АПОЛЛОН І ДЕВ’ЯТЬ МУЗ

Про матеріал
СЦЕНАРІЙ ТЕАТРАЛІЗОВАНОГО ДІЙСТВА ДО ДНЯ ВЧИТЕЛЯ «АПОЛЛОН І ДЕВ’ЯТЬ МУЗ» Ведучий: На Землі, мабуть, не було іншої цивілізації, що вклонялася красі більше, ніж давньогрецька. Життя стародавньої Греції надихалося красою й породжувалося нею. Вона бриніла у синьому небі й шумі морського прибою, величних храмах і білосніжних мармурових скульптурах, струнких атлетичних постатях чоловіків і дивовижній чарівності жінок.
Перегляд файлу

ЛІЦЕЙ № 19 М. ЖИТОМИРА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СЦЕНАРІЙ ТЕАТРАЛІЗОВАНОГО ДІЙСТВА ДО ДНЯ ВЧИТЕЛЯ

«АПОЛЛОН І ДЕВ’ЯТЬ МУЗ»

 

 

Підготувала:

вчитель зарубіжної літератури,

спеціаліст вищої категорії,

педагогічне звання

«Вчитель - методист»

Людмила АНТОНЕНКО

 

 

 

 

 

 

Житомир, 2023

Людмила АНТОНЕНКО,

вчитель зарубіжної літератури,

спеціаліст вищої категорії,

педагогічне звання

«Вчитель-методист»,

Ліцей № 19 м. Житомира

 

 

 

СЦЕНАРІЙ ТЕАТРАЛІЗОВАНОГО ДІЙСТВА ДО ДНЯ ВЧИТЕЛЯ

«АПОЛЛОН І ДЕВ’ЯТЬ МУЗ»

 

Ведучий: На Землі, мабуть, не було іншої цивілізації, що вклонялася красі більше, ніж давньогрецька. Життя стародавньої Греції надихалося красою й породжувалося нею. Вона бриніла у синьому небі й шумі морського прибою, величних храмах і білосніжних мармурових скульптурах, струнких атлетичних постатях чоловіків і дивовижній чарівності жінок.

 

C:\Users\л\Desktop\DSC_7852.JPGВедучий: Незримий Дух світла направляв життя античних людей. Вони дійсно були мудрими, бо саме завдяки красі знайшли гармонію, що наблизила їх до розуміння сенсу буття. Взагалі, древні греки вважали, що всяка мудрість – божественна, і посилається людям богами.

 

Ведучий: У давньогрецькій міфології бог-покровитель мистецтв Аполлон був оточений свитою, що складається з дев’яти прекрасних муз. Кожна з них мала здібності до одного з видів мистецтва або науки. І, до того ж, могла наділити ними того, кого вважала гідним цього прекрасного дару.

 

Ведучий: Всі музи були дочками Зевса і богині пам’яті Мнемосіни. Вони жили на горі Парнас, біля підніжжя якої бив Кастальський ключ – джерело божественного натхнення.

 

Давньогрецькі богині

C:\Users\л\Desktop\DSC_7796.JPGКалліопа : Я натхненна Калліопа – муза епічної поезії. Моїм сином вважається легендарний співак і музикант Орфей. Завжди зі мною дощечка, покрита воском та стрижень для нанесення тексту. Ми вдячні всім вчителям музики, які виховують у дітях любов до прекрасного.

 

Кліо : Я Кліо – муза історії. Моїми атрибутами є сувій пергаменту або скрижаль. Саме завдяки вчителям історії діти знають про мене та історію своїх пращурів.

 

Полігімнія : Я горда Полігімнія – муза урочистих гімнів на честь богів і героїв, покровителька риторики, тримаю царський скіпетр, оскільки ораторське мистецтво є чільним у порівнянні з іншими. Усім цим ми завдячуємо вчителям мов, які навчають говорити правильно і чітко.

 

Мельпомена : Я Мельпомена – муза трагедії.

 

Талія : Я Талія – муза комедії.

 

C:\Users\л\Desktop\DSC_7805.JPGРазом: Ми – покровительки театрального мистецтва!

 

І ми вдячні вчителям, які прививають любов до мистецтва.

Нехай не вичерпується джерело Вашої творчої праці!

 

Терпсихора : Я граціозна Терпсихора – вважаюся Музою танцю. Мене зображували з незмінною посмішкою на вустах, і завжди танцюючою.

 

C:\Users\л\Desktop\DSC_7797.JPGУранія : Муза астрономії Уранія. Завжди тримаю в руках небесний глобус і циркуль. Ми безмежно вдячні усім вчителям астрономії, фізики та математики за те, що Ви передаєте усі знання, набуті тисячоліттями.

 

  1.                Евтерпа : Я завзята і ніжна Евтерпа – муза ліричної поезії і музики. Грецьке «лірикос» означає «співаючий під звуки ліри», «музичний», «хвилюючий». Ліру, за міфом, винайшов посланець богів Гермес, який використав панцир черепахи як резонатор для струн. Під акомпанемент ліри поет виконував свої вірші. Отже, за сивої давнини лірика була невіддільна від музики, і саме слово музика походить від муза ( служниця бога мистецтв Аполлона). Ми вдячні всім вчителям початкових класів, бо саме Ви були нашими першими Музами.

 

Ерато : Я пристрасна Ерато – муза любовної поезії.

 

C:\Users\л\Desktop\DSC_7789.JPGРазом : Ми вдячні всім вчителям літератури, адже саме Ви розкриваєте чарівний світ ліричної та любовної поезії.

 

Артеміда : Я вічно юна Артеміда – сестра Аполлона. Я викликаю ріст трав, квітів, дерев та турбуюся про диких звірів і людей. У цей святковий день ми хочемо подякувати всім вчителям хімії та біології, які допомагають дітям пізнати навколишній світ краще.

 

Одна з муз : За уявленнями давніх греків, ми супроводжували людину у всі найважливіші моменти його життя : народження і смерть, любов і шлюб, заняття творчістю, вибір життєвого шляху.

Ведучий : Представляючи всі відомі грекам науки і мистецтва, музи символізували творчі сили людини, які повинні були прокинутися протягом його життя і подарувати світу красу і гармонію.

 

Аполлон:

О друже,

Якщо відкриєш дар у себе,

Його відразу розривай.

Не жди, що прийде манна з неба,

І від безділля не страждай,

А вчись, працюй, трудися в поті,

Щоб дар, талант свій зберегти.

І щогодини будь в роботі,

Щоб краще вміти і змогти.

Тоді талант розквітне щиро

І будеш ти на висоті.

З собою будеш жити в мирі,

C:\Users\л\Desktop\DSC_7847.JPGВсе буде добре у житті!!!

 

Дорогі наші вчителі! Ми разом з Вами проходимо неймовірну шкільну дорогу, яка веде нас у світ прекрасного. Ми дізнаємося про звичаї та побут різних народів, про уявлення людей далеких епох, про моральні цінності, над якими час невладний, навчаємось правильно мислити, обирати шлях в житті.

За допомогою знань, які Ви вкладаєте в кожного з нас, ми відкриваємо дивовижну картину Всесвіту. На власному прикладі Ви показуєте нам: щоб досягти успіхів, треба докласти чимало зусиль і часу. Але разом з Вами ми проходимо цей шлях надзвичайно приємно і радісно.  Дякуємо Вам за ваш дар і покликання.

Зі святом, любі наші Вчителі!

 

docx
Додано
18 вересня 2023
Переглядів
470
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку