Аеробіка в домашніх умовах.

Про матеріал
Тема: Аеробіка в домашніх умовах. Мета: Ознайомитись з методикою проведення аеробіки в домашніх умовах. Завдання: 1. Ознайомитися з засобами відновлення в домашніх умовах. 2. Ознайомитися з засобами активного відпочинку та режимом раціонального харчування. 3. Сприяти розвитку уміння правильно складати комплекси аеробіки для виконання в домашніх мовах.
Перегляд файлу

ЗАНЯТТЯ №8

Тема: Аеробіка в домашніх умовах.

Мета: Ознайомитись з методикою проведення аеробіки в домашніх умовах.

Завдання:  

  1. Ознайомитися з засобами відновлення в домашніх умовах.
  2. Ознайомитися з засобами активного відпочинку та режимом раціонального харчування.
  3. Сприяти розвитку уміння правильно складати комплекси аеробіки для виконання в домашніх мовах.

Практична частина:

Засоби:

  • Стройові вправи
  • Аеробні вправи
  • Вправи на розвиток сили
  • Вправи на розвиток гнучкості

Методичні рекомендації:

Найбільш типова структура заняття з аеробіки при загальній тривалості його 60 хв включає підготовчу, основну й заключну частини.

Перша частина - тривалістю 5-10 хв, присвячена загальній розминці, розігріванню, підготовці до напруженої й інтенсивної роботи. Як правило, тут використовуються вправи з ізольованою роботою різних ланок тіла, одночасні (одно- і разноспрямовані, почергові) рухи кінцівками, рухи тулубом, помірне розтягування м'язів.

Друга частина - тривалістю 30-45 хв, включає кілька комплексів вправ:

1) комплекс аеробних вправ на базі основних(див. вище) елементів з поступовим збільшенням амплітуди рухів, залученням в роботу все більшої кількості м'язових груп; темп рухів підтримується в межах 140-160 акцентів у хвилину;

2) короткий комплекс рухів - "заминка" 3-5 хвилин - спрямований на поступовий перехід від високо інтенсивної роботи до вправ силового характеру.

3) комплекс силових вправ, тривалістю 10-15 хв, для м'язів тулуба, плечовий і тазовий пояси, ніг, що сприяють зміцненню м'язового корсету й утилізації м'язами глюкози. При цьому використовуються вправи в переміщеннях власного тіла й з додатковими обтяженнями (гантелями, амортизаторами й т.п.).

Третя частина - 5-10 хв - спрямована на відновлення й підготовку до наступної діяльності. Рухи виконуються в спокійному темпі з максимальним (але легким) розтягуванням м'язів і зв'язок і наступним по можливості повним розслабленням.

Контрольним показником нормальної реакції організму на аеробне навантаження -  5хвилинний період відновлення, коли пульс наблизиться до вихідного рівня. Частота серцевих скорочень - простий і достатньо інформативний показник реакції організму на навантаження, тому динаміка його - досить показова характеристика динаміки стану людини в стандартному занятті

До особливостей методики проведення відносяться наступні моменти:

1) безпека аеробного тренування має на увазі як правильний підбор вправ і складання комплексів, так і відповідну техніку виконання, зокрема :

- при виконанні рухів варто уникати різких рухів балістичного характеру;

- необхідна зміна працюючої ланки або напрямку руху через кожні 8 рахунків;

- зміна амплітуди й потужності руху повинна бути поступовою як убік  збільшення, так і зменшення;

2) нові рухи або способи переміщень повинні виконуватися в повільному темпі або навіть імітуватися;

3) для полегшення виконання ефективне використання супровідних команд і підказок словом і  дією - показом;

4) технічно правильне засвоєння окремих рухів і їх об'єднання в комплекси;

5) на початкових етапах занять варто застосовувати комплекси відповідно до  можливостей , у наступних етапах можливий вільний  вибір рухів інструктором по ходу заняття;

6) підбор музичних добутків і музичне оформлення занять повинні відповідати характеру й віковим особливостям , відповідати ритмічності добутку, використовуваного для аккомпанемента. Кількість музичних акцентів визначає інтенсивність рухової діяльності та її навантажуваність. Крім стимулятора позитивного емоційного тла музичний супровід виконує роль лідера, що задає ритм, темп - в цілому навантаження.

Таким чином, аеробіка - це досить специфічний вид оздоровчої гімнастики, що може дати досить високий ефект за умови дотримання також специфічних методичних умов.

 

docx
Додано
23 березня 2019
Переглядів
686
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку