Звукові хвилі та їх поширення

Про матеріал
Матеріал може бути використаний при вивченні нового матеріалу на уроці а також при самостійному опрацюванні теми
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Передерій Т.М. Вчитель фізики Чорнобаївська ЗОШ І-ІІІ ступенів №2

Номер слайду 2

Зв'язок числа і звуку був відкритий Піфагором при вивченні звучної струни. Йому вдалося встановити, що збільшення або зменшення довжини струни дозволяє точно задати висоту звуку. Аристотелю належить досить чітке висловлювання відносно процесу поширення звуку, як передавання стану стиснення-розтягу від однієї частинки повітря до іншої. Леонардо да Вінчі дослідив відбивання звуку, звернув увагу на використання звукових хвиль у воді (гідроакустика)

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Пристрій для вивчення звуку Камертон Пристрій являє собою металеву «рогатку», закріплену на скриньці, в якій відсутня одна стінка

Номер слайду 6

Приймачі звуку

Номер слайду 7

Уперше швидкість поширення звуку в повітрі виміряв французький учений Марін Мерсенн (1588–1648) у 1636 р Перші точні вимірювання швидкості поширення звуку у воді здійснили вчені зі Швейцарії Жан Колладон і Шарль Штурм у1826 р.

Номер слайду 8

Залежить від Температури Густини Складу середовища Не поширюється у вакуумі.

Номер слайду 9

Чим більшою є частота звуку, тим вищий тон звуку.

Номер слайду 10

Чим більша є амплітуда, тим гучніший звук. Гучність також залежить від тону.

Номер слайду 11

Відлуння – це звук відбитий від віддаленої перешкоди.

Номер слайду 12

Інфразвук – звукові хвилі, частота яких менша за 20 Гц.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Ультразвук – звукові хвилі, частота яких більша за 20 кГц. Ехолокація — спосіб виявлення й отримання інформації про об’єкт за допомогою відлуння.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Приказка «німий мов риба» виявилася спростованою. Риби неймовірно балакучі. Звуки деяких риб нагадують свистки футбольних суддів, інших – стрільбу з гвинтівки чи пістолету, а дехто галасує, немов мотоцикл, чи видає хлопки. Найгучніша в світі тварина - блакитний кит. Він може видавати звуки в 188 дБ, які чутні на відстані до 8500 км. від кита. І одна лише акула завжди мовчить. (слайд 20,21).

Номер слайду 18

Чому не можна почути звук дзвону, що знаходиться всередині посудини, з котрої викачали повітря? Відповідь: Звук поширюється в будь-якому пружному середовищі - твердому, рідкому чи газоподібному, але не може поширюватися в просторі, де немає речовини.

Номер слайду 19

В якому середовищі звук поширюється швидше? А в якому повільніше? Відповідь: В газах звук розповсюджується повільніше, ніж в інших середовищах. В рідинах звук розповсюджується швидше. В твердих тілах звук розповсюджується найшвидше

Номер слайду 20

Відповідь: Абсолютна тиша нам не підходить, оскільки тримає нервову систему в постійній напрузі. Починають тривожити удари серця, пульс, дихання і, навіть, шурхіт вій). Чи комфортна людині абсолютна тиша?

Номер слайду 21

При польоті більшість комах видають звук. Як це відбувається? Відповідь: Крила – коливальна система, або джерело звуку. Вони коливають повітря біля крил і породжується звук.

Номер слайду 22

Відгадай загадки Я вночі дзижчу на вухо, Та не джміль я і не муха. Непомітно вас я – кусь! Й крові вашої на п'юсь В нього крила, в нього вуса, Трохи я його боюся. Як летить – так чути звук. Бронзовий великий … Він маленький й голосний Скликує всіх на урок. Для дорослих і маленьких Чарівний гучний … Щось на небі гуркотить, Наче звір страшний летить. Сильний дощ на землю ллється, Звір у руки не дається. Очі світяться яскраво – Всі у дім тікайте жваво!

Номер слайду 23

1. Ніжки камертона коливаються із частотою 440 Гц. Чи сприймаємо ми хвилю, що поширюється від ніжок, як звук? 2.Чому метелика, який летить, не чути, а коли летить комар, ми чуємо дзижчання? 3. Чому музика і голоси співаків по-різному звучать у порожній залі й у залі, заповненій публікою? 4. Задача. Скільки коливань здійснює джерело звуку за 5 с, якщо довжина хвилі в повітрі дорівнює 1 м? (письмово)

Номер слайду 24

§ 18, Вправа № 18 завдання 3,5 письмово, завдання 9 (усно).

Номер слайду 25

1. В.Г.Бар’яхтар Фізика 9 клас 2. Римкевич А.П. Збірник задач з фізики 3. “Фізика в школах України” 4. uk.wikipedia.org/wiki Використана література

ppt
Додав(-ла)
Peredery Tatyana
Пов’язані теми
Фізика, Презентації
Додано
19 січня 2023
Переглядів
1923
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку