АНОТАЦІЯ до програми «Шлях до успіху»

Про матеріал

Корекційно – розвивальна програма складається із вступу, тематичного плану занять, конспектів занять, методичних рекомендацій, висновків та списку використаної літератури.


У вступі обґрунтували актуальність та практичну цінність обраної теми, поставили мету і завдання дослідження, зазначили методи, об'єкт, предмет дослідження, структуру, очікуванні результати.

Наступним подається тематичний план побудови корекційної програми для дітей з легкою розумовою відсталістю та безпосередньо сама корекційно – розвивальна програма «Сходинки до розвитку», яка складається з 30 занять, тривалістю 25 хвилин. Заняття складаються з малюнкових вправ, вправ на самопізнання, розвитку пізнавальних процесів, дидактичних ігор, графічних завдань, кінезіологічних вправ.

Перегляд файлу

АНОТАЦІЯ

Тема: «Шлях до успіху»

Автор:  Попфалуші Олеся Андріївна

Розумово відсталі діти - одна з найбільш численних категорій дітей, відхиляються у своєму розвитку від норми. За наявними у нас даними, такі діти складають близько 2,5% від загальної дитячої популяції. Наші зарубіжні колеги нерідко вказують інші, більш високі відсотки, що обумовлено використанням дещо інших критеріїв при діагностуванні розумового розвитку дитини.

Поняття "розумово відстала дитина" охоплює досить різноманітну за складом групу дітей, яких об'єднує наявність органічного пошкодження кори головного мозку, що має дифузний, тобто "розмитий", характер.

Корекційно розвивальна робота для розумово відсталих дітей, передбачає в першу чергу формування у них вищих психічних процесів, особливо мислення. Цей важливий напрямок корекційної роботи теоретично обґрунтовано тим, що, саме дефектність мислення виявляється у них особливо різко і в свою чергу гальмує і ускладнює пізнання навколишнього світу. Разом з тим доведено, що мислення розумово відсталої дитини безсумнівно розвивається. Тому формування розумової діяльності сприяє просуванню її в загальному розвитку і тим самим створює реальну основу для соціально-трудової адаптації таких дітей .

Крім цього дуже важливий напрям корекційної роботи передбачає вдосконалення емоційно-вольової сфери учнів, яка відіграє велику роль в засвоєнні знань, умінь і навичок, у встановленні контактів з оточуючими і в соціальній адаптації дітей. Після проведення корекціно –розвивальної роботи  з школярів з порушеннями інтелекту, відбулося збагачення  процесів  формування особистості. Дана програма, формує в дитини моральні, естетичні, творчі здібності,  динаміка особистісного розвитку та результат психічних функцій виявляється більш помітним. 

Таким чином мета корекційно-розвивальної роботи «Шлях до успіху» максимально вплинути на розвиток  емоційно-вольової  та пізнавальної сфери дітей з легкою розумовою відсталістю для кращої соціалізації  їх до соціуму.

А позитивний аспект корекційної роботи є в тому, що результати навченості та розвитку учнів з особливими потребами зростають, досягаючи оптимального рівня за відведений час без надмірного на них навантаження.


      Корекційно – розвивальна програма  складається із вступу, тематичного плану занять, конспектів занять, методичних рекомендацій, висновків та списку використаної літератури.


      У вступі обґрунтували актуальність та практичну цінність обраної теми, поставили мету і завдання дослідження, зазначили методи, об’єкт, предмет дослідження, структуру, очікуванні результати.

      Наступним подається тематичний план побудови корекційної програми для дітей з легкою розумовою відсталістю  та безпосередньо сама корекційно – розвивальна програма «Сходинки до розвитку», яка складається з 30 занять, тривалістю 25  хвилин. Заняття складаються з малюнкових вправ, вправ на самопізнання, розвитку пізнавальних процесів,  дидактичних ігор, графічних завдань, кінезіологічних вправ.

 

У методичних рекомендаціях наведено поради вчителям загальноосвітніх шкіл, які навчають у своїх класах дітей із порушенням інтелекту (з легкою розумовою відсталістю) та пам’ятка для спеціаліста , який працює з такими дітьми.


      У висновках підводиться підсумок та зазначається ефективність корекційно – розвивальної роботи. У списку використаної літератури подаються джерела, на основі яких було розроблено дану корекційно – розвивальну програму.

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Інкл
Додано
23 грудня 2018
Переглядів
1843
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку