Звіт про участь в акції "Годівничка"

Про матеріал
Звіт про участь дітей в акції "Годвничка" а також розробка інтелектуальної гри
Перегляд файлу

C:\Users\User\Desktop\годівничка.jpg 

 

 

 

 

Звіт

про проведення Всеукраїнської

природоохоронної  акції

«Годівничка»

 

 

 

 

 

 

 

Підготувала:

вчитель біології

Перещепинської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2

Мельник Ю.О.

 

 

 

 

 

 

 

               

Об’єкт  дослідження:  зимуючі  птахи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Картинки по запросу рамка з пташками

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Картинки по запросу рамка з пташками

 

 

Інформація

про зимуючих птахів  міста

http://www.fedorivka-nv.edu.kh.ua/files2/images/%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B0.jpg?size=10Перещепине

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготувала учениця 8 класу

Олефірова Вікторія

Синиця

Сини́ця вели́ка — невеликий птах родини синицевих. В Україні звичайний осілий вид.

Спина зелена, надхвістя сіре. На голові чорна «шапочка». Білі «щоки» облямовані чорним. Низ жовтий, із широкою (у самців) чорною смугою посередині. Крила й хвіст блакитно-сірі з бурим.

Поширена по всій Україні.

Гніздиться в дуплах або шпаківнях, іноді в норах, щілинах будівель, старих гніздах великих птахів. Гніздо мостить з корінців, травинок, моху, вистеляючи шерстю та пір'ям. За літо буває дві кладки. Кладка з 10—14 білих з червоно-коричневими плямами яєць, наприкінці квітня. Менш ніж через два тижні вилуплюються пташенята, які через три тижні вилітають з гнізда.

Живиться комахами, павуками, взимку насінням. Восени і взимку збирається в зграї і мандрує разом з іншими видами синиць.

Синички — це одні з найбільш корисних пташок, які не тільки милують око і дарують насолоду своїм веселим співом, але й допомагають людям у боротьбі за

високі врожаї садів та городів.

Снігур

Снігу́р — птах ряду горобцеподібних, родини в'юркових.

Довжина тіла 15 — 19 см, вага 324 — 346 г. В Україні — звичайний осілий птах Карпат і зимуючий усієї території. Взимку живиться ягодами, бруньками і насінням деревних порід.

Забарвлення самця до першої зимової линьки темно-коричневе з чорним хвостом і крилами. Забарвлення самки — голубувато-сіра зверху, з чорною шапочкою, крилами та хвостом, білим надхвістям та смугою на крилі. Особливість цього птаха — рожево-червона гордо випнута грудка, за якою снігура впізнають майже всі люди.

Усю осінь і зиму снігурі тримаються зграйками. Птахи дуже рідко б'ються, але часто погрожують один одному широко розкритим дзьобом та злим шипінням. Ближче до весни починаються наполегливі залицяння самців. Снігурі розташовують свої гнізда на густих горизонтальних гілках, частіше подалі від стовбура на висоті від 2 до 5 метрів. Гнізда птахи будують із щільно переплетених тонких ялинових гілок та іншого сухого гілля та вистеляється рослинним матеріалом з невеликою кількістю шерсті та пір'я. Гнізда класичні, чашоподібні. Зазвичай кладка становить 4-6 яєць світло-блакитного відтінку з рисками, плямами та крапками темних кольорів. Яйця висиджує тільки самка упродовж 13-15 днів, а пташенят годують рослинною їжею, і тільки іноді, комахами. За сприятливих умов пара за сезон вигодовує 2 виводки. Покинувши гніздо, молоді птахи утворюють пари, при чому не рідко одностатеві, та засвоюють поведінкові навички. Снігурі тримаються парами навіть взимку, коли холод і брак їжі примушує їх збиватися в зграйки

Горобець хатній

Це один із найвідоміших птахів, що живуть по сусідству із житлом людини (звідси її видова назва «хатній»). Добре пізнаваний як за зовнішнім виглядом, так і за характерним цвіріньканням.

Довжина тіла 16 см, маса 23—35 г. Загальне забарвлення оперення — зверху коричнювато-бура, іржавого кольору із чорними плямами, знизу білувата або сіра. Щоки білі, вушна область блідо-сіра. Крила з жовтувато-білою поперечною смугою. Самець відрізняється від самки наявністю великої чорної плями, що охоплює підборіддя, горло, зоб і верхню частину грудей, а також темно-сірим (а не темно-бурим) верхом голови. У самки голова й горло сірі, а над оком є бліда сіро-жовта смуга.

Харчується в основному рослинною їжею, лише навесні частково комахами, якими також вигодовує пташенят. У раціон горобця входять насіння сільськогосподарських культур, відходи різних продуктів, які він підбирає в поселеннях людини, хлібні злаки на полях, ягоди вишні, смородина, виноград в садах, навесні пуп'янки квітів. За відсутності поблизу полів вилітає харчуватися на луги, узлісся і в степи, де збирає насіння дикорослих трав і комах.

 

 

 

 

Дятел великий строкатий

Дятел великий строкатий, або дятел звичайний — птах, досить великого розміру; один із найвідоміших представників родини Дятлових. Нерідко селиться в межах населених пунктів — у старих садах, парках, на кладовищах. Як правило, веде осілий спосіб життя.

Дятел відіграє важливу роль в екосистемах лісу, залишаючи видовбані ним дупла для інших дрібних птахів, таких як синиць і мухоловок. Крім того, він у великій кількості поїдає лісових шкідників — попелиць, гусениць метеликів і комах, які живляться деревиною — вусачів, златок, короїдів, мурах і багатьох інших. Якщо навесні та влітку основу раціону складають тваринні корми, то восени і взимку птах переходить на рослинну їжу. У лісах з хвойними породами дерев їхній основний корм — насіння сосни, ялина і модрини. Для довбання шишок використовується «кузня», спеціально відведене місце — розвилка дерева, щілина в корі або отвір, зроблений дятлом, у який вставляється шишка. У південних листяних лісах дятли споживають горіхи та плоди кісточкових рослин.

Розміром з дрозда. Довжина 22—27 см, розмах крил 42—47 см, маса 60—100 г. У забарвленні переважають чорні й білі тони, які в поєднанні з яскраво-червоним (у окремих підвидів — рожевим) підхвістям і надають птахові строкатого вигляду. Верх голови, спина і надхвістя чорні з синюватим блиском. Лоб, щоки, плечі та черево бурувато-білі; останнє залежно від району проживання може бути світлішим або темнішим, варіюючи від чисто білого до бурого або майже шоколадного. На плечах розвинені великі білі поля, між якими проходить чорна спинна смуга. Махові чорні з широкими білими плямами, які на складеному крилі утворюють п'ять поперечних світлих смуг. Хвіст чорний, за винятком двох крайніх стернових пір'їн, які білого кольору. Райдужна оболонка коричнева або червона, дзьоб свинцево-чорний, ноги темно-бурі. Від основи дзьоба до бічної частини шиї, а потім убік до чорного зашийку тягнеться добре помітна чорна смуга — «вуса», облямовуючи білу щоку.

 

 

 

                 

E:\2.РОБОТА\Фото шкільні\2016-2017\фото початк класи\3б\IMG_7608.JPGЗагальношкільний конкурс

E:\2.РОБОТА\Фото шкільні\2016-2017\фото початк класи\3б\IMG_7618.JPGна кращу годівничку

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\User\Desktop\фото Допомога птахам\117_8036.JPGC:\Users\User\Desktop\фото Допомога птахам\117_8045.JPG 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

E:\2.РОБОТА\Фото шкільні\2016-2017\фото початк класи\3б\IMG_7475.JPG 

                                                                                           Розвішують годівнички учні

7 класу

(кл. кер.

Тирса Олена Костянтинівна),

3 класу

 (класовод Гончаренко Наталія

 Вікторівна),

4-Б класу

 (класовод

Шевченко Людмила

Миколаївна)

 

C:\Users\Жека\Desktop\про птахів\IMG-708abc88a2e70c6bd675daf3ab19fbae-V.jpgC:\Users\Жека\Desktop\про птахів\IMG-481db87cb231e9c9afc3090e30ac968e-V.jpg

 

 

 

 

 

C:\Users\Жека\Desktop\про птахів\IMG-d666892a11e2f13961d3b47dbc8c12f0-V.jpgC:\Users\Жека\Desktop\про птахів\IMG-a0565c850d9bc28db6c3c77fa1af1a74-V.jpg

 

 

C:\Users\Жека\Desktop\про птахів\IMG-e478289682367fc88a2d5e74c76f4661-V.jpgУчні 1-А, 1-Б, 2-А,2-Б класів по дорозі додому

Класоводи: Дядюк Галина Володимирівна, Напханько Любов Василівна, Золоторог Світлана Михайлівна, Сачава Вікторія Юріївна

 

C:\Users\Жека\Desktop\про птахів\img027.jpg 

 

                                                                                        Годуємо

                                                                                         пташок

 

 

 

 

 

 

                                                                                    

 

 

C:\Users\Жека\Desktop\про птахів\IMG_20191115_105809.jpg 

                                                  

 

C:\Users\Жека\Desktop\про птахів\IMG-0d53bc4f4f89570321289224b9654133-V.jpg

 

 

 

 

 

C:\Users\Жека\Desktop\про птахів\img017.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Переможці

 

І місце – Крихта Вікторія учениця 4-А класу (класовод Єлькіна Л.І.)

 

C:\Users\Жека\Desktop\про птахів\img026.jpg

ІІ місце – Пелипчук Єгор учень 4-А класу (класовод Єлькіна Л.І.)

C:\Users\Жека\Desktop\про птахів\img025.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Жека\Desktop\про птахів\IMG_20191115_105316.jpg

 

 

ІІІ місце – Головін Дмитро

учень 6-Б класу

(кл.кер. Олійник Світлана Олександрівна)

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Жека\Desktop\про птахів\img019.jpgЗагальношкільний конкурс  малюнків та листівок

 

C:\Users\Жека\Desktop\про птахів\img022.jpgC:\Users\Жека\Desktop\про птахів\img021.jpg

 

 

 

 

C:\Users\Жека\Desktop\про птахів\img035.jpg 

C:\Users\Жека\Desktop\про птахів\img023.jpg

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Жека\Desktop\про птахів\img030.jpgC:\Users\Жека\Desktop\про птахів\img024.jpg

C:\Users\Жека\Desktop\про птахів\img044.jpg

C:\Users\Жека\Desktop\про птахів\img033.jpg

 

 

C:\Users\Жека\Desktop\про птахів\img034.jpg

 

 

 

 

C:\Users\Жека\Desktop\про птахів\img031.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Жека\Desktop\про птахів\img041.jpgC:\Users\Жека\Desktop\про птахів\img040.jpgC:\Users\Жека\Desktop\про птахів\img036.jpg

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Жека\Desktop\про птахів\img043.jpgF:\DCIM\100OLYMP\P1012012.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Жека\Desktop\про птахів\img032.jpgC:\Users\Жека\Desktop\про птахів\img020.jpgІІІ місце

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІ місце

    

І місце

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Жека\Desktop\про птахів\img038.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

 

 

C:\Users\Жека\Desktop\про птахів\img045.jpgC:\Users\Жека\Pictures\img047.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Загальношкільний конкурс віршів

 

***

Пташка в лісі щебетала,

Що люта зимонька настала.

Все навколо снігом білим

Замело і закуріло.

В теплі краї не відлітає,

А зима все наступає,

Сонечко не гріє,

Сильний вітер завиває…

Прилетіла в годівничку,

Що у нашому дворі

Жовтогруда синичка

В пошуках їжі.

Любі друзі! Не шкодуйте

Крихту хліба чи зерна.

Зробіть добро, нагодуйте.

Допоможіть зимуючим птахам!

 

Гладка Марія, учениця 9 класу

 

 

 

 

 

 

 

G:\Вікторина про птахів\ластівка.jpg 

       

Перещепинська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів №2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Інтелектуальна гра «Найрозумніший орнітолог»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготувала:

вчитель  біології

Мельник Ю.О.

 

Мета: активізувати розумову діяльність учнів; збудити прагнення дітей продемонструвати свої знання; розвивати вміння застосовувати свої знання в незвичайних ситуаціях, розвивати прагнення до знань; перевірити знання про представників класу «Птахи»

Хід гри

Вчитель

       Увага! Увага!

Розпочинаємо інтелектуально-пізнавальну  гру  «Найрозумніший орнітолог».  Проходитиме вона під девізом: «Сильний той, хто може, може той, хто знає, в знаннях сила!» Птахи настільки звичні для нас, що ми мало звертаємо уваги на них. Де не глянь – скрізь вони є: у лісі, у полі, на річці, на болоті, в парку, в горах, на подвірї і навіть на підвіконні. Пливуть, скачуть, летять, сидять, ходять... То чи так добре ми їх знаємо?

 

  І тур

     У першому турі гри беруть участь 9 учнів. (Представлення кожного).

Ваше завдання – правильно відповісти на  20 запитань, відповіді записуєте на аркушах паперу. За правильну відповідь отримуєте 1 бал. Хто набере найбільшу кількість балів, той проходить у ІІ тур.

На нашій грі присутнє журі, у складі:

1. ______________________________

2. ______________________________

3. ______________________________

Вони стежать за відповідями та ведуть підрахунки. Отож, розпочинаємо гру!

1.Найбільший із сучасних птахів (страус)

2.Південноамериканський страус. (нанду)

3.Птах, що не боїться морозу (пінгвін)

4.Рожевий птах (фламінго)

5.Цей птах завжди був для людей символом туги за рідною домівкою

             (журавель)

6.Цей птах будує гніздо на дахах осель (лелека)

7.Підступний і злостивий птах (чапля)

8.З латини назва цього птаха означає «мандрівник»

               (сапсан)

11.Найбільший представник орлиного племені (беркут)

12.Єдиний пернатий хижак, що живиться лише рибою (скопа)

13.У цього птаха під дзьобом мішок (пелікан)

14.Птах англійської королеви (лебідь)

15 Наука про птахів. (Орнітологія)
         16. Що є лише у птахів? (Пір’я)
          17. Як орієнтуються птахи при перельотах? (По сонцю і зірках)
        18. Яку функцію виконує у птахів хвіст? (Гальмо і кермо)
           19. Які особливості будови кісток птаха? (Вони легкі, наповнені повітрям))
          20. Який птах має найдовший язик? (Дятел)
 

 

 Ви відповіли на 20 запитань. У ІІ турі залишаться  ті  учасники, які набрали найбільшу кількість балів.

А зараз, поки журі буде працювати, я хочу вас познайомити з найкрасивішими птахами планети Земля.

(Слово журі).

Я дякую всім, хто брав учать у І турі. Ви чудово грали. Вам трохи не пощастило Думаю, ми з вами ще зустрінемось. Через декілька хвилин з півфіналістами ми зустрінемось у ІІ турі

         

ІІ тур

Ласкаво просимо на ІІ тур.

Перед вами  півфіналісти. У якому порядку ви будете грати ?  Все залежатиме від того, яку кількість балів ви набрали у І турі

Вчитель. Стартувати у ІІ турі ви будете в такому порядку - /перераховує імена/.

У цьому турі вам треба відповісти на питання різних категорій /за вибором/

Кожен з вас  відповість на питання двох категорій. Питання читаються протягом однієї хвилини швидко. Учасники по черзі вибирають категорії.

Далі ставляться питання.

 Диво – птахи

1 Яка найбільша на Україні сова? (пугач).

2. Які розміри найбільшого пінгвіна? (імператорський пінгвін, висота 1,2м., вага 40кг).

3. Яка найменша птах? (Колібрі.)

4. .У яких птахів у світі найбільший розмах крил? (мандрівний альбатрос, кондор до 3,5-4м.).

5.  Найменший птах України? (волове очко, корольок ,вівчарик).

6. Який птах літає найшвидше? (сокіл-сапсан, коли атакує  -  то 360 км/год.)

7.  Яка птах може літати хвостом вперед? (Колібрі.)

8.  Яка пташка наших лісів краще всіх наслідує пташиним голосам? (Шпак.)

9. У якої птиці найдовший язик? (У дятла.)

    10. У якого з наших птахів найдовший дзьоб? (пелікан).

 Будова птахів

  1.                 На які відділи поділяється тіло птаха? (голова, тулуб, шия, кінцівки)
  2.                 Яка залоза шкіри розвинена у птахів? (Куприкова)
  3.                 Як називається кістка у птахів до якої кріпляться мязи крил? (кіль).
  4.                 У якого птаха тільки по два пальці на ногах? (африканський страус).
  5.                 Які пера розташовані у хвості?(Рульові)
  6.                 Як називається частина стрижня позбавлена опахала? (Колодочка)
  7.                 З яких частин складається дзьоб?(Надзьобок і піддзьобок)
  8.                 Від чого залежить форма дзьоба(Від способу живлення)
  9.                 .Що особливого в будові пташиних кісток? (вони легкі, бо порожнисті всередині).
  10.            Чим затягнутий слуховий отвір у птахів?(Барабанною перетинкою)

Життя птахів

1. Які птахи можуть міряти темпе­ратуру дзьобом? (Австралійські сміттєві кури, вони міряють тем­пературу всередині гнізда дзьо­бом)

2.  Чому багато видів птахів люблять «купатися» в дрібному піску, пилу? (Щоб позбавитися зовніш­ніх паразитів, кліщів, вошей, яких витрушують з пилом)

3.  Які птахи роблять один одному подарунки? (Самець крячки  рибу, чаплі  палички, олщші  водорості)

4   Яка пташка не в'є гнізда й не ви­сиджує пташенят? (Зозуля)

5.  Чи є птахи, які на зиму запаса­ють собі їжу? (Є птахи, що запа­сають надлишки: ворони, сойки, сови й сичі зберігають пійманих гризунів)

6.  Які птахи влаштовують свої гнізда в норах, що риють у сті­нах урвищ, берегів, річок, ярів? (Земляний горобець, ластівки бе­регові, рибалочка блакитна)

7.  Які з наших птахів не мостять гнізд, а відкладають яйце в ямку на землю? (Журавлі, жайворонки, куріпки)

9 Який співочий птах у пошуках корму може ниряти і плавати під водою? (Оляпка)

10.   Який птах вигодовує своїх птахів рибою, а з риб'ячих кісточок ро­бить гніздо? (Рибалочка)

Вгадай птаха

  1.              Спритні, жваві, кмітливі птахи, котрі обдаровані непересічним хистом до співу. Коли до гнізда наближається чужий, ці птахи сміливо атакують недруга, а якщо це нічого не дає, то прикидаються хворими й кульгавими.  (Дрозди)
  2.              Одні з перших вісників весни.  Вони прилітають зграями вже у лютому чи березні, коли ще лежить сніг. Ці птахи уміють наслідувати голоси багатьох птахів : то заливаються солов’їними трелями, то раптом закрячуть дикою качкою. (Шпаки звичайні)
  3.              Цей птах водиться у лісах Африки. Завдяки довгим ногам він добре бігає, але кепсько літає. Він стрункий, з невеликою головою, довгою шиєю й коротким, товстим, сильно загнутим дзьобом, з довжелезними, схожими на журавлині, ногами. Кігті невеликі, тупі, але міцні, крила довгі, хвіст довгий і ступінчастий. На голові гарненький чубок з 6 довгих рухливих пір’їн. (Птах – секретар)
  4.              За нечутний політ, здатність бачити в темряві, гострий слух, миттєву реакцію цього птаха прозвали пернатою кішкою. Зустрічається у всіх природних зонах України. (Сова)
  5.              Розмах крил цього птаха сягає більше трьох метрів. Його заслужено вважають повітряним віртуозом. Він здатний годинами планерувати в бурхливих повітряних потоках над океаном і вміло використовувати ураганні вітри. Під час штилю цей птах не годен піднятися з води. Саме тому він живе у південній півкулі, де цілорічно дмуть сильні штормові вітри. (Альбатрос)
  6.              Найпівнічніший вид буревісників. Кочує по всій Північній Атлантиці, а на півдні досягає берегів Іспанії, Японських островів та Каліфорнії. Довжина тіла сягає до 50см, а розмах крил – 1м. Важить птах 600 – 900 г. На півночі він забарвлений у білі тони.Але південніше переважають птахи з димчасто – сірим забарвленням. (Дурник)
  7.              Досить великі птахи, яких іноді називають степовими страусами. Живуть у степах і напівпустелях. Воду вони не п’ють, задовольняючись рідиною, яку одержують разом з їжею. (Дрохви)
  8.              Мешканець лісів у басейні Амазонки та Оріноко. Завдовжки майже 70 см, а масою – близько 900г. Літає дуже погано, важко. Зате добре лазить по гілках, чіпляючись крилами, як лапками. (Гоацин)
  9.              Цей птах у індіанців Центральної Америки раніше вшановувався як втілення бога Кетцалькоатля – Пернатого Змія. Коли птах летить між деревами, його пишні та довгі кермові пера звиваються вузьким шлейфом за ним. (Квезал)

    10.Далекий родич дятлів. Завбільшки приблизно 15 – 20 см.        

         Живиться цей птах бджолиним воском. (Медоукажчик)

       Птахи в мистецтві

1.Який птах є символом миру? (голуб).

2.Якого кольору не розрізняють сови? (червоного).

3.Який птах є символом щастя? (лелека).

4.Птах – символ приходу весни? (жайворонок, шпак).

5.Який птах є символом мудрості? (сова).

6.Якого птаха повязують з нечистою силою? (сову).

7.З яким птахом порівнюють ходу красивої дівчини? (лебідонькою).

8.Яким птахам встановлені памятники і де? (в 1977 році у м.Цінцінатті в США  -  мандрівному голубу; у м.Солт-Лейк-Сіті  в США  -  мартинам).

9.Кому з художників належить малюнок “Голуб миру”? (Пабло Пікассо).

10..У яких мультфільмах головними персонажами є попугаї? (“38 попугаїв”, “Бюро знахідок”, “Алладін”, “Пригоди попугая Гоші”).

Де живуть?

1.Де живуть пінгвіни? (Антарктида та острови навколо неї, південні узбережжя Африки, Південної Америки, Австралії).

2.Яке місто має назву птаха? (Орел в Росії).

3.Де живуть колібрі? (в Америці).

4.Де живуть райські птахи? (на північному сході Австралії та острові Нова Гвінея).

5.Де живуть попугаї какаду? (в Австралії).

6.Де живуть попугаї ара? (в Америці).

7.Де живуть нанду? (в Південній Америці).

8.Де живуть ему? (в Австралії).

9.Який вид пінгвінів живе майже на екваторі? (галапагоський пінгвін на островах Галапагос).

10.Який вид птахів щороку здійснює мандрівку від північного полярного кола до південного? (полярний крячок).

 

Вчитель . У третій тур проходять  ті учні, які набрали найбільшу кількість балів.  Поки наше журі підводить підсумки ІІ туру, ми з вами проведемо інтелектуальні змагання серед вболівальників.

1.Птах – “еталон” почерку? (курка)

2.Птах – “еталон” намокання? (курка)

3.Хто завжди виходить сухим з води? (качка)

4.Вона залітає у відкритий рот? (ворона, сорока)

5.Якого птаха найлегше піймати неуважним? (гаву)

6.Живий магнітофон? (попугай)

7.Іншими словами несучка. (курка)

8.За Горьким , це нерозумний птах. (пінгвін)

9.Хто ховає голову в пісок? (страус)

10.Під коліном якого птаха такі ж мязи, як і в нетренованої людини? (горобця).

11.Який птах найбільше схожий на качку? (качур, селезень).

12.Чому чапля спить,стоячи на одній нозі? (бо як підніме другу, то впаде).

13.Яке місто “літає”? (Орел).

14.Хто така “тася”? (качка)

15.Який птах розносить новини на хвості? (сорока).

 (Слово нашому журі).

                    ІІІ тур

 

У третьому турі потрібно      серед наведеного переліку видів відкинути зайвого за певними ознаками.

 

1.Вони зустрічаються у Південній Америці:

    А)єгипетська чапля – червоний фламінго – тукан – ему (4)

    Б)ара – какаду – амазон – квезеал (2)

2.Вони зустрічаються у Африці:

    А)секретар – страус – кардинал – жако (3)

    Б)ібіс – казуар – гриф – медоукажчик (2)

3.Вони будують гнізда на землі:

    А)жайворонок – коноплянка – щеврик – жовта плиска (2)

    Б)журавель сірий – куріпка – журавель вінценосний – лунь польовий (3)

4.Це представники ряду соколоподібних:

    А)яструб – костогриз – канюк – боривітер (2)

    Б)підорлик – кречет – підкоришник – лунь (3)

5.Вони занесені до Червоної книги України:

    А)лелека чорний – лелека білий – журавель сірий – косар (2)

    Б)орел степовий – шуліка рудий – шуліка чорний – сапсан (3)

    В)глухар – кулик-сорока – огар – тетерев (4)

6.Вони живляться мертвими тваринами:

    Могильник - стервятник – сип – гриф (1)

7.Цей вид знищений людиною:

    А)дронт – мандрівний голуб – моа – археоптерикс (4)

    Б)епіорніс – безкрила гагарка – каракара – лабрадорська гага (3)

8.Це нелітаючий птах:

    А)страус – ківі – казуар – коровайка (4)

    Б)ему – пелікан – нанду – какапо (2)

9.Це представник сов:

    сич – широкорот – сипуха – пугач (2)

10.Вони будують гнізда у дуплах:

    А)шпак – одуд – дрізд – горобець (3)

    Б)сойка – гаїчка – повзик – синичка (1)

11.Вони належать до синантропних птахів:

    А)ластівка сільська – ластівка міська – ластівка берегова – серпокрилець (3)

    Б)горобець хатній – синичка чубата – горлиця садова – голуб сизий (2)

12.Вони зустрічаються на водоймах:

    А)крижень – лунь очеретяний – мартин звичайний – дрохва (4)

    Б)дрімлюга – квак – бугай – попелюх (1)

13.Вони добувають корм у польоті:

    Ластівка – сапсан – мухоловка – осоїд (4)

14.Вони у нас зимують:

    А)шишкар – пуночка – повзик - кропивянка (4)

    Б)підкоришник – очеретянка – сойка – синичка (2)

15.Вони їдять рибу:

    Скопа – мартин – крячок – кулик-пісочник (4)

16.Це представники ряду папугоподібних:

    А)какаду – какапо – каракара – кеа (3)

    Б)мара – ара – амазон – арара (1)

17.Це лісові птахи:

    А)припутень – дрізд чорний – плиска жовта – жовна зелена (3)

    Б)дятел малий – кульон великий – сичик-горобець – горлиця звичайна (2)

18.Вони зустрічаються в Австралії:

    Казуар – ківі – ему – какаду (2)

19.Це морські птахи:

    Рибалочка – альбатрос – буревісник – фрегат (1)

20.Їх можна навчити говорити:

    Папуга – шпак – ворона – канарейка (4)

 

 

Учитель.  Ось і підійшла до завершення наша інтелектуальна гра. Поки наше журі підбиває підсумки ІІІ вирішального туру, ми з вами будемо розгадувати загадки.

 

Загадки для вболівальників.

 1.Не царського роду, а ходить у короні? (півень).

2.Не годинник, а будить? (півень).

3.Хто раніше за всіх встає? (півень).

4.Маленьке, сіреньке по полях літає, уночі співає? (перепілка).

5.Білі хороми, червоні підпори? (лебідь).

6.Біле як сніг, надуте як міх, лопатами ходить, а рогом їсть? (гуска).

7.Бється,  стука молоток, він лікує наш лісок? (дятел).

8.Не грішниця, а повішена. Не вмирає, усе співає. (пташка у клітці).

9.Сім соколят в одній постелі сплять. (пташенята у гнізді).

10.Сидить птах на білих горах і з мертвого живого дожидає. (квочка на яйцях).

C:\Users\Жека\Desktop\про птахів\img046.jpg

 Підсумки.

(Надається слово журі,  оголошуються результати ІІІ туру гри та нагороджується  переможці).__

 

 

 

 

Кожен, хто лю­бить і цінує рідну природу, повинен постійно дбати про її збагачення, вміти зберігати і розумно використовувати її скарби.

 

docx
Пов’язані теми
Біологія, Позакласні заходи
Додано
2 квітня 2020
Переглядів
2852
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку