Презентація до уроку "Євген Плужник – один із провідних поетів «розстріляного відродження». Його творча біографія, трагічна доля. "

Про матеріал
Презентацію до уроку "Євген Плужник – один із провідних поетів «розстріляного відродження». Його творча біографія, трагічна доля" можна використовувати при вивченні його творчості. Зібраний матеріал можна використовувати при дистанційному або змішаному навчанні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Євген Плужник – один із провідних поетів «розстріляного відродження». Його творча біографія, трагічна доля. «Вчись у природи творчого спокою», «Ніч… А човен – як срібний птах!..»

Номер слайду 2

Народився у слободі Кантемирівка на Воронежчині. Деякий час учився у Воронезькій гімназії, пізніше — у Ростові-на-Дону, Боброві. 1918 року родина переїздить на Полтавщину, де Є. Плужник працює вчителем мови та літератури. З 1920 року навчався у Київському зоотехнічному інституті, в якому працював чоловік його сестри; навчання покинув, щоб стати актором. З 1921 року поет навчався у Київському музично-драматичному інституті імені Миколи Лисенка. Попри успіхи в інституті він змушений покинути навчання через туберкульоз. З 1924 року стає активним учасником організації «Ланка».Євген Павлович. Плужник

Номер слайду 3

У 1926 році хвороба загострилася, однак поет вижив. Лікування проходив у Ворзелі. З 1923 року Євген працював у редакціях перекладачем, а вечорами продовжував самоосвіту й писав вірші.4 грудня 1934 року заарештований НКВС. Звинувачений у належності до націоналістичної терористичної організації. У березні 1935 року виїзною Військовою колегією Верховного суду разом з іншими митцями засуджений до розстрілу. Згодом вирок змінено на довготривале табірне ув'язнення на Соловках, де він помер від туберкульозу. Його останніми словами була фраза «Я вмиюся, пригадаю Дніпро і вмру». Похований на табірному кладовищі. Могила не збереглася. Реабілітований у серпні 1956 року. Умовна могила — на Байковому кладовищі.

Номер слайду 4

Велике, щире й взаємне кохання поета до Галини Коваленко, дружини митця, його однодумиці й надійної опори в житті, возвеличено у творчості Є. Плужника. Вона була справжньою красунею, і для тогочасного оточення її вибір був неочікуваним і незрозумілим, адже Євген Плужник був тяжко хворим на туберкульоз. Проте для самої Галини це був цілковито усвідомлений вибір, продиктований велінням серця.

Номер слайду 5

Є. Плужник органічно поєднав класичну традицію з модерними шуканнями, сполучивши елементи експресіонізму та імпресіонізму.

Номер слайду 6

Ніч... а човен — як срібний птах!..(Що слова, коли серце повне!)... Не спіши, не лети по сяйних світах,Мій малий ненадійний човне!І над нами, й під нами горять світи...І внизу, і вгорі глибини... О, який же прекрасний ти,Світе єдиний!Ніч... а човен — як срібний птах!..

Номер слайду 7

Рік написання: 1933 Рід літератури: лірика (філософсько-пейзажна)Напрям: романтизм. Тема: зображення чарівної картини місячної ночі над рікою.Ідея: висвітлення  гармонійного поєднання різних вимірів, граней буття, мікрокосму і макрокосму. Провідний мотив: захоплення красою Всесвіту. Аналіз поезії “Ніч... А човен - як срібний птах!..”

Номер слайду 8

Віршовий розмір: ямб. Римування: перехресне. Художні засоби: риторичне звертання (Не спіши, не лети по сяйних світах, Мій малий ненадійний човне!; О, який же прекрасний ти, Світе єдиний); епітети (срібний птах, по сяйних світах); порівняння (човне-як срібний птах); метафори (горять свiти); інверсія (свiте єдиний); риторичні оклики. Образи-символи: світ, човен, серце, птах. Човен у поезії символізує людську долю, що несеться по хвилях життя, передає глибоке зачарування красою свiту.

Номер слайду 9

Вчись у природи творчого спокою. В дні вересневі. Мудро на землі,Як від озер, порослих осокою,Кудись на південь линуть журавлі. Вір і наслідуй. Учневі негоже. Не шанувати визнаних взірців,Бо хто ж твоїй науці допоможе. На певний шлях ступити з манівців?Вчись у природи творчого спокою...

Номер слайду 10

Рік написання: 1927 Літературний рід: лірика (пейзажна)Жанр: вірш. Напрям: неокласицизм. Тема: возвеличення краси природи і гармонії людської душі, внутрішньої урівноваженості і зрілості людиниІдея: заклик шанувати природу. Провідний мотив: гармонія людини й природи. Аналіз поезії “Вчись у природи творчого спокою...”

Номер слайду 11

Віршований розмір: ямб. Римування: перехресне. Художні засоби: епітети (визнаних взірців, творчого спокою); порівняння (як від озер, порослих осокою); інверсія (дні вересневі); риторичні запитання (хто ж твоїй науці допоможе На певний шлях ступити з манівців?) Образи-символи:журавлі символізують мудрість, адже вони живуть у гармонії з природою, прислухаються до неї.осінь - велична в пору дозрівання осінь символізує у вірші стан духовної зрілості людини. У вірші «Вчись у природи творчого спокою» утверджується філософська думка про те, що взірцем для творчої людини має бути природа. Тільки в її «творчому спокої» все досконале й гармонійне, тому у творі звучить заклик шанувати «визнаний взірець» — природу.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Лось Віра Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Melnychuk Svitlana
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Ясан Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Українська література (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Авраменко О.М., Пахаренко В.І., Мовчан Р.В.)
Додано
29 вересня 2022
Переглядів
7299
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку