Бактерії – найменші одноклітинні організми.

Про матеріал
сформувати поняття про бактерії як прокаріотичні організми; ознайомитися з будовою бактерій, особливостями їх живлення, розмноження та поширення, з’ясувати різноманітність форм, значення у природі та житті людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Біологія 6 клас Урок №19 Бактерії – найменші одноклітинні організми.

Номер слайду 2

Метасформувати поняття про бактерії як прокаріотичні організми; ознайомитися з будовою бактерій, особливостями їх живлення, розмноження та поширення, з’ясувати різноманітність форм, значення у природі та житті людини.

Номер слайду 3

Спробуй відповісти на запитання1. Що таке дріжджі?2. На яких субстратах живуть дріжджі?3. Яка будова дріжджів?4. Які особливості життєдіяльності дріжджів?5. Як людина використовує дріжджі?

Номер слайду 4

Чому це так?У Мюнхені під час капітального ремонту однієї з будівель робітники знайшли в стіні запечене стегенце, що було приготовлено для споживання більш ніж 200 років тому. Воно чудово збереглося та фактично було готовим до вживання. Чому?

Номер слайду 5

Висловити свою думку з приводу питання: «Бактерії є більше корисними чи шкідливими організмами?» з допомогою кольору:червоний – корисні, чорний – шкідливі.

Номер слайду 6

План.1. Особливості середовища життя та будови клітин бактерій.2. Особливості процесів життєдіяльності бактерій. 3. Значення бактерій та ціанобактерій у природі.4. Використання корисних бактерій людиною.5. Шкідливі бактерії.

Номер слайду 7

2. Особливості процесів життєдіяльності бактерій. Дихання ( за участі та без участі кисню.)Розмноження поділом клітини навпіл або брунькуванням (ціанобактерії відокремленням ділянок нитки.)Переживання періодів несприятливих умов у вигляді спор або цист. Симбіотичні бактерії (приклади взаємовигідного симбіозу: бульбочкові бактерії, бактерії шлунково-кишкового тракту.))

Номер слайду 8

Загальна характеристика. До найпростіше побудованих організмів, які можна бачити лише за великого збільшення під мікроскопом, належать бактерії.

Номер слайду 9

Бактерії- це один з найдавніших , прадавніх проявів життя. Мільярди років бактерії були єдиними мешканцями нашої планети. Вони і зараз є справжніми господарями Землі. І ми живемо, оточені з усіх боків цими невидимими організмами.

Номер слайду 10

Коротко про історію… Назва «бактерія» походить від грецького слова «bacterion» - палочка. Бактерія - це лише одна клітина без ядра і багатьох органел, які характерні для клітин рослин.

Номер слайду 11

Бактерії – найдавніші з відомих організмів. Сліди життєдіяльності бактерій відносять до архею і датуються віком 3,5  млрд.  років.

Номер слайду 12

Хто відкрив бактерії? Арістотель. Антоні Ван Левенгук. Роберт Гук

Номер слайду 13

За допомогою таких простих збільшувальних приладів у 1680 році голандський вчений Антуан Ван Левенгук вперше побачив бактерії

Номер слайду 14

Заглянемо в історію. В 1676г. Голандський вчений Антоні ван Левенгук вперше побачив бактерії в мікроскоп і назвав їх «звірушками», в 1683 г. він вперше описав бактерії.Італійський зоолог А. Бассі в 1835г. Висунув гіпотезу, згідно якої заразні хвороби викликаються мікроорганізмами. В 1864г. Видатний французький вчений Луї Пастер довів присутність бактерій в повітрі і воді.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Більшість з бактерій одноклітинні, але є й нитчасті багатоклітинні види.

Номер слайду 17

За формою одноклітинні бактерії поділяються на:коки, або кулясті; палички (бацили), що мають форму циліндра; вібріони, що мають форму коми; спірили – спірально вигнуті палички.

Номер слайду 18

{AAAA32 A3-16 DE-49 ED-A818-94 F76 A7 D0 AE1}Форма. Назва Представникикруглакокістафілококкомавібріонхолерний вібріонспіральнаспірілибліда спірохета. Паличкоподібнабацилибактерії сибірки

Номер слайду 19

За кольором бактерії можуть бути безбарвні, червоні, зелені , пурпурові.

Номер слайду 20

Розміри бактерій. Бактерії дуже дрібніВ точці може поміститись чверть млн. бактерій Бактерії менші за клітини багатоклітинних рослин та тварин. Товщина їх зазвичай складає 0,5–2,0 мкм, а довжина – 1,0–8,0 мкм.

Номер слайду 21

Де живуть бактерії?Бактерій багато в грунті, на дні озер і океанів – всюди, де накопичується органічна речовина. Вони живуть в холоді, коли стовпчик термометра ледве перевищує нульову відмітку, і в гарячих кислотних джерелах з температурою вище 90° С.

Номер слайду 22

Такий вигляд має хатня пилюка з бактеріями

Номер слайду 23

Бактерії в пилюці

Номер слайду 24

Де живуть бактерії?Деякі бактерії переносять дуже високу солоність середовища, зокрема, це єдині організми, виявлені в Мертвому морі. У атмосфері вони присутні в краплинах води, і їх велика кількість там зазвичай корелюється із запиленністю повітря.

Номер слайду 25

Де живуть бактерії?Так, в містах дощова вода містить значно більше бактерій, ніж в сільській місцевості. У холодному повітрі високогіря і полярних областей їх мало, проте вони зустрічаються навіть в нижньому шарі стратосфери на висоті 8 км.

Номер слайду 26

Так, в 1мл води міститься від 5 до 100 тис.бактеріальних клітин. Найменше бактерій у воді артезіанських свердловин і джерел, багато – у відкритих водоймах і річках. Найбільше бактерій спостерігається поблизу берега у верхніх шарах води. Особливо забруднена вода відкритих водойм у тих місцях, куди потрапляють стічні води. Саме тут часто зустрічаються хвороботворні бактерії.

Номер слайду 27

У повітрі бактерій міститься ще менше, ніж у воді. Забруднення повітря бактеріями залежить від багатьох причин. Найбільше бактерій налічують у закритих приміщеннях, де їх може скупчуватись до 300тис. в 1мм .

Номер слайду 28

Кількість бактерій в 1г грунту може досягти сотень мільйонів інавіть кількох мільярдів і залежить від типу грунту. Бактерії проникають у грунт на глибину до 5м.

Номер слайду 29

Підраховано,що на шкірі людини може бути величезна кількість бактерій (від 75 10 до 1212 10 екземплярів). Особливо багато бактерій, у тому числі й хвороботворних, на шкірі людини, якщо вона не дотримується правил гігієни.

Номер слайду 30

Такий вигляд має війчаста паличкоподібна бактерія на шкірі людини.

Номер слайду 31

Бактерії в шлунку та кишечнику людини.

Номер слайду 32

В лабораторіях бактерій вирощують на спеціальних поживних середовищах. Млн. бактерій утворюють колонії різних кольорів та форм.

Номер слайду 33

За характером живлення бактерії поділяються на:гетеротрофні автотрофні.

Номер слайду 34

Гетеротрофи поділяють на три групи. САПРОФІТИбактерії, які харчуються органічними рештками відмерлих організмів(молочно-кислі бактерії, гнилісні бактерії )ПАРАЗИТИБактерії, які споживають органічні речовини живих організмів(менінгококі, гонококі)СИМБИОНТИтісне співіснуваннябактерій з живими організмами, яке приносить користь одне одному(клубенькові бактерії на коренях бобових)

Номер слайду 35

Гетеротрофні бактерії живляться органічними рештками відмерлих рослин і тварин, продуктами харчування людини. Вони спричиняють гниття і бродіння .

Номер слайду 36

Автотрофні бактерії – це бактерії, що можуть синтезувати органічні речовини з неорганічних у результаті фотосинтезу (фототрофні) або хемосинтезу (хемотрофні).

Номер слайду 37

. Хемотрофні бактерії живляться за допомогою хемосинтезу, оскільки органічні речовини синтезуються з неорганічних за рахунок енергії хімічних реакцій.

Номер слайду 38

Нітрифікуючі бактерії розщеплюють аміак і амоонійні солі до нітратів, які засвоюються рослинами. Ці бактерії поширені у водоймах і грунтах.

Номер слайду 39

За відношенням до кисню бактерії поділяють на дві групи: аероби і анаероби.

Номер слайду 40

Яку будову мають клітини бактерій?

Номер слайду 41

У бактеріальній клітині відсутнє ядро, хромосоми не відокремлені від цитоплазми оболонкою ядра, а вільно розташовуються в ній. Крім того, в клітині бактерії відсутні ряд органоїдів Зовні клітинна мембрана оточена клітинною стінкою.

Номер слайду 42

Більшість бактерій пересуваються пасивно, за допомогою водних або повітряних течій. Тільки деякі з них мають джгутики..

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Розмноження бактерій. Клітини бактерій за сприятливих умов дуже швидко розмножуються, ділячись надвоє. Якщо клітина подвоюється кожні пів години, то за добу вона здатна дати 281474976710656 нащадків. А деякі бактерії здатні розмножуватися ще швидше.

Номер слайду 46

Розмноження бактерій. Бактерії розмножуються, як правило, безстатевим шляхом – поділом материнської клітини на дві дочірні. За сприятливих умов деякі бактерії діляться кожні 20 – 30 хв.

Номер слайду 47

Швидке розмноження молочнокислих бактерій в молоці приводить до того, що воно скисає за лічені години.

Номер слайду 48

Швидке розмноження паразитичних бактерій в організмі людини приводить до того, що наприклад простудне захворювання розвивається менше ніж за день.

Номер слайду 49

За несприятливих умов (нестача їжі, погодні умови, отруєння середовища продуктами життєдіяльності бактерій) багато бактерій здатні стискатися, втрачати воду і переходити в стан спокою до настання сприятливих умов.

Номер слайду 50

Виживання бактерій при всиханніХолерний вібріон до 2 днів. Чумна паличка до 8 днів. Паличка діфтерії до 30 днів. Паличка тифу до 70 днів. Туберкульозна паличка до 90 днів. Паличка стафілокока до 90 днів

Номер слайду 51

Значення бактерій в природіГнильні бактерії розкладають органічні речовини на неорганічні, роблячи їх доступними для рослин. Внаслідок діяльності гнильних бактерій грунт очищається від трупів тварин і рослин, що забезпечує також і родючість грунтів. Грунтові бактерії беруть участь в утворенні кам'яного вугілля, нафті, торфу

Номер слайду 52

Нітріфікуючі і азотфіксуючі бактерії беруть участь в кругообігу азоту.

Номер слайду 53

Роль бактерій у природі і народному господарстві. Вище уже зазначалася важлива роль багатьох видів бактерій у процесах гниття та різних типів бродіння,тобто у виконанні санітарної ролі на землі.

Номер слайду 54

Бактерії широко застосовуються в харчовій промисловості для виробництва сирів і кисломолочної продукції, квашення капусти (при цьому утворюються органічні кислоти).

Номер слайду 55

Бродіння, або ферментація, - це анаеробне розщеплення вуглеводів під дією ферментів бактерій. Цей процес давно був відомий людям. Упродовж тисячоліть люди виготовляли вино, використовуючи спиртове бродіння, квасили плоди і овочі за допомогою молочнокислотного бродіння тощо.

Номер слайду 56

Нанотехнології: очищення стічних вод за допомогою біо-реактора Poo-Gloo

Номер слайду 57

Завдяки життєдіяльності бактерій грунт звільняється від багатьох шкідливих продуктів і насичується цінними поживними речовинами. Бактерійні препарати успішно використовують для боротьби з багатьма видами комах-шкідників.

Номер слайду 58

Багато видів бактерій використовують у різних галузях промисловості для добування ацетону, етилового й бутилового спиртів, оцтової кислоти, ферментів, гормонів, вітамінів, антибіотиків тощо.

Номер слайду 59

Завдяки успіхам генної інженерії нині з’явилась можливість широко використовувати кишкову паличку для вироблення інсуліну, інтерферону, а водневі бактерії – для одержання кормового і харчового білків.

Номер слайду 60

Бактерії приносять не лише користь, але і шкоду.

Номер слайду 61

Вони розмножуються в харчових продуктах, викликаючи тим самим їх псування. Щоб припинити розмноження, продукти пастеризують (витримують півгодини при температурі 61–63  °C), зберігають на холоді, висушують (в'ялення або копчення), солять або маринують. 

Номер слайду 62

Бактерії викликають важкі у людини захворювання(туберкульоз, сибірську виразку, ангіну, харчові отруєння, гонорею і ін.), тварин і рослин (наприклад, бактерійний опік яблунь).

Номер слайду 63

Стафілокок золотистий

Номер слайду 64

Кишкові інфекції

Номер слайду 65

Хвороботворні бактерії рослин

Номер слайду 66

Хвороботворні бактерії і боротьба з ними..

Номер слайду 67

Хвороботворні бактерії проникають в організм повітряно-краплинним шляхом, через рани і слизисту оболонку, травний тракт.

Номер слайду 68

при туберкульозі – лікування спеціальними препаратами в поєднанні з гігієнічним режимом і створення спеціалізованих лікарень, диспансерів і санаторіїв

Номер слайду 69

Тестове завдання на “+” та “-“.1. Бактерії – це одноклітинні організми. 2. Ціанобактерії мають назву синьо-зелені водорості. 3. Мікробіологія – це наука про бактерії. 4. Бактерії самостійно не рухаються. 5. Коки – паличковидні бактерії. 6. Лофотрихи мають віяло джгутиків. 7. Бактерія в перекладі означає “паличка”.

Номер слайду 70

Тестове завдання на “+” та “-“.8. Всі бактерії безбарвні. 9. Стафілококи – гілочка коків. 10. Аероби дихають киснем. 11. Розмноження бактерій залежить від умов.12. Циста – міцна оболонка.13. Одна і та ж бактерія може бути корисна і шкідлива. 14. Найбільше бактерій у грунті.15. Деякі корисні копалини утворилися за допомогою бактерій.

Номер слайду 71

Висновки. Бактерії — мікроскопічні організми. Бактерії — найпоширеніша група організмів. Бактерії можуть бути корисними для людини. Вони беруть участь у виробництві молочнокислих продуктів (йогурту, кефіру, ряжанки), квашенні овочів і фруктів. Бактерії збагачують ґрунт поживними речовинами. Слід остерігатися хвороботворних бактерій.

Номер слайду 72

Для створення презентації використано ресурси Інтернетуhttps://www.google.com.ua/search

Номер слайду 73

Бережіть своє здоров'я.

pptx
Додав(-ла)
Гейко Ольга
Додано
12 листопада 2020
Переглядів
6499
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку