Авторська програма «Психологія бізнесу» Модуль 1 «Психологія особистості» з підбіркою авторських інтерактивних занять

Про матеріал
Представлена збірка реалізує наскрізну змістову лінію «Підприємливість і фінансова грамотність», як засіб інтеграції ключових і загальнопредметних компетентностей, навчальних предметів та предметних циклів». Увазі педагогів, тренерів, практичних психологів, пропонується авторська програма та цикл інтерактивних занять з психології бізнесу, які направлені на формування когнітивної сфери, становлення особистості молодих підприємців, формування позитивної Я-концепції. Увага приділяється розвитку таких основних особистісних якостей, як ефективна робота в команді, розвиток комунікативних умінь, вдосконалення навичок переговорів, формування впевненості в собі, уявлень про особисті цінності, власний імідж, вміння брати на себе відповідальність. Підбірка інтерактивних занять рекомендована для використання під час проведення розвиваючих заняттях з психології, вивчення інтегрованого курсу «Основи здоров’я», у позашкільній діяльності для учнів 5-6 класів.
Перегляд файлу

Департамент освіти і науки Дніпропетровської

 обласної державної адміністрації

КЗВО «Дніпровська академія неперервної освіти»

Дніпропетровської обласної ради

Відділ освіти, сім’ї, молоді та спорту, культури та туризму виконавчого комітету Першотравневської сільської ради

Опорний заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Першотравневської сільської ради Нікопольського району

 

 

 

Матеріали для участі у фестивалі педагогічних інновацій

освітян Дніпропетровщини

«EDU_FEST Dnipro – 2020»

 

Номінація: «Реалізація наскрізної змістової лінії «Підприємливість і фінансова грамотність», як засіб інтеграції ключових і загальнопредметних компетентностей, навчальних предметів та предметних циклів»

 

Авторська програма «Психологія бізнесу»

Модуль 1 «Психологія особистості»

з підбіркою авторських інтерактивних занять

 

 

Підготувала:

                                                  Начальник відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту,

                                      культури та туризму виконавчого комітету

                                       Першотравневської сільської ради, вчитель

                                             психології та основ здоров’я опорного закладу

                                 загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів

                                                   Першотравневської сільської ради Дем’янова Л.Л.

 

 

 

2020

Оргкомітету

Фестивалю педагогічних інновацій

Освітян Дніпропетровщини

«EDU_FEST Dnipro – 2020»

 

Заявка на участь у конкурсі

з тематичних номінацій

Заклад освіти: Опорний заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Першотравневської сільської ради Нікопольського району  направляє матеріали для участі в конкурсі

1. Прізвище, ім’я, по-батькові учасника

(повністю)

Дем’янова Людмила Леонідівна

2. Місце роботи (із зазначенням міста, ОТГ, району)

Виконавчий комітет Першотравневської сільської ради,

опорний заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Першотравневської сільської ради Нікопольського району

 

3. Посада

Начальник відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту,                                       культури та туризму виконавчого комітету                                        Першотравневської сільської ради, вчитель                                            психології та основ здоров’я опорного закладу                                 загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів                                                   Першотравневської сільської ради

4. Назва номінації

«Реалізація наскрізної змістової лінії «Підприємливість і фінансова грамотність», як засіб інтеграції ключових і загальнопредметних компетентностей, навчальних предметів та предметних циклів»

 

5. Навчальні предмети, на які розрахована робота(для позашкільної освіти-для гуртків якого напряму)

Розвиваючі заняття з психології, предмет основ здоров’я

6. Для якого класу, (класів)

5-6 клас

7. Назва (тема) роботи

Авторська програма «Психологія бізнесу»

Модуль 1 «Психологія особистості»

з підбіркою авторських інтерактивних занять

 

8.Телефон учасника фестивалю (моб.)

+380992490349

9. Електронна адреса учасника

demjanova.luda@gmail.com

Керівник закладу освіти :                                          М.О. Куцурук

Автор-упорядник: Дем’янова Людмила Леонідівна, начальник відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту, культури та туризму виконавчого комітету                                        Першотравневської сільської ради, вчитель психології та основ здоров’я опорного закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів                                                    Першотравневської сільської ради  Нікопольського району.

 

 

Анотація. Представлена збірка реалізує наскрізну змістову лінію «Підприємливість і фінансова грамотність», як засіб інтеграції ключових і загальнопредметних компетентностей, навчальних предметів та предметних циклів». Увазі педагогів, тренерів, практичних психологів, пропонується авторська програма та цикл інтерактивних занять з психології бізнесу, які направлені на формування когнітивної сфери, становлення особистості молодих підприємців, формування позитивної Я-концепції.

Увага приділяється розвитку таких основних особистісних якостей,  як ефективна робота в команді, розвиток комунікативних умінь, вдосконалення навичок переговорів, формування впевненості в собі, уявлень про особисті цінності, власний імідж, вміння брати на себе відповідальність.

Підбірка інтерактивних занять рекомендована для використання під час проведення розвиваючих заняттях з психології, вивчення інтегрованого курсу  «Основи здоров’я», у позашкільній діяльності для учнів 5-6 класів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зміст:

І. Вступ                                                                                  

ІІ. Програма «Психологія бізнесу»

ІІІ. Цикл інтерактивних занять «Психологія особистості»:

3.1. «Бізнес-зустріч «Зустрічаємо молодих партнерів»

3.2. Open Space «Особистість-це я»

3.3. Тренінг «Мій характер»

3.4. Саѕе study: «4 в одному або темпераменти в бізнесі»

3.5. STEM – заняття «Психотипи особистості»

3.6. Моделююча гра «Здібності і можливості людини»

3.7. Тренінг «Самооцінка»

3.8. Game-party «Формування особистого стилю і іміджу»

3.9. Тренінг «Управління часом за допомогою "Календарика –

Допомагайлика»

3.10. Урок-подорож «Життєві цінності»

4.Список використаних джерел та літератури

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ

Школа - це серцевина суспільства. На все, що відбувається в ньому, повинна реагувати школа. Сучасна школа має бути готовою до забезпечення потреб держави в самостійно мислячих особистостях, здатних діяти, розв'язувати гострі проблеми, досягати життєвого успіху. У сучасному світі освіта стає основним фактором конкурентоспроможності держави та нації на міжнародній арені. Через високі темпи технологічного оновлення всіх сфер життєдіяльності необхідно виробляти нові підходи до змісту й технології підготовки кадрів.

На зміну одним професіям давно приходять нові. Сьогодні всі мають розуміти, як функціонує економіка вільного ринку, створюються нові функціональні підрозділи бізнесу, як маркетинг, менеджмент, бухгалтерський облік, виробництво та фінанси, тощо. Але в центрі будь-яких нових віянь і надбань завжди стоїть самодостатня особистість з її потребами, соціально-культурним розвитком, котра здатна жити в надзвичайно глобалізованому і змінному світі, приймати його змінність, як суттєву складову власного способу життя. Тому проблема набуття особистістю життєвих навичок і необхідних компетенцій, формування лідерських, особистісних якостей, оволодіння основними прийомами комунікацій, уміння розв’язувати безліч різноманітних проблем, вміння приймати правильні рішення, набуття ефективних навичок мислення в процесі аналізу, синтезу й оцінювання інформації є однією з найважливіших проблем, які постали перед освітою.

Запропонована програма «Психологія бізнесу», з розробленим циклом інтерактивних занять з «Психології особистості» становить Модуль 1, загальної програми «Психології бізнесу»,  складається із 10 інтерактивних практичних занять розрахованих на вікову категорію учнів від 10-12 років. Заняття можна використовувати,  як самостійну програму для розвитку когнітивної сфери, становлення особистості молодих підприємців, формування позитивної Я-концепції учнів, в позакласній роботі, на розвиваючих заняттях з психології, практичні елементи програми будуть цікавими для використання під час вивчення інтегрованого курсу «Основи здоров’я» що має на меті формування компетентностей, потрібних для успішної самореалізації, розвитку активної громадянської позиції та життєвого успіху..

 Представлена програма формує такі ключові компетентності як:

- Уміння вчитися впродовж життя - раціональне планування часу, здійснення самооцінювання та самоконтролю;

- Ініціативність та підприємливість - втілення ідей в життя, долання труднощів, дія в умовах ризиків та непередбачених ситуаціях, досягнення мети;

- Соціальна та громадянська компетентності – робота в команді, відстоювання інтересів особистого, сімейного і суспільного добробуту , висловлювання різних поглядів;

 Цікавою є подача навчального матеріалу в формі таких інтерактивних формах роботи як: бізнес-зустріч, технологія відкритого простору - «Оpen Space», саѕе study, тренінг, урок-подорож, STEM – заняття.

 

 

Програма «Психологія бізнесунесу»

Модуль 1 «Психологія особистості»

10-12 років

№п/п

К-ть годин

Тема заняття

мета

1

1

Бізнес-зустріч « Зустрічаємо молодих партнерів»

 

- знайомство з групою, складання правил роботи;

 - створення умов для формування у дітей усвідомленої потреби в самопізнанні і саморозвитку;

 

2

1

Open Space  «Особистість - це я»

- формування сприйняття свого «Я», як цілісної системи;

 - створення умов для формування прагнення до самопізнання, занурення в свій внутрішній світ і орієнтація в ньому;

  - організація діяльності, що сприяє:

  - осмисленню поняття «людина-особистість»;

  - розвитку потреби до самоаналізу;

  - розширенню уявлень про себе, визначенню важливих сторін своєї особистості;

3

 

1

Тренінг «Мій характер»

 

 

 

- дати визначення поняттю «характер»;

 - звернути увагу на риси характеру людей, які ведуть свій бізнес, на особистісні якості підприємця;

 - сприяти усвідомленню дітьми рис свого характеру;

 - вивчення міжособистісних відносин через особливості темпераменту кожного учня;

4

1

Сase study:

«4 в одному або темпераменти в бізнесі»

5

 

1

STEM – заняття «Психотипи особистості»

- навчити визначати типи особистостей;

 - акцентувати увагу дітей на особливостях різних психотипів з метою самопізнання і подальшого саморозвитку;

 - продовжувати знайомити з прийомами самопізнання;

 - навчити визначати свої індивідуальні особливості;

6

1

 Моделююча гра «Здібності і можливості людини»

 

-навчити визначати і розвивати свої здібності;

 - навчити користуватися власними здібностями використовуючи їх в якості ресурсів;

 - підвищити мотивацію до вироблення нових умінь і вдосконалення наявних;

7

1

Тренінг «Самооцінка»

- формування позитивної самооцінки;

 - формування самоповаги, довіри до самого себе;

 - створення позитивного емоційного фону, підвищення впевненості в собі;

 - показати зв'язок адекватної (ассертівность) самооцінки і успішного ведення бізнесу;

 - навчити піднімати самооцінку, адекватно оцінювати інших людей;

8

1

Game-party «Формування особистого стилю і іміджу»

 

- познайомити з поняттям «імідж» і його складовими, особливостями «ділового іміджу»;

 - формування адекватної самооцінки через вдосконалення іміджу;

 - вчити зіставляти власне уявлення про себе з тим, якими нас бачать люди;

 - виділити якості що являються складовими іміджу;

 - формувати вміння критично підходити до якостей своєї особистості;

 

9

1

Тренінг «Управління часом за допомогою "Календарика –

Допомагайлика»

 

- навчити  цінувати час, бути організованими, пунктуальними, ощадливими;

10

1

Урок-подорож «Життєві цінності»

- сформувати уявлення про особисті цінності;

 - сформувати відповідальне ставлення до власного життя;

 - навчити виставляти пріоритети;

 

Всього 10 занять

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Люда\Pictures\26063623_1672138866195511_4121633120514464003_o.jpg

                                                  

                                                   Підготувала:

                                                  Начальник відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту,

                                      культури та туризму виконавчого комітету

                                       Першотравневської сільської ради, вчитель

                                             психології та основ здоров’я опорного закладу

                                 загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів

                                                   Першотравневської сільської ради Дем’янова Л.Л.

 

 

 

2020р.

Заняття 1

Тема: Бізнес-зустріч «Зустрічаємо молодих партнерів»

Мета: знайомство з групою, складання правил роботи;

- створення умов для формування у дітей усвідомленої потреби в самопізнанні і саморозвитку;

1. Інструкція до проведення заняття:   На першому занятті вступна частина займає більше часу, вона розширена, оскільки необхідно пояснити правила, приділити увагу мотивації учасників і розповісти, в чому полягатиме робота по першому модулю. Перше заняття групи має вирішальне значення для вироблення групових норм, мотивування і включення учасників в роботу, а також визначення подальшого напрямку руху. Кожне заняття ми обов'язково починаємо з вправ на вітання, вправ «криголамів», вправ на знайомство, обов'язково на кожному тренінгу повинні бути присутніми вправи на рух, а також етапи рефлексії і вправа на завершення тренінгу.

 Перше заняття з учнями можна провести в форматі подорожі в країну «Я». Не забуваємо, що це перший тренінг на якому Вам необхідно познайомиться, виробити правила тренінгу разом з дітьми. Ці правила повинні обов'язково висіти в приміщенні. Рекомендовано зробити їх яскравими, барвистими і обов'язково необхідно залишити місце під ними для того щоб діти могли додати нові правила або прибрати раніше затверджені.

 Ну і звичайно тренінг без знайомства немислимий. Вправи на знайомство «криголами» створюють в групі довіру, яка так необхідна, для того щоб учасники тренінгу відкрилися, були готові вчитися. Вправи на знайомство допомагають розтопити «лід», який завжди виникає на початку роботи групи, знімають напругу перших хвилин заняття і налаштовують учасників на роботу. Я думаю у кожного тренера свій арсенал вправ, це і «Снігова куля» і «Рука дружби» - дітки обводять свої ручки пишуть свої імена і прикріплюють на загальний аркуш паперу.

2.Приклади вправ на знайомство:

2.1.Сніжний ком

Процедура: група встає в коло і перший учасник називає своє ім'я. Другий називає ім'я першого і своє. Третій ім'я першого, другого і своє. Гра має розвиток і ускладнення.

 

2.2.Назовись!

Всі стоять в колі, тримаючи витягнуті руки перед собою. Перший гравець розпочинає гру кидаючи м'яч через центр кола одному з учасників і називає при цьому своє ім'я. Після кидка він опускає руки. Після того, як м'яч обійде всіх, і всі опустять руки, гра починається по другому колу. Кожен з учасників кидає м'яч тій людині, якій він кидав в перший раз, і знову називає своє ім'я. Після проведення цієї гри (на її проведення витрачається 10-15 хвилин) цілком реально запам'ятати до 20 імен.

 

 

 

2.3. Історія

Ведучий ділить учасників на дві команди. Визначається час для виконання першого завдання (наприклад, 5 хвилин). За цей час кожна команда складає про себе історію, використовуючи реальні дані. Наприклад: "Ми живемо в Дніпрі, Запоріжжі, Нікополі. Вдома у нас 9 собак, 14 котів, 2 папуги і 1 черепаха. Трьох наших мам звуть Ольгами, а ще у нас два тата на ім'я Саша" і т.д. Після закінчення призначеного часу кожна команда вибирає оповідача, і обидві команди як би міняються місцями, тобто команда "А" розповідає про команду "Б" і навпаки.

 

2.4. Білка

На підлозі відмічаються дві лінії одна навпроти одної, учасники розподіляються довільно уздовж ліній. Ведучий називає характеристики, наприклад: «Нехай справа виявляться ті, хто люблять естрадну музику, а зліва - ті, хто любить класику" (варіанти - імена, фільми і так далі). Учасники повинні швидко, не зіткнувшись перебігти на ту лінію, яка їм підходить. Якщо не підходить ні та, ні інша - зупиняються в центрі. Якщо зіткнулися -  вибирається інший ведучий і все триває.

 

2.5. 5 речей

Виконується в парах. Пари розходяться на п'ять хвилин і мовчки жестами показують один одному п'ять найважливіших для себе речей. Потім пара розповідає про себе те, що зрозуміла. При цьому перший учасник розповідає про другого, а другий про першого.

 

2.6. 3 слова про себе

 Кожному учаснику пропонується описати себе трьома словами.  Ім'я за слово не вважається.

 

 2.7.Трям-здрастуйте!

 Кожен учасник повинен за певний час (1-3 хв.) встигнути привітатися за руку з максимальною кількістю людей.  Увага учасників фіксується на тому, що руку треба тиснути доброзичливо, дивлячись в очі людині. 

 

2.8.Рекламуйте друга! 

 Це одна з дуже ефективних вправ для створення атмосфери довіри, співпраці, спільної творчості.  Розмір групи: не важливий.

 Ресурси: добре, якщо у тренера буде можливість надати учасникам вправи листи ватману, фарби, олівці, фломастери, лоскутки кольорової тканини, перуки та інші елементарні театральні атрибути. 

Час: 60-90 хвилин.

 

 

 

 

 

 

Хід заняття:

1.Організаційна частина. Знайомство.

Тренер: Уявіть, що кожен з вас - член закритого елітного клубу. Природно, що ви знайомі з усіма його учасниками, довіряєте їм, вам добре разом. Один раз на рік відкриваються двері клубу для всіх бажаючих. У цей день ви можете спробувати ввести в коло членів клубу своїх друзів. Для цього вам належить підготуватися і дати своєму товаришеві таку рекомендацію, щоб ні один з членів клубу не зміг проголосувати проти прийому новачка. Це нелегко, але можливо. Як практично буде проходити прийом? (Тренер розбиває учасників на пари прийомом «День-ніч», «Чорне-біле» і т.д..

Завдання 1. (час на виконання - 7 хвилин)

 Кожен з учасників пари розповідає своєму партнерові про одну свою позитивну і на його думку важливу рису характеру. Далі вони слухають історію свого партнера про те, яка риса характеру виділяє його серед інших людей і дозволяє претендувати на прийом в клуб.

Завдання 2.

Тренер: Після того як ви поділилися один з одним інформацією про свої позитивні якості, вам доведеться поламати голову над тим, яким чином представити перед членами клубу вашого товариша.

Відрекомендувати його ви можете в будь-максимально ефектним способом.

Наприклад:

• інтерв'ю, наче ви представляє героя, у теле - чи радіостудії;

• малюнок, комікс, шарж з подальшим театралізованим коментарем;

• інсценування, представляєте особисті якості кандидата в вигляді театралізованого дійства;

• коментар спортивного оглядача (якщо ваш герой робить успіхи в спорті і саме в спорті виявляються його людські достоїнства, завзятість, надійність, сила волі), або репортаж з виставки, концерту, конкурсу (за умови, що досягнення вашого героя проявляються саме в цій сфері діяльності);

• вірш, пісня.

- Жанр рекламного виступу не регламентований. Все, чим багата ваша фантазія, може виявитися вдалим. Подбайте про те, щоб обрана форма максимально відображала зміст вашого подання. Ще одна важлива деталь: розповідаючи про достоїнства людини, не забувайте назвати його ім'я! Тривалість виступу - до 5 хвилин. Тривалість підготовки - 20 хвилин.

(Тренер - допомагає зробити рекламу, підказує, що направляє.

Можливі питання: "Я не знаю про нього нічого хорошого" - допомогти розпитати, записати 2-3 хороших якості, яким можна зробити рекламу.

"А у мене немає хороших якостей, але я зайняв перше місце з плавання!" - уточнити, що допомогло зайняти перше місце: наполегливі тренування? Азарт змагання? Бажання перемогти? і так далі.

За 1 хвилину до кінця тренер оголошує хвилинну готовність.)

 

Тренер: Увага, оголошується хвилинна готовність! Прохання всім зібратися в залі клубу на церемонію представлення нових учасників! Зараз нам належить познайомитися з новими кандидатами. Якщо рекомендація, представлена вами, шановні члени клубу, буде достатньою і переконливою, прошу своїми оплесками висловити рішення про прийом в члени клубу.

-А тепер я запрошую на сцену першу пару учасників!

 

Рефлексія. Після того як всі пари представили один одного, з'ясовуємо, що дала кожному робота над завданням. Відзначаємо оригінальні ідеї і вдалі виступи, дружність атмосфери і важливість підтримки.

 

2. Затвердження правил групи.

Приклад правил групи, які можна запропонувати учням для голосування. Можна додавати свої, але незабудьте при затвердженні правил, щоб діти за них проголосували.

Правила тренінгу:

1. «Тут і зараз» (говорити тільки про те, що думаєш і відчуваєш тут і зараз, по ходу спілкування в групі).

2. Щирість і відкритість (бути відвертим, не «грати»)

3. «Принцип Я» (говорити від свого імені: «я вважаю...», «я думаю...», «хочу запропонувати...»).

4. Активність (всі учасники залучаються до обговорення)

5. Повага (поважати кожного мовця, вміти слухати, не перебивати)

6. Конфіденційність (все, що відбувається тут з іншими, не підлягає обговоренню за стінами аудиторії)

7. Правило піднятої руки і т. д.

Тренінг бажано проводити щоб діти перебували в колі або сиділи півколом (парашутом).

3. Вправи на згуртованість групи.

3.1.Вправа «Імена, імена» (тривалість приблизно 20 хвилин)

Інструкція: Учасники вільно ходять по кімнаті і тиснуть руки кожному зустрічному. При кожному рукостисканні учасники повинні представитися і обмінятися якимось фактом про себе (повідомлення про себе має бути коротким). Завдання – запам'ятати якомога більше імен (10 хвилин).

Потім учасники повертаються на свої місця і записують ті імена, які вони можуть згадати. Тренер просить відзначити три перших імені і поміркувати:

– чи мають ці імена особливе значення?

– чому саме ці три імені прийшли на розум першими?

– може бути, так звали людей, з якими пов'язані особливі спогади?

Після цього група знову збирається разом і обговорює наступні питання:

– чому саме ці три імені прийшли на розум першими?

– як я зазвичай запам'ятовую ім'я людини?

– які почуття та асоціації допомагають мені тримати в пам'яті імена людей?

– чи я знаю якісь особливі прийоми, що дозволяють краще запам'ятати імена?

- чи важливо для підприємця знати бізнес-партнерів по іменах?

 

3.2. Вправа «Потисніть руки ті...» (10 хвилин)

Інструкція: Гравцям пропонується виходити в коло і потиснути один одному руки, якщо вони вважатимуть, що названі провідними характеристики мають до них відношення. Кожна фраза починається зі слів: «В коло виходять ті, хто...»:

– грає на якомусь інструменті;

– народився в іншому місті;

– вміє кататися на ковзанах;

– бував за кордоном;

– любить смажені пиріжки;

– у кого є вдома домашнє тварина;

– вважає себе «жайворонком»;

– любить математику (фізику і т. д. в залежності від спеціальності);

 

Рефлексія: Після вправи можна провести невелике обговорення. Кожен учасник висловлюється по колу:

– як ви себе почували під час гри?

– чи дізналися ви для себе щось нове?

– завжди хотілося вийти, коли звучала відповідна характеристика?

– чи очікували ви з нетерпінням, коли з'явиться можливість вийти в коло?

 

3.3. Вправа «Тілесний контакт» (5 хвилин)

Інструкція: Учасники повільно ходять по всьому простору кабінету, доки ведучий не плесне в долоні. Хлопок- діти створюють пари і виконують завдання, яке назве ведучий, знову хлопок-діти рухаються по кабінету і т.д.

Завдання:

– подивіться в очі людині, яка стоїть навпроти вас;

– посміхніться людині, яка стоїть навпроти вас;

– потисніть руку людині, яка стоїть навпроти вас;

– зіпріться про спину людини, що стоїть навпроти вас;

– обійміть людини, що стоїть навпроти вас.

 

Рефлексія. Після виконання завдання учасники сідають на свої місця і йде обговорення вправи: чи комфортною було виконання вправи?

4.Підведення підсумків заняття:

(Найголовніше в кінці тренінгу – організувати зворотний зв'язок)

4.1.Рефлексія, підведення підсумків (10 хвилин)

Тренер: Наш тренінг підходить до закінчення. Ви сьогодні не тільки дізналися імена один одного, але й познайомилися ще ближче і це, сподіваюся, заклало основу для подальшого спілкування. Давайте підведемо підсумки сьогоднішнього заняття».

Далі кожен учасник по колу відповідає на питання:

– Що найбільше сподобалося?

– Що виявилося корисним?

– Що відчув?

4.2. Складання карти шляху

Тренер на фліп чарті малює разом з дітьми умовний шлях, який вони пройшли протягом тренінгу. На ньому вказуються перешкоди і здобутки, які вкажуть учасники тренінгу.

Варіанти запитань під час складання шляху:

- Що ми з Вами сьогодні зустріли на шляху знайомства? Що було найцікавішим?

З якою метою ми проводили вправи? Які перешкоди ви могли б відмітити?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Люда\Pictures\26910262_1695089130567151_4034754234229842703_o.jpg

 

 

 

Підготувала:

                                                  Начальник відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту,

                                      культури та туризму виконавчого комітету

                                       Першотравневської сільської ради, вчитель

                                             психології та основ здоров’я опорного закладу

                                 загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів

                                                   Першотравневської сільської ради Дем’янова Л.Л.

 

 

2020р.

Заняття 2

Тема: Open Space «Особистість-це я»

 

Мета: - формування сприйняття свого «Я» як цілісної системи;

- створення умов для формування прагнення до самопізнання, занурення у свій внутрішній світ і орієнтація в ньому;

- організувати діяльність, що сприяє:

*осмисленню поняття «людина-особистість»;

* розвитку потреби до самоаналізу;

*розширенню уявлень про себе, визначенню важливих сторін своєї особистості;

 

Інформація для тренера .

Використана форма проведення заняття - технологія «Відкритий простір (Open Space) — це методика проведення зустрічей, яка дозволяє індивідам і групам ефективно взаємодіяти і приймати колективні рішення. Вона дуже проста і одночасно дуже мудра, ґрунтуючись на природних законах взаємодії між людьми.

Можна спробувати додати до правил тренінгу принципи Open Space, обов’язково обговоривши їх з учасниками тренінгу.

1. З поваги до себе формується повага до інших.

2. Щоб не сталося - це єдине, що може статися.

3. Коли будь що починається – це завжди правильний час (нагадує людям, що процес творчості некерований).

4. Коли будь що закінчиться – тоді це закінчиться (заохочує учасників продовжувати спілкування так довго, як цього вимагає необхідність і присутня енергія)

 

Епіграфи до тренінгу:

 

Якщо хочеш, щоб тебе поважали – поважай інших. Кожна людина – особлива. Пам'ятай це!

 

Рядки з вірша Євгена Євтушенка «Людей нецікавих у світі немає...» Людей нецікавих у світі немає. Їх долі — як історії планет. У кожній все особливе, своє, І немає планет, схожих на неї.

 

Хід заняття:

1. Вправа «Барометр настрою»

Для початку тренер повинен показати дітям справжній барометр і розповісти, що це таке і для чого його використовують. Після цього учасники повинні за допомогою рук «виміряти» свій настрій. Наприклад, щільно стиснуті долоні позначать поганий настрій, а широко розведені руки – добрий.

 

 

 

 

 

2. Мотивація навчальної діяльності. Зав'язка.

 На занятті учні потрапляють в королівство свого внутрішнього світу. Для кожного учасника потрібно приготувати ватман, який до кінця тренінгу дитина сама повинна заповнити. Можна малювати пальчиками, приклеювати картинки, але все це має стосуватися кожної окремої дитини. Учасники тренінгу  заповнюють ватман протягом усієї години заняття розпочинаючи з самого головного – свого імені. На етапі релаксації обов'язково потрібно звернути увагу дітей на те, що всі виконували одне й те ж завдання, але в результаті у кожного простір ватману заповнений зовсім по - різному.

Мозковий штурм: Чому? Діти самі повинні дати відповідь – ми всі різні, а тренер підхоплює і візуалізує на дошці новий термін: «ІНДИВІДУАЛЬНІСТЬ». Коли ватмани висіли повністю білі схожі один на одного, це було не цікаво, навіть нудно, а зараз, коли ми довели свою індивідуальність - як змінилася наша кімната!

 

3. Гра «Горіхи». Кожному в групі дається волоський горіх. Потрібно уважно його оглянути і запам'ятати. Потім горіхи складаються в загальну купу і перемішуються (для ускладнення можна додати ще горіхів). Кожен повинен знайти свій горіх. Більш складний варіант - те саме із закритими очима. Потім y кожного по колу питається, як він визначив свій горіх. На обговоренні зазвичай говориться, що спочатку всі люди здаються однаковими, а насправді дуже сильно розрізняються. І дуже часто за жорсткою, некрасивою оболонкою ховається щось ніжне і добре і так далі. І якщо ми вже прикрашаємо своєю індивідуальністю наш зал, то можна придумати використовувати горіхи як інвентар. Нехай діти зроблять свій горіх індивідуальним. Не схожим на інших.

 

4. Приклад подачі поняття «особистості» на 1 занятті

Поняття особистості для дітей 7-9 років можна надати у формі гри. На початку заняття необхідно обвести на весь зріст на окремому клаптику паперу одного з дітей групи. Ви показуєте обрис людини і просите вгадати, хто це.

Тренер може відповідати тільки «так» або «ні». Наприклад: це дівчинка? Вона весела? і т. д. (Якщо це так, тренер записує навколо обрису характеристику- весела, комунікабельна і т.д.). Бажано контролювати щоб характеристики були надані саме внутрішніх якостей особистості. Коли діти пізнають чий образ намальований на ватмані, обов’язково запитуємо їх чому вони не могли відразу сказати хто зображений на ватмані?

– Ми граємо різні соціальні ролі в житті, при цьому дуже важливо завжди залишатися цікавою особистістю. Знаменитий філософ Діоген (обов'язково фото) 2500 років тому ходив з ліхтарем по вулицях Афін, виголошуючи: «Шукаю людину!» Дивно, адже вулиці древньої столиці були, як і сьогодні заповнені людьми: старими, молодими, багатими і бідними, чоловіками і жінками, матросами, торговцями. Кожен з них був людиною. Але Діоген шукав те, що приховано по ту сторону одягу, статевих, вікових особливостей, професійних відмінностей. Він шукав людську особистість. Всі поняття, написані тренером навколо обрису і будуть ставити людську особистість. Можна поставити проблемне запитання: чи Кожну людину можна назвати особистістю? І з цим питанням нехай діти звернуться до своїх батьків.

Висновок: кожна людина - це особистість, що володіє якимись якостями, шляхом подолання якихось труднощів, подвигів. - Отже, особистістю не народжуються, особистістю стають. - Які якості формують людину як особистість? (завзятість, робота, знання, праця, випробування, характер...)

Визначення бажано складати разом з дітьми і записувати на фліп-чарті або ватмані.

 

5. Вправа руханка «Ім'я-рух»

Учасникам групи пропонується придумати собі якість цікаві імена, які вони будуть по-черзі називати і показувати при цьому один рух. Потім всі хором називають ім'я чергового учасника і повторюють його жест. (вправа на рух вдала особливо на перших заняттях)

 

6. Вправа «Відома особистість»

Далі на занятті можна навести приклад відомих особистостей Томаса Едісона, Ілона Макса, Стіва Джобса, можна взяти окремо маленькі уривки інформації і запитати чи був цей чоловік особистістю?

- З яких життєвих прикладів ви це зрозуміли?

 

7. Вправа «Я доведу, я розповім»

Діти запрошуються в коло. Пропонуємо кожному по – черзі голосно похвалити себе. Якщо учасники групи погоджуються з характеристикою - плескають у долоні.

 

8. Гра «Голосуємо ногами»

Кожен учасник отримує перелік рис особистості. Діти рухаючись по залу, спілкуючись один з одним  визначають можуть такі риси характеризувати людину як особистість чи ні. Спілкуючись, діти пояснюють один одного значення змісту слів, якщо вони є незрозумілими. В ході вправи розвивається уміння спілкуватися, долати бар’єри у спілкуванні з іншими людьми, впевненість, збагачується словниковий запас і т.д.

(Для вправи можна розділити учасників на групи)

Приклад рис:

(незалежність, уміння оцінити ризик, самодисципліна, уміння боротися з недовірою, самоповага, щедрість, доброта, сила волі, бажання вчитися протягом життя,  самовдосконалення, формувати свою систему цінностей, бути вірним своїм переконанням)

9. Робота над закінченням проекту «Королівства свого внутрішнього світу»

 

10.Вправа на завершення тренінгу

10.1. Презентація «королівства свого внутрішнього світу»

Обов’язково за дозволом дітей прикрашаємо «королівствами» тренінговий зал!

10.2.На етапі рефлексії можна звернути увагу дітей на епіграфи до тренінгу. Можливо по закінченню тренінгу вони зможуть їх пояснити. Головна умова успішності роботи — це вміння і бажання тренера грати з дітьми. Добре, якщо він сам одержує задоволення від гри, не вважаючи її другорядним і непотрібним заняттям, якщо він вміє заразливо сміятися, тому що сміх і радість завжди стоять поруч з любов'ю. Професійний тренер ніколи не боїться виглядати в очах дітей смішним або недостатньо серйозним. Якщо все це у ведучого є, то заняття з дітьми обов'язково будуть успішними і ефективними.

- Про що сьогодні говорили?

- Що найбільше сподобалося?

- Що буде корисно?

- Чого навчиш батьків?

 

10.3. «Оплески по колу»

Інструкція:

Ми добре попрацювали сьогодні, і мені хочеться запропонувати вам гру, в ході якої оплески спочатку будуть звучать тихенько, а потім стануть все сильніше і сильніше.

Ведучий починає тихенько плескати в долоні, дивлячись і поступово підходячи до одного з учасників. Потім цей учасник вибирає з групи наступного, кому вони аплодують удвох. Третій вибирає четвертого і т. д. останньому учаснику аплодує вже вся група.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Люда\Pictures\28061574_1727673533975377_5710917075727490145_o.jpg

 

 

 

 

Підготувала:

                                                  Начальник відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту,

                                      культури та туризму виконавчого комітету

                                       Першотравневської сільської ради, вчитель

                                             психології та основ здоров’я опорного закладу

                                 загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів

                                                   Першотравневської сільської ради Дем’янова Л.Л.

 

 

2020р.

Заняття  3

Тема: Тренінг «Мій характер»

Мета: - дати визначення поняттю «характер»;

- звернути увагу на риси характеру людей, які ведуть свій бізнес, на особистісні якості підприємця;

- сприяти усвідомленню дітьми рис свого характеру;

 

Хід заняття:

1.Заняття як завжди починаємо з вправи на привітання, криголамів, актуалізації знань. Можна підібрати завдання: визначте чи є особистістю даний  герой, доведіть це. Вивести на екран мультяшних героїв, діти повинні визначитися пояснити свою думку.

 

2. Мозковий штурм:

Можна принести упаковки різних продуктів і нехай діти визначать, що означає штамп якості на упаковці. (виходить з чого зроблений продукт, де його зробили, з яких інгредієнтів складається і т. д.)

-Чи можемо ми поставити такий штамп на людину? Як визначити хто перед нами, які у людини риси характеру, його хобі і т д. Що визначаємо це в людині?

 

3. Вправа «Футболка»

1 етап: Кожній дитині пропонується зробити собі футболку. Тільки вона буде незвичайною, кожен учасник на своїй футболці напише, чим він унікальний, які риси характеру в нього є, що він любить робити, а що ні.

Тобто ми будемо створювати свій штамп, який охарактеризує Вас як особистість. Футболки діти «виривають» самі за принципом Вправи «Бінго», далі зачитують свої характеристики.

2 етап: Діти «одягають» ще одну футболку, тільки одягають її на спину(прикріплюємо стіками).

Тренер: Зараз штампи на Вашій футболці будуть ставити ваші друзі. Діти рухаються по кімнаті і пишуть фломастерами на «паперовій футболці» характеристики один одного. Зразу домовляємося що образливі фрази і характеристики ми не пишемо. Потім по команді всі гравці знімають «паперові футболки» і читають характеристики.

Підсумок: ось ми і створили особисті печатки. А чому вони відрізняються один від одного. Перший варіант – це були знання, які діти писали про себе, другий варіант – знання про них інших людей, як вони себе проявляють.

 

4.Вправа «Намалюй себе»

Тренер: Ми створили словесно спробували себе охарактеризувати, тобто визначити свої риси характеру , а слабо власну печатку намалювати?

 Завдання дітям:  зобразити схематично печать Вашого характеру, яка охарактеризувала саме б вас. Діти малюють і пояснюють чому саме так вони  себе бачать. Намальовані печатки можна прикріпити до карт «королівства свого внутрішнього світу», який фони створили на минулому занятті.

 

 

5.Інформаційна хвилинка.

Діти, ця печатка, яку ми собі поставили, в психології називається «характером». Можливо Вам знайоме це слово? Що ви про нього чули?

Давньо-грецьке слово "характер" в перекладі на українську мову означає "карбування", "друк".

З одного боку, життя "чеканить", "відливає" характер людини, а з іншого - сам характер впливає на вчинки, думки і почуття людини. Характер - це всі ті властивості, які людина здобуває протягом усього життя. Іноді кажуть, що якісь якості характеру у людини вроджені, але це невірно.

 

6. Вправа «Визнач себе»

- Характер, немов квітковий букет, що складається з безлічі рис характеру. Скільки їх? Психологи підрахували: близько 1300, тобто, складаючи словесний портрет людини, можна назвати, не повторюючи, більше тисячі якостей.

Діти стають в одну лінію. Зал умовно розділений на зони – так-ні.

   Так як діти цього віку мають невеликий словниковий запас, ми можемо пограти в гру яка буде розвивати їх вміння критично мислити, аналізувати, робити висновки.

Тренер називає різні риси характеру впереміш позитивні і негативні. Якщо дитина вважає, що в її характеру риси присутні     стає на позицію «так» якщо ні- рухається в зону «ні».

З дітьми обов'язково потрібно провести діалог чому вони так думають.

     Обов’язково по закінченню вправи потрібно спитати у дітей чи є такі риси характеру якими ви володієте, але вони не були сьогодні названі?

 

     Перелік рис характеру до вправи: винахідливість, лицарство, впертість, доброта, наявність фантазії, неохайність, вміння прощати, сміливість, примхливість, щирість, охайність, нестриманість, чесність, вміння любити, зазнайство, акуратність, хитрість, почуття міри, наполегливість, повільність, скромність великодушність, оманливість, гордість, розум, образливість, ввічливість, товариськість, жадібність,  працьовитість, боягузтво, хороший смак терплячість, егоїзм, простодушність, мужність, лінь, чуйність, воля, зрадливість,

вірність, кмітливість, боягузтво, чуйність, комунікабельність, забудькуватість,

довірливість, старанність, лякливість, дбайливість, пунктуальність, непосидючість, посидючість, відвага, грубість, щедрість, творчість, справедливість, допитливість, безпечність, милосердя, хоробрість, підозрілість.

 

Тут потрібно звернути увагу дітей на те, що у кожної людини є і позитивні і негативні риси характеру.

 

7. Вправа «Згадай»

В залі на стіні прикріплено дві кишеньки «Позитивні»-«Негативні».

Дітям пропонуємо згадати деякі риси характеру з перерахованих вище, написати по одному на приготованих стіках і визначити до якого виду належать риси характеру.

Рефлексія: Чи є люди лише з позитивними рисами характеру?

Навіщо нам необхідно знати свої негативні риси характеру?(щоб працювати над собою і виправляти їх)

 

8. Вправа «Відомі особистості»

Характер можемо змінювати протягом усього життя. І якщо людина хоче вдосконалюватися від обов'язково повинен працювати над своїм характером.

Можна навести приклади відомих людей, які працювали над своїм характером і продовжують удосконалюватися (вибрати за своїм розсудом, обов'язково візуалізувати). Для актуалізації уваги дітей можна задати питання, яка риса характеру допомогла відомим особистостям досягти успіху. (Щоб учасники тренінгу рухалися, можна ці риси приготувати на окремих стіками, діти самі будуть підходити до портретів видатних особистостей та прикріпляти за допомогою стіків  риси людини, які допомогли їй справитися з життєвими труднощами)

 

8.1 Німецький композитор Людвіг Ван Бетховен (1770-1826 рр.), будучи глухим, створив одну з кращих своїх пісень - "Дев'яту симфонію "(можна прослухати її , наприклад, на етапі рефлексії)

 

8.2.Американська письменниця Хелен Келлер (1880-1968) втратила зір і слух в два роки. Навчилася говорити в 10 років. Написала сім книг, стала відомою на весь світ ораторка.  Знала англійську, французьку, німецьку, грецьку мови і латинь.

 

 8.3.41-річній моделі Хізер Міллз, колишній дружині британського співака Пола Маккартні, ампутували ногу нижче коліна після нещасного випадку.  Вона працює телеведучою, плаває, катається на гірських лижах, сноуборді і роликах.  У позаминулому році брала участь в британських "Танцях з зірками".

 

 8.4.Американський співак і композитор Стіві Уандер, 59 років, сліпий від народження.  Грає на піаніно, кларнеті і губній гармоніці.  Отримав 22 музичні премії "Греммі", записав понад 30 альбомів.

 (Звичайно кожен тренер може запропонувати свої приклади)

 

 - Насправді, поділ людей на поганих і хороших буває тільки в казках.  Всі люди мають в собі прямо протилежні якості.  Вони не просто живуть поруч.  Ці якості борються.  Наприклад, чесність і брехня;  жадібність і щедрість;  лінь і працьовитість;  заздрість і доброзичливість.

 

9. Вправа на завершення тренінгу

9.1. «Подарунок»

 Учасники стають в коло

 Інструкція: зараз ми будемо робити подарунки один одному.  Починаючи з тренера, кожен по черзі засобами пантоміми зображує якийсь предмет і передає його своєму сусідові справа (морозиво, їжачка, гирю, квітка і т.п.)

 9.2. Рефлексія.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Люда\Pictures\26173023_1680699568672774_4728783150368040304_o.jpg

 

 

Підготувала:

                                                  Начальник відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту,

                                      культури та туризму виконавчого комітету

                                       Першотравневської сільської ради, вчитель

                                             психології та основ здоров’я опорного закладу

                                 загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів

                                                   Першотравневської сільської ради Дем’янова Л.Л.

 

2020р.

Заняття 4.

Тема: Саѕе study: «4 в одному або темпераменти в бізнесі»

Мета: - вивчення міжособистісних відносин через особливості темпераменту кожного учня;

 

Інструкція для тренера:

Формат заняття Кейс-метод (case study) - від англ. саѕе - випадок - техніка навчання, що використовує опис реальних ситуацій. Учні повинні проаналізувати ситуацію, розібратися в суті проблеми, запропонувати можливі рішення і вибрати краще з них.

 

Хід заняття:

1. Вправа на привітання

2. Повторення правил тренінгу

3. Актуалізація опорних знань.

3.1.Вправа «Покажи свій характер»

Тренер пропонує хлопцям життєві ситуації, а вони за допомогою жестів показують свою реакцію на події:

- отримав 12 балів;

- запізнився на автобус;

- забув помити посуд;

- зустрів старого друга;

- заробив 1000 доларів!

 

- Чому кожен з Вас реагував по - своєму? (Індивідуальність)

- Що ви виявляли реагуючи на озвучені події? (Характер)

 

4. Мотивація навчальної діяльності

4.1. Вправа об’єднання в групи «Прищіпки»

Різнокольорові стікери (можна різнокольорові прищіпки) — підходять для поділу на 4 групи. Учасники стають у коло і заплющують очі. Тренер прикріплює на спину кожному кольорову прищіпку. По команді тренера всі відкривають очі. Після чого всі учасники повинні мовчки об'єднатися в групи. Далі працюють у групах.

 

5. Інформаційна хвилинка. Мозковий штурм:

-Як називається людина, яка має свою справу (бізнес) з метою отримання прибутку у формі надання послуг, торгівлі або виробництва?

- або людина, яка займається діяльністю, пов'язаною з управлінням власністю;

(Бізнесмен)

 

6.Міні дебати:

-Хто бачив справжнього бізнесмена?

Чим він займається? Який у нього розпорядок дня?

- Якими рисами характеру повинен володіти справжній бізнесмен?

(Кишеньки з рисами характеру з попереднього тренінгу. Хлопці вибирають з кишеньку риси, які на їх думку мають бути у справжніх підприємців, обов'язково пояснюють чому вони так думають)

6. Руханка

7. Інтелектуальний батл.

Дітям пропонується послухати казку про чотирьох лицарів, яких звали дуже дивно – Меланхолік, Холерик, Сангвінік і Флегматик.

(героїв казки можна вивести на екран для слайдової презентації і кращого розуміння дітьми)

    Тренер знайомить хлопців з казкою, а завдання командам під кожним героєм на підлозі закласти ті риси характеру, які допомогли головним героям вийти з проблемної ситуації. Дуже цікаво проходить інсценізація казки самими дітьми або дітьми старшої групи.

*У давні часи жили в одному королівстві чотири лицарі. Звали їх Холерик, Сангвінік, Флегматик і Меланхолік. Всі вони носили обладунки, їздили на прекрасних конях, але вони були дуже різні. Холерик ні хвилини не міг посидіти спокійно. Він носився на коні цілий день, голосно кричав, розганяв всіх розбійників в окрузі. І якщо тільки чув, що десь поблизу завівся якийсь дракон, одразу мчав туди, щоб битися з ним. Він не заспокоювався до тих пір, поки не влаштовував бурхливий та веселий бій, який зазвичай закінчувався ганебною втечею дракона.

 

*Сангвінік теж усе робив швидко і весело. Якщо він вирішував побудувати собі новий замок, працював старанно й наполегливо. Він не проти був і посміятися, і пополювати з друзями. І хоча битися не любив, але якщо вже задирака Холерик викликав його на поєдинок, то міг і постояти за себе. Сангвінік також любив поганяти драконів. Але коли не вдавалося впоратися з драконом відразу, йому це ставало вже нецікавим. Він згадував, що ще хотів впіймати жар-птицю, кидав дракона і їхав на пошуки.

 

*Лицар Флегматик, навпроти, усе робив повільно і неквапливо. Будуючи свій замок, він тижнями думав, як зводити башту або де робити ворота. Захоплений своєю роботою, він навіть не помічав драконів, гуляли прямо біля його стін замку. А якщо нарешті виявляв їх, то поки він діловито готувався до сутички, дракони встигали без особливого поспіху сховатися.

 

*Меланхолік був серед них самий тихий і сумний. Він завжди боявся, і якщо розбійники оточували його замок, кричали і насміхалися над ним, то він зразу починав плакати. Він лякався криків пролітали драконів і любив сидіти на лавочці в тиші свого парку. А при будівництві замку слухняно слідував радам інших лицарів.

 

У короля, якому служили чотири лицаря, була прекрасна дочка. Сталося так, що всі четверо полюбили її. Зібралися, порадилися і вирішили відправитися всі разом просити руки принцеси. Нехай, мовляв, вона сама вибере найбільш гідного.

 

Прибули вони до королівського замку і побачили, що страшний велетень-людожер з величезною дубиною стоїть біля воріт і нікого не пускає до принцеси.

Холерик, не роздумуючи, кинувся у бій з велетнем. Той змахнув кийком, і Холерик вилетів з сідла і стрімголов покотився по землі. Невдалий лицар відразу ж схопився і, розмахуючи уламком меча, став кричати, що велетень поступає нечесно, що у нього дрючок, а не меч і взагалі вони в різних вагових категоріях.

Побачивши це, Меланхолік схлипнув, пробурмотів: «От завжди так! Ну чому я такий невезучий?» — повернув коня і пішов геть.

Флегматик почухав потилицю, подумав і вирішив: «Нічого з цим велетнем не зробиш. Ну да ладно. Приїду-ка я завтра. Може, йому набридне тут сидіти. А ні, то я можу й почекати, поки він піде».

А Сангвінік відразу зметикував, що йому з велетнем не впоратися, він лісом об'їхав замок, закинув мотузку на стіну з іншого боку і, наспівуючи пісеньку, поліз на вежу до принцеси.

Але до нещастя, мотузка обірвалася, і Сангвінік упав у кущі. Погладжуючи забиті коліна, він усміхнувся і вирішив побудувати повітряна куля і на ньому перелетіти через високі мури королівського замку.

Принцеса з своєї вежі бачила, як вчинив кожен з її шанувальників. Всі четверо розчарували її: адже Холерик хоча і був сміливцем, але тільки кричав, а не шукав виходу із ситуації; Флегматик, мабуть, не дуже-то поспішав потрапити до своєї коханої; Сангвінік хитрував і не бажав вступати в бій зі страшним велетнем-людожером; Меланхолік — той взагалі злякався і зневірився.

Минуло кілька днів, і знову всі четверо лицарів з'явилися біля воріт замку. Холерик прийшов першим на чолі великого збройного загону — за цей час він обскакав все королівство і зібрав найсильніших лицарів на битву з велетнем. Побачивши, який оборот взяло справу, велетень кинув палицю і втік. І принцеса захопилася невгамовністю Холерика. Тут вона побачила, що до замку летить повітряна куля, в кошику якого сидить усміхнений Сангвінік. Принцеса була в захваті від його винахідливості. В ту ж мить у вікно вежі азартно застрибнув поштовий голуб. До його шийці бантом було прив'язане послання. Виявилося, що це любовна балада, яку склав Меланхолік. Принцеса була зворушена щирістю віршів. Раптом на булижник дороги загуркотіли важкі вози. Це неквапливий Флегматик віз щедрі подарунки прекрасній принцесі, і він теж сподобався дівчині своєю стриманістю і діловитістю.

Четверо лицарів постали перед королем і його дочкою, щоб просити руки принцеси.

— Спочатку я розчарувалася в вас, — сказала прекрасна принцеса. — А тепер я захоплююся вами. В темпераменті кожного з вас виявилися чудові риси. Але я вибираю...

- А як ви думаєте, кого вибрала принцеса? (Групи працюють і аргументують)

Діти, а на вашу думку  хто ж був кращим?

- Головне, що треба зрозуміти: хороших чи поганих типів темпераменту немає, як немає тільки хороших людей і тільки поганих. В кожній людині є всього потроху і від Сангвініка, і від Холерика, і від Флегматика, і від Меланхоліка. Ну, може бути, чогось виявляється і побільше. Переробити тип темпераменту майже неможливо. Але кожен по-своєму гарний.

(По закінченні вправи команди самостійно складують характеристику типів темпераменту, тут можна запропонувати дітям перелік рис характеру (з минулого тренінгу). В результаті  що діти самі дають визначення, яке записуємо на фліп-чарті:

ТЕМПЕРАМЕНТ (від латинського temperament - належне співвідношення частин) - це вроджені індивідуальні особливості людини, що визначають протікання його психічних процесів і поведінки (загальна активність, рухові прояви, емоційність).

 

8.Вправа «Перетворення»

Зараз ми спробуємо з Вами побувати в стані різних темпераментів.

8.1. Отже - «Холерик». Холерик живе на граничній швидкості. Уявімо, що у нас в середині завівся маленький моторчик, рухаємося по кімнаті швидко(можна на ходу робити якусь роботу – переставляти меблі наприклад)

Хода: ходити швидше та енергійніше. Критерій: настільки швидше і енергійніше, щоб це стало вашою природною звичкою. І щоб, ідучи поруч з поважними знайомими, яких напружувати не варто, доводилося, підлаштовуючись, завжди сповільнювати крок.

Жести: вкладати більше руху, для початку нехай навіть і безладного. Яскравіше, ширше, помітніше!

Мова: говорити не швидше, але енергійніше. Вкладати більше емоцій в слова, менше аналізувати на свідомому рівні, що кажу і навіщо. Свідома корекція — після. Всьому свій час.

Розумовий процес: оцінювати відразу, прикидати легше, приймати рішення швидше. «Легкість у думках — незвичайна!» — а чому б і так?

Дії. Подумав — зробив. ВІДРАЗУ Ж. Зараз. Не відкладаючи на потім і не прикидаючи, а потрібно.

8.2. «Меланхоліки» - діти 1 хвилину дивляться через вікно, описати спокійно картину за вікном.

8.3. «Флегматики»

Вправа «Рубаємо дрова». Рубка дров - корисна вправа для вироблення впевненості в собі. Рубати дрова насправді - не обов'язково, достатньо моделювати процес:

• встали міцними ногами, ноги розставлені,

• примірялись, уявили удар заздалегідь,

• вільний помах (не до ближнього плеча, а вільно далеко за голову),

• щільний удар з фіксацією і голосовим видихом «Ха!»

8.4. «Сангвініки»

Спокійно розставляємо меблі по місцях, сідаємо, посміхаємося.

 

9. Мозковий штурм.

- Яким темпераментом повинен володіти справжній бізнесмен? (Прояв кожного типу темпераменту спостерігається у відповідності з життєвою ситуацією).

- Як ви гадаєте чи може в одній людині проявлятися різні типи темпераментів?

 

Інформаційна хвилинка: Всі прояви різних типів темпераментів є у кожної людини. Наприклад, бізнесмен каже, що він холерик. Значить, треба чекати меланхолійне прояв. Він тут же говорить про те, як йому важливо побути на самоті, наодинці з самим собою. Але бізнес не дозволяє такого усамітнення і йому здається, що з ним щось не так. Все так! Просто йому треба зрозуміти, коли його холеричний темперамент допомагає йому бігати, робити масу справ, а коли приходить час меланхолійно подумати про що-то, може навіть попереживати,  за цей час зі сторони подивитися на свій бізнес, щось проаналізувати, виявити сильні і слабкі сторони.

Меланхолійний стан допомагає розкритися творчості, а це дуже навіть корисно в бізнесі. Але треба просто дозволити собі бути і холерики і меланхоліки. Також, значить десь, і сангвістичний  стан допомагає йому приймати рішення, володіти собою у важкій ситуації. «Сангвінік – заповзятливий, успішний, має досягнення, легко втрачає і легко знаходить, ніколи не сумує, завжди націлений на позитив і досягнення. Сангвініки-підприємці – основа будь-якого успішного бізнесу», як каже Вчитель і супервізор, психоаналітик Рифкат Рифович Гатупов.

-А флегматизм бізнесмена проявляється, коли він ретельно миє свою машину. Ось як всі чотири темпераменту можуть проявитися у однієї людини, доповнюючи один одного і допомагати в досягненні загальної мети.

 

 

10. Вправа на завершення тренінгу «Оплески по-колу»

10.1. Рефлексія.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Люда\Pictures\(90) Людмила Дем'янова_files\35026423_1852944314781631_741725016474779648_o.jpg

 

 

 

Підготувала:

                                                  Начальник відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту,

                                      культури та туризму виконавчого комітету

                                       Першотравневської сільської ради, вчитель

                                             психології та основ здоров’я опорного закладу

                                 загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів

                                                   Першотравневської сільської ради Дем’янова Л.Л.

 

2020р.

Заняття 5.

Тема: STEM – заняття «Психотипи особистості»

Мета: - навчити визначати типи особистостей;

- акцентувати увагу дітей на різноманітності особистостей з метою самопізнання і подальшого саморозвитку;

- продовжувати знайомити з прийомами самопізнання;

- навчити визначати свої особисті особливості;

 

Хід заняття:

Інформація для тренерів: визначені темою заняття поняття є важким для дітей, і заняття з вивчення психотипів пропонується розбити на 2 години.

Щоб не повторюватися в сценарії тренінгу більш розкрито  основну частину заняття. Зрозуміло, що кожне заняття тренер розпочинаєте з криголамів, вправ на розминку, постановки проблемних питань, мотивації і актуалізації. На кожному занятті обовязкові руханки - ігри на рухи. Як справжній майстер своєї справи ви розумієте, що з дітьми 7-9 років такі ігри потрібно проводити 2-3 а то й 3-4 рази за тренінг, дивлячись які форми роботи ви собі запланували.

Марно сидіти з дитиною і розмовляти 20 хвилин – вона просто не стане, не зможе сфокусувати увагу. Моя практика показує, що для дітей більш комфортно, коли психолог (тренер) спостерігає за ними у ситуаціях рольової поведінки.

   Різноманітна подача завдань і регулярна зміна діяльності дуже корисна для діагностики: діти помалювали, побігали, посиділи, відпочили – все це для тренера різноманітна інформація, яка досить багато говорить про особистість дитини. З такою формою роботи як STEM, заняття буде цікавим для дітей тим, що вони самостійно в ході досліджень будуть приходити до самостійних висновків.

1.Організаційна частина. Вправи на привітання.

2.Повторення правил тренінгу.

3. Вправа «Мені подобається...»

Діти стають у коло. Перший гравець повинен повернутися до того хто сидить від нього зліва і почати говорити з фрази: «Коля (Міша, Соня і так далі), мені подобається...» Далі йде будь-який комплімент учаснику: «...твої очі / як ти малюєш / як ти танцюєш». І так по колу, поки не дійде до починав.

 

4. Вправа «Прогноз погоди»

Інструкція: «Візьміть аркуш паперу і олівці і намалюйте малюнок, який буде відповідати вашому настрою. Ви можете показати, що у вас зараз "погана погода" або "штормове попередження", а може бути, для вас сонце вже світить на всю».

(Цей «прогноз погоди» кожна дитина може повісити над своїм ватманом, надписати дату і по закінченні модуля підвести підсумки скільки днів у нього було сонячний настрій, а скільки було хмаринок або штормове попередження)

 

 

5. Вправа «Карусель» (15 хвилин)

Інструкція: Учасники діляться на дві рівні команди. Одна команда утворює внутрішнє коло, друга – зовнішнє. Учасники, що утворюють внутрішній і зовнішній коло стоять один навпроти одного. Учасники повинні уважно подивитися один на одного і сказати, чим вони схожі і чим вони відрізняються. На кожну пару відводиться по 2 хвилини. За сигналом тренера учасник, що стоїть у зовнішньому колі, робить крок вправо. І так далі - учасники, що стоять у зовнішньому колі, міняються місцями з внутрішнім колом. І все триває за вказаною схемою.

Рефлексія:

– Що в цій вправі було найлегше: шукати подібності або шукати відмінності?

– Завжди добре, якщо група складається з схожих один на одного людей?

– Що дає групі наявність у ній різних людей?

 

6. Мотивація навчальної діяльності. Створення проблемної ситуації.

Можна оголосити дітям, що сьогодні вони всі вчені, які продовжують дослідження свого внутрішнього світу (для створення більш серйозною картинки можна використовувати інвентар - халат, шапочки, якісь пов'язки і т. д.)

На стінах заздалегідь повісити назви психотипів – ПСИХОТИПИ, АМБІВЕРТ, ЕКСТРАВЕРТ, ІНТРАВЕРТ.

Запитати в дітей, чи не помітили вони чогось незвичайного на стінах? Сьогодні шановні вчені, у  вас буде серйозне завдання: розшифрувати ці незвичайні слова. Можна запитати з якими словами асоціюються поняття у дітей. Тренер повинен пообіцяти, що на протязі всього заняття він буде давати дітям підказки. Назва кожного психотипу в окремому кольорі, їм відповідає колір липких стіків, які є у тренера. Тренер протягом усього заняття спостерігаючі за дітьми прикріплює до одягу дітей маленькі стіки відповідно до кольорів психотипу .

Далі можна провести перше дослідження:

6.1.Вправа «Хто в будиночку живе?» У дітей завдання – побудувати собі будиночок з підручних матеріалів. Ведучий «стукає в кожен будиночок» зі словами: «Хто-хто в будиночку живе?» Дитина називає своє ім'я. Потім ведучий запитує кожну дитину: «Що ти любиш найбільше?», «У чому ти самий-самий кращий?» і т. п., а дитина відповідає на ці питання. Тренер спостерігає за дітьми, якщо дитина не може ніяк вмоститься, активний, визирає з будиночка, виявляє бажання говорити першим – екстраверт, дитина який довго думав, як би побудувати будиночок, а потім не хотів з нього виходити – інтроверт, ті діти які спочатку стояли в нерішучості, потім почали спокійно будувати будиночок, не проти першими відповідати – амбіверти. Кожен «будиночок» отримує стік, відповідно психотипу. Це перша підказка.

6.2.Вправа. «Я можу!»

Діти перекидаються м'ячиком перераховують те, що вони вміють добре робити. Наприклад: «Я вмію добре плавати!», «Я вмію добре малювати!», і т. п.

Тренер уважно спостерігає за дітьми і вручає кожній дитині кольоровий стік відповідно психотипу. Це друга підказка.

 

6.3. «Що я люблю робити»

Ця гра дозволяє дітям дізнатися один про одного щось нове. Один з учасників повинен за допомогою жестів і рухів «розповісти» дітям про будь-якому занятті, яке йому подобається: читання, малювання, танці. Інші уважно дивляться і намагаються вгадати, яке заняття мається на увазі. Після того, як показує учасник закінчує свою розповідь», всі починають вгадувати. Потрібно обов'язково сказати в кінці, чи здогадався хто-небудь із дітей. Всі гравці виступають по-черзі.

Тренер уважно стежить за дітьми. І клеїть відповідний стік за кольором психотипу. Це наступна підказка.

 

6.4. Уривок мультфільму «Три богатирі» - теж підказка

Як вчені даємо характеристику героям-діти називають, тренер записує.

Альоша Попович - екстраверт

Добриня Микитич – інтроверт

Ілля Муромець – амбиверт

 

6.5.Вправа «Замалюй коло»

Кожна дитина отримує намальоване коло. Їм необхідно попрацювати з ним так, щоб на листку паперу вийшов малюнок.

Для тренера: якщо коло заповнений в середині – перед Вами інтроверт;

- малюнок за колом – екстраверт;

- заповнений весь простір аркуша і кола – амбиверт;

Питання до дітей: Чому у всіх вийшли різні малюнки? (Ми всі різні, не схожі на інших)

Тренер розділяє малюнки дітей ,  прикріпивши їм на одяг стік певного кольору. Це ще одна підказка.

 

7. Інформаційна хвилинка

Тут і даємо інформаційну хвилинку про відомому західному психолога Карла Густаве Юнге «Психологічні типи» йдеться про екстравертів («звернених назовні») і інтравертах («звернених всередину»). На думку автора, є два варіанти пристосуватися до навколишнього світу. Один з них експансія: постійно спілкуватися, розширювати контакти, ділові зв'язки, брати все, що дає життя. Такий екстраверт... Інтраверти, навпаки, обмежують свої контакти, замикаються в собі, як би ховаючись в шкаралупу.

Але трохи пізніше психологи виділили ще один психотип - амбіверт. Амбіверт поєднує в собі якості інтроверта і екстраверта, прекрасно відчуваючи себе як у колі близьких друзів, так і в абсолютно незнайомій компанії.

Проблемне питання: навіщо майбутнім бізнесменам, підприємцям знати про різні психотипи? (Їм завжди доводиться спілкуватися з людьми, партнерами. І щоб це спілкування було результативним необхідно вміти визначати психотипи. Такі знання є інструментом, який дасть вам необхідну інформацію для розуміння внутрішнього світу іншої людини, вибудовування відносин з ним, прогнозування його поведінки.)

8. Підведення підсумків

- Хто здогадався, чому на вашому одязі різнокольорові стіки, шановні вчені?

 

8.1. Рефлексія

- Що сподобалося? Що буде корисним? Чого навчите батьків?

8.2. Вправа на завершення тренінгу

 

 

C:\Users\Люда\Pictures\(90) Людмила Дем'янова_files\35102446_1852944021448327_7966135234146074624_o.jpg

 

 

Підготувала:

                                                  Начальник відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту,

                                      культури та туризму виконавчого комітету

                                       Першотравневської сільської ради, вчитель

                                             психології та основ здоров’я опорного закладу

                                 загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів

                                                   Першотравневської сільської ради Дем’янова Л.Л.

 

                                                 2020р.

Заняття 6

Тема: Моделююча гра «Здібності і можливості людини»

Мета: - навчити визначати і розвивати свої здібності;

- навчити користуватися своїми здібностями використовуючи їх, як ресурси;

- підвищувати мотивацію до вироблення нових умінь і удосконалення наявних;

 

Інформація для тренера: в ході підібраного типу заняття учасники створюють певні моделі, алгоритми дій. Дана гра не вимагає від учасників входу в роль, вона вимагає аналізу конкретних життєвих ситуацій або проблеми та визначення кроків на шляху до їх вирішення.

 

Хід заняття:

1. Вправа на привітання

2. Повторення правил тренінгу

3. Актуалізація опорних знань

3.1.Вправа «Успішні управлінці»

Діти, давайте уявимо, що ви вже власники бізнесу. Який вид бізнесу ви виберете  - це  буде Ваш вибір. Перед Вами завдання – Вам необхідно зараз зайнятися кадровою роботою, прийняти на роботу спеціалістів спираючись на їх особистісні характеристики.

 

Професії:

Адміністратор, бухгалтер, менеджер по продажам, менеджер по персоналу, аналітик, системний адміністратор.

 

Характеристики:

Андрій дуже активний, не стриманий, імпульсивний, емоційний, береться відразу робити кілька робіт. Постійно в русі, поставивши перед собою нову мету - відразу починає діяти, домінує, веде за собою. Вміє аналізувати ситуацію і миттєво діяти. Завжди щиро (від душі) посміхається, любить відчувати себе господарем становища. (Холерик – адміністратор, менеджер по продажам, аналітик, програміст)

Оксана цілеспрямована, мисляча, інтелігентна, організована, любляча красу і порядок. Їй властива замкнутість, мовчазна, глибокомисляча. Дивиться на життя реально, без зайвих фарб, глибоко аналізує ситуацію, здатність звертати увагу на дрібниці часто заважає знайти вихід із ситуації.

Для неї головне виконати роботу добре, не звертає уваги скільки часу потрібно на це витратити. Свою роботу завжди намагається наблизити до ідеалу (Меланхолік - аналітик, програміст)

 

Інна любить бути в центрі уваги, життєрадісна, оптимістка, дуже комунікативна, володар «хорошого» образного мислення. Володіє талантом бачити в поганому — хороше, а у звичайному — незвичайне. Має прекрасну пам'ять, проте запам'ятовує лише ті речі, які пробудили в ньому інтерес. Володарка «нестандартного» світогляду і незвичайних думок. Має багато хобі. Не- посидюща, неорганізована і часто - хаотична особистість.

(Сангвінік – менеджер з персоналу, адміністратор)

Олександр – повільний, витриманий, відрізняється миролюбним характером, не конфліктний, легко пристосовується до ситуації, може довгий час перебувати без суспільства, любить і вміє дружити. Вивести його з рівноваги практично неможливо. З ним легко домовиться, часто йде на компроміс, дуже врівноважений, завжди вміє тримати ситуацію під контролем. Завжди має свою думку, яку підтверджує фактами. Стійко переносить стресові ситуації, дуже працездатний.

(Флегматик – аналітик, системний адміністратор)

 

Рефлексія: - на які спеціальності ви приймете цих людей? Що вплинуло на Ваше рішення?

 

4. Мотивація опорної діяльності

Вправа «Я не хочу хвалитися, але я ...»

Діти сидять у колі і по колу закінчують речення. Як естафетну паличку під час висловлювань передають смайлик.

 

5. Інформаційна хвилинка.

Робимо висновок, що кожна людина володіє якимись здібностями, і у кожного ці здібності свої.

Природа людських здібностей до цих пір викликає досить бурхливі суперечки серед вчених. Деякі автори стверджують, що здібності біологічно обумовлені і їх прояв залежить від успадкованих характеристик. Так, наприклад, музична обдарованість Моцарта виявилася в три роки, Гайдна — у чотири. Талант у живопису і скульптурі проявляється дещо пізніше: у Рафаеля — у вісім років, у Ван Дейка — в десять.

Найголовніше, щоб кожна людина знала, розвивала та використовувала свої здібності.

 

6. Мозковий штурм:

- Кожен по - колу відповідно своїх здібностей повинен сказати  де він зможе їх розвивати.

- Які можливості можуть у дітей з'явиться, коли вони будуть розвивати свої здібності.

- Як знання про свої здібності допоможуть у майбутньому вести особисті справи?

 

7. «Застосування умінь»

Вправа навчає генерувати ідеї про способи практичного застосування наявних у учасників ресурсів, сприяє підвищенню самооцінки, а також підвищує мотивацію до вироблення нових умінь і вдосконалення наявних.

 

Кожен з учасників називає якесь спортивне вміння, якими він володіє (наприклад, кататися на велосипеді або на роликах, підтягуватися на перекладині, кидати м'яч в точно заданому напрямку тощо). Потім інші учасники пропонують можливі варіанти застосування цих умінь — не тільки у фізкультурі і спорті, але й в інших життєвих сферах. Вправа виконується в загальному колі.

Обговорення

Учасники обмінюються своїми враженнями і міркуваннями про те, які нові вміння та способи застосування їхніх здібностей їх  зацікавили.

 

8.Вправа «Що, звідки, як»

Бізнесмен - це людина яка вміє продуктивно діяти в ситуаціях новизни та невизначеності, спираючись на свій творчий потенціал, свої здібності; вміє орієнтуватися в обставинах, що швидко змінюються, приймає адекватні рішення при неповноти вихідних відомостей для цього.

Розвивати ці вміння кожна людина може самостійно. Але на цьому занятті я познайомлю Вас з деякими вправами, які допоможуть розвинути в собі впевненість і навчать діяти в ситуації невизначеності, активізує швидкість мислення учасників, стимулює їх до висування незвичайних ідей і асоціацій.

Сенс вправи: учасникам, що сидять у колі, демонструється якийсь незвичайний предмет, призначення якого не цілком зрозуміло (можна використовувати навіть не сам предмет, а його фотографію). Кожен з учасників по черзі повинен швидко відповісти на три питання:

-Що це?

-Звідки це взялося?

-Як це можна використовувати?

При цьому повторюватися не дозволяється, кожен учасник повинен придумувати нові відповіді на кожне з цих запитань.

Найпростіший спосіб добути реквізит для цієї вправи — не брати предмети цілком (їх призначення, як правило, більш або менш ясно), а уламки чого-небудь — такі, щоб за ними складно було зрозуміти, звідки вони взялися.

Обговорення:

-Які відповіді на питання запам'яталися учасникам, представляються самими цікавими і оригінальними?

 

9. «Перетворення». Намалюйте на аркуші паперу геометричні фігури: ромб, квадрат, коло, трикутник. Дайте дитині можливість пофантазувати і домалювати. Наприклад, сонце, квітка, сніговик, хатинка і так далі.

 

10. Гра «Що буде, якщо....»

Продовжити фразу: Що буде, якщо....

 

11. Підсумок заняття.

11.1. Рефлексія.

11.2. Вправа на завершення тренінгу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Люда\Pictures\(90) Людмила Дем'янова_files\52684426_381966992393319_1773586670206058496_o.jpg

 

 

 

 

 

Підготувала:

                                                  Начальник відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту,

                                      культури та туризму виконавчого комітету

                                       Першотравневської сільської ради, вчитель

                                             психології та основ здоров’я опорного закладу

                                 загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів

                                                   Першотравневської сільської ради Дем’янова Л.Л.

 

                                                 2020р.

Заняття 7.

Тема: Тренінг «Самооцінка»

Мета: - формування позитивної самооцінки;

- становлення самоповаги, довіри до самого себе;

- створення позитивного емоційного фону, підвищення впевненості у собі;

- показати зв'язок адекватної (асертивної) самооцінки та успішного ведення бізнесу;

- навчити піднімати самооцінку, адекватно оцінювати інших людей;

 

Хід заняття:

1.Вправа на привітання

1.1.Вправа «Я дуже хороший».

Мета: створення позитивного емоційного стану, підвищення впевненості в собі.

Хід вправи: «Діти, сідайте на стільчики і нехай кожен скаже про себе: «Я дуже хороший» або «Я дуже хороша». Але перед тим як сказати, давайте трошки потренуємося. Спочатку вимовив слово «Я» пошепки, потім – звичайним голосом, а потім – прокричимо його. Тепер давайте таким чином поступимо зі словами «дуже» і «хороший» (або «хороша»). І, нарешті, дружно: «Я дуже хороший (хороша)». Тепер кожен, починаючи з того, хто сидить праворуч від мене, скаже, як захоче – пошепки, звичайним голосом або прокричить, наприклад: «Я – Катя! Я – дуже хороша!» або «Я – Саша! Я дуже хороший!». Чудово! Давайте станемо в коло, візьмемося за руки і скажемо всі разом: «Ми дуже хороші!» - спочатку пошепки, потім звичайним голосом і прокричимо».

2.Повторення правил тренінгу

3. Актуалізація опорних знань.

3.1. Вправа «Скарбничка досягнень»

Коли діти приходять у тренінговій кабінет, тренер може підготувати сюрприз: сказати, що після того як ми визначили, що у всіх людей є здібності, з цього дня дітей буде чекати скарбничка досягнень, в яку вони будуть на заздалегідь підписаних аркушах писати свої досягнення протягом того періоду, коли тренер не бачився з дітьми. По закінченні місяця скарбничку можна відкрити та прочитати досягнення кожної дитини. Це як  можна краще піднімає самооцінку. Можна на етапі зачитування досягнень не називати дитину, нехай вони самі вгадають про кого йде мова.

 

4.Мотивація навчальної діяльності:

4.1 Вправа «Оціни»

У кожного з дітей є бали від 1 до 5. Вони  будуть в роли оцінювачів. Якщо вони запропоноване поняття оцінюють на найвищий бал - піднімають 5, якщо трохи не дотягує до їх ідеалу – 4 бали і так до 1.

Тренер просить оцінити:

-погоду за вікном (можна вийти у двір);

- школу;

- автомобіль;

- себе;

Обговорення: бажано запитати дітей, чому вони так думають.

                        - що було найважче оцінювати? Чому?

4.2. Вправа «Знайди свої риси характеру»

Дітям пропонується перелік рис характеру (вони надруковані на стіках), їм необхідно вибрати ті стіки, які характеризували б їх (і позитивні, і негативні).

Можна проблемне питання: А навіщо нам необхідно знати свої риси характеру?

-Підніміть руки діти, у яких відсутні негативні риси характеру?

-Навіщо нам потрібно знати про негативні риси характеру? (Щоб при можливості їх виправляти)

 

5. Інформаційна хвилинка.

Вміння оцінювати себе ми називаємо самооцінкою.

Вивішуємо картинки різних типів самооцінки.

5.1. Театр тіней.

Для уникнення персоніфікації з різними типами самооцінки можна пограти в театр тіней. Користуючись підказкою діти на простирадлі за допомогою тіней від рук показують людину з низькою самооцінкою - сутулий, невпевнений, боїться. (Тренер зауважує, що часто такі люди не вірять навіть в похвалу, що свої досягнення приписують швидше нагоді, ніж особистим здібностям).

Далі показують тінь людини з високою самооцінкою та ассертивною.

 

5.2. Мозковий штурм

Людина з якою самооцінкою буде успішним підприємцем? Чому?

Як можна підняти самооцінку людини?

 

6. Вправа на підняття самооцінки:

6.1. «Долоньки»

Дітям пропонується папір і олівець. Потрібно покласти свою долоньку на аркуш паперу, розсунути пальці і акуратно обвести її по контуру. Потім тренер просить на кожному, отриманому на папері пальчику написати або намалювати що-небудь хороше про себе. Після цього можна збирати «долоньки», читаємо їх або показує групі, а діти вгадують де, чия долонька, прикріплюємо на видному місці навколо кола , як промінчики.

 

6.2. «Дощик з клею» (можна використовувати як руханку)

- Діти, ви любите гратися під теплим літнім дощем? Поки ми з вами розмовляли, пішов ласкавий теплий дощик. Але дощик виявився не простим, а чарівним – з неба падають каплі клею. Він склеїв всіх нас в одну ланцюжок (діти шикуються один за одним, тримаючи за плечі того, хто стоїть попереду) і тепер пропонує нам погуляти. Діти, тримаючись один за одного, пересуваються по кімнаті, долаючи різні перешкоди: обігнути «широке озеро», пробратися через «дрімучий ліс», ховатися від диких тварин та ін. Головна умова – діти не повинні відчіплюватися один від одного. «Ну ось, дощик закінчився, і ми знову можемо спокійно рухатися. Високо в небі світить ласкаве сонечко, і нам захотілося прилягти в м'яку траву і позасмагати».

 

 

 

 

6.3. «Мишоловка»

Дана гра призначена підвищити впевненість дитини у власних силах, розвинути уяву, а також навчитися долати перешкоди, які підносить доля, адже метою гри є пошук виходу і способу як вибратися з «мишоловки».

Вибирається один ведучий, який стоїть в колі. Діти в колі міцно притискаються один до одного.  Це коло і є «мишоловкою», а дитина в центрі повинна шукати з неї вихід, всіма можливими способами: він може вмовити когось пропустити його або ж самостійно шукати наявність якоїсь лазійки.

 

 6.4.  «Пастух»

 Мета, яку переслідує дана гра - підвищення самооцінки дитини, якій дається можливість керувати іншими дітьми, що згодом призводить до підвищення самооцінки.  Тому вибирати за «пастуха» потрібно дитину невпевнену в собі.  Гра проводитися на вулиці або в великому приміщенні.  «Пастуху» дають в руки музичний інструмент, наприклад, дудку, а всім іншим учасникам зав'язують очі - вони грають роль «овечок».  «Овечки» ходять по колу, а «пастух» за допомогою дудки скликає їх до себе, якщо при цьому хтось заблукає, то пастух починає грати голосніше.  Коли всі «овечки» будуть в зборі, можна вибирати нового «пастуха» і продовжувати гру.

 

 7.Вправа на закінчення тренінгу

 7.1.  Рефлексія

 7.2.  «Компліменти»

 Стоячи в колі, усі беруться за руки.  Дивлячись в очі сусіду, дитина говорить: «Мені подобається в тобі ...».  Приймаючий комплімент киває головою і відповідає: «Спасибі, мені дуже приємно!»  Вправа триває по колу.

 Після вправи потрібно обговорити з дітьми, що вони відчували, що несподіваного і цікавого дізналися про себе, чи сподобалося їм дарувати компліменти.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Люда\Pictures\(89) Людмила Дем'янова_files\52893098_381966985726653_1465276750714896384_o.jpg

 

Підготувала:

                                                  Начальник відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту,

                                      культури та туризму виконавчого комітету

                                       Першотравневської сільської ради, вчитель

                                             психології та основ здоров’я опорного закладу

                                 загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів

                                                   Першотравневської сільської ради Дем’янова Л.Л.

 

                                                 2020р.

Заняття 8

Тема: Game-party «Формування особистого стилю і іміджу»

Мета: - познайомити з поняттям «імідж» та його складовими, особливостями «ділового іміджу»;

- формування адекватної самооцінки дітей через удосконалення іміджу;

- вчити порівнювати власне уявлення про себе з тим, якими нас бачать люди;

- виділити якісні складові іміджу;

– формувати вміння критично підходити до якостей своєї особистості;

 

Інформація для тренера: формат проведення заняття – ігрова вечірка, до якої необхідно підготуватися заздалегідь. Її можна провести в презентаційному залі, кафе і т. д. На вечірку можуть бути запрошені батьки, представники громадськості, бізнесу, які теж стануть активними її учасниками. Хлопців треба заздалегідь попередити що вечірка вимагає дрес-коду, (такий одягу) через який би проявився особистий стиль дитини, її імідж. Діти повинні будуть розповісти чому саме такий лук вони вибрали і чому саме він характеризує їх.

 

Хід тренінгу:

1. Вправа на привітання (проводиться 6 хв.)

- Діти отримують завдання привітати всіх присутніх на вечірці, познайомиться з ними.

Далі кожен дитина «хвалиться» своїми знайомствами, називаючи людей з якими вони познайомилися і в двох словах розповідають, що дізналися про цю людину.

 

2.Вправа «Презентація себе»

Можна організувати імпровізований подіум, під музику, кожна дитина проходить по подіуму і за 3 хв. розповідає про свій одяг,  чому вони вибрали саме цей одяг для презентації себе, як цей лук  презентує їх як особистість.

 

3. Мозковий штурм»

3.1.Тренер виходить на сцену і виносить табличку зі словом «імідж».

Хто з дітей знає, що означає це слово?

З яких компонентів він складається? Тренер пише на дошці: імідж це....

Імідж (від лат. image) – образ, розумове уявлення конкретної особи, змістовна сторона його характеру.

Три основних складових іміджу:

1. Особиста чарівність – сприяє успіху в професійній діяльності;

2. Моральні характеристики – комунікабельність, здатність до співпереживання, здатність зрозуміти іншого, красномовство;

3. Техніка самопрезентації – вміння подати з найкращого боку свої знання, вміння і досвід.

- До якої складової віднесемо одяг? Чи знайомий вам вислів дрес-код! Що він означає?

3.2. Вправа «Заповни таблицю» (вправа повністю інтерактивна, відповіді дітей можемо відразу записувати в таблицю. Тут можна задіяти і дорослих гостей)

 - Існують різні типи вбрання.  Давайте визначимо, який з них нам буде потрібний в тій чи іншій ситуації, заповнимо таблицю в парах (ділимо дітей на пари-день-ніч.

 (Заповнюють таблицю.)

Приклад заповненої таблиці:

 

Ситуація

Вечірнє

Ділове

Вільне

Спортивне

Робота

Не рекомендується

Керівники всіх рангів діяльності;  персонал офісів;  ділові зустрічі і переговори

Співробітники сфери послуг;  репетитор

Професії, які вимагають застосування фізичної праці

Співробітники засобів масової інформації;  творчі професії

Відпочинок

Прийом;  світська вечірка;  весілля;  концерт класичної музики

Презентація;  творчий вечір;  концерт;  театр;  виставка;  екскурсія

Дружня вечірка;  дансинг;  кіно;  виставка;  екскурсія

Пікнік;  прогулянка за містом або в парку;  спорт;  похід по магазинам

 

Тренер : однією з форм привчання до дрес-коду є шкільна форма. Адже навіть така форма є в школі Хогвартс. Її носять не тільки учні, але й вчителі.

 

4. Вправа «Презентація себе»

Наступним складовим іміджу кожної людини – є манера поведінки, вихованість, правильна мова.

- Як на імідж ділової людини впливає манера представлятися?

Відомо, що слово «здрастуйте» може бути вимовлене на всі лади.

-Спробуйте виявити свій потенціал використання привітання. Давайте послухаємо і «оцінимо» підтекст, який ви вкладаєте в привітання і інші фрази.

Завдання: Скажіть одну і ту ж фразу, надаючи їй прямий і протилежний зміст.

Робота з картками.

• Радий вас бачити!

• Спасибі за роботу.

• Приходьте завтра.

• Я в захваті.

• Спасибі, мені дуже приємно вашу увагу.

• Приємно було з вами поговорити.

• Дякую за комплімент.

• Дуже вам вдячний.

• Ціную вашу наполегливість.

• Мені це дуже подобається.

 

Діти вибирають запропоновані фрази, їм необхідно їх вимовити з різними інтонаціями. Інтонацію задає тренер: сказати фразу з інтонацією радості, презирства,  з почуттям переваги, зневажливо, з повагою і т.д.

Присутні оплесками виділяють тих хлопців, у яких краще вийшло.

 

5. Інтерв'ю з запрошеним гостем.

Одна з головних характеристик ділової людини – вміння впливати на інших людей. Імідж ділової людини – це одна із складових її ефективного впливу.

В управлінських відносинах завжди слід дотримуватися ієрархії. Керівнику необхідно бути гранично коректним. Не слід віддавати розпорядження через голову нижчестоящого керівника. Цим ви підриваєте і свій авторитет. Дотримуйтесь принцип емоційної нейтральності до підлеглих, тобто нікого не слід виділяти навіть тоном мовлення. Керівник зобов'язаний ставитися до всіх співробітників рівно і стримано, незалежно від особистих симпатій і антипатій.

Надмірна доступність керівника не сприяє створенню нормальної ділової обстановки, веде до панібратства. Керівнику та його секретарю треба обмежити число осіб, які мають право входити в кабінет без попередження. Треба створити порядок, при якому входити до кабінету не можна, якщо там уже хтось (особливо строго дотримуватися цих правил у години прийому). Бажано, щоб всі відвідувачі, яким необхідний прямий контакт з керівником, мали чітко фіксований час візиту і були впевнені в тому що їх приймуть. У той же час треба пам'ятати, що недоступність керівника для спілкування з підлеглими та відвідувачами веде до втрати інформації.

 

Тренер: Шановні діти, прийшов час  Вас самого складного завдання – взяти інтерв’ю у присутніх на нашій вечірці гостей.

 

 

 Варіанти питань для інтерв'ю:

 - Скажіть, будь ласка, як імідж фірми залежить від окремого співробітника, і навпаки?

 -Як діловими якостями повинен володіти керівник?

 -Які вимоги до офісного одягу існують у Вашій компанії?

  Чи існує у Вас дрес-код?

 - Чим відрізняється Ваша форма від форм інших компаній, банків і т. д.?

 

6. Підведення підсумків:

 6.1.  Які правила дотримання яких веде до успіху,  ми сьогодні назвали.

 

7. Вправа «Заключне коло».

В коло запрошуються всі гості вечірки. Присутнім необхідно по-черзі в колі  сказати, що на цьому занятті було найважливішим для них, що сподобалося, а що не сподобалося, які знання стануть у пригоді?

 

 

 

C:\Users\Люда\Pictures\29663036_1774410462635017_4577387395700884006_o.jpg

 

 

 

Підготувала:

                                                  Начальник відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту,

                                      культури та туризму виконавчого комітету

                                       Першотравневської сільської ради, вчитель

                                             психології та основ здоров’я опорного закладу

                                 загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів

                                                   Першотравневської сільської ради Дем’янова Л.Л.

 

                                                 2020р.

 

 

Заняття 9.

Тема: Управління часом за допомогою "Календарика - допомагайлика"

Мета: навчити учнів цінувати час, бути організованими, пунктуальними, ощадливими;

Обладнання : стікери, картки з малюнком годинника, фліп-чарт, написи з ролями,

 

Хід заняття:

І. Вправа на привітання:

1. Згадуємо традиційне привітання;

2.Гра «Боунівський рух». Атоми рухаються утворюють сполучення із 2, 3 молекул і т.д.

В колі молекули вітаються ліктями, вушками, щічками, спинами і т.д.

ІІ. Вправа «Створи власні погодні умови»

Діти на листку А-4 малюють природні явища, які покажуть їхній сьогоднішній настрій.

(Листки прикріпляють до стіни.)

 

ІІІ. Згадування правил тренінгу.

ІV. Актуалізація опорних знань:

4.1.Відгадайте загадку:

Без ніг і без крил воно,
Швидко летить, не наздоженеш його.
(Час)

Що повернути не можна?
(Час)

- А що таке час?

- Чи можна повернули час назад?

- Які переваги має людина, яка вміє володіти власним часом?

- Чи пов’язана фінансова успішність людини з умінням керувати власним часом?

 

- Уявіть собі що у кожного з вас є банк, який кожного ранку видає вам 86 400 $ . Але є одна умова - ви можете їх витрачати лише на протязі одного дня. На наступний день рахунок обнуляється. Щоденний залишок він не зберігає, переводити на інші рахунки він також не може. Що ви будете робити ? (Витрачати все до останньої копійки)

 

Знайте, у кожного з Вас є рахунок у цьому банку. Він називається ЧАС. У кожного з Вас щоранку на рахунку є 86 400 секунд. І якщо ви не інвестували цей час на потрібні цілі Ваш банку їх обнуляє.

Час початку нашого заняття – це вже історія. Час закінчення – це загадка. Жити ми повинні теперішнім і інвестувати в майбутнє .

- За один день ми повинні достигати максимуму!

 Скільки хвилин в дні – 1144, а скільки годин у тижні? – 168год.,

 

4.2.Вправа «Мої інвестиції в майбутнє»

Кожен по-колу називає що може особисто він інвестувати в майбутнє.

 

4.3. Перевірка Д/З

-Скільки ви витрачаєте часу на корисні справи?

- Скільки на шкідливі?

- Чи є корисним такий календарик – пинарик?

- Чи важко було звертатися до його заповнення?

 

(Це як поїздка на велосипеді- їдеш повільно, набираєш оберти і хилишся зі сторони в сторону, починаєш їхати швидше- їдеш рівно і впевнено)

 

4.4.Руханка «Стань в шеренгу»

 Станьте в одну шеренгу за місяцем і датою народження починаючи від 1 січня і закінчуючи 31 грудня, станьте в шеренгу за кольором очей-від світліших до найтемніших, станьте в одну шеренгу за ростом – від найнижчих- до найвищих, і т.д.

 

5. Вправа «Крок вперед»

Кожен учень отримує свою роль, «вживається» в неї, подумки можна відповісти на питання: Яким було дитинство у цієї людини? Де вона живе, яка в неї фінансова ситуація? Чим займається у вільний час? Чого боїться?

 

Інструкція : Я буду зачитувати Вам ряд життєвих ситуацій з майбутнього (через 10 років), а ви можете відповісти так це чи ні. Відповідати будете кроками : якщо так –крок вперед, якщо ви вважаєте що в житті людини, яку ви уособлюєте цього може не трапиться, то стоїте на місці.

 

Ролі :

- п’ятикласник,  гарно навчаєтеся і серйозно займаєтеся спортом;

- дівчина 11 років,  не вчить уроків  і цілими днями говорить по телефону;

- хлопець 12 років, син власника нафтової компанії,  цілими днями граєте в комп’ютерні ігри;

- дівчина 11 років,  контролюєте власний час, ведете календарик-пинарик, плануєте свій день;

- студент, який пропустив рік навчання ;

-  наркозалежна дівчина;

- хлопець 12 років, палить, старанно готується до уроків;

 

Ситуація:

  1. Через 10 років ви:

- маєте гідне житло, телефон, телевізор;

- вступили до престижного університету;

- відкрили свій власний бізнес ;

- маєте чудове здоров’я;

- все встигаєте;

- подорожуєте світом;

- вмієте керувати власним часом;

-поважаєте свій  час та час інших людей;

(Спілкуємося з дітьми, чому ви не на одному рівні? Як ви почуваєте себе попереду? Які емоції у дітей, які стоять позаду ? А чому так вийшло? ЗНІМАЄМО З СЕБЕ РОЛЬ)

 

6. Хвилинка-цікавинка Притча «Цінність часу»

Хто може допомогти зрозуміти цінність часу? Одного разу до одного мудреця прийшов батько з сином і попросив щоб той навчив сина розуміти цінність часу. Мудрець замислився а потім сказав: зрозуміти час Вам допоможуть семеро людей:

Сім людей – студент, жінка-мати, редактор газети, закохані, той хто часто їздить на поїзді, шофер або водій , спортсмен ;

- Щоб розуміти цінність року можна спитати у студента, який цілий рік нічого не вчив , а потім не здав сесію;

- У кого можна спитать тривалість місяця? (мама)

Хто розуміє його тривалість?

-  А хто підкаже цінність неділі?(редактор)

- А ціну часу? (Чекаєш автобусу)

- А цінність хвилини?(Можна запитати у людини, яка на1 хв. запізнилася на потяг, чудово розуміють лікарі)

- Цінність секунди , розуміє та людина, яка тільки що уникла автокатастрофи;

- Цінність мілісекунди (розкаже спортсмен, який виграв золоту медаль на олімпійських іграх);

Запам’ятай – час вас не чекає!

 

А потім дав напис і попросив щоб батько повісив його над столом у сина там було написано:

Вчора – це історія, завтра – таємниця , сьогодні – дар, тому воно і називається теперішнім.

А далі було написано : Знаходь у сьогоднішньому час  на :

- роботу- це умова успіху!

- роздумів – це джерело сили!

- гри – це секрет молодості!

-читання – це –основа знань!

- дружби – це умова щастя!

- мрії – це шлях до зірок!

- любові- це істинна радість життя!

- веселощів – це музика душі!

 

7. Заповнення власного щоденника

7.1 Обов’язкові інвестиції- сон – не менше 8 год.

                                               Харчування – 3 основні прийоми їжі і 2 допоміжні;

                                              Гігієнічні процедури;

                                              Навчання у школі;

                                              Д/з;

                                              Допомога батькам;

                                              Розваги;

                                              Відпочинок;

 

8. Відео – звернення дітей «Цінність часу»

Дітям пропонується записати власне відео-звернення до однолітків про цінність часу. На самому занятті діти складають сценарій звернення, допомагають один одному в записі відео, переглядають його. Ефективною робота буде якщо поділити дітей на групи.

Вимоги  до відео:

1.Чіткість, лаконічність;

2. Дотримання тематичної лінії;

3. Тривалість до 5 хв.

Вимоги до відео тренер може скласти разом з учасниками тренінгу.

 

9. Вправа на прощання «Імпульс»

Всі учасники тренінгу стоять в колі. Одного вибираємо в центр кола, він буде контролером. Тренер в праву сторону або вліво «пускає» імпульс- потиск долоні. Діти по колу повинні його передати так, щоб «контролер» не побачив момент передачі. Імпульс повинен по-колу перейти до ведучого.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Люда\Pictures\34894233_1852946301448099_2078431075075358720_o.jpg

Підготувала:

                                                  Начальник відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту,

                                      культури та туризму виконавчого комітету

                                       Першотравневської сільської ради, вчитель

                                             психології та основ здоров’я опорного закладу

                                 загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів

                                                   Першотравневської сільської ради Дем’янова Л.Л.

                                                

2020р.

Заняття 10.

Тема: Урок-подорож «Життєві цінності»

Мета: - сформувати уявлення дітей про особисті цінності;

- сформувати відповідальне ставлення до власного життя;

- навчити виставляти пріоритети;

 

Інформація для тренера: формою роботи обрано урок – віртуальна подорож, метою даного тренінгу є активне залучення досвіду дітей, стимуляція навичок спілкування. Під час проведення заняття важливо контролювати і попереджати образливі фрази під час спілкування, вчити коректно доносити свою точку зору.

 

Хід тренінгу:

1. Вправа на привітання

2. Повторення правил групи

3. Створення проблемної ситуації. Гра «Подолай перешкоди».

Тренер просить у дітей телефони кладе їх на підлогу. Серед дітей вибирається один ведучий, який повинен з зав'язаними очима пройти між телефонів, і не наступити на них. (Спостерігаємо за господарем телефону). Насправді, коли дитина піде телефони прибираємо.

Діалог:

- було страшно?

- переживали господарі телефонів? Чому? (телефон коштує дорого)

Підводимо до поняття – значить телефон цінний.

 

4. Оголошуємо тему і мету заняття.

5. Вправа «Матеріальне-духовне»

- ділимо дітей на дві групи (день-ніч)

Завдання 1.

Групам потрібно записати в стовпчик все найцінніше що є у них в житті.

Обробка результатів:

Команди по черзі зачитують цінності, а тренер записує їх на дошці яка заздалегідь поділена навпіл, ділячи їх на духовні і матеріальні.

Мозковий штурм: Чому ці цінності я записувала в дві колонки? Хто може мені пояснити, як називаються кожна група цінностей (Матеріальні та духовні).

 

6.Запрошення до віртуальної подорожі.

Підніміть руку хто любить подорожувати? Я пропоную здійснити віртуальну подорож на гору, яка буде називатися - «Успіх».(Кожна дитина має перед собою карту сходження, в ході уроку до карти прикріпляються на окремих етапах на стіках необхідні цінності).

- Давайте визначимося: що ж таке "цінності". Коли діти разом з тренером дають визначення поняттю «цінності» біля підніжжя гори вони прикріплюють це поняття.

 

7. Вправа "Будинок".

Починаємо наше сходження. Раптово пішов сніг, піднявся сильний вітер. Робити далі сходження не можна. Перед нами відкривається картина - самотня хатинка. Ми в ній і зупиняємося. Так, як кожен здійснює сходження на свою власну вершину життя, то ви опиняєтеся одні в гірській хатині. У вас є запас води, їжі і палива, тренажерний зал, магнітофон, телевізор, бібліотека, комп'ютер з іграми. Зв'язок із зовнішнім світом втрачена. Що ви будете робити, поки переживаєте бурю?

На наступний день повторилася та ж ситуація. Що ви будете робити?

А якщо ситуація триває місяць?

На карту прикріпляється цінність людського спілкування, отримання нових знань.

 

8. Вправа "Суперечка цінностей".

Учасникам роздаються листочки з написаними на них цінностями. По черзі діти доводять, що їх цінність важливіша. Пропонуються цінності: гроші, влада, любов, добро , і т.д. Так які з цінностей ми візьмемо з собою в дорогу?

 

9. Робота з притчею

 (можна показати дітям мультфільмом https://www.youtube.com/watch?v=R8sQB4yWm8s)

В одного селянина був син, який став погано себе вести. Випробувавши всі способи впливу, батько придумав наступне: він укопав проти будинку стовп і після кожного проступку сина забивав цвях у цей стовп.

Минув деякий час, і на стовпі не залишилося живого місця – весь він був утиканий цвяхами. Ця картина так вразила уяву хлопчика, що він почав виправлятися. Тоді за кожен позитивний вчинок батько став витягати по одному цвяху. І ось настав день, коли останній цвях був витягнений, але на хлопця це не справило зовсім несподіване враження: він гірко заплакав.

-Що ти плачеш? – запитав його батько. – Адже цвяхів більше немає?

- Цвяхів немає, а дірки залишилися, - відповів син.

• Чому заплакав хлопчик?

• Про що ця притча?

На карту прикріпляються нові цінності - наші вчинки.

 

10. Вправа "Квітка успіху".

Отже, до вершини залишається зовсім небагато. На підході до вершини на горі росте чарівна квітка. У кожного вона своя. І цвіте вона тому що кожен з Вас має свої цінності, які наближають людину до цілей і досягнень. Я пропоную кожному записати на пелюстках цієї чарівної квітки цінності, які сьогодні ще не були названі, але вони є все рівно дуже важливими. Квітки прикріпляємо на карту подорожі.

 

11. Підсумок заняття.

- Отже, ми досягли вершини. А як ви думаєте, чому я не помістила прапорець на саму вершину?

У кожного з нас своя вершина життя. У кого-то вона маленька і гладка, у кого-то велична і неприступна. І ми несемо на своїх плечах наші вчинки, цінності, ідеали. У кожного в житті свій шлях. І як ми його пройдемо і досягнемо ми поставленої мети, залежить тільки від нас самих.

11.1. Оплески по-колу.

Список використаної літератури:

1. Л. Г. Бузунова, О. П. Степанова. Тренінги.  Психокорекційні програми ділові ігри. –Флінта,2015р.

2.Крістофер Е., Сміт Л. Тренінг лідерства.  - СПб .: Питер, 2001.

3. Литягина А. 100 ігор і вправ для бізнес-тренінгів.  - М .: HRC, 2004.

4. Метафорична ділова гра / Под ред.  Ж. Зав'яловій.  - СПб .: Мова, 2003.

 5. Паркер Г., Кроп Р. Формування команди.  - СПб .: Питер, 2002.

 

5.Інтернет-ресурси:

- http://www.zakinppo.org.ua/

- https://osvita.ua/

- https://www.youtube.com/watch?v=R8sQB4yWm8s

- https://naurok.com.ua/

- https://uprazhnenie-igra.ru/

- http://allenz.info/

-http://akmalov.ru/index/cziklyi-statej-na-sajte/czikl-igryi-i-uprazhneniya-dlya-

  treningov.html

- http://trenerskaya.ru/exercise-

- https://psy.wikireading.ru/22533

 

 

docx
Пов’язані теми
Психологія, Розробки уроків
Додано
12 березня 2020
Переглядів
1181
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку