Література рідного краю презентація

Про матеріал
В даній презентації представлена творчість поетів Дніпропетровщини. Яскрава постать поета,який загинув 22-річним, вражає філософським ставленням до життя, відданістю Батьківщині. Матеріал можно використати як основу для уроку, або як варіант ознайомлення в рамках літератури рідного краю
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Стовба Олександр Іванович«Той хто віддав своє тепло, хай буде жити вічно»Східна мудрість

Номер слайду 2

Сторінки біографіїОлександр Іванович Стовба народився 9 липня 1957 р. у Дніпропетровську в робітничій сім’ї, яка згодом переїхала до Дніпродзержинська. Там Сашко закінчив середню школу № 20, працював пожежником, з другої спроби в 1975 році вступив до Київського вищого загальновійськового училища, служив командиром мотострілкового взводу 66-ї окремої мотострілкової бригади, лейтенант, учасник бойових дій в Афганістані. Загинув у 22 роки 29 березня 1980 року при виконанні військового обов’язку в Афганістані. Нагороджений Золотою Зіркою Героя Радянського Союзу в 1990 році (посмертно), член Спілки письменників СРСР (1984), відзначений премією ім. Ленінського комсомолу (1987), лауреат Всесоюзного конкурсу ім. М. Островського «За кращий твір» за збірку віршів «За тебя – в атаку».

Номер слайду 3

«Писати, як живеш, а жити, як пишеш»Традиції сімейного виховання родини Стовби наклали свій відбиток на характер, погляди, світосприймання, поведінку юного Сашка. Сімейна республіка «ЛІОС-100» (початкові ініціали імен членів родини і 100 – від Стовба) виховувала своїх дітей на принципах народної педагогіки: поваги до старших, авторитету батька, знання історії свого роду, шанування культу предків, відповідальності, довіри. Відкрити дитині своє призначення в житті, свою життєву позицію, виховану на християнських законах: чесність, порядність, доброта, людська гідність і моральність, в усьому виявляти характер, чинити за принципом «Якщо не я, то хто?» – всі ці сімейні принципи були притаманні сім’ї Стовби.

Номер слайду 4

Основні мотиви лірики О. Стовби. Поетичні доробки О. Стовби – часточка справжнього таланту, бо всьому йому, на жаль, не судилося розкритися до кінця. Тема воїнської доблесті та честі, відповідальності перед суспільством, сповідування родинних цінностей, краси людини, кохання, покликання відображені в поезії юнака своєї епохи, теми, які сповідуються і в наш час. Від болю та чуттівод зустрічей і втрат,від шалу, що в крові,серця вогнем горять. Та більше через те,що все ж ми – від батьків,їх поле золотенас ніжить с правіків…

Номер слайду 5

В атмосфері сімейного затишку, любові та довіри формуються у юного поета конкретні погляди на життя, своя тверда життєва позиція – прямота, чесність, моральні цінності: Що вічне – гроші а чи слова,машини,неприступність стін?.. Віків нестримна, дужа лававсе повертає в прах і тлін. Палаців осяйні склепіння,шедевр,що вийшов з-під руки,й до нас доноситьдим гіркий,цей попіл думкий нетерпіння. О істино,скажи мені,чим вабиш ти людейі хто ти?За тебе йшли на ешафоти,не каючись в людському: ні!За тебе падали завжди.І ти була над все дорожча.Іду до тебе,мов на прощу…До себе світ весь – приведи!

Номер слайду 6

Звертаючись до землі й неба, поет стає філософом і прагне осягти сутність минулого і майбутнього. Він стверджує золоті істини справжньої людської моральності, над якими не владний  швидкоплинний час: До ницості дух не опуститься,із жадібних люди сміються,За гроші не все купується,За гроші не все продається. Калитка повна щоденно:ієни, долари, франки,фунти, ескудо, гульденив кишені течуть і в банки. Хай гріш за грошем карбуються, –куються вони й додаються.. За гроші не все купується,За гроші не все продається. А ще щира любов до людей, готовність до жертовності, і це він підтвердив ціною свого життя: Метеорита розчерк синійкрізь смерть прямує до землі.його життя –в яснім горінні,що розтинає груди млі.І хочу я за далиноюроківсум’ятьі чистотиметеорита яснотою. Горіти людям з висоти…

Номер слайду 7

Поезія для Сашка – втілення совісті, бережливого ставлення до людини, до сонця, зірок, квітів: Зорі світло землянам несуть,воно холодне, зорі ж – гарячі. В кожного є – й саме в цьому суть –зірка своя – і жива, ще й зряча. Впала зоря – обірвалось життя. Скільки ж то доль в зорепаді  розтало!Народження й смерть, і нема вороття:колесо Сонця, за ніччю світанок…Зоре моя! Недосяжна й далека,тремтять під тобою сторіччя круті. Мій ангел-хранительчи добрий лелекамрію підхопить на крила в путі…Любові квітка,ніжна та безмовна,не займана вітрами перемін,у полі долею залишенанемовби,і ти її цілунком опромінь. Чий дар вона,і як про те повідать –чому дівча сумнебез довгих кіс…Моєї долі випадковий свідок –волошка,скошена в липневий сінокіс.

Номер слайду 8

Пристрасть пізнання, причетність до щоденної роботи цього світу, залишити свій слід людини і поета в рядках Я кришталеву чашу піднімаю,хвалу складаю Божим небесам –хай квітне дух природи у розмаїі множаться всесвітні чудеса!Річок могутніх весняні розливи,стрімкі тополі, що сягають хмар…Духмяні пахощі васильків після зливипробуджують душі співочий дар. Що на заваді в цьому світі мрій –Вулкани, бурі?.. Думайте, поети!А ми туди,Де впертий вітровій, –Пересуваємо камінчик на планеті!                                                          

Номер слайду 9

Проникнення в суть давноминулого – поезія філософська, яка розкриває сутність людини: То хто ж то був?Холоп чи кочівник,чернець, що вирушиву піст святий в пустелю?Одне я знаю:над собою стелюроздер він –в небо поглядом проник.І хоч піщинка ти,хоч зростом ліліпут,а в Космос спраглотягнешся думками,і вже виносиш на орбіти камінь. Ти – розуму вінець, творець. Тече між пальців час,немов пісок,нестримними секундамибіжить…З низин ще не дійшли мидо вершин,а вже у скронях сивизни мазок. Поквапсь, мій друже,все ще може буть,до дій з утомирозбуди мене,і підкажи –хай нас не промине –затята віра в мрію голубу.

Номер слайду 10

Трепетне ставлення у поета і до природи, рідної землі. Схиляння перед красою світу, радістю буття, віра в людське щастя. Величний плин Дніпра,Немов орла політ,І полум’яний схід,Де пісня в росах трав. А хвиля та,Що в молоці туману, –Втамує сину більІ зцілить рану. За матір поведе на бій. Краю мій,з тобою ми до скону,все довкіл і до глибин –моє. Я – людина,світку мій.не сон це,ген житами поле виграє!

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Стовба Олександр Іванович. Війна змінює кожного: когось робитькращим, а когось – набагато гіршим, ніж він був. З війни ніхто не повертається таким яким туди пішов.

pptx
До підручника
Українська література (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Авраменко О.М., Пахаренко В.І., Мовчан Р.В.)
Додано
26 вересня 2022
Переглядів
1361
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку