Алгоритм-презентація "Дієприкметниковий зворот. Розділові знаки в реченнях із дієприкметниковим зворотом"

Про матеріал
Алгоритм допоможе здобувачам освіти засвоїти пунктуаційні правила (розділові знаки в реченнях із дієприкметниковим зворотом).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дієприкметниковий зворот. Дієприкметник залежне слово чим? сонцем Осяяний коли? удень де? у небі

Номер слайду 2

Дієприкметниковий зворот – означення. Означуване (пояснювальне) слово. Слово, від якого ставимо запитання до дієприкметникового звороту. Степ (який?) осяяний сонцем

Номер слайду 3

Алгоритм виділення комами дієприкметникового звороту З’ясуйте, чи стоїть дієприкметниковий зворот після означуваного слова? Так Ні Виділяємо комами 2. Чи відділений від означуваного. Непорушно стоять дерева, слова іншими словами?осяяні сонцем. Так Ні Виділяємо комами Дух степовий приніс я із собою, настояний на квітах

Номер слайду 4

3. Чи означуване слово є особовим займенником? Так Ні Виділяємо комами 4. Чи вказує дієприкметниковий Обвіяний духом поезії зворот на причину?пісень, неба, тепла, квіток, він неначе бачив душею свою Україну… Так Ні Виділяємо комами Комами не виділяємо Покинута людьми на Сниться вночі мені довгі дні, дорога зорями вишите небо. помирає в бур’яні.

Номер слайду 5

На стрімкім пригірку відділенім від інших страшними дебрями порослім густо величезними буками та смереками покритім ломами й обвалищами дерев було віддавна головне леговище медведів. Тут, як твердив тухольський провідник, молодий гірняк Максим Беркут, гніздилася медведяча матка. Відси дикі звірі розносили острах на цілу околицю і на всі полонини. І хоч не раз удавалося смілим вівчарям забити одного або другого стрілами та топорами або завабити під сліп, де йому ламала крижі важка колода, спадаючи вниз,- то все-таки число їх було надто велике, щоб із того була значна полегша для околиці.

Номер слайду 6

На стрімкім пригірку, відділенім від інших страшними дебрями, порослім густо величезними буками та смереками, покритім ломами й обвалищами дерев, було віддавна головне леговище медведів. Тут, як твердив тухольський провідник, молодий гірняк Максим Беркут, гніздилася медведяча матка. Відси дикі звірі розносили острах на цілу околицю і на всі полонини. І хоч не раз удавалося смілим вівчарям забити одного або другого стрілами та топорами або завабити під сліп, де йому ламала крижі важка колода, спадаючи вниз,- то все-таки число їх було надто велике, щоб із того була значна полегша для околиці.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Бринько Світлана Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Поїзд Валентина Савівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 листопада 2021
Переглядів
5102
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку