Банк дидактичних ігор на уроках україннської мови в початковій школі

Про матеріал
Банк дидактичних ігор на уроках україннської мови в початковій школі У посібнику вміщено методичні рекомендації для вчителів початкових класів, батьків щодо розвитку комунікативних навичок, активізації пізнавальної діяльності та логічної пам’яті молодших школярів.
Перегляд файлу

 

ГІРНИЦЬКИЙ ЗАКЛАД ЗАГАЛЬНОЇ ЕРЕДНЬОЇ ОСВТИ  І – ІІІ СТУПЕНІВ № 17

КУРАХІВСЬКОЇ МСЬКОЇ РАДИ

 

 

Викторина по кубановедению 3 класс — Персональный сайт учителя начальных  классов Чепець Виктории Викторовны

Банк дидактичних ігор для  уроків  української мови в початковій школі

 

 

 

 

 

2022

 

 

Токарева Н.В.                                

Банк дидактичних ігор для  уроків  української мови в початковій школі.

м. Курахове, 2022  - 97  с.

 

         У посібнику вміщено  методичні  рекомендації для  вчителів початкових класів, батьків щодо розвитку  комунікативних навичок, активізації пізнавальної діяльності та логічної пам’яті молодших школярів.              Оволодіти необхідними знаннями, уміннями й навичками учень зможе лише тоді, коли він виявлятиме до них інтерес, і коли вчитель зумів зацікавити учнів.

         Якщо спочатку учень зацікавиться лише грою, то дуже швидко його вже цікавитиме пов’язаний з нею матеріал, в нього виникне потреба вивчити, зрозуміти, запам’ятати цей матеріал, тобто він почне готуватися до участі в грі.

        Ігри на уроках української мови можна використовувати для ознайомлення дітей з новим матеріалом та для його закріплення, для повторення раніше набутих уявлень і понять, для повнішого і глибшого їх осмисленого засвоєння, формування графічних умінь та навичок, розвитку основних прийомів мислення, розширення кругозору. Систематичне використання ігор підвищує ефективність навчання.

         У дидактичних іграх діти спостерігають, порівнюють, класифікують предмети за певними ознаками, виконують аналіз й синтез, абстрагуються від несуттєвих ознак, роблять узагальнення. Багато ігор вимагають уміння висловлювати свою думку в зв’язній і зрозумілій формі, використовуючи термінологію.

Цей посібник можуть використовувати вчителі початкових класів як на уроках, так і на додаткових заняттях, з метою заповнення пробілів у знаннях учнів з низькою успішністю. Також деякі вправи стануть  непоганою підказкою і для батьків, що хочуть допомогти своїй дитині в освоєнні мовленнєвих навичок .

 

Затверджено педагогічною радою Гірницького ЗЗСО І –ІІІ ступенів № 17 (протокол № 5 від 05.01.22 р.)

Рецензент:  О.В.Балуєва –  директор Гірницького ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 17 м. Курахове.

 

 

 

Гра, фантазія, казка – це частина духовного життя молодших школярів, що пробуджує в   душі кожного з них добрі почуття, розбуджує вогник дитячої думки і творчості

 

 У даний час школа потребує такої організації своєї діяльності, яка забезпечила б розвиток індивідуальних здібностей і творчого ставлення до життя кожного учня, впровадження різних інноваційних навчальних програм, реалізацію принципу гуманного підходу до дітей. Школа надзвичайно зацікавлена ​​у знанні про особливості психічного розвитку кожної конкретної дитини.

Проблема використання в дидактичному процесі методів активізації начально-пізнавальної діяльності учнів особливо актуальна на сучасному етапі становлення національної системи освіти і збагачення її новим змістом. Із педагогічної практики відомо, що ефективність навчання учнів суттєво знижується, коли застосовуються пасивні методи дидактичного впливу, відсутній діалог між педагогом і учнем. З метою формування особистості учня в навчальному процесі сучасна дидактика рекомендує збагачувати традиційні методи навчання такими прийомами та способами, які сприяли б формуванню в суб'єктів начання мотивації учіння, майбутньої професійної діяльності та змістовних життєвих настанов, високого рівня активності й емоційної заангажованості в навчально-пізнавальній діяльності, створенню умов для активного самостійного набуття учнями загальнонаукових та професійних знань, навичок та вмінь. Використання методів активізації сприяє впровадженню в дидактичний процес технології особистісно орієнтованого навчання та забезпечує особистісну спрямованість кожного навчального заходу. Під час проведення особистісно орієнтованого уроку вчитель повинен з повагою ставитися до будь-якого висловлювання учня з обговорюваної теми. В таких умовах учні прагнутимуть бути «почутими», без вагань висловлюватимуть свої думки, пропонуватимуть, не боячись помилитися, свої варіанти для обговорення. Отже, сучасна дидактика вимагає від суб'єктів учіння не тільки зрозуміти, запам'ятати й відтворити отримані знання, але й, найголовніше, – вміти ними оперувати, ефективно застосовувати в професійній діяльності й творчо розвивати. Досягненню цієї мети сприяють методи активізації навчально-пізнавальної діяльності, спрямовані на розвиток в учнів творчого самостійного мислення і здатності кваліфіковано розв'язувати професійні завдання. Використання цих методів забезпечує тісний зв'язок теорії з практикою, розвиток нестандартного стилю мислення, рефлексивної сфери мислення (самосвідомості й саморегуляції розумової діяльності), створення атмосфери співробітництва, розвиток навичок спілкування.

         Методи активізації навчально-пізнавальної діяльності  це сукупність прийомів і способів психолого-педагогічного впливу на учнів, що (порівняно з традиційними методами навчання) першою чергою спрямовані на розвиток у них творчого самостійного мислення, активізацію пізнавальної діяльності, формування творчих навичок та вмінь нестандартного розв'язання певних професійних проблем і вдосконалення навичок професійного спілкування.

Деякі автори, наприклад Ю. К. Бабанський, цю групу методів визначають як активні методи навчання чи методи активного навчання.

Основними факторами, які сприяють творчому ставленню учнів до дидактичного процесу і його результатів, є: 
-професійний інтерес; 
-нестандартний характер навчально-пізнавальної діяльності; 
- змагальність; 
-ігровий характер занять;
-емоційність; 
-проблемність.

Ігрові технології є однією з унікальних форм навчання, яка дозволяє зробити цікавими і захоплюючими не тільки роботу учнів на творчо-пошуковому рівні, але й буденні кроки з вивчення української мови. Цікавість умовного світу гри робить позитивною,  емоційно забарвленою монотонну діяльність із запам'ятовування, повторення, закріплення чи засвоєння інформації, а емоційність ігрового дійства активізує всі психічні процеси і функції дитини.

           Іншою позитивною стороною гриє те, що вона сприяє використанню знань у новій ситуації, таким чином, вивчений учнями матеріал проходить через своєрідну практику, вносить різноманітність і інтерес у навчальний процес.

Гра - це природна для дитини і гуманна форма навчання. Навчаючи за допомогою гри, ми вчимо дітей не так, як нам, дорослим, зручно дати навчальний матеріал, а як дітям зручно і природно його взяти.

Вивчення нового матеріалу на уроках української мови диктує доцільність використання ігрових технологій, що сприяють активізації пізнавальної діяльності учнів і приводять до більш осмисленого засвоєння знань. Застосування ігор  підвищить міцність і якість засвоєння знань учнів, якщо ігри відбираються і конструюються у відповідності до змісту досліджуваної теми, з цілями і завданнями уроків; використовуються в поєднанні з іншими формами, методами і прийомами, ефективними при вивченні нового матеріалу; чітко організовуються; відповідають інтересам і пізнавальним можливостям учнів.

У розвиваючих іграх, в цьому полягає їх головна особливість, вдалося об'єднати один з основних принципів навчання – від простого до складного, з дуже важливим принципом творчої діяльності – самостійно за здібностями, коли дитина може піднятися до вершини своїх можливостей.

 Для молодшого шкільного віку характерні яскравість і безпосередність сприйняття, легкість входження в образи. Діти легко втягуються в будь - яку діяльність, особливо в ігрову. Вони самостійно організовуються в групову гру.

Результативність дидактичних ігор залежить, по-перше, від систематичного їх використання, по-друге, від цілеспрямованості програми ігор у поєднанні із звичайними дидактичними вправами.

 Ігрова технологія будується як цілісне утворення, яке охоплює певну частину навчального процесу та об'єднане загальним змістом, сюжетом, персонажем. При цьому ігровий сюжет розвивається паралельно основному змісту навчання, допомагає активізувати навчальний процес, засвоювати ряд навчальних елементів. Складання ігрових технологій з окремих ігор і елементів – турбота кожного вчителя початкової школи.

Вивчений в процесі ігрової діяльності матеріал забувається учнями у меншій мірі і повільніше, ніж матеріал, при вивченні якого гра не використовувалася. Це пояснюється, перш за все, тим, що в грі органічно поєднується цікавість, що робить процес пізнання доступним і захоплюючим для школярів, і діяльність, завдяки участі якої в процесі навчання, засвоєння знань стає більш якісним і міцним.

 Дослідження показало, що дидактичні ігри активізують пізнавальну діяльність на всіх стадіях вивчення нового матеріалу, використовуючи можливості методичних прийомів, спрямованих на вивчення української мови.

На уроці доцільно використовувати такі дидактичні ігри, організація яких не потребує від учителя багато часу для приготування відповідного обладнання, а від учнів запам’ятовування громіздких правил. Щоб гра викликала інтерес, варто використовувати різноманітні елементи унаочнення , а умови гри – ускладнювати.

           Дидактичні ігри використовуються під час засвоєння, поглиблення, систематизації знань учнів та розвитку їхніх здібностей, інтересів.

Часто дидактичні ігри та ігрові ситуації є найкращим початком уроку.

 

ІГРОВИЙ ПОЧАТОК УРОКУ

 

 Казкові герої –  Смішарики, Смурфики, Маша і Ведмідь, Панда-конфу, Гномик, Мудрий Дуб, Бабуся Множина, Дідусь Однина, Веселий Чомусик допоможуть значно полегшити процес сприймання матеріалу, запам’ятовування мовних явищ, граматичних категорій іменника.

           Повідомлення теми і матеріалу уроку у віршованій формі викличе неабиякий інтерес та допоможе учням без великих зусиль засвоїти правила, що вивчаються на уроці.

 


***


Стій, друже, зупинись,

Ти у класі не крутись!

Дзвоник кличе всіх за парти

Знання міцні здобувати.

 

***

Ви зараз будете в країні,

Яку на карті не знайти.

Ви мешканці її від нині

І вам її шляхами  йти.

В країні цій свої закони,

І ти їх, друже, пам’ятай.

Допитливим цікавим будь,

Та тільки не байдужим.

В країну знань велику путь

Долай уперто,друже!

Усе, що пізнано колись,

Пізнай, збагни глибоко.

Країна знань, як неба вись,

Красою вабить око.

 

***

Дзвоник весело скликає,

За парти дітвору саджає.

В  науку нам відкриває путь.

Лиш увагу взяти  не забудь.

 

***

Сьогодні у нас незвичайний урок.

Сьогодні ми зробимо ще один крок

В країну прекрасну, в країну чудову,

Що на нас так чекає й збагачує мову.

 

***

Весела пісенька дзвіночка

Покликала нас на урок.

Я бачу ваші милі личка

І очі з безліччю думок.

Ми помандруєм в світ науки,

Що гордо мовою зовуть..

Ти лиш кмітливість і увагу

З  собою взяти не забудь.

 

***

Всі почули ви дзвінок –

Він покликав на урок.

Кожен з вас приготувався,

На перерві постарався.

Тож і ми часу не гаймо,

Наш урок розпочинаймо.

 

***

Відкриваємо скарбничку.

Скринька зовні невеличка.

В ній скарби, проте безмежні,

Будьте дуже обережні!

Їх ніколи той не згубить,

Хто народну мудрість любить.

І багатства ці безцінні, -

Їх збирали по краплині.

Не втрачаєм часу марно,

Дістаєм перлину гарну.

 

***

В школі справу хоч яку

Починаю по дзвінку.

Тож хвилини не втрачєм,

Все нове запам’ятаєм.

 

***

Люблю я свій розум, увагу і пам'ять.

Працює мій мозок, і вчусь я старанно.

Сприймаю все нове і мислю логічно.

Вчителя слово здійсню я практично.

***

Пролунав дзвінок, починаємо урок.

Працюватимем старанно, щоб почути у кінці,

Що у нашім дружнім класі діти просто – молодці!

***

Дзвіночок дзвонить: дзень, дзелень.

Вже білий день, вже білий день.

Дзвіночок дзвонить: бім – бом- бам.

Добридень чемним школярам!

Дзвіночок дзвонить, кличе нас:

  • До школи час, до школи час!

Треба дружно привітатись:

  • Добрий день!

Дружно, голосно сказати:

  • Добрий день!

Вліво, вправо поверніться:

  • Добрий день!

Усім друзям посміхніться:

  • Добрий день!

У долоні поплескайте:

  • Добрий день!

Усіх друзів привітайте:

  • Добрий день!

 

***

Тема ця хоч не проста, та для нас цікава,

Будуть в ній нові слова, буде і забава.

І в скарбничку мовну цю, поки вивчим тему,

Мовних скарбів пребагато ми з вами зберемо.

Будуть в ній знання й уміння, правила і завдання,

І пісні й загадки ваші, і оповідання.

 

***

Починаємо вивчати

Ми тепер частини мови.

Всіх їх треба добре знати,

Щоб здобути знань основи.

 

***

Мама, мир і Україна.

Сонце, небо, світ, людина,

Звуки, букви, слово, мова –

Ось частина ця чудова.

 

***

Хто? Сестричка, нянька, батько,

Пташка, білочка, зайчатко.

Що? Земля, ріка, діброва.

Книжка, зошит, ручка,  школа.

 

***

Вивчим цю частину мови,

Що іменником зовем

Бо вона така важлива –

Без неї ми не проживем!

 

***

Іменник – від слова «ім’я» ,

Предмети всі називає,

Істота – хто?, неістота – що ?

Отак він про них запитає.

 

***

Якщо це прізвище, ім’я

Чи назва міста чи села,

А також гір, річок, країн –

Це власні назви, зрозумів?

 

***

З великої букви пиши

Іменники власні завжди.

Загальні з малої напишем,

Наприклад: вулиця, селище, місто.

 

****

Іменник має два числа –

Однина і множина.

Один предмет – це однина,

Два і більше – множина.

 

Буває в реченні іменник

Головним членом і другорядним.

Підметом тоді буває.

Як на питання хто? і що? Відповідає.

 

***

Слово дію називає;

І до дії спонукає;

Називає стан природи,

Стан людини і погоди,

Ніде й ніколи не дармує,

Скрізь і всюди лиш працює.

 

****

Прикметник взяв собі на плечі

Велике діло – визначати речі.

Прикметник  - це  частина мови,

Без неї нам не обійтись.

То ж вслухайтесь у слово пречудове,

Йому, як другові всміхнись!


 


 

ЛІНГВІСТИЧНІ КАЗКИ

Оскільки діти молодшого шкільного віку люблять казки, то можна широко застосувати їх на уроках мови. Навчальні лінгвістичні казки призначені для полегшення опанування мовним матеріалом. Учитель може читати їх на етапі мотивації навчальної діяльності (щоб викликати пізнавальний інтерес, позитивні емоції учнів), на етапі пояснення нового матеріалу (щоб пояснити сутність того чи іншого мовного явища), а також на етапі закріплення та осмислення нового матеріалу (для перевірки знань учнів; тоді доцільно казку читати з пропусками, які заповнюють та озвучують учні). Але для створення казки та для роботи над нею існує ряд вимог:

  1.               Усі мовні явища повинні бути пояснені чітко, зрозуміло.
  2.               Казка повинна бути доступною для розуміння.
  3.               Казка має бути цікавою.
  4.               Тривалість читання не повинна перевищувати 5 – 6  хвилин уроку.

 

 

 

Казка про Абетку

 

 

 

 

       Було це дуже давно. Жили собі у незвичайному царстві звуки. і все б було добре, якби в цьому царстві панував закон і порядок. Але його на той час не було, тому звуки були незадоволені від того, що вимовляли їх так, як кому заманеться( літер тоді ще зовсім не було).

      Вирішили букви обрати собі царя. Голосні обрали собі звук  [ а ], а приголосні звук [ б ] . Кому з них бути царем? Точилися суперечки. Приголосних було більше – тому вони перемогли. Царем став звук [ б ] .  Звісно, він  приділяв увагу приголосним, догоджав їм. Коли збирав звуки на нараду, то приголосні сиділи на найпочесніші місця, а голосні розташовувались десь у куточку.

       Не захотіли голосні терпіти приниження. Змовилися і утекли. У царстві зчинився переполох, замість слів виходили якісь дивні звукосполучення.

Зрозуміли приголосні звуки, що без голосних їм не обійтись. Пішли вони на розшуки. Багато царств обійшли та все даремно. Приголосні розподілилися а групи та продовжили пошуки. Одного разу  втомлені [ л ] ,[ ф ] , [ в ] , [ т ] сіли перепочити. Раптом вони почули дивні слова, складені тільки з голосних. Зрозуміли [ л ] ,[ ф ] , [ в ] , [ т ], що у цьому маленькому царстві мешкають голосні звуки.

      Тоді звуки вирішили намалювати себе і своїх друзів на папері.  Утворилися дивні слова:

Ш.н.вн. г.л.сн. зв.к. !

Пр…с…м...   в…б…ч…нн…,    п…в…рн…тьс…   д…    н…с.   Ч.к..м.!

Листочки з дивним текстом розвісили по всьому царству. Коли голосні побачили написи, то одразу здогадались, що мало бути на мвсці пропусків. Кожен голосний намалював себе.  І всі голосні вирішили повернутись.

Щоб бути в злагоді, букви вирішили об’єднатись в Абетку. Відтоді вони стали позначатися певними літерами. Хоча було і таке, що однією літерою позначалися два звуки ( щ ), або дві літери могли позначатися одним звуком

 ( дж, дз). Літери і звуки про все мирно домовились і видали чіткі закони, правила. Царем обрали звук [ а ], а царицею стала літера А. В абетці ця літера займає почесне місце.

Казка про звертання.

 

       Літнього теплого дня збирали працелюбні бджоли нектар. Перелітали з квітки на квітку, наспівували свою бджолину пісню.

        Раптом підлетіла маленька бджілка і вигукнула: „ Тривога! Тривога!”.

– Що трапилось? – спитали хором бджілки.

– Джмелик захворів. Не їсть, не п’є, тільки зітхає, – з жалем промовила

маленька трудівниця.

       Підлетіли до хворого бджілки й загули: „ Що з тобою трапилося?”

– Я закохався в ромашку, але, як тільки до неї звернуся, підлітають

метелики, сідають біля неї і не дають мені дивитися їй в личко, – промовив,

схлипуючи, джміль.

– Та це ж коми-близнючки! – вигукнули бджілки. – Вони завжди

звертання виділяють. Дивись: ми зараз звернемось до тебе, і вони стануть

поруч. Так і вийшло. Зрадів джмелик і весело підлетів до ніжної красуні-квітки.

        А вона повернула своє біле личко до джмелика, і її жовтенькі вуста

посміхнулися.

 

 

Казка про знак М’якшення

 

Сказочный замок. мультяшный замок. фантастический сказочный дворец с  радугой. иллюстрации. | Премиум векторыДодаток до уроку "Буква ь (знак м'якшення). Загадка. Опис предмета.  Друкування букв, складів, слів, речень. " | Презентація. Українська мова

 

 

Одного разу до палацу Фонетики завітав знак М’якшення і сказав:

  •                   Добра,королево, дозволь мені піти з твоєї країни, бо я більше не можу тут жити.
  • Розкажи мені,що  такого трапилося, і чому ти хочеш піти?

Знак М’якшення тяжко зітхнув і відповів:

  •                   Усе дуже просто. Я нікому не потрібен в твоїй країні. Звуки і букви кажуть, що від мене немає ніякої користі, я тільки місце займаю.

Королева обурилася, почувши таке:

  •                   Вони самі не розуміють, що кажуть!
  •                   Але вони праві. Я єдина літера абетки, що не позначає звука. Чим можу я прислужитися іншим, крім пом’якшення приголосних у деяких випадках? Але це, мабуть, не дуже важливо для всіх!

Королева замислилася на мить і сказала:

  •                   Будь ласка, іди додому і заспокойся. Я спробую допомогти тобі.

Після обіду того самого дня герольди королеви скликали всіх на збори.

  •                   Сьогодні, - почала королева свою промову, - я хотіла поговорити про знак М’якшення. Він хоче залишити нашу країну і ми повинні вирішити, чи відпускати нам його. Ви всі часто ображали знак М’якшення, хоча він не менше, ніж ви потрібен у мові. Хто замість нього пом’якшуватиме приголосні звуки наприкінці слів та перед звуком О? спробуйте скласти без нього слова льон, кінь, сіль чи день.

        А ти звук Ц, що робитимеш, коли потрібно стати в кінці слова? Ти чудово розумієш, що в таких випадках він повинен стати за тобою. Як без нього ви вимовлятимите слова олівець, вітерець? Та і в середині слів він потрібен.  Без нього не можна позначити м’якість приголосних перед твердими приголосними в таких словах, як яблунька, молотьба, батько, кицька, київський, калузький. Я від вас такого не чекала.

         Вона була така розгнівана, що не дала можливості звукам і буквам щось говорити, а тільки поглянула суворо і пішла геть.

Літерам і звукам стало соромно за свою  поведінку, і вони вирішили перепросити знак М’якшення.

З того часу у знака М’якшення з’явилось багато друзів, і тепер він завжди радісний і веселий.

 

Чому іменник має таку назву.

 

      Є на світі звичайна і незвичайна країна Предметія. Звичайна тому, що живуть у ній предмети і речі, люди і тварини. А незвичайна тому, що у ній тільки два міста: Хто? і Що? У місті Хто? живуть люди і тварини. У місті Що? – всі інші предмети. Керує країною незвичайний король - Іменник. Так назвали його після того, як почав давати назви, клички, імена всім, хто жив у країні. І от, зібравшись на велику раду, вирішили жителі країни називатися іменем свого короля – іменниками.

Энциклопедия развития ребенка от 1 года до 5 лет (полное содержание).  Обсуждение на LiveInternet - Российский Сервис Онлайн-Дневников

    Казка про антоніми

 

Жили на одній вулиці по сусідству два хлопчики. І хоч однакові імена  мали –  Антони, були вони зовсім різні.  Один низький, інший високий, один добрий, інший злий, один щедрий, інший скупий. Виросли Антони і вирішили подорожувати. Той пішов на південь, а той - на північ. А коли прощалися, один плакав, а інший – сміявся. Не судилося Антонам повернутися в рідне село, і в пам'ять про них люди стали називати протилежні слова  антонімами.

 

Казка про антоніми

 

       Одного разу дівчинка Марічка пішла з бабусею до лісу збирати гриби.

Весело було в лісі. Грибів було багато. Пташки перегукувались своїм веселим щебетанням.

     Раптом невідомо звідки Марічка чує різні слова.

– Що це? – здивувалась дівчинка і зупинилась.

І тільки коли підняла голівку догори, побачила: на двох соснах вчепилися

своїми міцними кігтиками два великі дятли незвичайної краси. Їм дівчинка так сподобалась, що вони почали ще швидше вистукувати своїми могутніми

дзьобами. Один стукне – вилітає якесь слово. Другий грюкне – звучить інше

слово.

      Почула цей грюкіт Баба Яга і в ту ж мить прилетіла на своїй ступі з

мітлою і сказала: „ А я буду проти!”

      Звучить слово „ день ”, а вона кричить „ ніч ”. Лісові красені видзьобують

слово „ високий ”, а вона каже „ низький ”. І зазвучали слова: веселий — сумний, радість — горе, сміється — плаче, солодкий — гіркий. Ці слова Марічка  назвала „ антоніми ”

 

     Казка про синоніми

     В далекому гірському селі жила старенька мама і було у неї троє синів. Мужній – звали старшого, Хоробрий – середнього і Відважний – молодшого. Росли сини з дитинства чудовими людьми з добрими серцями і великою силою. Коли на рідне село напали вороги, благословила мати синів на бій.  Перемагаючи ворога, вони були смертельно поранені. На очах у матері помирали сини від важких ран. З тих пір і стали  імена синів однієї матері – «синонімами», хоч і звучать по-різному, та виходять з однієї сім'ї.

 

Казка про роди іменників

 

Идеи на тему «Рід іменників» (15) в 2021 г | украинский язык, начальная  школа, идеи для обустройства классаИдеи на тему «Рід іменників» (15) в 2021 г | украинский язык, начальная  школа, идеи для обустройства класса

 

 Давним-давно в одній країні жив собі король. Звали його Іменник. Іменник в усьому любив порядок. Був він дуже багатим і пишався цим.

 Одного разу він завів собі великий журнал, щоб вести облік своїх підлеглих.

        Ось прилетів метелик. Іменник сказав: «Він мій!» Заспівав соловей :«Він мій!», прилетів горобець – «Він мій!», стрибнув коник-стрибунець – «Він мій!», йде хлопчик – Він мій!». Коли ж король побачив дівчинку, то сказав: «Вона моя! Моя також земля, береза, осика, трава, білка і багато всього.»

 На все інше Іменник сказав: «Воно моє». Моє озеро, море, курча, кошеня, вікно, білченя та інше. Все було записано в журналі у три стовпчики: «чоловічий рід – він мій»,              «жіночий рід – вона моя»,               «середній рід – воно моє».

 

 

Казка про відмінки

 

 Презентація з української мови "Відмінювання іменника" (6 клас)Не далеко, не близько,

 Не високо, не низько,

 За чорнильними морями,

 Паперовими горами,

 В граматичному царстві,

 В лісі Іменників,

 На галявині Відмінювання

 Жили-були брати-відмінки.

Усіх гостей, які з’являлися на галявині, вони запрошували до себе. На великий круглий стіл ставили самовар, смачне печиво, варення, вмощувались зручненько і слухали уважненько, що розповідав їм гість. Кожного цікавило своє.

 

Називний питає Хто ти? Що ти?

Хоче він про наслідки роботи

І про себе чути лиш похвали.

Щоб тебе як приклад називали.

Родовий доскіпує свого –

Хоче знати він: Кого? Чого?

І про тебе знать, якого роду,

Що немає роду переводу.

Все Давальний дасть – не жаль йому,

Але хоче знать: Кому? Чому?

Знать про тебе, гожого на вроду,

Що даєш і ти свому народу?

У Знахідного свої потреби:

Він – Кого? і Що ? – питає в тебе.

І кого ми всі за друзів маєм,

І що друзі роблять нам навзаєм?

А Орудний хоче знать: Ким? Чим?

У труді орудуй разом з ним.

Хоче знать: що здатний ти утнути?

Чим ти сильний? Ким ти хочеш бути?

А Місцевий – Де? В якому місці?

Хоче знати – у селі чи в місті?

Все нове, про що  дізнавались братики-гномики, було їм дуже цікавим. І відмінки завжди розповідали про ці зустрічі своїй матусі – Українській мові.

 

Казка про Підмет та Присудок.

 

Посварились якось Підмет із Присудком.

-Ти одягаєш часто мою маску,— сказав Підмет,— а мені це не подобається. Присудок образився:

-Звідки ти взяв? Коли це буває?

-Коли і ти іменник, і я іменник. Спробуй розібратися, хто є хто. А я не хочу бути тобою.

-Нащо мені твоя маска іменника? Я й сам іменник. Довго б сварилися Підмет із Присудком, та раптом з'явився розділовий знак на ім'я Тире.

- Я помирю вас,— сказав він,— стану між вами, і ніхто вас вже не сплутає.

З того часу і стоїть пан Тире між підметом-іменником і присудком-іменником, якщо між ними немає зв'язки. А між підметом-іменником і присудком-прикметником не хоче стояти, бо вони й так не сваряться.

 

Завдання до казки:

Аби помирити Підмет із Присудком, поставте, де потрібно, тире на місці пропущеної зв'язки (Самостійна робота)

Розум скарб людини. Вчення світ, а невчення тьма. Дім без книги день без сонця. Корінь праці гіркий, але овоч солодкий. (Народна творчість.)

(Взаємоперевірка учнівських робіт)

 

 

 

ЛОГОГРИФИ

 


Дроворуби його мають,

Ним колоди розбивають.

Якщо букву пропустити,

В річці слід його ловити.

(Клин лин)

 


Не знайти без мене ходу

Через прірву, через воду,

З О я зовсім інше слово —

 Там є скрізь новобудови.

(Міст місто)

 

На клумбі гарні, запашні,

Без К — лише гіллячки ми.

(Квіти віти)


 


Без Т — вода кипить,

А з Т — учень за нею сидить.

(Пара парта)

 

Це по мені прожитий вік

Рахує кожний чоловік,

Лиш А собі я доточу,

Як по долині потечу.

(Рік ріка)


Ви, дітки, враз пізнаєте мене.

Я — сильний вітер, що дерева гне.

Склад КИ допишете в кінці —

Солодкі вийдуть корінці.

(Буря — буряки)

 


Грім гримить і вітер віє,

А К додай – все заніміє.

На городину я обернусь

І у борщі зварюсь.

(Буря — буряки)

На нім барвисті квіти, трава зеленіє,

А П додай,- зоре усе, не пожаліє.

( Луг – плуг)


 

Травою буду зеленіти,

Квітами розквітати,

А як П додати —

Землю буду орати.

(Луг плуг)

 

Річка між берегів

Тече собі, іскриться.

Додай до неї І —

Злетить в повітря.

 (Волга іволга)


 


 

 

 


Люблять нас усі збирати

Після дощику в ліску,


А як букву Г відняти,

Будем плавати в ставку.

( Гриби – риби)

 

Він корисний дуже птах,

А Г відкинеш – стане …

( Грак – рак)


 


 


 


      Місце для стоянки кораблів,

А С додай – гартує всіх.

( Порт – спорт)

 

Приладдя для письма,

А з Н платформа пасажирська я.

( Перо - перон)

 


 


МЕТАГРАМИ


 


«Г» - написане стираю,

З «С» - книжки в собі тримаю.

( гумка – сумка)

 

З « те » - скрізь тихо,

З « ем » - для їжі лихо.

Погризе, ще й у нору віднесе.

( тиша – миша)


 

 


З « ен» - частина я доби,

З « пе» - я грію щозими.

З «ер» -  предметом стану я,

Ось вам загадка моя.

( ніч – піч)

 

З «К» в дівчат на голові,

З «Р» виблискую в росі.

( коса – роса)


 

 

Шкідлива комаха з «ха»,

Хліб печуть із мене з «ка».

( муха – мука)

 


З « ве» його у полі, в лісі

Юний друже стережися.

З « ша» він зовсім не страшний,

З нього що завгодно зший.

( вовк – шовк)

Я є в одежі, а коли

Змінити другу букву,

То стану маленькою тваринкою,

Що любить гратися з дітками.

( кишеня – кощеня)


 


Полохлива і струнка,

З роду оленів вона.

Як змінити «ка» на «зе» -

То птах у лісі закує.

( козуля – зозуля)

 

 

З « ка» - дерева захищає.

І на них вона завжди.

З « ен» звірятко заховає,

Коли треба від біди.

З « ге» з – за хмари виглядає,

Шапку сніжну не скидає.

( кора – нора – гора)


 


На неї птах сідає,

вона його гойдає.

А « ге» на « бе» змінить –

звірятком стане вмить.

( гілка – білка)

 

Якщо із « зе» візьмеш це слово,

Великий дощ впаде раптово.

Як тільки « зе »на « ес» заміниш,

Між фруктів ти мене зустрінеш.

( злива – слива)


 


З « и » - я плаваю у морі,

З « і » - ловлю мишей в коморі.

( кит – кіт)

З Т пливе, а з Д росте.

( пліт – плід)


 


Мчу дорогами я з Ш,

З Л я ягода смачна.

( машина – малина)

 

З « ве» - на голові,

З «ка» - виростає у землі.

( волосся – колосся)

 


Воно у бджілки є,

Ужалить і умре.

А Ж на С зміни,

На жир перетвори.

( жало – сало)

 

З Л я сльози викликаю,

З Ж повітрям літаю

( лук – жук)

 

 


 


Мене ти здавна звик любити,

І завжди ситий ти за це.

Та тільки У на І змінити —

Залізу я на деревце.

(булка білка)

 

 

Я — трав'янисте рослина

З квіткою бузкового кольору,

Але переставте наголос,

І перевтілююся зробив у цукерку

(ірис — півник).

 


 


Я — збірник карт; від наголоси

Залежать два моїх значення;

Захочеш — перетворюся до назви

Блискучою, шовковистої тканини я.

(атлас — атлас)

 

 

Як почнете з букви Д —

буде велетень гаїв;

як почнете з букви Ч —

було в славних козаків;

як почнете з букви 3 —

то дай бог, щоб не болів!

(дуб, чуб, зуб)


 


Не  цвірінькає – співає,

Жовто – чорне піря має,

З лісових густих кущів

До родини горобців

Пташка в гості прилітає,

Як харчів не вистачає.

Після « С» як замість «И»

Букву « У» напишем ми,

Будем мати запашну,

Гарну ягоду смачну.

( синиця – суниця)

 


Я – необхідна в медицині,

М’яка, пухнаста, біла.

Та буква «Х» на дім родинний

Мене навік змінила.

( вата – хата)

 

З «М» літаю в зграї,

Бо я мала комаха.

А з « д» мене в сараї, -

Приб’ють до планки.

( мошка – дошка)


 


Я – продукт молочно – кислий

І для всіх людей корисний.

Та зміню на «М» я « С»

Стане гарним світ увесь.

( сир – мир)

 

З димаря він вилітає,

Як в печі вогонь палає.

Варто «Д» на « Р » змінить –

Стане містом він.

( дим – Рим)


ШАРАДИ

 


(Замість крапок дописати по дві літери.)

Рожева ягода — ...лина

Кущ, що цвіте у лузі — ...лина.

Яр — ...лина.

(Малина, калина, долина)

 

В кожному слові читай тільки першу букву.

1) Місто, ананас, ложка, екзамен, щука, експрес, небо, ялинка, трон, апельсин, йод, тарілка, електрика, город, арка, внук, кіт, ас, єнот.

2) Тінь, афіша, кінь, асфальт, воля, ж-ито, егоїст, впра­ва, дно, атака, чобіт, арфа, село, омар, бант, апетит, че­ревик, ангел.

3) Ніч, імперія, сонце, іржа, лак, оцет, нога, їра, вечірка, палац, автор, луска, область, зірка, їжак, віник, край, інфекція, Толік, смак, абетка, люк, олія.

Знайди в цих словах зайві букви.

Автобусе, бульцйон, верблюдь, гоойдалка, лисьтя, пальяниця, сиррота, сльон, хитьрість, трамввай, навчан-ння, зозулія, дзьооб, морроз, весьна, малюування.

 

А тепер читай в словах тільки другу букву.

1) Агроном, море, алея, сонце, один, ананас, сім, ай, океан, муха, арка, ацетон, вісім, азарт, сер, крик, сни, зо­лото, знак, мама, удар, сум, сміх, сцена, місяць.

2) Агент, клас, сало, одяг, тьотя, ткач, томат, сніг, в'яз, квас, сіно, сварка, оса, горе, тмин, сам, університет, мер, абияк, масло, струм, сом, іграшка, зозуля, емаль.

 

Вибери потрібне:

  1. Перший склад від слова бетон, другий - слова вересеньі другий – слова ваза.( береза).
  2. Перші склади слів черепаха, редиска, вигін,кипіти. ( черевики)
  3. Перший склад слова помідор, перший і другий  - слова неділя,і другий слова кілок. ( понеділок)

 

АНАГРАМИ


Утвори нові слова

Атлас - …

Липка - …

Армія - …

Арфа - …

Автор - …

Трава - …

***

Місцями поміняй склади

І з них слова нові склади.

Марко – комар, банка – кабан, трава – ватра, маса – сама, трохи – хитро, рама – мара,

 мала – лама, наша – шана, липа – пила, липи – пили, тиша – шати, роси – сиро, ріпа – парі.

 

***

В запропонованих словах замінити одну букву так, щоб вийшло нове слово: Даша ( Маша, каша, Саша, наша…)

б)перестав букви, щоб утворилось нове слово: село ( осел), лісок ( сокіл), ручка ( курча)…

в) поміняй місцями склади, щоб утворилось нове слово:

банка - кабан, сосна – насос, нора – рано,  рама – мара...

 

  ***

Червоною ручкою впиши пропущені букви і прочитаєш нові слова.

Ін-тр—енти, і—плане-ян-н, ска-е-т-на, цві—нь-ати, по-ару—ти, нав—ти-я, каль—ля-ор, ві-пов—ати, п—слу-хати-я.

В цих словах замість рисок уявляй собі букву «О» і читай їх.

Д-бр-, м-р-з, г-л-с, ж-вт-к, г-л-д, м-з-к, с-р-м, г-р-х, к-л-, М-Л-К-, Б-Л-Т, К-МП-Т, М-Л-Т-К

к-л-с-к, з-л-т-, б-р-шн-, м-т- сз др-м, п-в-р-т, п-т-п, п-р-ш-к, в-Л-КН-, Г-Л-Д-М-р.

Тепер уявляй букву «А».

М-м-, б-б-, б-нк-, б-н-н, м-вп-, б-з-р, ф-рб-, х-л-т, хм-р-, ч-б-н, ч-шк-, ч-йк-, к-н-рк-, л-в-нд-а, с-в-н-, -кв-л-нг, -н-н-с, з-в-рк, ш-хт-р, з-д-ч-, з-пр-вк-, б-кл-ж-н, б-р-б-н, з-б-г-нк-.

 

А тепер букву «Е».

Л-в, ф-н, ж-л-, б-р-г, ш-рш-нь, с-кр-т, с-рц-, ч-р-п, ск-л-т, м-нш-, ц-м-нт, ф-рм-р, ц-нтн-р, м-ч, н-рв, ш-ф, н-р-ст, м-ч-ть, ш-д-вр, С-м-н.


 


МОНОГРАМИ

 


ЯВО ДА ІПОВО ДІПЛА ВАЮ.

( Я – вода і по воді плаваю. Крига. )

 

УВОГ  НІНЕГО   РИТЬ  УВО ДІНЕТ ОНЕ.

(У вогні не горить, у воді не тоне. Тінь.)

ЩОНЕМ  АЄНІ  ПОЧ  АТКУН  ІКІН  ЦЯ.

( Що немає ні початку, ні кінця. Коло.)

 

BVOBSKGA   БZOЯTИLCЯ - FB  ЛRJІVC YHSE MХJOPИFТGИ.

( Вовка боятися в ліс не ходити)

 

DБASБDA UЗY DBFOSЗWQУ  -  КTОUБDИZЛ І YЛUЕKГШGESЄ.

( Баба з возу – кобилі легше.)

 

RHYE SFBUCDE JTWE PЗJOVЛJОTRJО Щ/RO БLJИFЩVDИTSЬ.

(Не все те золото, що блищить.)

Солнце рисунок красивый (24 фото) » Рисунки для срисовки и не только

НА ЗАГАДКУ ДАЙ ВІДГАДКУ

  1. Із неба диво золоте

І світить нам і гріє.

Ніщо без нього не росте,

І всяк йому радіє. ---------

Земля детский рисунок (29 фото) » Рисунки для срисовки и не только

  1. Дивні скарби вона має,

Їх від ледаря ховає.

А хто любить працювати,

Сил для неї не шкодує,

Организация жизнедеятельности детей в детском саду » Муниципальное  бюджетное дошкольное образовательное учреждение "Детский сад № 2 "Золотой  ключик" города Евпатории Республики Крым" Сайт: duz2evpatorіa.ruТих вона мов рідна мати

Одягає і годує. -----------

 

  1. Бистрі лапки, куций хвіст, 

Довгі вушка, чорний ніс,

      Хліба з рук бере окрайчик

Сірий і пухнастий……….

Символіка ДНЗ №24 "Світлячок"

  1. Засвітився на травинці

Вогник, ніби маячок.

Це з ліхтариком на спинці

Спочиває……………..

 

 

 

 

ГРА « РЕЧЕННЯ У СЛОВІ»

( до кожної букви слова дібрати слово, утворивши речення)

 

БІЛКА

 

  1. Бубликами Ірина ласувала коло акації.
  2. Борис іЛариса купили апельсини.
  3. Банани ілимони корисніші аспиріну.
  4. Бананами індик лікував крокодилу ангіну.
  5. Бабуся Ірина любить квасити ананаси.
  6. Біла і Льовчик – кумедні актори.
  7. Біла іволга літала коло абажура.

 

ВИЛУЧИ ЗАЙВЕ

 

О,У, М, А, Е

А, Ю, Е, О, І

ОА, УА, ОС,ОИ, ІЕ

МО, МА, МЕ,УМ, МІ

ТРУ, ЗОК, ВА, ФЕГ, ДРО

МОК, КЕС, ЗАМ, ВУЛ, ІНД

РПО, ВЛЕ, НФУ, НІО, КМА

ОАН, АОН, НАО, КНА, НОА

 

ЗАЧАРОВАНІ СЛОВА

 

А  В  Т  О  М  О  Б  І  Л  Ь                                 А  П  Е  Л  Ь  С  И  Н

1   2   3   4    5  6   7  8  9  10                               1    2  3  4   5   6   7   8

 

 

345                     9634                                           678                   2385

1345                   78910                                         418                   4127

58910                  315                                            236                   6187

289                      23451                                        218

 

 

С  Т  А   Д   І  О   Н                          Д   И   С  Ц  И  П  Л  І  Н  А

1   2   3    4   5   6   7                          1   2     3   4   5  6   7  8  9   10

 

 

167              12346                            7892                       68910

134              467                                329                         6169

1237            46                                  71095                     78110

12571                                               4872910

 

 

 

Т  Е  М  П  Е  Р  А  Т  У   Р   А               Г  Р  О  М  А  Д  Я  Н  И  Н

1   2   3   4   5  6   7   8   9  10  11              1  2   3   4   5   6  7   8   9   10

 

8910                      4507                               2345                      4365

3287                      1234                               125                        1325

967                        173                                 78                          49

127810                  35811                             294                        491

471011                  87611                             694                        1254

67311                                                           69107                    63

                                                                     1056                       651

 

 

 

 

img064.jpg

 

РОБОТА З   ПРИСЛІВ'ЯМИ

 

Про рідний край

 

Рідний край — ... (зелений рай).

Людина без Вітчизни, як соловей... (без пісні).

Де рідний край, там і під... (ялиною рай).

Кожному мила,.. (рідна сторона),

За рідний край хоч... (помирай).

Всюди добре, а дома... (найліпше).

Кожний край має... (свій звичай).

Там земле мила, де... (мати народила).

 

 

Про мову

 

Рідна мова дорога людині, як. . . (саме життя).

Слово дорожче... (золота).

Слово до слова — ... (зложиться мова).

Від теплого слова і... (лід розмерзає).

Слово — не стріла, а глибше,., (ранить).

Ласкаве слово — що... (весняний день).

Теплі слова зігрівають... (душу людини).

 

Про родовід, рід, родину

 

Який рід, такий... (плід).

Який батько, такі й... (діти).

Які мамо й татко, таке й... (дитятко).

Яке коріння, таке й... (насіння).

Яблуко від яблуні... (не далеко падає).

Дітки плачуть, а в матері... (серце болить).

Нашому роду. .. (нема переводу).

До свого роду... (хоч через воду).

Хто батька-матір зневажає, той... (добра не знає).

 

 

ПРОЧИТАТИ НАРОДНІ ПРИСЛІВ'Я.

 

Як посолиш,...                    - таке й дякування.

Яке частування,..                 так і найдеш.

Як підеш,…                        - так і їстимеш.

Бджола мала,...                   - той не їсть.

Без труда …                         - й  та працює.

Хто не робить…                 - нема плода.

 

Закінчите приказку назвою тварин:

Голодний як...(Вовк).

Боягузливий, як...(Заєць).

Виверткий, як...(Вуж).

Ньому, як... (Риба).

Упертий, як... (Осел).

Балакучий, як... (Сорока).

Хитрий, як... (Лисиця).

Здоровий, як... (Бик).

Надутий, як... (Індик).

Брудний, як... (Свиня).

Мокрий, як... (Курка).

Колючий, як...(ЇЖАК).

 

Дані впереміш частини прислів'їв і приказок. Швидко й правильно назви їх повністю.


не вирубати сокирою.

завжди знадобиться.

відгукнеться.

поженешся, жодного не впіймаєш.

краще нових двох.

скільки зим.

далі будеш.

доведе.

те, що можеш зробити сьогодні.

один відріж.

Не відкладай наступного дня

Старий друг

Скільки років

Тихо їдеш

За двома зайцями

Мова До Києва

Сім разів відміряй

Як відгукнеться, і

Грамоте вчитися

Що написано пером


 

 

Склади прислів'я

(Ведучий називає слова попарно,з яких дітям потрібно скласти прислів'я)

Коса - камінь.(Знайшла коса на камінь).

Ліс - тріски. (Ліс рубають, Тріски летять).

Шило - мішок. (Шило в мішку не втаїш).

Синиця - журавель. (Краще синиця в руках ніж журавель у небі).

Яблуня - яблучко. (Яблучко від яблуні недалеко падає).

Справа - майстер. (Справа майстра боїться).

Справа-потіха. (Справі час, потісі годину).

 

Дидактична вправа «Яке прислів’я зайве?»

 

1.-Дощ у пору — золото.

 -Йшов, йшов дощ та весь у землю пішов.

 -Сонце встане, так і ранок настане.

-Як вересніє, то й дощик сіє. (Зайве прислів’я про сонце)

 

2.-Вода м’яка, а камінь пробиває.

-Вода найде собі дорогу.

- Вогонь — більший ворог, як вода.

-Глибока вода тихо пливе. (Зайве прислів’я про вогонь)

 

3. -З великої хмари малий дощ.

    -Не кожна хмара приносить дощ.

     -Як вітер не дме, то й листя не шелестить.

     - Скільки хмара не стоятиме, а зсунеться. (Зайве прислів’я про вітер)

  4.- Багато грому — мало дощу.

     -Грім б'є у високе дерево.

    - Грім такий, що хоч тури гони, то не почують.

      -Де грім гуде, там мокне хтось.

       -Не все дощ іде, як гримить. (Зайве прислів’я про дощ)

 

5.  – Куди хилить вітер, туди й гілля гнеться.

     - Вітер подме — і сліди замете.

      - Вітер не дме, то й очерет не шумить.

        -Сніг сипле мов з рукава. (Зайве прислів’я про сніг)

 

6.   - Гаси вогонь, поки не розгорівся.

    - Де руки гріть, там треба і вогню.

      - В ополонці і вогонь не страшний.

       - Головня мала, а диму повна хата. (Зайве прислів’я про дим)

 

Червоною ручкою впиши пропущені букви

і прочитаєш прислів 'я.

 

1) Твер-ий, мудр-й, о-ечка, гомон-ть, по-ягнулись, крил-ця, ве-ело, звір-та, бо-тися, кач-а, до-ре, смет-на, сі-енький, бр-тик, вес-а, карти-а, жур-вель, дреме-ув, гор-д, во-чик, прив-т, промо-чав, вис-ко, сер-да, відп-відає, сві-ло, гл-денький.

2) 3-еселився, їжач-к, мо-чить, при-рашати, м-лень-кий, роди-а, к-ріння, ба-атий, скр-ня, ма-ніт, п-ле, бі-няк, с-сіди, кл-чі, та-о, сил-ний.

 

 

 

РОБОТА З   ФРАЗЕОЛОГІЗМАМИ

 

ФРАЗЕОЛОГІЗМИ, ПОВЯЗАНІ З ЧАСТИНАМИ ТІЛА

 

Магазин дитячого взуття "Чоловічки", Луцьк, проспект Відродження, 14 ᐈ  послуги, відгуки, адреса, карта, телефон | List.in.ua

 

Гра « Хто більше?»

 

Голова

Зуби

Руки

Як сніг на голову.

Стрімголов.

Втратити голову.

Морочити голову.

Голова варить.

Мудра голова.

Хапатися за голову.

Головою відповідати.

На свою голову.

Гаряча голова.

Зуби замовляти.

Мати зуб  ( на когось).

Зуб на зуб не потрапляє.

Говорить скрізь зуби.

Зуб за зуб.

Скласти зуби.

Ні в зуб ногою.

Пропустити крізь зуби.

Покласти зуби на полицю.

Як без рук.

Легка рука.

Майстер на всі руки.

Умивати руки.

Взяти себе в руки.

Сидіти, склавши руки.

Руки опускаються.

Рука не піднімається.

Рука руку миє.

Сверблять руки.

Язик

Ноги

Ніс

Язик до Києва доведе.

Тримай язика за зубами.

Чесати язика.

Вигострити язика.

Розпустити язика.

Язик як лопата.

Вкоротити язика.

Прикусити язика.

Проковтнути язика.

Молоти язиком.

Плескати язиком.

Як корова язиком злизала.

Встати на ноги.

Падати з ніг.

Встати з лівої ноги.

Іти в ногу.

Плутатись під ногами.

Ніг під собою не чути.

Збитися з ніг.

Ноги на плечі.

Ноги моєї не буде.

Підняти всіх на ноги.

Втратити землю під ногами.

Втерти носа.

Крутити носом.

Задерти носом.

Тримати ніс за вітром.

Носа не навернути.

Не показувати носа.

Сунути свого носа.

Носом клювати.

Водити за носа.

Чути носом.

Не бачити далі свого носа.

 

 

ФРАЗЕОЛОГІЗМИ – СИНОНІМИ

 

Стомитися - … ( не чути ні рук, ні ніг).

Втекти - … ( дрижаків спіймати).

Дорікати - … ( очі колоти).

Червоніти - … ( пекти раків).

Ледарювати - … ( байдики бити).

Мовчати – … ( тримати язика за зубами).

Перебільшувати  - … ( робити з мухи слона).

Розсердитися – … ( надути губи).

 

ФРАЗЕОЛОГІЗМИ  - АНТОНІМИ

 

Легкий на руку - …. ( важкий на руку).

Кидає в жар - … ( кидає в холод).

Жити своїм розумом - … ( жити чужим розумом).

Розв’язати язика - … ( вкоротити язика).

Вести передніх - … ( пасти задніх).

Іти з миром - … (іти з війною).

З легким серцем - … ( з важким серцем).

Повернутися лицем - … ( повернутися спиною).

Піднестися духом - … ( впасти у відчай).

Набратися сил  - … ( вибитися із сил).

Втратити терпець - … ( набратися терпіння).

Звернути увагу - … ( залишити поза увагою).

Ввійти в довіру - … ( вийти з довіри).

Дотримати слово - … ( порушити слово).

Заварити кашу - … ( розхльобувати кашу).

Ставати до ладу - … ( вийти з ладу).

Приходити до пам’яті - … (втратити свідомість).

Семимильні кроки - … ( черепахова хода).

Як кішка з собакою - … ( душа в душу).

Вийти з себе  - … (опанувати себе).

Скидати маску - … ( одягати маску).

Підносити до неба - … ( втоптати в болото).

Рукою подати - … ( за тридев’ять земель).

Хоч голки збирай - … ( хоч око виколи).

Накивати п’ятами - … (стляти пнем)

 

ФРАЗЕОЛОГІЗМИ – ЧИСЛІВНИКИ

 

Кира-скрап - клипарт и рамки на прозрачном фонеЗнаю, як свої … ( 5 ) пальців.

… ( 7 ) п’ятниць на тиждень.

За … ( тридев’ять ) земель.

… ( 7 ) разів відмір, … ( 1 ) раз відріж.

… ( 1 ) із сошкою,  а ( 7 ) із ложкою.

… ( 0 ) без палички.

На всі … ( 4 ) сторони.

Зігнувся у …  ( 3 ) погибелі.

Краще … ( 1 ) раз побачити, ніж … ( 100 ) разів почути.

Сльози у … ( 3 ) ручаї.

… ( 1 ) розум добре, а … ( 2 ) краще.

Не зв’яже … ( 2 ) слів.

…( 1 ) нога тут, а … ( 2 ) там.

Тема: "Чарівний2 світ зоопарку". | Конспект. Педагогіка

ФРАЗЕОЛОГІЗМИ У ЗООПАРКУ

Злий, як … ( собака).

Упертий, як … (віслюк).

Хитрий, як … ( лисиця).

Полохливий, як … ( заєць).

Колючий, як … ( їжак).

Надутий, як … ( індик).

Шкідливий, як … ( миша).

Покірливий, як … ( ягня).

Здоровий, як … ( ведмідь).

Німий, як … ( риба).

Брудний, як … ( свиня)

Балакучий, як … ( сорока).

Голодний, як … ( вовк).

Глухий, як … ( тетеря)

Счастливые дети, Детский клипарт, клипарт дети, детский смех PNG и PSD-файл  пнг для бесплатной загрузкиФРАЗЕОЛОГІЗМИ – ЖАРТИ

 

Коли буває душа  в п’ятах? ( коли дуже злякаєшся)

Чи є ноги у книги? ( коли тримаєш її догори ногами)

Що можна зламати без рук? ( ламати голову)

Коли беруть ноги в руки? ( коли втікають)

Хто може зробити з мухи слона? ( фантазер)

Чи може енциклопедія ходити ? ( коли багато знаєш)

Хто виходить сухим із води? ( качка, гуска та кмітлива людина)

Як принести воду в решеті? ( підстав під нього посудину)

 

ВЕСЕЛА КАША У ФРАЗЕОЛОГІЗМАХ

 

Березова каша - …  (лозина з берези для покарання).

Каша в голові - … ( безлад в думках).

Заварити кашу - … ( створити неприємності)

Каші просить - … ( діряве взуття).

Каші не звариш - …  ( не домовишся).

Мало каші з’їв - … ( не доріс).

Кашу маслом не зіпсуєш - … ( хорошим не нашкодиш).

 

ЛАТКА НА ФРАЗЕОЛОГІЗМ

«Залатайте» подані фразеологізми, вибираючи потрібні слова-латки.

• «Латки» (слова, які зачитує вчитель): ніс, язик,око, вухо, губа, зуб.

• Фразеологізми: тримати …за вітром, розв’язався …, полізти чортові в …, впадати в …, хоч в …стрель, і за … не свербить, давати волю …, хоч у … бгай, надувати …

 

Відповіді:Тримати носа за вітром, розв’язався язик, полізти чортові в зуби, впадати в око, хоч в око стрель, і за вухами не свербить, давати волю язикові, хоч у вухо бгай, надувати губи.

               

Фразеологічне лото

  • Майже кожний фразеологізм можна замінити одним словом. Ось перед вами на аркушах написані крилаті вислови, а ви спробуйте замінити їх одним словом. Слова-пояснення лежать поряд. Хто зробить це швидше, та команда і заробить бали.

Пекти раків - червоніти; на сміх брати – кепкувати; бити байдики – ледарювати; розбити глек - посваритися; теревені правити – базікати; прикусити язика – замовкнути; замилювати очі – обдурювати; як кіт наплакав – мало; надути губи – образитися; взяти себе в руки – стриматись, під самим носом – близько; за царя Гороха – давно; як зірок на небі – багато; як оселедців у бочці – тісно; хліб-сіль забути – невдячність.

 

 

як оселедців у бочці

теревені правити

 

Розбити глека

 

пекти раків

 

 

на сміх брати

 

За царя Гороха

 

 

під самим носом

 

 

 

 

як кіт наплакав

 

як зірок на небі

 

 

прикусити язика

 

бити байдики

 

 

 

 

надути губи

 

 

замилювати очі

 

 

 

ВІДГАДАТИ ЗАГАДКИ, ЗВЕРНУВШИ УВАГУ НА ПЕРШІ ЛІТЕРИ КОЖНОГО РЯДКА (АКРОВІРШІ). ВІДГАДАТИ ЗАШИФРОВАНІ СЛОВА.


 


***


Малює квіти волохаті

Отам на шибці майстер – дід.

Роздягнуті не йдіть із хати –

Ох, ущипне сердитий дід!

З ним жартувать ніяк не слід!

 

***

Давно ця річка славна

Народи три єднає

І в Чорне море плине,

Простори України

Розкішно прикрашає,

Очиці милує дитини.

 

 

***

У червоному намисті

Коло річки в зелен - листі

Розпишалася калина,

А із нею й тополина.

Їде візник, тихо стане,

На калину ніжно гляне,

А в уяві щось постане.

 


***


Хто в дальню путь без нього йде,

Либонь голодний той буде.

І як узяв його з собою —

Будеш ти запивати водою


 

 


ДОДАТИ СЛОВО В РИМУ


 


 


У житті не байдикуй,

А багато ти …. ( працюй).

Розумом ти не хвались,

А знаннями … ( поділись).

Вкрасти – значить нагрішити,

Люди! Так не можна … (жити).

Хліб до хліба зароби,

І не матимеш … (біди).

Не хвалися ти пихатістю,

А ділися з іншим … ( радістю).

Усім, хто просить допомагай,

І носа вверх не … ( задирай).

Не будь ніколи ти байдужим.

А краще стань сміливим й … ( дужим).

Якщо попросить – помагай,

І правил цих … ( не забувай).

 

***


Осінь приходить у край непомітно,
Тиха у неї ( хода).
Небо високе сміється блакитно,
В річці синіє (вода).
Я нагадаю прикмети охоче:
Зменшились дні і подовшали (ночі).
Запам´ятайте прикмети народні:
Дні хоч ще теплі, а ночі ( холодні).
Уся дітвора тепла ще бажає, 
А листя пожовкле з дерев ( облітає).
Скоро від холоду згинуть комахи,
Нічого їсти буде для ( птахи).
Осінь від нас непомітно відходить ,
Підсумок нашій роботі ( підводить).

 

РІДНИЙ КРАЙ

Наш рідний край — це... (Україна),

Найкраща в світі, дорога... (земля).

Для нас вона, як матінка — ... (єдина),

її ліси, озера і... (поля),

Степи і гори, ріки і... (долини)

Відчути прагнуть теплоту... (долонь).

Я все віддам для блага... (України) —

Тепло душі і серденька... (вогонь)!

 

РІДНА МОВА

Мовою рідною я... (розмовляю),

Вільно живу я у ріднім... (краю).

І Україну мою... (прославляю),

Вірність і серце я їй... (віддаю).

Мово моя, ти пречиста і... (славна),

Трепетна, наче ранкова... (роса).

Ти називаєшся нині — ... (державна)

Все в тебе є: і багатство й... (краса)!

 

***

Той, хто змалку любить труд,

Батьківщину милу,-


Дасть тому трудящий ( люд)

Богатирську ( силу).

Той полине у політ,

В далі неозорі, у іще незнанний ( світ),

На далекі ( зорі).


                        ЛІНГВІСТИЧНІ ІГРИ

РЕБУСИ

 

 

 

 

 

 

 

 


Р 1 А

 

40А

 

ЛИ100К

 

Г1А

 

ВІ3НА

ПІ2Л

 

МІ100

 

СВИ100К

 

ГОР1А

 

С3Ж

 

7’Я

 

100РІНКА

 

3 ВОГА

 

ВІ З

 

3ТОН

 

  3буна

 

100ля


пі2л  ві3ло по3вожити   за3мка   пер6  мі100 100рона   пі100лет 100янка

Г            

БІ

ЛО

ГА

КА                

У                          

 

img060.jpgimg060.jpg

 

 

img060.jpgimg060.jpg

 

img060.jpgimg060.jpg

 

 

 

img060.jpgimg060.jpg

 

КРОСВОРДИ

  1. Впишіть букви, які утворюють нові слова, що відрізняються тільки одним звуком – співвідносним глухим, або дзвінким приголосним.

 

 

Г

 

 

Х

 

 

 

Ж

 

 

Ш

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відповідь: міг – міх, жар – шар

 

  1. Допоможіть дістатись кішці до мишки. Для цього замініть в кожному наступному слові один звук так, щоб утворилось нове слово. Слово записувати знизу вверх.

 

М

И

Ш

К

А

 

 

Конспект уроку на тему: «Як досліджувати світ під час подорожі?» |  Конспект. Я досліджую світ

 

 

 

KOTIK(1).gif

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

К

І

Ш

К

А

 

 

 

 

 

3)

К

 

 

 

 Г

 

 

 

 

 

З

 

 

 

С

 

 

Відповідь: кава – ґава, коза – коса.

 

 

  1. Заповніть клітинки по горизонталі.

 У другому та п’ятому стовпчику по вертикалі ви прочитаєте:

А) тему уроку;

Б) слова – терміни, що вживаються під час вивчення теми « Фонетика».

1

 

 

 

 

 

 

 2

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

  1. Шматок, відрізаний від чогось, або залишок від різання чогось.
  2. Документ про направлення на відпочинок.
  3. Скринька для зберігання коштовностей.
  4. Комаха, назва якої підходить від звуку, що його вона утворює своїми надкрилами.
  5. Колючий кущ, плоди якого багаті на вітамін С.

Відповідь: обрізок, путівка, шкатулка, цвіркун,

шипшина.

 

 

  1. Заповни пусті клітини буквами, щоб вийшли слова.

 

А

 

 

 

А

 

   А

 

А

 

 

 

А

 

 

 

    А

 

А

 

А

 

 

 

А

 

Письмове оголошення про концерт, виставу тощо…

Велика красива будівля.

Великі муровані ворота.

Огляд військ.

Круглий майданчик у цирку, де виступають артисти.

Відповідь: афіша, палац, брама, парад, арена.

 

6)     

О

 

 

 

О

 

О

 

О

 

 

 

О

 

 

 

О

 

О

 

О

 

 

 

О

 

А) Природна, або штучна заглибина, заповнена водою.

Б) Холод з температурою нижче нуля.

В) Майдан.

Г) риба, яку найчастіше розводять у ставку.

Д) Метал, що використовується для паяння.

 

Відповідь: озеро, мороз, площа, короп, олово.

 

7) 1. Є і кріп, і бараболя,

    М’ясо, морква і квасоля,

    Цибулина і петрушка.

    От смачна в нас буде…. .

 

                  2. А у нас сьогодні свято –

                      Всі вітають мого тата.

                      Безліч друзів і гостей,

                      Бо у тата ….. .

 

3.Рослини він любить,

   І звірів, і луг.

   Для них захисник він

   Надійний і друг.

   Лісам, і озерам, і рікам

   Він брат.

   То хто ж він такий?

   Очевидно …. .

 

 

ю

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8) Склади слова. Знайди на малюнку 10 слів. Запиши.

Цікава книга природи

 

 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   1.Листопад—… зими.

   2.Хто танцював з вітром?

   3. Хто скидає перед зимою руду шубку на сіру.

   4.Хто поклонився лісам і полям, відлітаючи в    Африку?

   5. Як кликали в школі Улянку з оповідання  О.Донченка?

                    Ключове слово — пора року.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мова — дивний  скарб

 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1.Синонім до слова алфавіт.

  2.З ким зустрівся Дороговказ.

  3.Довідкова книга, у якій в певному порядку подано    слова.

  4.Що писав на уроці татарський хлопчик.

  5.Що треба цінити в слові?

     Ключове слово — прізвище вченої - мовознавця.

 

Тварину відгадай – частину мови пам’ятай

 

ІМЕННИК

 

  1. Найменший птах – це …(колібрі)

 

2. Довгі вуса має, а не кіт.

Бивні є, та на слона не схожий.

Є плавці у нього, та не кит.

Хто це, діти? Здогадались? (Моржик)

 

3. Тіло, як у черв’яка

Вуса наче у жучка,

Крила гарні, кольорові,

Наче квіточки казкові. (Метелик)

 

4. Він ікластий і сердитий,

Дуже любить землю рити.

Жолудів весь час шукає

Й діточок смугастих має. (Кабан)

 

5. Не князівської породи,

А ходить в короні,

Не їздець, а зі шпорами

Не сторож, а рано будить. (Півень)

 

6. Ходить пані в срібному жупані. (Риба)

 

7. Засвітився на травинці

Вогник, ніби маячок

Це з ліхтариком на спинці

Спочиває…(світлячок)

 

 

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

 

6.

 

 

 

 

7.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Гра « Знайди 10 слів»

img061.jpg     C:\Users\Пользователь\Pictures\Снимок.PNG

C:\Users\Пользователь\Pictures\Снимок.PNGC:\Users\Пользователь\Pictures\Снимок.PNG

 

 

C:\Users\Пользователь\Pictures\Снимок.PNGC:\Users\Пользователь\Pictures\Снимок.PNG

 

ІГРИ З КУБИКОМ

C:\Users\Пользователь\Downloads\кубик.jpg

ПІДКИНЬ ІГРОВИЙ  КУБИК І ЗНАЙДИ СВІЙ СКАРБ

( диференційовані завдання, стрілочка це можливість

повернутися на попередній рівень)

 

 

 

C:\Users\Пользователь\Pictures\Снимок.PNG

 

 

ПІДКИНЬ ІГРОВИЙ  КУБИК

ДЕКІЛЬКА РАЗІВ ТА РОЗКАЖИ

ВЛАСНУ ІСТОРІЮ

 

 

 

 

МОВНІ ІГРИ


Гра « Добре – погано »

Дискусія « Зима – чудова пора року»

 

ДОБРЕ

ПОГАНО

Свято Нового року

Холод, морози.

Новорічні канікули

Слизько, травми.

Усе вкрито білим пухнастим снігом

Слизько – аварії на дорогах.

Діти ліплять снігову бабу.

Інфекційні хвороби.

Діти грають у сніжки.

Голод для диких птахів та звірів.

Катаються на лижах, санках, ковзанах.

Кучугури снігу на дорогах.

Свято Миколая

 

 

 

Дискусія « Літній дощ – така краса»

 

ДОБРЕ

ПОГАНО

Приносить прохолоду.

Заболочує землю.

Очищає повітря від пилу.

Сиро і прохолодно.

Дає вологу рослинам.

Не можна гратися на вулиці.

Зволожує землю.

Не має можливост зустрічатися з друзями.

Збагачує водойми.

 

Можливість спілкування родини.

 

Відпочинок від вуличної праці.

 


 

Гра «Збирання врожаю овочiв»

У дiтей на партах — зображення овочiв. Учням пропонується дати вiдповiдi на запитання: «Що виросло на городi? Як назвати все це одним словом?»

Далi потрiбно зiбрати урожай у кошики (у перший — зображення овочiв, назвами яких є двоскладовi слова, у другий трискладовi. Дiти виходять до дошки i кладуть свої малюнки по рiзних кошиках.

Завдання групам: слова буряки, огiрочки перебудувати так, щоб вони мали два склади.

Додатковi запитання та завдання:

— Назвати всi звуки в словi.

— Скiльки голосних звукiв у словi?

— Скiльки приголосних звукiв у словi?

-           Назва якого овоча з перелiчених починається буквою, що позначає голосний звук?

 

 

Гра «Подiли слова на склади»

 

Учнi об’єднуються в команди. На столi перед кожною командою лежать предметнi малюнки. Дiти дiлять слова — назви зображених на них предметiв на склади i пiдходять до схем, закрiплених на стiнах у рiзних кiнцях класу. Бiля кожної схеми лежать малюнки, за якими команди складають речення, визначаючи кiлькiсть слiв у них. Перемагає та команда, яка швидше складе речення.

 

Гра «Спiймай своє слово»

 

У дiтей на партах лежать картки з написаними на них словами.

Учитель читає вголос невелике оповiдання. Учень повинен встати, почувши «своє» слово, й одразу сiсти. Гра спрямована на розвиток уваги, кмiтливостi.

 

Гра «Відтвори слово»

 

Можна використовувати при роботі зi словами для запам’ятовування. Дiти за допомогою рухiв вiдтворюють запропоноване слово.

 

Гра «Передай слово сусідові»

 

Дiти переказують текст, за сигналом учителя (сплеск) говорять: «Я передаю слово» (плескають у долонi).

 

Гра «Так чи не так?»

 

Учитель читає речення, а учнi вiдповiдають:

«Так-так» i кивають головою, якщо таке речення було в текстi, i «Тiк-так — це не так», якщо такого речення не зустрiчалось у текстi. Гра проводиться пiсля самостiйного опрацювання тексту учнями.

 

Гра «Покажи казку»

Учитель читає уривок казки, а дiти показують її рухами, де це можливо.

 

Гра «Рiчечка»

Учнi класу поділяються на два варіанти. Перший варіант готує  запитання до тексту. А учнi, що належать до другого варiанта, вiдповiдають, пересiдаючи з парти на парту. Гра триває доти, поки всi дiти сядуть на свої мiсця.

 

Гра «Показуха»

 

На картцi записанi назви тварин, дії предмета. Учень показує їх пантомiмою, а решта дiтей мають вiдгадати i записати слова в зошити.

 

Гра «Тижню, шикуйсь!»

 

Для закрiплення назв днiв тижня вчитель роздає картки зi словами - назвами днiв тижня. За командою: «Тижню, шикуйсь!» дiти виходять i стають у рядок по порядку. Решта учнiв читають назви.

Варiанти: «Вiдмiнки, шикуйсь!», «Члени речення, шикуйсь!», «Синоніми, шикуйсь!, «Спiльнокореневi слова, шикуйсь!» тощо.

 

Гра «Алфавiтна естафета»

 

У грi беруть участь двi команда. Гравцi по черзi виходять до дошки, записують за алфавiтом букви (слова на певну тему, iменники, прикметники, дiєслова). Хто перший закiнчить, той перемагає.

 

Гра «Правильне твердження»

 

Якщо твердження вчителя або одного з дiтей правильне, решта учнiв пiднімають руки вгору, якщо ні - руки опущенi (або тупають ногами).

 

Гра «Не розiрви ланцюжок»

Дiти подають один одному руку i, тримаючись так, складають речення: Лимон — жовтий — лежить — на столi.

Варiанти: перелiк частин мови, назв вiдмінка, відмінювання слова за вiдмiнками тощо.


 

 

ВПРАВИ З КЛЮЧАМИ

 

Відмо, що більшою зацікавленістю виконують вправи у вигляді кросвордів, ребусів, загадок тощо. Вчитель не завжди може знайти потрібний матеріал у підручниках з мови. Якщо підійти до підготовки уроку творчо, можна самому скласти вправи, які зацікавили б учня, дали йому змогу самостійно перевірити правильність виконання завдань. До таких вправ належать також завдання з ключами.

       Звичайно, на уроці чи вдома учні спочатку засвоюють теоретичний матеріал, а потім виконують вправи. Коли вчитель бачить, що подібні вправи учні виконують залюбки, він може запропонувати сильнішим школярам самим скласти такі завдання для однокласників. Практично для будь-якої правописної теми можна скласти вправи з ключами. Згрупувавши в дві, три колонки слова, які мають спільне правило правопису, за першими, останніми чи будь-якими зазначеними літерами можна скласти приказку, крилатий вислів або зашифрувати назву книжки, пісні, кінофільму тощо. Складаючи такі вправи, слід враховувати, що немає слів, які починалися б на И, Ь, дуже мало – на Й. Тому треба добирати ключі, до яких можна легко знайти лексичний матеріал.  Вправи з ключами – один із способів самоперевірки та взаємоперевірки учнів.

 

Вправа № 1

Запишіть слова у дві колонки: І – слова, у яких пропущених букв немає; ІІ – у яких вставили пропущені букви.

 

Швидкіс…ний, якіс…ний, улес…вий, псевдомарксис…ський, хвас…ли­вий, контрас…ний, щас…ливий, блис…нути, аген…ство, волейболіс…ці, заїз…ний, їж…жу, учас…ник, заздріс…ний, ус…ний, випус…ний, стис…нуто, щотиж…ня, студен…ський, студен…ство, очис…ний, скатер…ка, буре­віс…ник, п’ят…десят.

 

Ключ. Підкресліть другу від початку букву і прочитайте кінець вислову В. Сухо­млинського: «Дорожить людина тим, що вона…».

 

Вправа № 2

Вставити попущені букви. Згрупуйте в дві колонки: у першій – з літерою Г, у другій – з літерою Г

 

А…рус, …ріх, …раніт, …онта, …лум, …асло, …алоп, …ерус (прізвище), …ордощі, …іпноз, …роно, водо…інг, …отліб (ім’я), фі…лі-м…лі, …лаз…о (місто), …орох, Дол…ом, …анок, …арно, …ород, …азети, інко…ніто, …оліард, …ер…отіти, …урт, інтелі…ент, …алузь, …орицвіт, …едзь, …олосно, …ай

 

Ключ.За останніми літерами прочитаєте українську народну приказку. Запишіть її.

 

Вправа № 3

 

Запишіть іншомовні слова у три колонки: у першій – із пропущеною літерою И, у другу – з І, у третю – з Ї

Ол…мпіада, м…раж, д…зель, ун…я, єзу…т, опт…ка, х…мія, моза…ка, бр…джі, терм…н, У…тмен, оп…ум, дру…д, реж…м, в…тамін, експоз…ція, сес…я, т…п, в…кторина, оле…н, ма…с, Осс…ан, У…льмс.

 

Ключ. За першими літерами прочитайте українське прислів’я. Запишіть його.

 

Вправа № 4

Запишіть правильно слова, розставивши їх у дві колонки: у першу – ті, що написали з великої літери, у другу – ті, що написали з малої.

 

(я)блунівка, (к)озеріг, (т)окай (сорт вина), (а)ндрієва книга, (а)хіллесова п’ята,(к)раснодарський край, (к)иянин, (а)раб, (р)омоданівський шлях, (й)оркшир (порода свиней – від географічної назви), (к)нязь, (у)країнський вісник, (п)ерун, (а)хіллес, (а)нгел, (ш)евченкіана, (а)генство.

 

Ключ. За першими літерами прочитайте індійське прислів’я. Запишіть його.

 

Вправа № 5

Запишіть слова і словосполучення у 2 колонки: у першій – ті, що написали з великої літери, у другій – ті, що написали з малої (за першим словом).

(з)ахідна Європа, (н)ова Зеландія, (в)уз, (і)змаїльські вулиці, (д)амоклів меч, (а)ю-Даг, (н)ЛО, (д)овженківський архів, (н)аталчин лист, (я)рославів вал, (н)естор Літописець, (е)нциклопедія Українознавства, (а)рхімедова спіраль, (г)ольфстрім, (й)орданська вода, (р)еспубліка Куба, (н)еп, (е)зопівська мова, (з)агс, (о)ріон, (у)країнські пісні, (б)артолетова сіль, (о)рден Пошани, (ш)евченкові поезії, (ж)ан-жаківський погляд, (і)нститут, (є)вропейські народи, (і)змаїльський район, (ш)евченківський стиль.

 

Ключ. Запершими літерами прочитайте українське прислів’я. Запишіть його.

 

Вправа №6

Запишіть прислівники, розкривши дужки і згрупувавши їх у три колонки: у першій – ті, що написали через дефіс, у другій – ті, що пишуться разом, у третій – ті, що пишуться окремо.

 

Будь(як), в(одно)раз, (ані)телень, (до)пари, (в)слід, (за)рахунок, (в)ногу, якось(то), (по)бойовому, (по)робочому, (з)гори, (як)найкраще, (до)пори, (в)затишку, яке(небудь), (з)верху, (до)діла, (з)переляку

 

Ключ. За третьою від початку літерою прочитайте українську приказку. Запишіть її.

 

Вправа № 7

Запишіть слова у дві колонки: у I – прикметники; у ІІ – дієприкметники.

 

Стривожений,загострений, Окрімовий, стрункий, гострий, скривлений, м’який, скляний, діючий, спільний, оскаржений, опрацьований, засклений, старіючий, золотий, визолочений, особовий, старий, веселий, зменшений, сліпий, нездійснений, нездійсненний.

 

Ключ. Підкресліть другу від початку букву і прочитайте українське прислів’я. За­пишіть його.

 

Вправа № 8

Розподіліть слова у дві колонки: у І – дієприкметники; у ІІ – інші частини мови.

Чекати, загострений, ухвалений, аналізувати, скривлений, існуючий, свіжий, характеризований, умовний, немічний, укутаний, танцюючий, роз­казаний, апробувати, ймовірний, адресований, трансформований, вивчений, трансформаційний, телеграфований, розподілений, яскравий, аналізований, тестований, журливий, чутливий, адресний, апробований.

 

Ключ. Підкресліть першу букву у словах і прочитайте вислів Г. Сковороди. Запишіть його.

 

Вправа № 9

Утворіть дієприслівники і запишіть у дві колонки: у І – недоконаного виду, у ІІ – доконаного.

 

Приєднати, проспівати, зупинитися, чіплятися, полювати, байдикувати, наслідити, наливати, мокнути, потьмяніти, копати, приспівувати, визначити, законсервувати, притупувати, ненавидіти, роз’юшити.

 

Ключ. Підкресліть четверту від початку букву і прочитайте продовження вислову 
О. Бальзака: «Признавшись у своїй слабкості…».Запишіть його.

 

Вправа № 10

Випишіть дієслова та дієслівні форми у три колонки: у І – дієслова; у ІІ – дієприкметники; у ІІІ – дієприслівники

 

Сказавши, одісланий, купатися, покупаний, покупавши, одіслати, працю­ючий, звести, пролізши, подорожуючи, посивілий, допомогти, схопити, атаку­ючи, згаданий, зшивши, підсобити, зароблений, замислюючи.

 

Ключ. Підкресліть другу від початку букву і прочитайте ірландське прислів’я. За­пишіть його.

 

Вправа № 11

Запишіть прислівники у дві колонки: у І – з –нн-, у ІІ – з -н-.

Навмис…о, хиб…о, беззупи…о, задума…о, відмі…о, впевне…о, безнаста…о, негада…о, беззако…о, щохвили…и, залюбле…о, попідвіко…ю, несказа…о, опута…о, погоди…о, силь…о

 

Ключ. Підкресліть другу від початку букву і прочитайте ірландське прислів’я. Запишіть його.

 

Вправа № 13

Запишіть прислівники, знімаючи риску, у дві колонки: у І – ті, які утворені від іменників; у ІІ – ті, що утворені від прикметників.

 

У/день, за/пані/брата, не/сказанно, з/на/двору, з/гарячу, на/сміх, до/чиста, за/близько, по/іншому, на/нівець, з/на/скоку, в/літку, що/денно, за/в/більшки, на/гору, по/зеленому, на/вмання, на/в/шпиньки, з/висока, в/основному, на/весні, по/тиху, з/середини, до/щенту, на/в/хрест, по/східному.

 

Ключ. Підкресліть четверту від початку букву і прочитайте рядок з поезії Є. Маланюка «Прага». Запишіть його.

 

Вправа № 13

Запишіть прислівники у дві колонки: у І – ті, від яких не можна утворити ступені порівняння; у ІІ – ті, від яких можна.

 

Весело, впевнено, там, дорого, згарячу, нітрохи, знизу, замало, прекрасно, спересердя, радісно, близько, пошепки, ясно, зручно.

 

Ключ. Підкресліть третю від початку букву і прочитайте продовження вислову Г. Ско­вороди: «Бери вершину, і …».

 

Вправа № 14

Запишіть прислівники, знімаючи риску, у дві колонки: у І – які пишуться разом; у ІІ – окремо

Що/разу, у/бік, там/сям, без/вісти, що/неділі, в/ранці/рано, в/гору, мимо/хіть, геть/чисто, один/однісінький, в/наслідок, в/знаки, в/нічию, як/небудь, з давніх/давен, десь/інде, натще/серце, що/найдовше, хтозна/як, коли/небудь, з/роду/віку, в/тім, на/споді, до/тла, будь/коли, в/сьоме, аби/то

 

Ключ. Підкресліть третю від початку букву і прочитайте вислів Б.Дізраелі.Запишіть його.

 

Гра «Серпантин однієї фрази»

У грі відпрацьовується вміння користуватися поширеними пропозиціями, вміння будувати складні пропозиції.

Учитель пропонує фразу. Завдання кожної наступного гравця — продовжити їх у межах пропозиції. Програє той, хто може продовжити фразу.

Наприклад:

1-ї: — Я читаю книжку.

2-ї: — Я читаю цікаву книжку.

3-ї: — Я читаю цікаву книжку з вечорам.

4-ї: — Я читаю цікаву книжку з вечорам щодня.

5-ї: — Я читаю цікаву книжку з вечорам, щодня, що це моє найулюбленіше заняття.

 

 

 

 

 

Мовні ігри при вивченні теми

«Вимова і написання слів з ненаголошеними»

 

ВІДГАДАЙ СЛОВО

 

На картці у вчителя на­писане слово. Учні мають відгадати це слово за характеристикою.

Для гри можна використати такі слова з ха­рактеристикою:

 

Характеристика

 

Слова

 

Відповідає на питання «що?». Ненаголошене е у першому складі перевіряється наголосом.

 

Село, весна, весло, верба, земля.

 

Відповідає на питання «хто?». Ненаголошене е у першому складі не перевіряється наголо­сом.

 

Метелик, герой, керівник, металіст.

 

Відповідає на питання «хто?». Ненаголошене й у першому складі не перевіряється наголо­сом.

 

Директор, дитина, жирафа,лисиця.

 

Відповідає на питання «що роб­лять?». Ненаголошене н у пер­шому складі перевіряється на­голосом.

 

Димлять, кричать, сидять.

 

 

Медовий, веселий,   щасливий.     щасливийНенаголошене е у першому зелений, весняний складі перевіряється наголосом.

 

 

Відповідає на питання «який?».

 

 

ВІДГАДАЙ, ЯКЕ СЛОВО ЗАДУМАНО

Учитель пише на дошці три - п'ять перевірних слів, а на картках — по одному спорідненому слову до кожного з них. Учні записують по два споріднених слова до кожно­го перевірного.

Виграють ті, хто вгадає слова, записані у вчителя на картках.

 

ПІДГОТУЙ ПЕРЕВІРНЕ СЛОВО

Кожен учасник гри записує п'ять  - десять перевірних слів на ненаголошені голосні. Керівник гри називає слова з ненаголошеною голосною, яка пе­ревіряється наголосом. У кого є перевірне слово до наз­ваного, називає його. За кожне вгадане перевірне слово ряд одержує одне очко. Виграє той ряд, у якого буде найбільше очок.

Керівник для цієї гри може використати такі слова:

  • зима, весна, весельце, веселий, машиніст, медовий,
  • селянка, вишневий, блискучий, сердитий, земляний, читати,
  • темніє, кислиця, степи, чистота, легкий, зелений, глибокий,
  • широкий, тихенько, високий, сидіти.

Перевірні до них: зими, весни, весла, весело, машина, мед, села, вишня, блиск, сердиться, землі, читанка, темно, кислий, степ, чистий, легко, зелень, глиб, широко, тихо, ви­соко, сидячи.

 

 

ЛОТО «ВСТАВ ПРОПУЩЕНІ Е АБО Й»

Лото для детей. Животные, Ranok Creative - RK 3968 - купити дитячі  розвиваючі іграшки та Настільні ігри для дітей, дидактичні ігри в інтернет  магазині IQgra

На картках написані слова, в яких пропущено ненаголошені голосні. Вчитель читає або виставляє на дошці пе­ревірне слово. Учні знаходять для нього споріднені слова. Той, у кого вони є, ставить на місце пропущеної букви потрібну (е або й).

Виграє той, хто першим вставить усі пропущені букви.

Учасники гри ставлять свої картки одна за одною за го­динниковою стрілкою. Той, хто не має потрібної картки, пропускає свій хід. Виграє той учасник гри, який першим виставить всі свої картки.

На картках написані слова з ненаголошеними голосни­ми та перевірні до них. До слова з ненаголошеною го­лосною підставляється перевірне слово.

 

Подаю слова для цього лото. У дужках зазначаю перевірні до них.

 

1) Олень, бузина, дев'ятий, лебедик, цеглина, зима;

2) кричати, кресляр, ледачий, питання, читання, тес­ляр;

3) четвер, шестирічний, оленяр, блискавиця, гвинтівка, дев'яносто;

4) глибокий, блискучий, лежати, крикун, тижневий;

5) сердечний, життя, теля, близенький, гвинтовий;

6) грибок, весляр, село, пиляти, бузиновий;

7) десятий, випадковий, числовий, газетяр, плигати;

8) деньок, червоний, читати, лебедя, верба;

9) вечоріти, селянин, крихкий, годинниковий, веснян­ка;                    

10) гвинтити, пеньок, вивчати, крикливий, низина;

11) пилинка, теплота, тесати, глибина;

12) крило, креслярський, димар, зелений, широкий;

13) грибний, вечеря, кислота, крилатий, число, пиляти;

14) пекарня, верхівець, зернина, веселий, вербовий, жерстяний;

15) жерстянка, верховий, вечірній, кривий, димок, зер­нятко;

16) низький, паливо, пекти, кривенький, кисличка, пи­сання;

17) письменник, хитрувати, цеглинка, свисток, свиня;

18) телиця, паливо, медок, писати, питати, веселити;

19) глибина, дев'ятнадцятий, селянин, деревце, пилин­ка, питати;

20) зеленіти, легковий, млинок, рибина.

 

(оленячий, бузйнний, дев'ять, лебідь, цегла, зимонька, крик, креслити, ледар, допитливий, читанка, тесля; четве­ро, шестеро, блиск, гвинт; глиб, лежачи, тиждень; серце, жити, отелиться, близько; гриб, весла, селище, пилка; де­сять, день, червень, верб'я; вечір, крихта, годинник, весен;

випадок, числа, газета, плиг-плиг; пень, вивчений, низ; пил, теплий; крила, зелень, дим, шир; кислий; пекар, верх, зерна, зесело, жерсть; криво; палити, писаний, хитрий, свист, "віінка; мед, допитливий, дерево, легко, млин, риба)

 

ДОМІНО «ПЕРЕВІРЯЙ НЕНАГОЛОШЕНІ ГОЛОСНІ»

 

Доміно складається з 28 карток. Картки можна зробити з картону. Всі картки під час гри кладуть на стіл. У грі беруть участь від двох до семи чоловік. Кожен з них бере днакову кількість карток.

Гру починає той, у кого є чиста картка. До неї підставляється інша картка, перша половина якої чиста, а друга - з новим словом.

 

Зразок:

 

 

 

 

«Е чи Й».

 

Учитель називає слова з ненаголошеним е чи а, які не перевіряються наголосом. Учні картками, на яких напи­сано «е» або «й» показують, яку букву треба писати в не-наголошеному складі. Виграє той, хто найменше помилиться.

Для цієї гри можна використати такі слова:

абрикос, арифметика, бетон, вересень, герой, гриміти, ди­ректор, календар, кипіти, кишеня, коридор, криниця, летіти, лимон, медаль, метелик, неділя, очерет, печиво, по­неділок, пшениця, середа, тремтіти, тривога, черевики, че­ремха, черешня, четвер, ясен.

 

  1. «Знайди букву»

Роздається друкований текст. За командою вчителя треба знайти та підкреслити задану  букву. Після кількох тренувань кількість букв для підкреслювання збільшувати до 2, 3, 4.( Знайди і підкресли в кожному слові букву Р і т.д.)

 

  1. «Запам’ятай слова»

Вчитель зачитує 10-12 слів, не пов’язаних за змістом. Дитина повинна їх запам’ятати та відтворити.

  1. «Асоціації»

Вчитель називає 10-15 слів повільно. Діти повинні кожне почуте слово позначити якимось значком, щоб потім глянувши на нього пригадати його.

 

4) «Що змінилось?»

Вчитель виставляє таблички із словами. За 1 хвилину учні мають запам’ятати порядок їх розміщення. Вчитель міняє місцями таблички, а діти повинні вказати, що змінилось.

 

  1. «Продовж ряд»

 

Називається ряд слів, який потрібно продовжити.

Айстра, пролісок, тюльпан…

Собака, корова, кіт,…

Різновид цієї гри:

« Одним словом»

шафа, стілець, ліжко -…

 

  1. «Що зайве?»

Пропонується  словесний ряд. Необхідно назвати зайве і довести чому.

(Місто, містечко, місток, місцевий)

 

  1. «Що спільне?».

 Дається 2-3 слова, серед яких треба указати схожість.

( метелик і літак, сонце і сонячний)

  1. «Фотографія»

Показуємо дитині набір букв ( починати з трьох) протягом 1 хвилини. Потім дитина має відтворити побачене. Далі збільшуємо кількість букв.

 

  1. «Що ти бачив?»

 

Демонструється малюнок протягом 1 хвилини, а учні стараються запам’ятати якомога більше. Коли малюнок прибирається з поля зору дитини, вчитель ставить запитання за малюнком, на які учні мають відповісти.

 

  1. «Злови слово»

 Читається текст, із якого треба вибрати слова на задану тему і плеснути в долоні.

 

11) «За складом – слово»

Пропонується склад. Діти придумують слова із цим складом. Переможе той ряд, на якому придумано найбільше слів.

 

12) «Лото»

Із розкиданих складів( слів) зібрати слова (речення).

 

13) «Не помились»

Гра на розпізнавання звуків ( голосних – приголосних, твердих - м’яких),  частин мови, роду, відмінка, числа  іменників, особи займенників. Називаються слова, а діти повинні сигналізувати картками або фішками.

 

14) «Виростимо речення»

Дається одне слово, діти добавляють до нього по одному слову так, щоб вийшло поширене речення.

Аналогічно можна проводити гру на скорочення речення.

 

15) «Полий квіти»

На краплинках написані відмінки ( можна роди, числа, дієвідміни, особи). Діти повинні з’єднати краплинку з відповідною квіткою.

 

16) «Добери риму »

Листок - молоток, колобок….

Оса – коса, роса …

17) «Два – один»

Утворювати складні іменники з двох простих:

Небо і схил – небосхил;

Ліс і смуга – лісосмуга;

Птах і ферма – птахоферма;

 

18) «Навпаки»

(Підібрати антоніми до даних слів)

Низький – високий;

Холод – тепло;

 

19) «Такий самий»

(Підібрати синоніми до заданих слів)

Дім – хата, приміщення, будинок…

Штани – шорти, брюки, джинси…

 

20)«Великий – малий»

(Підбір пестливих слів)

Тато – таточко;

Кіт – котик;

Дитина – дитиночка;

 

21)«Знавець слів»

 За певний проміжок часу  назвати якнайбільше слів із заданої теми ( іменники чоловічого роду, займенники 3 особи, дієслова 1 дієвідміни). За кожне слово – фішка. Переможець той, хто набере найбільшу кількість фішок.

 

22)«Є, було чи буде»

Гра на засвоєння часу дієслова. Вчитель називає дієслова, діти визначають, коли відбувається дія.

 

23)«Добери предмет»

Навчає -                грає -

Лікує –                  співає –

Пече –                   гуде –

Малює –               пиляє –

 

 

24) “Мовчанка”

На набірному полотні  надруковано склад, а учні мають додати ще такі склади, щоб утворилось певне слово. Виграє той, хто складе більше слів.

 

25) “Ніч-день”

 Учні вголос чи самостійно читають слова з дошки. Потім по команді вчителя “ніч”, діти  закривають очі. У цей час вчитель змінює слово. По команді “День”, діти читають нове слово. Кажуть, що в ньому змінилося порівняно з попереднім.

Слова для гри: голова (голови), рак (лак), голуб (голуби), голос (колос), рана ( рама).

 

26) “Чарівні клітинки”

Всі учні одержують аркушики паперу з накресленими клітинками. У клітинки учні вставляють букви, щоб вийшли слова. Виграє той, хто першим правильно складе потрібні слова.

 

27)«Луна»

Діти повторюють за вчителем звуки, слова, речення, фрази.

 

28)«Звільни слово»

Злий чаклун зачаровує слова у своєму замку. Щоб їх звільнити  треба зробити звуковий аналіз  слова в той час, поки немає чаклуна.

 

29)«Шторм»

Після бурі на морі розсипались слова (показуємо). Їх слід вставити в текст.

 

30) «Це - я»

Учасники гри обирають будь - який предмет, розглядають і «перевтілюються» в нього. Через 1 хвилину розповідають про цей предмет від 1 особи.

 

31)«Який звук загубився?»

 Вчитель називає слово без одного звука  та демонструє малюнок із зображенням цього предмета ( далі без малюнка). Діти називають пропущений  звук.

 

 

 

32) «Естафета»

Вчитель називає слово, а діти продовжують ланцюжок слів,починаючи нове слово із останнього звука попередньго.

 ( Мак –каша -абрикос- сон -намисто-…)

 

33)«Змійка»

Кожний член групи по черзі виходить до дошки, записує по одному словниковому слову і підкреслює орфограму в ньому.

 

34)«Букви-близнюки».

Школярі пригадують і записують якомога більше слів, до складу яких входять дві однакові букви.

(дідусь,сосна, парасолька, Україна, молоко…)

 

35) «Відшукай помилку».

Кожна група дітей отримує набір карток словникових слів. Потрібно відшукати помилки в цих словах.

 

36) «Покажи»

 За допомогою сигнальних карток (цифри 1, 2, 3) указати наголошений склад у прочитаному вчителем словниковому слові або кількість складів.

 

37) «Хто більше?»

  (Робота в малих групах)  Школярі змагаються, яка група більше пригадає словникових слів із даної теми.

 

38)«Ігри Діда-Буквоїда»

( робота в малих групах)

Діти намагаються відгадати словникове  слово за приголосними (голосними, першим або останнім складом).

К..м..б..й..н..р – комбайнер,..о..и..о..- горизонт.

 

39) «Вилучи зайву літеру».

Дітям пропонуються словникові слова з помилками, учень повинен знайти помилку, користуючись  орфографічним словником. (Вурлиця — вулиця, зайєць — заєць, килдим — килим)

 

 

 

40) «Аукціон».

Учитель пропонує назвати слова, що починаються, наприклад, складом «за» — загадка, завдання, заєць. Виграє той, хто називає останнє слово.

 

41) «Чарівник».

Учні — чарівники. Треба «оживити» предмети — утворити від іменника, який відповідає на питання «що?» спільнокореневе слово — іменник, який відповідає на питання «хто?».

 (Банк — банкір, бібліотека — бібліотекар, Київ — киянин)

 

42) «Хто (що) заховалося?»

 На  дошці висять малюнки предметів зворотною стороною до дітей. На зворотній стороні записано кілька ознак предмета, який «заховався».  За даними ознаками слід розпізнати предмет.

(Хижий, маленький, сірий, безхвостий, колючий... (їжак). Легкий, дерев'яний, кольоровий... (олівець).

 

43) «Редактор»

Учитель записує на дошці неправильно побудоване речення. Діти самостійно редагують вирази, записують у зошит правильні.

 

44) «Пошук».

За текстом-підказкою, що надається учням, потрібно вставити пропущені букви в слова, що знаходяться на контрольному аркуші у кожного учня( прислівники, числівники та ін..)

В.... і, лі.... ч, н... д, в.... у

( вранці, ліворуч, назад,вгору)

 

45)«Впізнай мене».

Учні добирають до запропонованих слів відповідне за змістом словникове слово:

розумний... (директор),

новий... (комп'ютер),

смачна... (кукурудза)

 

46)“Угадай”.

Вчитель називає іменники ( прикметники, дієслова, займенники,…) Діти за допомогою сигнальних карток показують рід ( число, відмінок, дієвідміну, особу…)

 

47) “Хто швидше?”.

Учні одночасно починають і пишуть протягом умовного часу  слова, що відповідають на питання що? (назви предметів у класній кімнаті або назви меблів чи одягу). Скільки слів запише учень - стільки дістає очок. Віднімається  очки за допущені помилки.

 

48) “Іменники на одну букву”.

Учитель пропонує на певну букву зібрати і записати іменники, що відповідають на питання що? (або на питання хто?). наприклад, на букву р (рука, редиска, річка, реп’ях, рівень, рослина).

 

49)  «Хто це? Що це?»

На дошці записані слова: слон, вовк, лисиця, клен, осика, береза, лев, горобина, дуб. Діти повинні розділити слова на 2 групи (тварини, рослини)

 

50) “Впізнай слово”.

На картках написано по декілька словникових слів. Учитель розкриває зміст певного слова, а учні повинні знайти його на картках та закрити.

Для вчителя: 1. Скляний ящик з водою для риб. (Акваріум). 2. Жуйна тварина з одним чи двома горбами. (Верблюд). 3. Колекція засушених рослин. (Гербарій).

 

51) “Один - багато”.

На дошці записуються слова або промовляються вчителем. Діти ділять їх на 2 колонки та записують в зошити за зразком:

Один                        Багато

Горобець                Горобці

 

52) “Наше слово”.

Учні поділяються на три групи: чоловічий, жіночий та середній (частини мови, дієвідміни, особи і т. д.) Учитель проказує іменники.  Група, плескає у долоні, якщо названий іменник відповідає її роду.

 

53) “Заборонені слова”.

Учитель диктує речення. Речення, в яких є заборонені слова, писати не можна (займенники, числівники і т. д.). Виграє той, хто правильно виконає завдання.

 

54) «Утвори ознаку»

Дуб (дубовий, дубова, дубове); холод (холодний, холодна, холодне); сонце (сонячний, сонячна, сонячне);

 

 

 

55) “Що робити?”.

Учитель називає слово, яке відповідає на питання хто?, учні самостійно добирають і записують слова, які відповідають на питання що робити? і т.д. Скільки слів запише учень, стільки дістає очок.

 

56) “Це  наш час”.

Учні поділяються на три групи: теперішній, минулий, майбутній час. Учитель проказує слово. Групи повинні впізнати слово і підняти руку, якщо слово належить до їхньої групи. Коли у реченні є дієслова двох часів, то руки піднімають обидві групи. Виграє та група, учні якої найменше помилок.

 

57) “Дивись, не помились”

Вчитель називає дієслова, учні на пальцях показують до якої дієвідміни належать ці слова. Виграє той, хто найменше помилиться.

 

58) “Спіймай займенник”.

Учитель проказує речення. Учні, почувши займенник, плескають у долоні.

 

59)  «Підбери  займенник».

На дошці написано речення з пропущеними в них займенниками. Учні списують ці речення, вставляючи займенник.

 

60) «Я – найпрудкіший»

Хто швидше зможе написати три займенники з двома е. Наприклад: мене, тебе, себе.

 

61) «Впізнай займенник»

1. Назвіть займенник І особи однини, який вказує на особу, яка сама про себе говорить. 2. Назвіть займенник ІІ особи множини, який вказує на осіб, до яких ми звертаємося. 3. Назвіть займенник, який вказує на особу, до якої ми звертаємося.

 

 

62) «Хто швидше?»

 Написати п’ять прислівників, що відповідають на питання як? (шість дієслів 2 особи однини,чотири іменника жіночого роду, т.д.)

 

63) «Лото прислівників».

Учні працюють в малих групах, одержують картки, на кожній з яких написані  речення з пропущеним прислівником. Ці прислівники написані на окремих картках, які  прикріплені на дошці. Дітям необхідно знайти необхідний прислівник і вставити в своє речення.

 

64) «Добери прийменник».

Усі одержують картки, на яких написано слова, а також набір прийменників. До кожного слова, треба добрати та поставити відповідні прийменники.

(до) школи, (у) лузі, (на) дереві…

 

65) « Хто це робить?»

Літає…, плаває…, лікує…,співає…,дзижчить…

 

66) «Займи позицію»

Вчитель ставить запитання, на яке надається декілька варіантів відповідей. Учні повинні підійти до тієї, яку вважають правильною.

 

67) «Прес»

Працюють одночасно три пари. Кожній необхідно відповісти на поставлене питання за зразком:

1 пара - « я вважаю, що …»

2 пара -2 «…тому,що…»

3 пара –«…наприклад…»

Кінцеве міркування: Я вважаю, що ці члени речення є однорідними, тому що вони відповідають на одне й те саме запитання і відносяться до одного й того ж слова.

 

68) «Мікрофон»

За допомогою мікрофона діти висловлюють свої думки із запропонованого питання.

 

69) «Я знаю»

Вчитель починає речення « Я знаю,що іменники відповідають на питання…», а учні повинні його закінчити.

 

70) «Мозковий штурм»

Учні дають швидко відповіді на різні питання вчителя з даної теми.

 

71) «Наповни скарбницю»

Назвати якомога більше  кількісних числівників,( дієслів 1 дієвідміни, іменників середнього роду….)

 

72) «Новосілля»

Розподілити букви ( слова) в « будиночки» згідно завдання. Наприклад, кількісні та порядкові числівники, іменники в однині та множині і т.д.

 

73) «Підбери слово»

Називаю склади, а діти добирають за ними слова: МА – мама, малина, мак, машина, Марія…

 

ІГРИ ДО ТЕМИ  « ЧИСЛІВНИК»

***

Я – числівник – мандрівник.

Рахувати все я звик:

Скільки двійок устудента,

Скільки справ у президента.

Все потрібно рахувати

І усьому вартість знати.

Числівників як тиииих зірок,

Багато – пребагато,

Бо безліч чисел, авжеж всіх

І не порахувати.

 

Гра №1 "Хто пригадає!".

Ведучий пропонує учасниками гри назвати прислів’я, приказки і загадки, до складу яких входять збірні числівники Наприклад: ,,Семеро одного не ждуть. Один з сошкою, семеро з ложкою. Двоє через дорогу живуть, а один одного не бачать і т.п.,, Виграє той, хто наведе найбільшу кількість таких прислів’їв, приказок і загадок.

 

Гра № 2 "Доповніть загадки".

Ведучий читає частину загадки, а учні доповнюють і розгадують її, знаходять числівник і визначають його розряд. За кожне доповнення учневі, що зробить його першим, записує очко. За правильне розгадування учень теж одержує очко. Виграє той, хто набирає найбільше балів.

Матеріал до гри:

1.Два брати втікають… 2. Між двома дубами… 3. На одній Марушці… 4. Сім братів, віком рівні…5. Трьома зубами… 6. Тисяча овець…

 

Гра № 3 "Котрий?".

На дошці записані питання та кількісні числівники, від яких потрібно утворити порядковий числівник:

Скільки? Котрий? Скільки? Котрий?

три - … п’ять - …

одинадцять - … дванадцять - …

тринадцять - … двадцять - …

 

Гра № 4 “Орфографічний бар’єр”

Запишіть наведені слова, заповнивши в них

пропуски.

 

П..ят..сот, ш..с..надцять, с..ми..сотий, міл..он, дев..яносто, сто..двадцяти..семи..тисячний, сто.. двадцят..п..ятий.      

       

Гра №5“ Словотвірний бар’єр”

Утворіть із наведених сполучень слів складні прикметники.

125 міліметрів, 155 годин, 140 років, 438 тонн, 421 відро, 375 літрів.

“ Морфологічний бар’єр”

Запишіть цифри словами, визначте тип числівника за значенням і будовою.

199, 8 4 5, 17, 100-й, 47, 5, 4, 1000.

 

Гра № 6“ Синтаксичний бар’єр”

І варіант

Утворіть словосполучення з числівниками два, три й наведеними словами.

Том, чолові, рік, оселедець, дуб, грам.

ІІ варіант

У наведених реченнях цифри, що вказують на час, замініть словами.

Я підвівся, глянув на годинник, було ще тільки 10.30. Нарешті стрілка показала 7.55. О 9.00

на мене чекають учні. Я поснідав, подивився на годинник, — була 10.00.

 

Гра №7“ Визбирувач”

Із поданого тексту визбирайте прикметники, зробіть їхній морфологічний розбір.

Бузьки вертали з вирію, з далекого полудня..

І чим більше зближались вони до любої, рідної країни, тим веселішими ставали, тим бадьоріше краяли повітря своїми крилами. Ось, ось ще трохи, а вже розстелиться перед нами наша рідна північна країна! — здавалося, немов говорили до себе в тім великім поспіху.

 

Гра № 8“ Вкраплення”

У поданому тексті ліквідуйте чужомовні вкраплення.

Дні продовжували стояти все такі ж (знойные) і світлі, які можуть бути лише на півдні. Години з одинадцятої ранку вся картина Дніпра ніби завмирала в (неподвижном) повітрі. Повітря, здавалося, було таким гарячим, як пара, що, подібно до розтопленого (стекла), (чуть) (дрожало) над широкими, чорними трубами білих параходів, що повільно обганяли нас. Завмирав світло-сталевий Дніпро, (цепенели) довколишні пейзажі — далекі сільця

й тополі, блідо-синяві силуети невисоких гір за (низменными), привільними луками. (Ослепительно) блищали піщані (полосы) (мелей), і здавалося, що це жовтіють (полосы) стиглих (ржей) (Іван Бунін).      

 

Гра № 9“ Синонімічна дуель”

Дібрати синоніми до наведених учителем слів (учні відповідають почергово й швидко).

Дзеркало, праця, хоробрість, вогонь, ощадливість, розумний, різнокольоровий, базіка, видатний, дивний, азбука, веселий, лелека, асиміляція, перст, кредит, пейзаж.

 

Гра №10 Зроби «з мухи слона»

Поступово змінюючи одну букву іншою, зробіть перехід одного слова в інше.

Наприклад, рука — нога:

рука — рута — рота — нота — нога.

Бик — віл; ліс — гай; син — дід.

 

 

Гра №11Комбінаторика

Із поданими словами складіть речення протягом 5–10 хв. Слова можна варіювати шляхом зміни їхньої частиномовної належності, місця розташування в реченні, граматичної форми.

Висхідні слова: мова, любити, знати, краса, чистота, берегти.

Любімо й бережімо знання чистої та красивої мови. Збереження мовної чистоти — краса незнаної любові. Любити мову — знати й берегти чистоту краси. Бережена в чистоті мова знає красу любові.

 

Гра №12 Загублена крапка

Розмежуйте частини речень, ставляючи крапки, на місці закінчення речень.

День був гарячим, сонячним стояла суша й спека повітря мигало маревом, наче дрижачи живе срібло Єремія об’їхав високі гори понад Сулою оглядів долини і спинив коня на одній високій горі краса місця вразила молодого князя висока гора неначе спадала наниз, розсипаючись дрібними горбами, неначе устеляла себе сходами до самої річки і горби, і западини, погнуті й поламані в найвередливіші звивки, були вкриті віковічним лісом, неначе закутані в пишні зелені шати (Іван Нечуй-Левицький).            

Первісний вигляд тексту

День був гарячим, сонячним. Стояла суша й спека. Повітря мигало маревом, наче дрижачи живе срібло. Єремія об’їхав високі гори понад Сулою оглядів долини і спинив коня на одній високій горі. Краса місця вразила молодого князя висока гора неначе спадала наниз, розсипаючись дрібними горбами, неначе устеляла себе сходами до самої річки. І горби, і западини, погнуті й поламані в найвередливіші звивки, були вкриті віковічним лісом, неначе закутані в пишні зелені шати (Іван Нечуй-Левицький).

 

 

ІГРИ ДО ТЕМИ « ПРИСЛІВНИК»

***

Ознаку дії називає,

А також місце, час, причину

Цієї дії визначає.

Бо – це прислівник – всім відомий,

Незмінна ця частина мови.

На запитання «Як? », « Коли?»

Готова всім відповісти.

Сміється сонце « як?» - ласкаво,

Мандрує  небом величаво,

А небо голубіє дивно,

Пливуть хмарини тихо, мирно.

Дзвенить кохана мова чисто.,

А кожне слово урочисто,

Земля стрічає нас святково.

Сміються зорі загадково.

Сади цвітуть « коли?» - весною.

Улітку трав моря моря шовкові.

А восени врожай збирають.

Узимку снігу всі чекають.

Прислівників багато в мові,

Усі яскраві, всі чудові.

Щоб закріпити знань основи,

Повторим цю частину мови.

 

***

Не лінуюсь, не скучаю,

Я прислівники вивчаю.

Навкруги я роззираюся,

Орієнтуватися я навчаюся.

Я з прислівником дружу,

Все вам друзі розкажу, розкажу і покажу.

***

Усім учням треба знати,

Як прислівники писати.

Ми вивчати розпочнемо

З тих, що пишуться окремо:

Без упину та по двоє,

З переляку і по троє,

Час від часу, з року в рік.

Чи запам’ятали всіх?

Таким чином, у цілому

Усі знаєм, в основному.

В нагороду, щоб все знати,

Ще раз віршик розказати.

                 Дзьоба Оксана Вікторівна

 

***

Прочитай прислів’я.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

***

Заміни фразеологізми на прислівники:

  • опинитися просто неба;
  • намокнути до останньої нитки;
  • не мати кінця і краю;
  • іти як не своїми ногами;
  • спати без задніх ніг;
  • жити на широку ногу;
  • прцювати як віл;
  • рукою подати;
  • на весь голос;
  • як кіт наплакав;
  • на віки вічні;
  • як сніг на голову;
  • рухається як черепаха.

 

  ***

Утворити словосполучення, замінюючи виділені вислови, близькими за значенням прислівниками.

  • Знати яксвої п’ять пальців.
  • Не бачити як своїх вух.
  • Надворі хоч в око стрельни.
  • Працює як віл.
  • Дав як кіт наплакав.
  • Працює як сонна муха.
  • Прийде як рак свисне.

Слова для довідок:    ніколи, дуже темно, добре, мало, невідомо коли, багато, повільно.

 

***

Доповни  прислів’я:

  • Восени багач, а … прохач.
  • Гірко поробиш, … з’їж.
  • Краще на п’ять хвилин раніше, ніж на хвилину … .
  • Далі положеш - … знайдеш.
  • Удень бідніє, а … ясніє.

 

 

 ***

Записати речення, замінивши виділені слова на прислівники синоніми:

  • Він прокидається ані світ, ані зоря.
  • Завдання виконує п’яте через десяте.
  • Працює як сонна муха.
  • Як сніг на голову у щоденнику зявилася двійка.

 

***

Зєднай пари слів, у яких прислівники є антонімами.

 

Допоможу тепер –                          дивиться сумно.

Розмовляє весело –                        повернувся звідти.

Летить високо –                             сідає низько.

Працює вдень –                              читає тихо.

Знаходиться далеко –                    відїхав сьогодні.

Пішов туди –                                  відпочину потім.

Співає голосно –                            мешкає близько.

Приїхав учора -                              прийшов уночі.

 

***

За три хвилини записати якомога більше прислівників.

1 команда – прислівники, що виражають ознаку дії.

2 команда – прислівники, що означають час дії.

3 команда – прислівники , що означають місце дії.

 

 

 

ІГРИ ДО ТЕМИ « АПОСТРОФ »

Я такий же, як знак розділовий,

І відомий шкільній дітворі.

Та в словах української мови

Я пишусь не внизу, а вгорі.

Спробуй лиш написатиі м’я –

Зразу стану потрібним і я.

 

ХТО СКЛАДЕ ШВИДШЕ

Зі складів і літер потрібно скласти слова з апострофом.

М’я                                                     юнок

пір’                                                     язати                                                     

в’                                                         ян

п’                                                        ров’я

солов’                                                 та

в’                                                         ять

бур’                                                     я

Здо                                                       ї

 

Дидактична вправа: «Розумники та розумниці»

Цей знак дружить з іграшками, рослинами, птахами, рибами та іншими предметами. Давайте спробуємовідгадатиці слова.

 Шкідливатрав’янистарослина, яка росте на городі. (Бур’ян) 

 Дитячаіграшка, маєкруглу форму, виготовлена з гуми. (М’яч)

 Риба, яка маєдовгу форму тіла, звивається як плазун. (В’юн)

 Вогонь, щопіднімається над предметом,якийгорить. (Полум’я)

 Пристрій для рукоділля. (П’яльця)

 Заднячастинаступні. (П’ята)

 Багаторічназапашнатрав’янистарослина, яку вкидають в чай. (М’ята)

 Особистаназвалюдини, щодаєтьсяїйпіслянародження. (Ім’я)

 Верхнійпокрив у птахів. (Пір’я)

 Птахи, якідужегарноспівають. (Солов’ї)

 

Дидактична гра «Третійзайвий»

Знайдітьзайві слова у рядочкахслів. Складіть з ними речення.

Мар’яна – бур’ян – буря

В’яз – свято – в’яне

М’ята – мама – м’ясо

Пір’я – пиріг – подвір’я

Гра «Цікаві моделі»

      Добери якомога більше слів з апострофом за цими моделями.

      Умовні позначки: Г – голосний, ТП – твердий пригол., МП – м’який пригол.

                1. ТП МП Г – п’є, п’ю, в’є, в’ю, б’є, б’ю.

                2. ТП МП Г ТП – м’яч, в’яз, б’єш, в’єш, п’єш.

                3. ТП МП Г ТП Г – м’ята, в’язи.

                4. ТП Г ТП Г ТП МП Г ТП Г – голуб’ята, гороб’ята.

 

Гра «Спуск з гори»

 

Дидактична вправа «Сортувальники»

На які групи можна поділити дані слова: м’ята, валер’яна , кропив’янка,  солов’ї, в’яз, в’юн? Складіть з ними речення.

 

Зразок виконання

Птахи : кропив’янка, солов’ї

Рослини : м’ята, валер’яна, в’яз

Риби: в’юн

 

Солов’ї співають у нашому саду.

Бабуся заварила нам чай із м’яти.

Хлопчики в річці спіймали в’юна.

 

ІГРИ ДО ТЕМИ « БУДОВА СЛОВА»

 

СКЛАДИ СЛОВА

Учні одержують конверти зі смужками, на яких написані корені та префікси. У кожному конверті може бути п’ять – десять таких смужок. За командою вчителя учні складають слова наввипередки.

А)  префікси: від - , при - , по - ,ви -, за - , за- , при -;

Б) корені: - літ , - віт ,- діл, - хід,- пис, - їзд, - хід, - пис, - їзд.

НАВЕДИ МОСТИ

 Потрібно з’ єднати споріднені слова відрізками.

 

                  Вгору                                                                 літати

 

                                     горілий                                                                  літо                                                                                                                                                                                                                                   горіх                                                                      виліт                                  літак

                                         згорів

гори 

                                            гора

                      горіти                                                літній

                                                                                                     літечко

 

КРОСВОРД « СУФІКС»

1

 

С

 

 

 

 

2

У

 

 

 

3

 

Ф

 

 

 

 

4

І

 

 

 

5

 

К

 

 

 

6

 

С

 

 

 

 

  1. Робітник, який обробляє деревину, будує дерев’ яні споруди. ( тесляр)
  2. Фахівець із приготування їжі. (кухар)
  3. Працівник театру, який під час спектаклю підказує акторам текст. ( суфлер)
  4. Спеціаліст, який лікує хворих людей. ( лікар)
  5. Робітник, який випікає хліб. ( пекар)
  6. Робітник, який доглядає за лісом. ( лісник)

 

 

ЗАВДАННЯ – ЗАГАДКИ

Слова ці родичами звали,

Бо спільний корінь вони мали:

Похід і захід, перехід,

І вихід, і прихід, і вхід,

І східний, західний, і схід –

Назвіть швиденько корінь…  ( хід )

 

Слова ці родичами звали,

Бо спільний корінь вони мали:

Бігун, забігти, прибіг,

Забіг, побігати, розбіг,

Добігти, збігав, перебіг.

Вже визначили корінь… ( біг)

 

Корінь мій у слові дзвінко.

Суфікс – у слові синочок.

Закінчення у слові кіт. ( дзвіночок )

 

Що за слово відгадай:

Корінь у садку сховався.

Префікс у постіль забрався,

А закінчення та суфікс

У слові хмарка пошукай.

( посадка)

 

Корінь в слові – відгадай,

Префікс в слові – запитай,

Суфікс в слові – нічка,

Закінчення в слові – криничка.

( загадка)

 

У слові хмарка корінь відшукаєш,

Із слова літній суфікс підбирай,

У бездоріжжі префікс відшукаєш.

Закінчення у слові злий впізнай.

( безхмарний)

 

 ЗАНЙДИ ЗАЙВЕ СЛОВО

Зайве тут одне словечко:

Колісниця і колечко,

Колія, околиця,

Коліщатко, колеться,

Коло,колесо,кільце!

Відшукай чуже слівце!

 

Зліт, летіти, відлетів,

Політати, прилетів,

Літера літак, відліт.

« Шпигуна» впіймати слід.

 

Немалий і малуватий,

І  маленький, малювати,

Малюки, малеча, мало.

Чи « чужинця » ви впіймали?  

 

ІГРИ ДО ТЕМИ « ДІЄСЛОВО»

 

ГРАМАТИКО – ЛОГІЧНІ ЗАВДАННЯ

 

Добери влучне слово.

Краса, квітка, усмішка … ( розквітає).

Мама, море, учень … ( хвилюється).

Очі, зірка, свічка … ( сяють).

Сонце, насіння, сніг … ( сходить).

Час, куля, птах … ( летить).

Дитина, дерево, тісто … ( росте).

Ліфт, температура, тиск … ( піднімається).

Соловейко, хор, душа … ( співають).

М’яч, удачу, рибу … ( ловлять).

Грілка, шуба, слово … (гріє).

Вірш, руки, снопи, присягу … ( складають).

Урожай, вершки, гриби … ( збирають).

Книжки, думки, лекцію … ( читають).

 

АСОЦІАТИВНІ ЗАГАДКИ

 

ГРА «СКЛАДИ ЗАГАДКУ»

 

  1. Обери об’єкт.
  2. Придумай, які дії він виконує.
  3. Придумай, які об’єкти виконують ту саму дію.
  4. З’ясуйте слова – зв’язки: « як », « але не ».

 

 

Кактус

 

Що робить?

Слова - звязки

Предмет

( росте)

… як …

( квітка)

( зеленіє)

…, але не…

(трава)

( колеться)

…, але не…

( їжак)

 

Дятел

 

Що робить?

Слова - звязки

Предмет

(стукає)

… як …

( молоток)

( лікує)

…, але не…

( лікар)

(літає)

…, але не…

( літак)

 

Папуга

 

Що робить?

Слова - звязки

Предмет

(дзюрчить)

… як …

( струмок)

( говорить)

…, але не…

( людина)

(літає)

…, але не…

( літак)

 

ГРА « РОЗБУДИ КВІТКУ»

Весна величний гімн співає,

І перша квітка … ( розцвітає).

Зимовий сніг вона … (пробила)

Така тендітна, ніжна, біла.

Щоб радість всім … ( подарувати)

І весну красну … ( привітати).

Підсніжником цю квітку звуть.

Її давно вже в лісі … (ждуть).

 

Дидактична гра "Це наш час".

 

1.Учні поділяються на три групи за часом. Учитель промовляє речення або показує картку з реченням. Учні з відповідної групи піднімають руки і промовляють: "Це наш час". Представник групи доводить свою думку.

Виграє група, учні якої матимуть найменше штрафних фішок за помилки.

Стоїть гора висока.

Зашумить зелений гай.

Я іду рідною землею.

Випало багато снігу.

Петрик любить зиму.

Жито в полі налилося зерном.

Діти посадять дерева та кущі.

Заспіваймо пісню веселеньку.

Зацвіла в долині калина.

 

2. Змінювання дієслів за часом. (Запис речення під диктовку.)

Соловейко в темнім гаї сонце зустрічає.

Визначте час дієслова.

Змініть дієслово зустрічає за часом.

Отже, будь-яку подію можна описати у минулому, теперішньому або майбутньому часі. Це можливо тому, що дієслова змінюються за часом.

3. Заповніть горизонтальні рядки буквами так, щоб у всіх рядках були дієслова.

 

Д

 

 

 А

 Т

 И

 І

 

 

 А

 Т

 И

 Є

 

 

 А

 Т

 И

 С

 

 

 А

 Т

 И

 Л

 

 

 А

 Т

 И

 О

 

 

 А

 Т

 И

 В

 

 

 А

 Т

 И

 О

 

 

 А

 Т

 И

   

Відповіді: дихати, іржати, єднати, сипати, лежати, обрати, вижати, ойкати.

 

 

Дієслова, близькі за значенням

 

Обладнання. На дошці написані дієслова в неозначеній формі.

Завдання. Протягом умовленого часу написати дієслова, близькі за значенням до поданих. За кожне слово зараховується бал. За помилку знімається 2 бали.

Матеріал для гри. Бігти, думати, кричати, говорити, працювати.

 

Дієслова, протилежні за значенням

Обладнання. На дошці написані дієслова в неозначеній формі.

Завдання. Протягом умовленого часу написати дієслова, протилежні за значенням до поданих.

За кожне слово зараховується бал. За помилку знімається 2 бали.

Матеріал для гри. Вставати, шити, додавати, множити, знаходити, дозволити, вимикати, говорити, розкладати. благати, дивуватися,єднати, одужувати, стомлюватися

 

Запишіть дієслова із - ся

 Ведучий пропонує учням записати дієслова з - ся. Завдання виконують протягом умовленого часу.

За кожне правильно записане дієслово зараховується 1 бал. За помилку знімається 2 бали, по 1 балу - за некаліграфічне написання слів.

 

 

ІГРИ ДО ТЕМИ « ПРИКМЕТНИК»

 

Кросворд.

 

 Відгадати слова допоможуть речення, в яких пропущені потрібні прикметники.

1. … друг у біді не залишить.

2. Зовні апельсин….

3. До… соку додають цукру, бо сік дуже кислий.

4. У… ножику буває кілька лез.

5. Як з’їсти кисле яблуко, а потім солодке, то воно здається ще….

6. На демонстрації загони йшли з портретами, красивими транспарантами і… прапорами.

7. Ніде немає воїнів… відважніших від.

8. Партизани швидко пробиралися в гущавині… стежками.

9. Шпаки люблять ласувати стиглими темно-червоними… ягодами.

10. Головою класу обирають … старосту.

 

 

 

1

 П

 2

 Р

 3

 И

 4

 К

 5

 М

 6

 Е

 7

 Т

 8

 Н

 9

 И

1 0

 К

 

Відповіді: справжній, оранжевий, лимонного, складному, смачнішим, червоними, стійкіших, знайомими, вишневими, активного.

 

"З іменників - прикметники".

 

Обладнання. Запис на дошці десяти іменників, письмове приладдя.

Завдання. Утворити і записати від кожного іменника прикметники чоловічого, жіночого, середнього роду.

Хід гри. Ведучий через визначений час перевіряє виконання. За кожен правильно утворений прикметник зараховується по 1 балу. За допущену помилку знімається 2 бали, за необхідність - 1 бал.

Матеріал для гри. Жито (житній, житня, житнє); клас (класний, класна, класне); степ (степовий, степова, степове); гумка; ґрунт; дослід; килим; кукурудза; межа; панчоха.

 

"Прикметники, близькі за значенням".

 

Обладнання. Запис на дошці прикметників; письмове приладдя.

Завдання. Згрупувати близькі за значенням і записати.

Хід гри. за правильно виконане завдання гравець отримує 30 балів (по 1 балу за слово). За допущену помилку знімається 2 бали, за некаліграфічне написання букв - на розсуд ведучого.

Матеріал для гри. а) Безмежний, ніжний, старий, видатний, делікатний, безкінечний, визначний, старезний, знатний, неосяжний, м’який, неозорий, тонкий, видний, безмірний, давній; б) Ароматний, гарний, соромливий, чудовий, запашний, вічний, прекрасний, несміливий, довгочасний, духмяний, сором’язливий, довголітній, пахучий, хороший, чуйний, чемний.  

 

"Прикметники протилежні за значенням".

 

Обладнання. Запис на дошці прикметників; письмове приладдя.

Завдання. Дібрати і записати прикметники, протилежні за значенням.

Хід гри. переможцем вважається той, хто за умовлений час (5-7 хв.) добре і запашне найбільше прикметників-антонімів.

Матеріал для гри. Довгий (короткий), веселий (сумний), ввічливий (нечемний), високий (низький), широкий (вузький), порожній (повний), темний (світлий), черствий (свіжий), турботливий, завзятий, минулий, колишній.

 

"Швидше і краще".

 

Учитель називає синонімічний ряд прикметників і пропонує всьому класу за обумовлений час скласти речення з цими синонімами. Кращі речення учні записують у зошити.

Слова до гри:

1. Багатобарвний, різноколірний, барвистий, кольористий; багатий, розкішний, грошовитий; байдужні, холодний, нечулий, апатичний.

2. Балакучий, говорючий, щебетливий, язикатий; скрутний, важкий, тяжкий, безвихідний; подібний, схожий, похожий, аналогічний.

3. Стійкий, твердий, необхідний, сталий, непорушний; насторожений, чуйний; старанний, дбайливий, акуратний

 

ГРАМАТИКО – ЛОГІЧНІ ЗАВДАННЯ

 

Добери влучне слово.

Листя, клімат, білизна … ( вологий).

Риба, легенда, вода …  ( жива).

Доля, вантаж, завдання … ( важкий).

Сталь, дружба, знання … ( міцні).

Яма, річка, рана … ( глибока).

Вата, котик, хмара … ( пухнастий).

Досвід, сльози, перець … ( гіркий).

Лимон, молоко, обличчя … ( кисле).

Хліб, газета, повітря … ( свіже).

Щоки, троянди, мрії …( рожеві).

Шуба, привітання, літо … ( тепле).

Страх, звір, крик … (сольний).

Ключик, риба, годинник … ( золотий).

 

 

АСОЦІАТИВНІ ЗАГАДКИ

 

ГРА «СКЛАДИ ЗАГАДКУ»

Правила гри.

  1. Обери об’єкт.
  2. Заповни ліву частину таблиці.
  3. Заповніть праву частину таблиці.
  4. З’ясуйте слова – зв’язки: « як », « але не ».

 

Кавун

 

Який?

Слова - звязки

Предмет

( круглий)

… як …

( м’яч )

(смугастий)

…, але не…

( зебра)

( смачний)

…, але не…

( цукерки)

(зелений)

…, але не…

( трава)

 

 

 

 

Їжак

Який?

Слова – зв’язки

Предмет

(круглий)

… як …

(диня)

( колючий)

…, але не…

(голка)

( маленький)

…, але не…

(миша)

( працьовитий)

…, але не…

(бджола)

 

 

Сонце

 

Яке?

Слова – зв’язки

Предмет

( гаряче)

… як…

(піч)

(кругле)

…, але не…

(тарілка)

( яскраве)

…, але не…

(вогонь)

(жовте)

…, але не…

(диня)

 

 

Мовний струмочок.

А)     Білий – папір,сніг, цукор …

Зелений – папір, кущ, паркан…

Червоний – помідор, вишня, калина …

 

Б)     Вечорами тато читає… ( газету, книжку, журнал)

         Літня ніч була … ( темною, довгою, місячною)

         Мій товариш відчинив… ( вікно, книжку, таємницю)

         Нам дуже сподобалось маленьке пухнасте … ( кошеня, волосся, деревце, покривало)

         Сашко дуже поспішав, він біг так … ( швидко, задумливо, легко, впевнено)

         У вікно заглянуло… ( веселе, яскраве, щире, грайливе) сонечко.

         У лісі з’явилися … ( запашні, ніжні, тендітні, сміливі) квіти.

         На небі пливли … ( чорні, волохаті, рвані) хмари.

        У автобуса було … ( металеве, велике, важке, кругле) колесо.

        На тарілці лежала … ( жовта, солодка, стигла, довгаста) груша.

        На весні з’явилась … ( молода, соковита, зелена, висока) травичка.

        Високо в небі літав … ( повітряний, паперовий, легкий) змій.

 


 В)    Руда, хитра, голодна... (лисиця).

Маленька, сіренька, ляклива... (мишка).

Нова, цікава, бібліотечна... (книжка).

Охайна, слухняна, весела... (дівчинка).

Біленький, лякливий, маленький... (зайчик).

Червоне, солодке, наливне... (яблуко).

Жовте, червоне, осіннє... (листя).

Холодний, білий, пухнастий... (сніг).

Білокора, висока, струнка... (берізка).

Великий, косолапий, вайлуватий … ( ведмідь)

 

ЗНАЙДИ ПАРУ

Дужий                          як заєць

Кучерявий                   як слон

Вірний                         як лис

Голодний                     як ведмідь

Колючий                      як ведмідь

Хитрий                         як баран

Здоровий                      як миша

Неповороткий             як пес.

Впертий                       як їжак.

Маленький                  як осел.

 

ЩО СПІЛЬНЕ

Учасникам потрібно знайти якомога більше ознак подібності між двома різними предметами ( наприклад між крейдою і морозивом)

Час можна обмежити.

 

ІГРИ ДО ТЕМИ « ІМЕННИК»

 

 До іменника в гостину

Завітала вся родина.

Мов пелюстка у барвінку,

Розмістилися відмінки.

Місця вистачило всім,

Бо було їх рівно сім.

Називний питає: хто ти? що ти?

А орудний хоче знать: ким? чим?

Хоче він про наслідки роботи

У труді орудуй разом з ним.

і про тебе чути лиш похвали.

Хоче знать: що здатний ти утнути?

Що тебе, як приклад називали.

Чим ти сильний? Ким ти хочеш бути?

Родовий доскіпує свого –

    А місцевий - де? В якому місці?

хоче знати він: кого? чого?

Хоче знати - у селі чи в місті?

І про тебе знать, якого роду,

Пропадає десь одвічно

що немає роду переводу.

Сьомий брат - відмінок кличний.

Все давальний дасть - не жаль йому,

Всі гукають: "Брате, брате!"

але хоче знать: кому? чому?

Де ж це він? Всі хочуть знати.

Знать про тебе, гожого на вроду,

Ось зібралися усі:

що даєш і ти своєму народу?

Сім братів, відмінків сім

У знахідного свої потреби:

Бережуть, любові гідну,

він - кого? і що? - питає в тебе.

Нашу мову з вами рідну.                       Д. Білоус.

 

І назву слів ти прочитаєш.

Живуть слова ці завжди в парі,

Але не в злагоді, а в сварі.

Розгадуючи, пильним будь

І про сполучник не забудь. (Антоніми)

Розрізнити нас не кожен може —

Звуки всі і наголос в нас той же,

А приглянься, як поміж братами,

Є відмінність і поміж нами. (Омоніми)

 

Услід за автором

Доберіть слова, які, на вашу думку, найкраще

підходять за змістом. Звірте з оригіналом.

Люблю я (якого?) краю

веселі (що?) пташині,

і річки (яку?) течію,

і руту-м’яту (при чому?);

пропахлі вітром (що?),

гінке-гінке (яке?) поле,

і мамин хліб, і ті (що?),

Якими вранці (що робимо) до школи;

і перші проліски (у чому),

і (яке?) сонечко в блакиті…

Люблю (що?) я свою,

Вона — найкраща в (якому?) світі.

 

Оригінал

 

Люблю я в рідному краю

веселі співанки пташині,

і річки бистру течію,

і руту-м’яту при долині;

пропахлі вітром колоски,

гінке-гінке безмежне поле,

і мамин хліб, і ті стежки,

якими вранці йду до школи;

і перші проліски в гаю,

і щедре сонечко в блакиті…

Люблю Вітчизну я свою,

Вона — найкраща в цілім світі .

(Л. Компанієць)

 

Кросворд 

 

У клітинках кожного рядка таблиці треба записати слова тієї частини мови, яка записана по вертикалі, з перших чи других букв потрібних слів.

Відгадати допоможуть речення, в яких пропущені відповідні іменники.

1. Ще не смеркло, а на заході зійшла вечірня….

2. Опівдні на вахту заступила нова… робітників.

3. Хоч велика вся …, а Батьківщина ж в нас єдина, - це вся країна, найулюбленіша моя!

4. … була цікава, і її швидко прочитали діти всього загону.

5. Бабусі допомагає….

6. Найраніше в нашім саду цвіте абрикос, а потім….

7. Діти зійшли на вершину гори і побачили, що … звисає над глибокою ущелиною.

 

 

 

 

 

 

1

 І

 2

 М

 3

 Е

 4

 Н

 5

 Н

 6

 И

 7

 К

 

Відповіді: зірка, зміна, земля, книга, онука, вишня, скеля.

 

"Слова, правопис яких треба запам’ятати".

Обладнання. Картки із словами з яких потрібно утворити слова.

Матеріал для гри. Дисципліна (ціна, лани, …), мізинець (низ, міни …), проїзд (зор, …), попереду (пере, дере, депо …), портрет (порт, торт …), райдуга (йду, дуга, …), республіка (бік, лікар, кулі, пік …), телеграма (грам, рама, мета …), фанера (фа, фара …), цілина (ціна, лин …), чернетка (терен, тане …), шимпанзе (пан, на, ми,…).

 

"Пригадай іменники".

Ведучий пропонує написати у дві окремі колонки щонайбільше іменників - назв живих і неживих предметів на одну якусь букву. Виграє той учень, який протягом визначеного часу (3-5 хв.) записав найбільшу кількість таких слів, правильно згрупувавши їх. Наприклад, добираються слова на букву нНаприклад назви неживих предметів - ніж, ножиці, нежить, нагорода;живих предметів - ненька, Надія, невільник.

 

"Знайдіть нові слова".

Вчитель пропонує класу утворити іменники з букв, що входять до складу певного слова. За умовами гри у новоутворених словах одна буква може зустрічатися стільки разів, скільки вона зустрічається у вихідному слові. Перемагає той учень, який склав найбільше нових слів, причому такий, який немає в інших.

Гра проводиться в письмовій формі. Слова записують у зошиті або на окремих аркушах. Перевірку гри можна організувати в такий спосіб: один із учнів читає утворені слова, а решта учасників гри викреслюють у себе ті, що прочитані. Після цього учні по черзі читають тільки ті слова, які ще не зустрічались.

Для прикладу візьмемо слово електрифікація. З букв, що входять до його складу, можна утворити такі іменники: риф, рація, ріка, цирк, цикл, рак, кір, рік, кирка, фари, крик, цифра, електрика, лікар, ліки, тиф, факт.

 

Кола на воді”

Діти обирають довільне слово. Воно записується на дошці стовпчиком. На ці букви добираються нові слова, до слів — речення. На основі отриманих результатів складають оповідання, казку, веселу історію, вірш.

Наприклад, слово стіна.

• С — сніжинка. Настав ранок, прокинулась сніжинка.

• Т — танок. Закружляла у веселому танку.

• І — іній. Іній укрив усе навкруги.

• Н — небо. Небо посилало сонячне проміння.

• А — акація. Сніжинка сіла на акацію перепочити.

 

МАТЕМАТИЧНА ГРАМАТИКА

 

Золото – лото + шит = … (зошит)

Ліній + ка – йка +я = … ( лінія)

Кноп + ка – опка + ига = … ( книга)

Пар + кан – кан + та= … ( парта)

Вчинок – нок + тель = … ( вчитель)

Рукав – кав + чка = … ( ручка)

Слово – о + ник = … ( словник)

Шкода – да + ла = … ( школа)

Макар – ар + сим = …( Максим )

Він + дичка = … ( дівчинка)

Раса + полька = … ( парасолька)

Вежа + дар = … ( держава)

Зіниця + зал = … ( залізниця)

Липа + нота = тварина ( антилопа)

Том + вата = зброя ( автомат)

Риба + соки = фрукти ( абрикоси)

Вода + ринг = фрукти ( виноград)

 

 

 

ЧОТИРИ ДРАКОНИ

…дра   це дра  рікою пливе  ( видра)

Ко.. н..   цей кон лише униз росте ( корінь)

Д..р..а   ця дра     від села до села ( дорога)

К..о..н     цей кон    , хто бачить, той сміється ( клоун)

З..д..ра цей здра    штовхає всіх і б’ється ( задира)

  Кон…  цей кон   ,якщо змінити о на і, завершить нашу гру.

 

ГРА « СПІЙМАЙ СЕСТЕР ВІХОЛИ»

( Ритмівки)

Ой на дворі… (метелиця)

Крутить, вертить… ( хурделиця)

І не завадило б кожуха, така буває… ( завірюха).

Насунули хмари звідусіль, і закружляла (заметіль)

 

ГРА «АСОЦІАЦІЇ»

Ключове слово:  ліс

Асоціації: дерева, трава, птахи, звірі, дупло, мурашник, тінь, щебіт, шарудіння, галявина, аромат.

 

ЕСТАФЕТА

Учень називає предмет та передає естафетну паличку сусідові. Той придумає друге слово, що належить до цієї групи предметів, і називає обидва слова.

  1. Слон.
  2. Слон, тигр.
  3. Слон, тигр, лев.
  4. Слон, тигр, лев, гепард…

 

ДОПОМОЖИ ОЛІВЦЮ

У гості до школярів завітав веселий Олівець із плакатом, на якому записані слова. Він пропонує дітям визначити, як йому намалювати картину. Діти допомагаютьОлівцеві, складають оповідання, використовуючи запропоновані слова.

 

 

 

 

Зразок відповіді.

Настало літо. Діма  взяв вудочку і з котом пішли на річку. На березі він побачив качку з каченятаи. Діма піймав рибу і нагодував каченят.

 

 

Діма жив улітку в селі. Він допомагав бабусі доглядати за качкою з каченятами. А ще Діма полюбляв рибалити. Він брав вудочку і йшов на річку. Діма ловив рибу, а кіт Мурчик грався на сонечку.

 

 ЗАПИТАЙ

Гра вчить установлювати ситуативні  між предметами. Учасникам гри необхідно скласти якомога більше різноманітних запитань із парою слів (наприклад   м’яч – кіт). Запитання мають бути по можливості незвичайними, іноді кумедними: « Чи грають коти з мячем?», « Якщо кіт багато їстиме, то чи стане він круглим, як м’яч?»

 

ІГРИ ДО ТЕМИ « ЗАЙМЕННИК»

 

 Відгадати слова допоможуть речення у яких пропущені потрібні займенники.

1. Світить сонце для … над землею.

2. Вирив собі ямку під пеньком заєць і ліг, задрімав, тепло… в затишку лежати.

3. Вчимося … і дружимо, немов одна сім я.

4. Як радісно …, що знов весна настане.

5. Низько над… пролетівши, скрикнув птах.

6. А земля рідна всім силу дає: мов сонце, усім… освітлює путь.

7. Вітчизну любим дуже ми - і…, і я.

Відповіді: нас, йому, ми, мені,нами, нам,ти.

 

"Назвіть займенники".

Клас ділять на 2-3 групи. Ведучий протягом кількох хвилин викликає учасників гри - представників різних груп, називає розряди займенників, а учні наводять приклади займенників того чи іншого розряду. Гру проводять у швидкому темпі. Якщо учень не може назвати такого займенника, або дуже довго думає над відповіддю, групі записується бал. Виграє група, яка матиме найменшу кількість очок.

Гру можна варіювати в такій спосіб: ведучий називає займенник, учень повинен визначити його розряд.

 

 "Замініть займенником".

Замініть у поданих нижче реченнях окремих слова і звороти займенниками різних розрядів.

Цілий день потім Артемові батько не сходив з думки.2. Одного вечора ми всі зібрались біля школи.3. Одні учні поливали город, другі носили воду.4. Всі пішли з дому, і Марійка залишилась одна.5. На це запитання може дати відповідь перший-ліпший учень з присутніх.6. Вийшло по два яблука на брата.

 

"Скажіть без затримки".

На дошці записуються сполучення займенників з прийменниками. Учням дається кілька хвилин на роздум. Потім ведучий вказує учневі на одне із словосполучень і пропонує швидко скласти неважке речення з цими словосполученням. За кожне правильно складене речення зараховується одне очко.

Словосполучення для гри:

З неї, через них, через їх, для нього, для його, біля її, навколо нього, на їх, проти її, за неї, до їх, в його, після неї, перед, її, серед їх, повз них, завдяки йому, під його, серед їх, повз них, завдяки йому, під його, серед них, від них, від їх, за його, на них, в неї, до нього, над ними, під ними.Під час ознайомлення з дієсловами пропонується визначити слова, що стосуються руху, мовлення, почуттів, праці, навчальної діяльності. Використовуючи таблиці з лексико-семантичними групами, треба передбачити такі етапи: добір до кожного слова тематичної групи синонімів антонімів, яскравих поетичних рядків та інше, все це вводить у світ образної, емоційної мови, розкриття метафоричності вжитих дієслів; використання слів лексико-семантичних груп у зв’язному мовленні.

 

"Утворіть слово"

Замість крапок поставте відповідні займенники й утворіть нові слова.

…рина, …кола, …мофій, …ок, …рій.

Поясніть значення слів Ярина, ярина. Складіть із ними речення

 

"Загадки-жарти "

Які іменники складаються із самих лише префіксів? (Проза, доза, поза)

Якщо до жарту ви готові,

Назвіть, кмітливі дітлахи,

Ті два займенника у мові,

Що можуть зіпсувать шляхи. (Я — ми)

(Д. Білоус)

А хто з вас, діти, відгадає.

Як будь-хто, перш ніж їстиме,

Трьома займенниками має

Зробити руки чистими. (Ви — ми — ти)    

 

***

Вивчим цю частину мови,

Вивчимо обов’язково,

Бо вона потрібна дуже

І мені, й тобі, мій друже.

Я до тебе усміхнусь

І з тобою подружусь,

Усміхнися ти в отвіт –

Ми з тобою цілий світ.

Всі сміються навкруги –

Він, вона, воно, вони,

бо усмішка в всіх одна,

жити в дружбі помага.

Завдання: з вірша виписати займенники у три колонки: у першу займенники І особи, у другу – ІІ особи і в третю ІІІ особи

.

 

 

ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА

 

 1. Анісімова А.Г. творчі зівдання з української мови. А.Г. / Анісімова  //    Початкова школа.      – 2012 – № 32 – с. 11 – 14.

 2. Бєлікова Н. В.  Маленькі мовознавчики. / Н. В Бєлікова // Освіта ua.         07.12.2012

 

3.  Гайдай І.М. Ігри на уроках української мови в початковій школі. / І.М.  Гайдай // Освіта ua.  08.08.2013

 

4. Кричевська В. А. Вчись учити цікаво. Дидактичні ігри на уроках української мови в початкових классах./  В. А. Кричевська// Освіта ua 08.12.2012

5.  Кириченко Г.В. Дидактичні ігри для уроків української мови у 1 – 4 класах. /  Г.В. Кириченко  / / Початкова школа. – 2013 – № 6 – с. 23 – 27.

 

6. Либа Н.Г.  Вправи з ключами на уроках української мови / Н.Г. Либа     // Published неділя 17.06.2012

7. Мордовцева Н.В. Дидактичний потенціал текстів лінгвістичної спрямованості на уроках української мови в початкових класах./ Н.В. Мордовцева // - 2012 – с. 14 - 23

 

8 Овечко Н.О. Використання елементів ігрового навчання як засіб активізації пізнавальної діяльності молодших школярів. / Н.О. Овечко. // Початкова школа. – 2013 – № 5  – с. 2 – 13.

 

9. Сандич Н. І.   Застосування ігрових технологій на уроках української мови в початкових классах. Дидактичні ігри на уроках української мови по темі «Іменник». / Н. І.  Сандич   // Освіта ua 06.12.2013

 

10. Чехместрук Г.Й. Дидактичні ігри на уроках української мови та   читання. /  Г.Й. Чехместрук  // Початкова школа. – 2012 – № 33 – с. 2 – 13.

 

 

 

 

 

 

 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Білецька Таїсія Іванівна
    Дякую за чудову скарбницю цікавих вправ для розвитку мовлення!
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
27 березня 2023
Переглядів
1962
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку