8 ВЕРЕСНЯ - МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ГРАМОТНОСТІ Грамотність – запорука успіху людини!

Про матеріал

Удосконалювати навички виразного читання, виробляти сталий інтерес до рідної мови, плекати почуття національної гідності, віри у творчі сили народу; формувати внутрішню потребу постійного удосконалення мовної культури; сприяти вихованню любові до рідної мови, бажання досконало її знати

Перегляд файлу

8 ВЕРЕСНЯ - МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ГРАМОТНОСТІ

 

 

Грамотність – запорука успіху людини!

 

 

Мета: удосконалювати навички  виразного читання, виробляти сталий інтерес до рідної мови, плекати почуття національної гідності, віри у творчі сили народу; формувати внутрішню потребу постійного удосконалення мовної культури; сприяти  вихованню любові до рідної мови, бажання досконало її знати.

 

Обладнання: портрети українських письменників, вислови про мову, фонограми пісень: «Мова єднання», відеоролик «Українська мова – мова української нації», мультимедійна презентація «Рідна мова моя»

 

Епіграф:

Граматика повеліває навіть королями

Ж.-Б. Мольєр

 

 

Хід заходу:

Ведучий 1.  

Доброго дня шановні гості та учасники нашого заходу! Вітаю Вас на світлому святі Міжнародного дня грамотності, яке зібрало нас у цьому залі, святі традицій народних, пісень вольних, мови рідної.

Рідна мова – це мова, що першою засвоюється дитиною і залишається зрозумілою на все життя. Рідною прийнято вважати мову нації, мову предків, яка пов’язує людину з її народом, з попередніми поколіннями, їхніми духовними надбаннями.

Для кожного народу дорога його мова, а нам, українцям, найближча до серця – українська.

 

Ведучий 2.

Мій край чудовий – Україна!

Тут народились ти і я.

Тут над ставком верба й калина,

чарівна пісня солов’я.

 

Ведучий 1.

І найдорожче – рідна мова,

Наснагу й силу нам дає.

Нам стежку в світ дано топтати,

Поки в нас рідна мова є!

 

Ведучий 2. Із сивої глибини віків бере початок наша мова. Шлях її розвитку – це тернистий шлях боротьби. Дуже багато жорстоких літ пережила наша мова, мужньо витерпівши знущання, заборони. Подібного не знає історія жодної мови, жодної держави. Тепер вона – державна мова України.

 

Відеоролик «Українська мова – мова української нації»

 

1.     Історія свята 

Міжнародний день грамотності – свято, що відзначається щорічно 8 вересня та символізує досягнення усього людства, адже грамотність – це один із критеріїв, який відрізняє прогресивне суспільство від примітивного.

Міжнаро́дний день письменності — один із міжнародних днів, що відзначаються в системі Організації Об'єднаних Націй. Цей день щорічно святкується 8 вересня.

Починаючи з 1966 року  ЮНЕСКО  відзначає Міжнародний день грамотності, намагаючись саме в такий спосіб привернути увагу суспільства й мобілізувати міжнародну суспільну думку, щоб збудити його інтерес і досягти активної підтримки зусиль, спрямованих на розповсюдження грамотності — однієї з головних сфер діяльності ЮНЕСКО починаючи з часів її першої Генеральної конференції в 1946 році. Традиція щорічно відзначати цей день започаткована відповідною рекомендацією Всесвітньої конференції міністрів освіти з ліквідації неграмотності, що відбулася в Тегерані у вересні 1965 року. Саме ця конференція рекомендувала оголосити 8 вересня, дату урочистого відкриття конференції, Міжнародним днем грамотності та святкувати його щорічно в усьому світі.

 

1-й учень. 

Яка ж багата рідна мова!

Увесь чарівний світ у ній!

Вона барвиста і чудова,

І нищити її не смій!

2-й учень. 

Вона про все тобі розкаже,

Чарівних слів тебе навчить,

Усе розкриє і покаже,

Як правильно у світі жить.

3-й учень. 

В ній стільки слів,

що й не збагнути!

І приказок, і порівнянь.

А мову знаючи, здобути

Ти зможеш просто безліч знань.

 

2.     Призначення 

Мета Міжнародного дня грамотності — відзначити, що бути грамотним важливо для кожної людини та суспільства в цілому. Він підкреслює важливість грамотності та хоча б базової освіти як незамінних інструментів, що необхідні для побудови інтегрованого й мирного суспільства у XXI столітті.

Станом на 2006 рік 771 мільйон дорослих є неосвіченими, а приблизно 100 мільйонів дітей не ходять до школи. Більшість неосвіченого населення нашої планети — жінки. Крім того, величезна кількість і дітей, і молоді, і дорослих людей, охоплених шкільними й іншими освітніми програмами, не відповідають рівню, необхідному для того, щоб їх можна було вважати освіченими в умовах сьогоднішнього світу, який з кожним роком стає все складнішим. Отже, існує нагальна необхідність у розгортанні програм розповсюдження грамотності, які були б спрямовані на групи учнів, що вимагають до себе особливої уваги. У першу чергу до цих груп слід зарахувати жінок і дівчат, оскільки чоловіки та хлопці мають більше можливостей отримати належну освіту, особливо в країнах, що розвиваються.

На сьогодні майже чотири мільярди жителів нашої планети вміють читати й писати. Освічених людей із кожним роком стає все більше й більше, але боротьба з неуцтвом залишається надзвичайно складною та масштабною проблемою.

4-й учень. 

Любіть свою мову й ніколи

Її не забудьте в житті.

А хто свою мову забуде,

Той серце забуде своє.

5-й учень. 

Вона, як зоря пурпурова,

Що сяє з небесних висот,

І там, де звучить рідна мова,

Живе український народ.

3.     Святкування 

Міжнародний день грамотності — один із міжнародних днів, що відзначаються в системі Організації Об'єднаних Націй. У цей день проводяться конференції та злети вчителів, найвидатніших педагогів нагороджують. Свято було запроваджене й святкується не тільки на честь тих, хто дав людству писемність, але й всіх, хто навчає дітей і молодь та розповсюджує грамотність.

 

6-й учень. 

Мово рідна, слово рідне!

Хто вас забуває,

Той у грудях не серденько,

А лиш камінь має.

 

7-й учень. 

Як ту мову можна забути,

Котрою учила

Нас всіх ненька говорити,

Ненька наша мила.

 

8-й учень. 

От тому плекайте, діти,

Рідненькую мову

І учіться говорити

Своїм рідним словом.

 

На фоні презентації «Рідна мова моя»

 

 

 

4. Вчимося грамотно висловлювати думки

 

Існують навички та вміння, які можуть знадобитися практично в будь-якій сфері життя, зокрема і в побудові кар'єри. Приміром, вміння грамотно висловлювати свої думки. Приємна форма подачі інформації суттєво збільшує її цінність. Процес удосконалення комунікативних навичок не простий, але результат вартий того, щоб докладати максимум зусиль і вчитися говорити ясно, доступно і цікаво.

Існують загальні рекомендації щодо того, як навчитися красиво висловлюватися, і конкретні поради, які допоможуть більш точно «озвучувати» Ваші думки. Почнімо з конкретики.

По-перше, навчіться спочатку думати, а потім говорити. Тобто, перш ніж щось сказати, переконайтеся в тому, що це закінчена думка. Розмірковуючи вголос, ми не завжди маємо зв'язне мовлення, що може дратувати наших співрозмовників. Зайві деталі можуть зашкодити процесу комунікації, як і недомовленість думок.

По-друге, говоріть зрозуміло. Вилучіть зі своєї мови слова-паразити, жаргон, сленг і надто складну термінологію. Намагайтеся зайвий раз «не мудрувати». Що зрозуміліша Ваша мова для інших, то краще. Курт Воннегут писав, що якщо вчений не може за п'ять хвилин пояснити п'ятирічній дитині, чим він займається, то це не вчений, а шарлатан. Так от, цей принцип стосується не тільки вчених.

По-третє, намагайтеся максимально оживляти свою мову. Приклади з життя, улюблені афоризми, хороші порівняння, гумор, метафори — використовуйте всі відомі Вам прийоми. Рівне монотонне мовлення дуже швидко стає нудним, не допускайте такого в своїй практиці.

По-четверте, стежте за темпом мовлення і тоном голосу. Загальне враження залежить від того, чи приємний нам голос співрозмовника і як він вміє ним користуватися. До речі, значну роль відіграють грамотно розставлені наголоси. Як в окремих словах, так і в повноцінних реченнях.

По-п'яте, говоріть до діла. Чітко і конкретно. Без зайвих натяків і таємних смислів між рядків. Не варто дуже поспішати, робіть паузи і наголошуйте найважливіші твердження.

Що стосується загальних порад, всі вони зводяться до одного — розвивайтеся! Що більше Ви всебічно розвинені, то простіше Вам буде висловлювати свої думки вголос.

Як це не банально звучить, але прагніть щонайбільше читати. Ніщо так не поповнює словниковий запас, як читання різноманітної літератури та ЗМІ. Що більше слів маєте у своєму розпорядженні, то багатша Ваша мова.

Навчіться красномовно писати. Якщо у Вас добре виходить викладати думки на папері, то рано чи пізно вийде і цікаво висловлюватися усно. Приміром, можна вести свій блог в інтернеті.

Розвивайте пам'ять. Ситуація, коли Ви швидко не можете згадати відповідне слово може неабияк зіпсувати враження про Вас. Не менш важлива і наявність логічного мислення. Воно допомагає правильно зв'язувати слова в речення.

Розширюйте своє коло спілкування. Що цікавіше і різноманітніше Ваше оточення, то воно корисніше для Вас. Усе пізнається тільки на практиці, так що подбайте про те, аби було з ким щодня практикуватися.

Пізнайте ораторське мистецтво. Нехай воно буде однією з Ваших дисциплін у навчальному закладі, пройдіть спеціальні курси або відвідайте якісний тренінг — не важливо як, але познайомитися з цим мистецтвом точно варто. Це ази, без них ніяк.

9-й учень. 

Мова наша ,мова

Мова кольорова.

В ній гроза травнева

Й тиша вечорова.

Мова наша,мова –

Літ минулих повість ,

Сива наша совість.

Я без тебе,мово,

Без зерна полова,

Соняшник без сонця,

Без птахів діброва,

Як вогонь у серці,

Я несу в майбутнє

Невгасиму мову ,

Слово незабутнє.

5. Розмовляйте українською правильно


 

10-й учень. 

Молитва за рідну мову (зі свічкою в руках)

Боже, Отче милостивий.

Ти нам дав цю мову красну.

Поміж мовами найкращу,

Нашу рідну, нашу власну.

 

Тою мовою співала

Нам маленьким наша мати,

Тою мовою навчала

Тебе, Боже, прославляти.

 

Тою мовою ми можем

Величатись перед світом,

Бо між мовами ця мова, -

Мов троянда поміж світом.

 

Поможи, Небес Владико,

Хай буде по Твоїй Волі,

Щоб та мова гомоніла

Вільно в хаті, в церкві, в школі.

 

Дай діждатись пошанівку

Рідного, святого слова,

Щоб цвіла на славу Божу

Наша українська мова.

Юрко Шкрумеляк

 

Ведучий 1: 

Грамотність є не тільки додатком до вже здобутих знань і навичок, але й надійним помічником у житті кожної людини в інформаційному суспільстві. Стрімкий розвиток у всіх сферах діяльності з одночасною глобалізацією вимагає від людини, ким би вона не була і де б не мешкала, миттєво відгукуватися на вимоги часу. Грамотність, належний рівень якої підтримують і розвивають, стає запорукою підвищення професійної кваліфікації, і як наслідок, працевлаштування.

 

 

Ведучий 2: 

Рівень грамотності сьогочасної людини невід’ємно пов’язаний із вмінням користуватися новітніми технологіями, зокрема використовувати сучасні засоби масової інформації та комп’ютерної техніки. Інформаційна грамотність – це грамотність науково-технічна та правова. Грамотна людина має свою думку та вміє правильно її виражати. Одним із заходів, необхідних для підвищення суспільної грамотності, є розширення доступу до засобів масової інформації, як каналів поширення думок.

 

Ведучий 3: 

Україна розпочала самостійно торувати свій незалежний шлях. Логічно, що багато колишніх державних пріоритетів нівелювалося, але обов’язкова початкова та середня освіта, мережа бібліотек, проведення освітніх заходів – прагнення до тотальної грамотності нації завжди було, є та буде. Всі українці, які хочуть добра своїм дітям, мають прищепити їм бажання до самовдосконалення, сміливість у здобутті нових знань, відвертість і щирість у висловлюванні думок, любов до книжок, навички роботи з сучасними інформаційними технологіями, розуміння й усвідомлення глобальних проблем людства та шляхів їх подолання – одне слово те, що складає грамотність сучасної людини.

 

Звучить пісня «Мова єднання»

 

Дякуємо за увагу!

 

docx
Додано
31 березня 2020
Переглядів
4598
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку