.Підготували матеріали до публікації в пресі (Шахтар Марганця №11-16 березня 2018року «Збережемо первоцвіти»).

 

4. 06.03.18року в  єдиний день інформування вихованці гуртка «Пролісок»в рамках  акції «Первоцвіт» в мікрорайоні Ворошилівка провели розповсюдження листівок із закликами про збереження первоцвітів .(13 вих.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.У 2015 році вихованці ЦТДМ  принесли з дому до клубу «Повір у себе» пролісок, який через деякий час пустив корінці.  Потім діти  з педагогом організатором висадили рослину на клумбу на території закладу. Третій рік вихованці закладу мають змогу спостерігати та зберігати первоцвіт. Керівники гуртків розповідають наочно маленьким  гуртківцям про збереження первоцвітів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

              Охорона та збереження первоцвітів – справа кожного!

Рослини, які цвітуть навесні, завжди привертають до себе увагу своєю красою і тим, що це перші розквітлі рослини після довгої зими. На жаль, часто їх збирають, складаючи у букети напередодні весняних свят. Прикро, що на вулицях, ринках та трасах з’являться продавці червонокнижних весняних квітів. Люди добре знають якої шкоди завдають природі, але, з року в рік цим займаються і, що найсумніше, вчать цьому своїх дітей.

Первоцвіти – дивовижні рослини, які пристосувались цвісти тоді, коли в лісі на деревах ще нема листя, і кожен теплий сонячний промінчик доходить до самої землі. Підсніжник складчастий, підсніжник звичайний (білосніжний), сон-трава, шафран сітчастий, цибуля ведмежа, вовчі ягоди пахучі, тюльпан дібровний, проліски дволиста та сибірська, ряст Маршала, ряст порожнистий та ущільнений, горицвіт весняний, конвалія – це не повний перелік первоцвітів, що зустрічаються в області. Всі ці рослини знаходяться на межі зникнення,  більшість з них занесена до Червоної книги України.

 Збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. До того ж пошкоджуються сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки. Масовий збір первоцвітів знижує чисельність їх популяцій.

 І найголовніше, можна відновити пам’ятки мистецтва, історії, але неможливо відреставрувати зниклі види рослин або тварин, які „творяться” природою десятки тисяч років.     

Кожен з нас повинен усвідомити, що перші весняні квіти відіграють важливу роль в житті природного угрупування, є їх невід’ємною частиною і потребують нашого захисту.

 У акції "Первоцвіт" участь може брати кожний. Головне – не зривати ранньоквітучі рослини і не купувати їх.

До акції долучилися і вихованці КЗ «МЦКПР», в гуртках «Сувенір», «Малювання» (керівник Вікторія Соловйова) , «Пролісок» (керівник Наталія Гребінченко) пройшла бесіда: «Що таке Первоцвіт», гуртківці «Палітра» (керівник Оксана Сварінкіс), «Малювання» (керівник Вікторія Соловйова) змагалися в конкурсі весняних квітів, діти гуртка «Весняні дзвони»вивчили весняні пісні. Гурток  «Пролісок» оформили пізнавальний стенд, підготували листівки з первоцвітами та 06.03.2018 року провели акцію «Первоцвіт» в мікрорайоні Ворошилівка.(єдиний день інформування).

Цікаво було дітям відвідати магазин Квітів, де розповідали продавчиням та відвідувачам про необхідність зберігати первоцвіти. На згадку-дарували власноруч виготовлені листівки.

На місцевому базарчику діти завзято спілкувалися з перехожими,

 залишаючи на згадку яскраву листівку.

Дорослі радо спілкувалися з гуртківцями і на останок пригостили всіх цукерками.            

 

 Згідно чинного законодавства, здійснюючи торгівлю рідкісними та зникаючими видами рослин та їх частинами, громадяни порушують закони України: "Про рослинний світ", "Про охорону навколишнього природного середовища", "Про Червону Книгу України". Відповідальність за порушення законодавства у сфері охорони, використання та відтворення рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів рослинного світу, занесених до Червоної книги України тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб – від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого.

                  Збережемо первоцвіти!

Ми будемо одними із тих, хто не дасть знищити первоцвіти! C:\Users\Ирина\Desktop\Новая папка\Первоцвіти фото звіт\123\IMG_20180405_161127.jpg

 

C:\Users\Ирина\Desktop\Новая папка\Первоцвіти фото звіт\123\IMG_20180405_161138.jpg C:\Users\Ирина\Desktop\Новая папка\Первоцвіти фото звіт\123\Безымянный.jpg

 

 

docx
Додано
3 травня 2020
Переглядів
400
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку