Б.І. Антонич "Різдво"

Про матеріал
Презентація може використовуватися як демонстраційний матеріал до вивчення творчості Б.-І . Антонича на уроках української літератури.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Богдан-Ігор Антонич«Різдво»

Номер слайду 2

Рід: лірика. Жанр: вірш. Вид: філософська лірика.

Номер слайду 3

Тема: факт народження Христа.Ідея: переосмислення факту народження Христа як події, що відбувається в кожному селі й містечку; уславлення народження життя й радості.

Номер слайду 4

Мотив поезії «Різдво»: возвеличення таїнства Різдва Христового,

Номер слайду 5

Історія написання: в умовах польської експансії на Західній Україні Антонич відбувається як український поет, який шукає нових форм і продукує новий погляд на світ, поезію, де поєднуються християнська міфологія із традиційними національними фольклорними ідеями й образами.

Номер слайду 6

Художні особливості «Різдво»: у вірші — мотиви двох релігійних основ: сюжет християнської містерії, тон­ко помережаний язичницькими елементами, розгортається в українському середовищі. Волхви уподібнювалися до лемків: «Прийшли лемки у крисанях і принесли місяць круглий», тобто хліб. Справді, на Різдво лемки з хлібом і свяченою водою обходять обійстя й освячують його. Згаданий тут символ місяця пов’язувався здавен з дохристиянським святом Різдва. До речі, язич­ницький місячний знак — «золотий горіх» — опинився в долоні Матері Бо­жої, утаємниченої в долю її небуденного Сина. Вона знає його трагічне май­бутнє, але нічого вдіяти не може, покладаючись в усьому на Господнє про­видіння. У вірші Б.-І. Антонич розкриває біблійну легенду про народження Христа по-своєму. Він уміло взаємодоповнює дві однаково рідні українцям релігійні системи. Залучаючи творчу фантазію, уяву, автор щільно переплітає христи­янську і язичницьку традиції, робить інтимним переживання віри.

Номер слайду 7

Рік створення: 1934. Збірка: «Три перстені». Напрям: модернізм. Течія: символізм, авангардизм, міфологізм. Богдана-Ігоря Антонича складно віднести до якоїсь течії, оскільки його творчість характеризується винятковою вишуканістю й неоднозначністю, де національне злите зі світовим, міфологія з реальністю, раціональне з ірраціональним.

Номер слайду 8

У вірші Б.-І. Антонича «Різдво» Бог народжується не в яслах, а на санях. Замість волхвів приходять лемки, приносячи із собою місяць. Підкреслюючи значущість рідного краю, поет переносить подію Різдва Христового в лемківське містечко Дуклі.

Номер слайду 9

Мотиви:«велике в повсякденні»;«краса»;«Батьківщина»;«природа».

Номер слайду 10

Символічні образи. Сани –символ-аналог українських ясел;Лемки – символ-аналог волхвів;Золотий горіх – символ-аналог дитини Христа;Місяць – символ Батьківщини;Місяць круглий -хліб

Номер слайду 11

Художні засоби: Епітети – «місяць круглий», «у сніговій завії», «золотий горіх». Метафори – прийшли лемки і принесли місяць, народився Бог на санях; У долоні у Марії місяць – золотий горіх; ніч крутиться довкола стріх.

Номер слайду 12

Образи:людей: лемки у крисанях; Марія;міфологічних істот (умовно): бог;природи: ніч у сніговій завії, місяць — золотий горіх;предметів і явищ: народження; сани; містечко; крисані (круглі капелюхи); стріхи; долоні.

Номер слайду 13

Композиція: складається із двох чотиривіршів, у яких у символічній формі розказано про волхвів, які принесли дарунки новонародженому Христу, і Марію, яка тримає на долонях (притуляє до лона) сина («золотий горіх»).

Номер слайду 14

РІЗДВО Б.-І. Антонич. Народився Бог на саняхв лемківськім містечку Дуклі. Прийшли лемки у крисаняхі принесли місяць круглий. Ніч у сніговій завії крутиться довкола стріх. У долоні у Маріїмісяць — золотий горіх.

Номер слайду 15

Дякую за роботу на уроці!

pptx
Додано
26 вересня 2022
Переглядів
1427
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку