Звіт роботи медіатеки за І семестр 2022/2023 навчального року

Про матеріал
Звіт роботи медіатеки за І семестр навчального року - це короткий опис роботи медіатеки гімназії за вказаниц період.
Перегляд файлу

   КЗ ЗСО Розумівська гімназія “Темп”

Долинської сільської ради

Запорізького району Запорізької області

 

 

 

 

 

 

 

Звіт роботи медіатеки

за І семестр

2022-2023 навчального року

 

 

C:\Users\Mediateka3\Desktop\imgonline-com-ua-Transparent-backgr-qEL1HbuohFZ0.png

 

 

Бібліотекар Гринь Алла Анатоліївна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     Протягом І семестру 2022 – 2023 навчального року робота бібліотекаря  була  спрямована на виховання в учнів інформаційної культури, любові до книги, культури читання,  на забезпечення різноманітного змісту освітнього процесу та  підвищенню майстерності бібліотекара.

 Основними завданням роботи бібліотекара -  це інформаційна підтримка освітнього процесу, який здійснювався в дистанційному режимі,  відповідно до нього і планувалася робота медіатеки на цей період.

Методична тема бібліотекаря: «Впровадження нових методів і форм бібліотечної діяльності у просуванні книги та читання серед користувачів медіатеки в умовах НУШ», 2-й рік.

   Постійно розширювалися бібліотечно-інформаційні послуги на основі вдосконалення традиційних і засвоєння нових бібліотечних форм і методів роботи. На протязі півріччя робота з користувачами проводилась онлай. Спілкування, виконання завдань, участь у бібліотечних заходах було можливим завдяки створеним курсам для кожного класу на платформі Class Room. Для бібліотекаря розширились можливості для спілкування з користувачами: розміщення завдань, інформаційного матеріалу, коментарів та налагодження постійного зв’язку в післяурочний час.

      Звичайно, в умовах карантину література  не видавалася але читачам було запропоновано  доступ до різних онлайн -  бібліотек, де можна було безкоштовно завантажити  і читати книги українською мовою.

   Усі послуги максимально було перенесено в онлайн, про що користувачі медіатеки постійно інформувались  через соціальну мережу Facebook на сторінці «Медіатека Розумівської гімназії “Темп”» (https://www.facebook.com/groups/355072801566278) та на блозі медіатеки «Книжкова країна» (https://knuzhkovakraina.blogspot.com/p/blog-page.html).

     Шкільна медіатека  є структурним підрозділом освітнього закладу і поєднує функції навчальної і спеціальної бібліотеки, здійснює роботу з книгою спільно з педагогічним колективом школи. Протягом І півріччя 2022 – 2023 навчального року бібліотекарем проводились заходи з популяризації книги та читання, збереження навчальної літератури:

  1. участь у акції «Живи, книго!» (шкільний етап, жовтень - грудень); інформування учнів про важливість збереження навчальної літератури: розміщення відео про правила користування книжками, інтерактивних завдань зі знаходження рішень “Нагадалочка”, розміщення фото матеріалів.
  2. Проведення Тижня бібліотеки присвяченого Всеукраїнському дню бібліотек “Бібліотека  - спільнодія для твоєї мрії”(вересень):

- інформовання користувачів з ювілейними датами письменників “Осінні ювіляри”;

- для першокласників проведено відеоподорож - знайомство “Перша зустріч з медіатекою”;

- для учнів 2-11 класів проведено заходи з використанням  цікавих форм популяризації літератури: відеоподорожі; віртуальна екскурсія “Бібліотеки світу”; фотокрос для читачів “Читаємо в сімейному колі”; хід - парад читацьких думок “Бібліотека для мене - це...”; відеопривітання від бібліотекаря користувачам медіатеки”Медіатека - територія єдності!”

  1. Проведення заходів в рамках Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек “В нас єдина мета - Україна свята, нездоланна ніким і ніколи” (жовтень):

-читацький марафон “Книга єднає” (3-5 класи);

-інформаційний паркан “Натхненне слово про рідний край”(6-9 класи);

- день бібліотворчості “Квіти захиснику та захисниці України, як оберіг” (1-8 класи);

- День бібліотворчості: листівка солдату “Тепло долонь і серця - захисникам України” (9-11 класи);

- віртуальна подорож “Нація нескорених: від козацтва до сьогодення” (5-9 класи);

- віртуальна книжкова виставка “Моя країна - Україна”, 12+

-година спілкування “Чому важливо відчувати приналежність до нації, народу” (6-11 класи);

- фотоконкурс “Зкнигою до Перемоги!” (2-7 класи);

- відеопоезія “Рідний край”  (8-11 класів);

- сиайл - опитування “Що означає бути українцем/ українкою в часи війни” (9-11 класи).

  1. Проведення заходів до тематичних тижнів та місячників, які проводились в освітньому закладі (вересень - грудень):

- Місячник “Безпека дорожнього руху”: інформування користувачів правил дорожнього руху “Увага, діти на дорозі!”; вирішення інтерактивних завдань, ситуацій;

- до Міжнародного дня миру: участь у Всеукраїнській акції “Голуб миру” (2-5 класи);

- до дня партизанської слави: година пам’яті “Пам’яті героїв жити у віках!” (6-8 класи);

- до ня української писемності та мови: “Звучи рідна мово!” інформаційна година (2-7 класи); мовний челендж “До мови доторкнемось серцем!” (5-6 класи);

- до дня вшанування жертв голодоморів:участь в акції “Запали свічку пам’яті” (7-11 класи); участь в акції “Незабудки пам’яті” (1-6 класи);

- до дня Гідності і Свободи: інформування “Україна  - територія Свободи та Гідності”, виконання інтерактивного завдання (9-11 класи); в приміщенні медіатеки оформлено інформаційний куточок “Україна - країна нескорених!”;

- до 300 - річчя від дня народження Григорія Сковороди: створено інтерактивний плакат “Життя і творчість Г.Сковороди” (8-11 класи); проведено інформаційну годину “Життя як легенда” (6-7 класи); інформування користувачів “Крилаті вислови та цитати Г.Сковороди” (8-11 класи);

- до Національного тижня читання: 12 - 19 грудня 2022 року: літературні читання “За чашкою чаю”, “Читаємо, перемагаємо!”;

- до дня української хустки: проведено літературний флешмоб Ой, хустина, хустиночка!” (5-8 класи); створення відео;

- до міжнародного дня чаю: проведено відеоподорож в історію чайних традицій в Україні “Чаювання з книгою” (5-8 класи);

- до зимових свят: відео екскурс “Зима прийшла - свята привела”, створення етноколажів (9-11 класів);відеомандрівка до країни Святого Миколая (1-4 класи); святкова майстерня “Зимова казка”, виготовлення прикрас на ялинку (1-11 класи).

 

 Особлива увага приділялась роботі з обдарованими користувачами:

- участь в обласному етапі конкурсу дитячої та юнацької творчості  “Збережемо Україну!”, номінація: літературний твір, учасниця Сеньків Вікторія, 8 клас (листопад 2022 р.)

  •      «Читання надихає на творчість»: участь в обласному етапі Всеукраїнського гуманітарного конкурсу виставки «Космічні фантазії», номінація “Література”, жанр: повість, назва роботи “Подорож крізь Всесвіт, учасниця Сеньків Вікторія 8 клас (територіальний етап, грудень, 2022 р.)

 

Участь бібліотекаря у професійних заходах:

- 30 серпня 2022 року участь  в регіональному діалозі “Шкільна бібліотека в контексті нових викликів часу” в межах “Серпневих студій”;

- 21 вересня 2022 року участь  в інтернет - семінарі “Особливості діяльності бібліотеки закладу освіти в сучасних умовах: запитання та відповіді. Організація роботи з бібліотечним фондом”;

- 11 листопада 2022 року участь   в майстер - класі “Створення інтерактивного плакату засобами сервісу Thinglink

Книжкова країна: Робота бібліотекара в міжатестаційний період (knuzhkovakraina.blogspot.com)

 

Для підтримки освітнього процесу в дистанційному режимі, сприяння публікаційній активності сторінки медіатеки та гімназії в соціальній мережі Facebook постійно оновлювалась інформація про життя гімназії, цікаві події, результати участі користувачів у творчих конкурсах та професійні досягнення педагогів.

 

docx
Додано
23 грудня 2022
Переглядів
1726
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку