12 Як взаємодія між тектонічними плитами може вказувати на утворення нових озер у майбутньому і як ці процеси можуть впливати на біорізноманіття

Про матеріал
Матеріал до турніру юних географів може бути використаний під час проведення тижня географії. Мета турніру юних географів - залучити школярів до практичної наукової діяльності, навчити нормам та стилю роботи у творчих колективах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

12 Як взаємодія між тектонічними плитами може вказувати на утворення нових озер у майбутньому і як ці процеси можуть впливати на біорізноманіття?

Номер слайду 2

Як взаємодія між тектонічними плитами може вказувати на утворення нових озер у майбутньому

Номер слайду 3

Взаємодія між тектонічними плитами може вказувати на утворення нових озер у майбутньому 321

Номер слайду 4

Східно-Африканська рифтова долина або Великий Африканський Розлом - велике рифтове утворення рельєфу, що тягнеться від північної Ефіопії до центрального Мозамбіку в Східній Африці. Він сформувався в результаті геологічних зрушень на кордоні Африканської і Аравійської тектонічних плит. Північна частина розлому заповнилася водою, утворивши Червоне море.

Номер слайду 5

Схема континентальної рифтової зони

Номер слайду 6

Вчені повідомляють, що тектонічні плити на території Східної Африки поволі розходяться. Отже, в майбутньому можуть утворитися нові тектонічні озера, а через кілька мільйонів років новий океан.

Номер слайду 7

Швидкість, з якою дві плити (Африканська і Сомалійська) відходять одна від одної, становить 6-7 міліметрів в рік.

Номер слайду 8

В цьому регіоні континент повільно розколюється на дві частини, утворюючи тріщини і розломи, що загрожують транспортній і міській інфраструктури.

Номер слайду 9

Дві плити (Африканська і Сомалійська) відходять одна від одної. В майбутньому це місце буде затоплено, а Кенія перетвориться на острів.

Номер слайду 10

Важлива риса Африканського розлому - переривчаста лінія озер, що пролягають по дну долини. Озеро Танганьїка - друге у світі по глибині, на дні його знаходиться 5029 м. осадових порід, що вказують або на тривале або на дуже динамічне протікання рифтогенезу.

Номер слайду 11

У сучасному рельєфі грабени проявляються у вигляді глибоких річкових долин з урвистими берегами і депресій, зайнятих озерами. Вздовж розломів — вулкани (Рувензорі, Кенія, Кіліманджаро та ін.).

Номер слайду 12

 В 2005 році в ефіопських пустелях з'явився розлом завдовжки понад 55 кілометрів, тепер міжнародна група вчених підтвердила, що це започаткувало формування абсолютно нового озера.

Номер слайду 13

Світ облетіла сенсаційна новина: в Кенії після рясних злив утворилася величезна тріщина в земній корі. Розлом завдовжки кілька кілометрів місцями досягає п'ятиметрової ширини і йде углиб на 15 метрів також може в майбутньому привести до утворення нового тектонічного озера.

Номер слайду 14

як ці процеси можуть впливати на біорізноманіття?

Номер слайду 15

Кратер Нгоронгоро - кальдера 20 км. в поперечнику, що утворилася в результаті титанічного вибуху 3 мільйони років тому, - є кращим в Африці заповідником диких тварин. Ленгала і Нгоронгоро лежать в ущелині Олдувай, знаменитій своїми викопними останками людиноподібних істот і розглядається деякими як батьківщина людства.

Номер слайду 16

Кратер Нґоронґоро — найбільша у світі цільна незатоплена вулканічна кальдера.

Номер слайду 17

Кратер вважається природною замкнутою системою, де зібрано численні види місцевої фауни. 

Номер слайду 18

Кратер Нґоронґоро має сезонне солоне озеро в центрі кратера. Це озеро відоме під двома назвами: Макат, як його називають масаї, що означає «сіль» або «солоне», і Маґаді.

Номер слайду 19

Його населяють тисячі фламінго, переважно виду «малий фламінго».

Номер слайду 20

Розлом характеризується землетрусами і вулканічної активністю. В даний час вулканічна активність проявляється в районі озера Вікторія, в горах Вірунга в Уганді, і в Північній Танзанії. У Танзанії знаходиться Ленгала, єдиний діючий вулкан, чия лава подібна вулканічному вапняку. Утворення вулканів може привести до виникнення в майбутньому вулканічних озер .

Номер слайду 21

Рифт Мертвого моря. Рифт Мертвого моря — серія розломів, що прямують близько 1000 км від  Східно-Анатолійського розлому Туреччини до рифту Червоного моря.  

Номер слайду 22

Система розломів утворює  розлом між Африканською плитою на заході та Аравійською плитою на сході.

Номер слайду 23

Рифт утворює басейни  Мертвого моря, Галілейського моря та Хула.

Номер слайду 24

Розломи Аврона, Яммуне, Руму можуть привести до утворення нових озер у рифтовій зоні Мертвого моря.

Номер слайду 25

Сан-Андреас (Каліфорнія, США)Найнебезпечніший розлом на планеті – каліфорнійський Сан-Андреас, що пролягає вздовж кордону Тихоокеанської та Північно-Американської літосферних плит.

Номер слайду 26

Сан-Андреас досягає майже 1200 кілометрів у довжину і регулярно стає причиною сильних землетрусів у регіоні, таких як землетрус Лома-Прієта, що стався 17 жовтня 1989 року магнітудою 7,1.

Номер слайду 27

18 квітня 1906 р. стався сильний землетрус у Сан-Франциско магнітудою 7,7, який вчений вже тоді пов'язав з потенційним розростанням розлому на південь Каліфорнії. Розлом може привести утворенняозерних систем, подібних до Великих Африканських озер у Східноафриканській зоні розломів. 

Номер слайду 28

Взаємодія між тектонічними плитами може вказувати на утворення нових озер у майбутньому 3211. Східно-Африканська рифтова долина 2. Рифт Мертвого моря3. Розлом Сан-Андреас

pptx
Додано
20 грудня 2023
Переглядів
71
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку