2 клас. Літературне читання. Тема. Сторінки з життя Ліни Костенко. Переносне значення слів у творах. Л. Костенко «Білочка восени»

Про матеріал
Мета: ознайомити учнів з творчістю Ліни Костенко; навчати учнів виразно читати віршовані твори; розвивати вміння аналізувати прочитане, давати відповіді на запитання; виховувати любов до природи.
Перегляд файлу

2 клас.  Літературне читання

Тема. Сторінки з життя Ліни Костенко. Переносне значення слів у творах. Л. Костенко «Білочка восени» (с. 80-81).

Мета: ознайомити учнів з творчістю Ліни Костенко; навчати учнів виразно читати віршовані твори; розвивати вміння аналізувати прочитане, давати відповіді на запитання; виховувати любов до природи.

Тип уроку урок формування знань, умінь та навичок

Обладнання. Підручники, завдання з розвитку навичок читання за методикою В.Едігея, портрет                                Л. Костенко, виставка книг Л. Костенко, запис фізкультхвилинки.

Хід уроку

I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ. ПЕРЕВІРКА ГОТОВНОСТІ УЧНІВ ДО УРОКУ. СТВОРЕННЯ ВІДПОВІДНОЇ ЕМОЦІЙНОЇ АТМОСФЕРИ.

II. МОВЛЕННЄВА РОЗМИНКА

1.Вправи на розвиток дихання.

• «Задми свічку»; • « Понюхай квіточку »; • « Пий чай із блюдця »; • « Подми на кульбабку »; • «Насос»;          • « Годинник».

2.Читання текстів за методикою В. Едігея.

III. ПЕРЕВІРКА ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ

  1. Конкурс «Хто краще?» Учні розказують з пам’яті вірш В. Лучука «Дикий мак».

IV. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ. ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ І МЕТИ УРОКУ

— Сьогодні ми починаємо ознайомлення з творчістю української поетеси Ліни Костенко.

V. СПРИЙМАННЯ Й УСВІДОМЛЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

1.Слайдова презентація про життєвий та тврчий шлях Ліни Костенко з коментарем вчителя.

Пов’язане зображенняРезультат пошуку зображень за запитом "ліна костенко"

 — Народилася Ліна Василівна на Київщині в учительській сім’ї. Батьки майбутньої поетеси були людьми високоосвіченими і порядними. Батько знав дванадцять мов, добре був обізнаний у всіх навчальних предметах школи. Закінчила Ліна Костенко Київський педагогічний інститут і Московський літературний інститут. Писати вірші почала з дитинства. Довгий час (15 років) її не визнавали як поетесу. Це був сумний період в її житті, в історії української літератури. Зараз Ліна Василівна Костенко живе і працює в Києві, продовжуючи радувати нас своїми творами.

2. Опрацювання вірша Ліни Костенко «Білочка восени» (с 81)

1) Гра «Упізнай персонажа твору».


Багряна шубка

І розкішний хвостик.

Ліс їй дари приносить:

Осипають сосни шишки


2) Виразне читання вірша вчителем. — Чи сподобався вам вірш? — Якою ви уявляєте білочку?

                                                         Фізкультхвилинка

VІ. УЗАГАЛЬНЕННЯ ТА СИТЕМАТИЗАЦІЯ НАБУТИХ ЗНАНЬ .

  1. Словникова робота. Читання стовпчиків слів «луною» за вчителем.

Пороші міркує в’язочка випадуть бурундук гіллячках посиплеться нашпилює

— Яке слово «зайве» у першому стовпчику? (Посиплеться) У другому? (Гіллячках)

2) Читання вірша учнями за строфами.

3) Аналіз змісту вірша з елементами вибіркового читання.

— Які гриби сушить білочка? — На чому вона їх сушить? — Про що міркує? — Чому не спиться білочці? — Як ви розумієте виділений вислів? — Порівняйте його з висловом полум’я ще не погасло. Чи справді день може погаснути? А полум’я? — Зауважте: у виділеному вислові слово погас ужито в переносному значенні. 6) Робота за ілюстрацією. — Розгляньте малюнок. Прочитайте рядки вірша, які йому відповідають.

  1. Пов’язане зображенняРубрика «Чи знаєш ти?»

Білки харчуються горішками, які запасають на зиму, а також вони сушать гриби, наколюючи їх на гілочки. Насправді горіхи складають лише основний раціон білок. Також вони залюбки харчуються комахами, пташиними яйцями та навіть пташенятами, жолудями й насінням. Якраз 2 останні продукти й становлять основу запасу на зиму, який білка розбиває на велику кількість потаємних «комірчин». Вважається, що руденька перед тим, як заховати провізію, тре горішок об мордочку або ж облизує його, що й допомагає тваринці пізніше впізнати запах навіть під декількома десятками сантиметрів снігу. Однак сучасні дослідження свідчать, що цей інстинкт навряд чи має біологічне значення, та й білки мають досить слабку пам’ять, тому забувають про свої запаси, які допомагають виживати іншим тваринам. Натомість, приховані насінини проростають, і з них утворюються нові дерева. Відповідно – найважчий період у житті білок – рання весна. В цей час прикопані насінини починають проростати і більше не можуть слугувати харчем, а нові ще не з’явилися. В цей період білки харчуються бруньками дерев. Також розвіємо міф про сушіння грибів – жодні серйозні спостереження не підтверджують цього, а тому мова йде, швидше за все, про випадковість. Окремий інтерес становить те, як білка розгризає горішок. У передній частині рота гризуна розміщені долотоподібні різці, які ростуть (в міру стирання) все його життя. Тваринка встромляє обидва нижні різці в те місце, за яке горіх кріпиться до гілочки, а оскільки нижня щелепа білки складається з двох половинок, з’єднаних еластичним м’язом, то при легкому стягненні їх докупи, різці розходяться і, наче клин, розколюють горіх навпіл. Як свідчать експерименти нідерландських дослідників, такий метод не є вродженим – білка вчиться застосовувати його на власному досвіді через випробовування на горіхах різних способів та пошуків найоптимальнішого.

         Білки гарно стрибають. Справді – між деревами вони можуть перестрибувати відстані до 5-7 м. До речі, на землю білка може зістрибнути без шкоди для здоров’я і з висоти до 10 м, допомагає їй у цьому пухнастий хвіст та пружні подушечки лап. Хвіст узагалі відіграє дуже важливе значення в житті тваринки. По-перше, при стрибках він використовується як кермо. А по-друге – слугує ще й хутряною шубкою (саме в нього загортається білка під час зимового сну).

           Білки чудово плавають. Звичайно, за сприятливих умов тваринка намагається уникати води, однак у вимушених випадках (насамперед, міграцій у пошуках харчів), вона може перепливати різноманітні водойми. Тоді головне завдання для гризуна – уникнути намокання хвоста, для чого він і тримається високо над водою, адже під його вагою білка неминуче потоне.

      .Білка – мила істота, яка нікому не шкодить. Насправді білки переносять чимало інфекційних захворювань. Гарно інтегруючись у природнє середовище та швидко розмножуючись, гризун за короткий час перетворився б на шкідника, однак цьому перешкоджають природні вороги тваринки. В першу чергу це стосується хижих птахів, особливо нічних, також на білок полюють куниці. Якщо від повітряної загрози тваринка ще може врятуватися, свого роду, грою в хованки: біжучи вверх по стовбуру, як завжди, по спіралі, ховаючись від очей птаха, який змушений літати навколо дерева, то від нічних хижаків врятуватися майже неможливо.

          Білка добре звикає до людей, її навіть можна тримати вдома. Частково це дійсно так. Особливо гарно звикають до нового місця проживання молоді білченята, тоді як старші можуть адаптовуватись аж до місяця. Домашні умови надзвичайно позитивно впливають на вік життя тваринки: якщо в природі білка, яка досягла 3-4-річного віку вважається довгожителем, то у вольєрах вік її життя може досягати не менше 12 р. Традиція утримувати білочок удома здавна згадується й українськими етнографами. Білок, або як їх іще називають, вивірок, змалку тримали в хатах, годували молоком, горішками та соняшниковим насінням. Вони були надзвичайно цікавими для дітей, однак перебувши зиму, їх обов’язково в день Благовіщення випускали на волю.

VI. ПІДСУМОК УРОКУ

— Що нового дізналися на сьогоднішньому уроці? — Чого можна навчитися у білочки?

VII. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

(с 81). Читати виразно вірш.

 

docx
Додано
3 лютого 2019
Переглядів
1518
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку