"Археологія.Значення археології для дослідження минулого"

Про матеріал

Презентація до теми "Археологія.Значення археології для дослідження минулого"

Матеріал розроблений як додатковий.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Археологія. Значення археології для дослідження минулого. Підготувалавчителька історії Запорізької ЗГ №65 Барановська Ю. С.

Номер слайду 2

ПЛАН УРОКУЗНАЧЕННЯ АРХЕОЛОГІЇ ДЛЯ ДОСЛІДЖЕННЯ МИНУЛОГОЯК ПРАЦЮЮТЬ АРХЕОЛОГИКУЛЬТУРНИЙ ШАР І АРХЕОЛОГІЧНА КУЛЬТУРА

Номер слайду 3

ЗГАДАЙМО: Які науки допомагають у вивчені історії?Які спеціальні історичні дисципліни ви знаєте?Що таке археологія?

Номер слайду 4

1. ЗНАЧЕННЯ АРХЕОЛОГІЇ ДЛЯ ДОСЛІДЖЕННЯ МИНУЛОГОАрхеологія — наука, що вивчає минуле за допомогою речових пам’яток. Найчисельнішими джерелами є речові, тож значну їхню частину досліджує археологія.

Номер слайду 5

Для вивчення найдавнішої історії людства, коли ще не було писемності, найціннішими є археологічні пам’ятки. Археологічні пам’ятки - будь-які матеріальні рештки діяльності людини: поселення, поховання й кургани, храми й інші споруди, окремі предмети.

Номер слайду 6

2. ЯК ПРАЦЮЮТЬ АРХЕОЛОГИАрхеологічні пам’ятки розшукують і досліджують учені-археологи. Зібрані речові пам’ятки минулого зберігають у музеях. Частину з них виставляють для огляду як експонати.

Номер слайду 7

Як ви думаєте, чому археологію ще називають наукою, що озброєна лопатою?

Номер слайду 8

Розкопкам передує розвідка: вчені уважно вивчають писемні джерела, оглядають місце майбутнього пошуку, закладають пробний розкоп — вузьку траншею, що має виявити, чи є в ґрунті цікаві для археолога предмети. Якщо знаходять хоч щось, то готують великий розкоп. Усю поверхню розкопу поділяють на квадрати зі стороною 10 метрів.

Номер слайду 9

Крім того, археологи записують у щоденниках, як відбуваються розкопки. Щоб не пошкодити пам’яток давнини, археологи не квапляться, застосовують легкі лопати, ножі, пензлі

Номер слайду 10

Номер слайду 11

3. КУЛЬТУРНИЙ ШАР І АРХЕОЛОГІЧНА КУЛЬТУРААрхеологічні пам’ятки доходять до нас найчастіше у вигляді культурного шару. Він утворюється із суміші землі з рештками матеріальної культури давніх людей, що належать до певного історичного часу. Культурний шар може мати різну товщину і глибину залягання. Особливо товстий культурний шар буває в містах, на городищах, пагорбах.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Археологічна культура. Пам’ятки майже ніколи не бувають абсолютно відірваними одна від одної. Значні групи синхронних археологічних пам’яток, що мають комплекс спільних ознак у специфічних типах знарядь, жител, поховальних споруд, ритуалів, формах та орнаментації посуду тощо (а також однотипну еволюцію цих ознак) й розташовані на певній обмеженій території, називаються археологічними культурами. Археологічна культура — значна група подібних археологічних пам’яток, що мають спільні риси, належать до одного часу й займають певну територію.

Номер слайду 14

Отже, Археологія - поняття дуже ємне, що включає кілька взаємозалежних позначень. Насамперед, це та частина історії та культури людства, яка представлена дійшли до нас археологічними пам'ятками і предметам минулого, це самостійна та історична наука, що вивчає археологічні пам'ятники і отримані в основному в ході розкопок археологічні матеріали

Номер слайду 15

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯпрочитати § 5 с. 32-37; відповісти на запитання після параграфу (усно)

pptx
Додано
3 січня 2023
Переглядів
1908
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку