3 клас. Легенда "Звідки пішло прізвище та ім'я Богдана Хмельницького"

Про матеріал
Літературне читання (підручник « Українська мова та читання» для 3 класу О. В. Вашуленко) розділ "Легенди рідного краю", презентація до народної легенди "Звідки пішло прізвище та ім'я Богдана Хмельницького"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Народна легенда «Звідки пішло прізвище та ім’я Богдана Хмельницького» 3 клас. Літературне читання Гапоненко Людмила Миколаївна вчитель початкових класів ОЗО «Новозаліського ліцею»

Номер слайду 2

Повідомлення теми та завдань уроку: - Познайомимося з цікавою легендою. - Будемо удосконалювати навички виразного читання, аналізувати прочитане, розповідати про свої враження. - Працювати будемо за допомогою шести кольорових капелюхів.

Номер слайду 3

Перевірка домашнього завдання Виразне читання та переказування легенди «Бузина» Презентація про лікарські рослини.

Номер слайду 4

Метод «Капелюшки де Боно» Білий- колір інформація, факти. Жовтий – позитивні ситуації. Що сподобалось? Чорний – негативні сторони ситуації. Чи правда це? Які недоліки? Червоний – відчуття, емоції. Які у мене виникають почуття? Зелений – пропозиції, ідеї, дослідження. Синій – підбиття підсумків. Чого навчилися?

Номер слайду 5

Загадка Гарний, молодий , Має одяг різнобарвний, чарівний. Біла блуза, червоні чобітки Та гарного чуба на голові, Не боїться він війни, Та вправно скаче на коні, Із шаблею в руці. (Козак)

Номер слайду 6

Вправа «Мозковий штурм» Що означає слово «козак»? (Вільна людина) 2. Як називали козаків, які зналися на травах та вміли ворожити? (Характерники) 3.Назви найвідоміший козацький танок. (Гопак) 4. Кому заборонявся вхід на територію Запорозької Січі? (Жінкам) 5. Що означає для козака слово «чайка»? (Човен) 6. Яку страву дуже полюбляли козаки? (Куліш)

Номер слайду 7

Що ми знаємо про Богдана Хмельницького?

Номер слайду 8

Хміль Сяяло Палати розступилися Тясмин Неподалік

Номер слайду 9

1. Про кого розповідається в легенді? 2. Як у легенді пояснюється походження прізвища та імені Богдана Хмельницького? 3. Яку хитрість придумав гетьман на випадок, якщо ворог оточить?

Номер слайду 10

За що люди вшановують гетьмана Богдана Хмельницького? 2. Навіщо народ складає легенди про видатних особистостей?

Номер слайду 11

РОБОТА ЗА КАРТИНОЮ Хто зображений на картині? ( Богдан Хмельницький) 2. У що одягнений гетьман? ( Одягнений в парчевий жупан та чорну накидку з красивими дорогими застібками) 3. Що тримає у руках? ( Міцно тримає булаву оздоблену коштовним камінням, символ гетьманської влади, і рукоять пістоля або шаблі) 4. Що таке булава? ( Символ влади, це палиця з кулястим потовщенням на кінці, яка була колись військовою зброєю)

Номер слайду 12

Про що ви дізналися на сьогоднішньому уроці? Яка головна думка твору? Навіщо потрібні знання , здобуті на уроці?

Номер слайду 13

ЗБЕРИ ПРИСЛІВ’Я Поєднай першу половину речень з другою. Поясни значення Козак із бідою, Козак з біди Козак не боїться Козацькому роду Не той козак, що за водою пливе, а той, що проти води. ні тучі, ні грому. нема переводу. як риба з водою. не заплаче.

Номер слайду 14

Домашнє завдання: Виразно читати і переказувати легенду с. 96-97 Розкажіть легенду про походження вашого села. Дізнатися, чи є у вашому селі вулиця названа на честь Богдана Хмельницького.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Марінова Валентина Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
23 січня
Переглядів
522
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку