Банк запитань для проведення гри "Що? Де? Коли?"

Про матеріал

БАНК ЗАПИТАНЬ

ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ ГРИ «ЩО? ДЕ? КОЛИ?»

серед учнівської молоді

2. Картина «Червоні виноградники в Арле» - одна з двох картин, що зіграли важливу роль у житті Ван Гога. Що ж сталося з цією картиною ще за життя художника?

Відповідь: Одна з двох картин, які вдалося продати ще за життя художника.

3. Намалюйте знак «дорівнює». У вас вийшов китайський ієрогліф. Читається «ер». А що він означає?

Відповідь: Два.

4. Що об'єднує вчення Піфагора, Сократа і Конфуція?

Відповідь: Вони вчили усно.

Перегляд файлу

БАНК ЗАПИТАНЬ

ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ ГРИ «ЩО? ДЕ? КОЛИ?»

серед учнівської молоді

 

1. Знаменитий географ Олександр Гумбольдт назвав цю помилку «пам’ятником людській несправедливості». Чиє імя вона прославила?

Відповідь: Америго Віспуччі (мова йде про відкриття Америки).

2. Картина «Червоні виноградники в Арле» - одна з двох картин, що зіграли важливу роль у житті Ван Гога. Що ж сталося з цією картиною ще за життя художника?

Відповідь: Одна з двох картин, які вдалося продати ще за життя художника.

3. Намалюйте знак «дорівнює». У вас вийшов китайський ієрогліф. Читається «ер». А що він означає?

Відповідь: Два.

4. Що об’єднує вчення Піфагора, Сократа і Конфуція?

Відповідь: Вони вчили усно.

5. У період Реформації зявилися карикатури на Мартіна Лютера, де він зображений у вигляді мавпи. Але до Росії відлуння Реформації докотилося несподіваним чином – у російській мові зявилося слово. Яке?

Відповідь: Мартишка.

6. Інша, застаріла, назва цієї тварини – «їжатець». Назвіть її більш звичну назву.

Відповідь: Дикобраз.

7. Говорячи про них, англійці часто використовують вислів «приєднався до більшості». Про кого вони так говорять?

Відповідь: Про померлих.

8. У 1997 році їй виповнилося 300 років. Ім’я цієї малої невідоме, але про її пригоди знають усі. А без якої деталі одягу її неможливо собі уявити?

Відповідь: Червоного капелюшка.

9. У Стародавньому Римі був храм, присвячений одночасно Нептуну і Меркурію. А чим опікувалися ці боги разом?

Відповідь: Морською торгівлею.

10. 1912 рік. 28-м президентом США стає Вудро Вільсон, помирає основоположник практичної авіації Уїлберт Райт. Але донині людям не дає спокою подія, що сталася в ніч з 14 на 15 квітня. Що це за подія?

Відповідь: Загибель «Титаніка».

11. Який спосіб закінчити війну Джордж Оруелл вважав найкращим?

Відповідь: Поразка. 

12. Українське слово «краватка» - запозичення з французької. Але у французькій мові це слово зявилося завдяки одному словянському народові. Якому?

Відповідь: Хорватам (у французькій армії служили хорвати, які носили повязки на шиї: croate – хорвати).

13. Який день в Англії називають Днем дурнів?

Відповідь: Перше квітня.

14. Від чого помер перший власник компанії, яка виробляє всесвітньо відомі цигарки «Мальборо»?

Відповідь: Від раку легенів.

15. Спеціалісти ФБР, які спробували зламати за допомогою хакерських методів комп’ютерні системи Пентагона, були дуже здивовані недбалістю своїх генералів при виборі паролів. Який пароль використовувала більшість підрозділів Пентагона?

Відповідь: Пароль.

16. У численних оповідях про відьом, чортів та упирів людина, яка протистоїть потойбічному, повинна протриматися цілу ніч. А за яким сигналом нечиста сила змушена відступити?

Відповідь: За криком півня, що віщує наближення дня (за народним повірям  саме крик півня відганяє від хати нечисту силу і злих духів).

17. За легендами, першим з європейців їх побачив і описав під час свого плавання навколо світу Фернандо Магеллан. У своїх записах він назвав їх – «дивні гуси». А як цих «дуже південних» тварин називаємо ми?

Відповідь: Пінгвіни.

18. Що було манерою жартувати у великого англійського сатирика і драматурга Джорджа Бернарда Шоу?

Відповідь: Говорити правду.      

19. У стародавньому Єгипті під час  пожежі в хаті селянина поспішали врятувати передовсім не дітей, не майно і не гроші. Назвіть цю «коштовність» стародавніх єгиптян, яка так ними цінувалась.

Відповідь: Кішка.

20. Коли у Вавилоні людина захворювала, її виносили на базар. Для чого?

Відповідь: Щоб почути поради, як треба лікувати.

21. Китайці давнього часу говорили, що є п’ять країн світу: Північ, Південь, Схід, Захід… А яка п’ята?

Відповідь: Центр.

22. Римський імператор Феодосій І Великий у 394 р. н. е. здійснив дії, протилежні діям барона де Кубертена у 1896 році. Що зробив імператор Феодосій І Великий?

Відповідь: Заборонив Олімпійські ігри.

23. Назвіть, хто з видатних літературних персонажів став найпершим почесним професором Королівського хімічного товариства у Лондоні.

Відповідь: Шерлок Холмс, літературний герой оповідань сера Артура Конан Дойля (таке рішення було прийняте Королівським хімічним товариством на відзнаку сотої річниці з дня виходу у світ книжки Конан Доля «Собака Баскервілів», бо Шерлок Холмс першим запровадив ідею щодо використання хімії у розслідуванні злочинів).

24.  Сервантес зазначив, що це «найкраща приправа на світі, і через те, що бідняки не відчувають у цьому нестачі, вони завжди їдять з апетитом». Що ж це за приправа?

Відповідь: Голод.

25. «Євгеній Онєгін», «Мазепа», «Пікова дама» - все це всесвітньо відомі твори. Та їх автор не Олександр Сергійович Пушкін. Чому?

Відповідь: Це назви опер П.І. Чайковського на сюжети пушкінських творів.

26. В якому одязі давні греки займалися гімнастикою?

Відповідь: Вони займалися гімнастикою без одягу.

27. У Стародавньому Римі існував цікавий звичай. У ніч напередодні весілля наречена приносила жертву богам. Та ця жертва була не зовсім звичайною. Що приносила у жертву богам наречена напередодні весілля?

Відповідь: Свої дитячі іграшки.

28. У Скіфії жив мудрець Анахарсіс, по матері грек, а по батькові скіф. Греки записали деякі його вислови, бо вважали його одним з семи мудреців світу. Так, одного разу Анахарсіса запитали, що у людини одночасно добре і погане. Якою ж була відповідь мудреця?

Відповідь: Язик.

29. Одного разу Інститут Геллапа на замовлення торгівельної палати провів репрезентативне опитування американців: «Що б Ви хотіли отримати у подарунок на Різдво?». Всіх здивувала відповідь, яка зустрічалася найбільше. Сподіваємося, що ви теж її знаєте. Назвіть цю відповідь.

Відповідь: «Не знаю».

30. Козацькими старшинами ставали найзаслуженіші, найгідніші козаки, які показали себе в битвах та походах. Обрані на посаду, вони отримували відзнаки, що символізували їхню владу. Такі символи-відзнаки козацької влади називали клейнодами. Булава була символом гетьманської влади. А що було символом влади судді?

Відповідь: Військова печатка.

31. Який з орденів Союзу Радянських Соціалістичних Республік мав напис українською мовою?

Відповідь: Орден Богдана Хмельницького, заснований у 1943 році (напис на лицьовому боці «Богдан Хмельницький»).

32. У 20-х роках ХVІІ століття в друкарні Києво-Печерської лаври вийшла книжка з віршами, що їх виголошували на похоронах козацького гетьмана. У цій книзі є ілюстрації, одна з яких є першим зображенням воєнної події в українських друкованих книжках. Що зображено на цій ілюстрації?

Відповідь: Здобуття запорожцями Кафи 1616 року (у книзі були вміщені вірші, що їх виголошували на похоронах Сагайдачного).

33. Литаври широко використовувалися в побуті запорозьких козаків. По-перше, литаври – це військовий інструмент. Він як ніякий інший наводив жах на ворога своїми громовими ударами, був засобом зв’язку між військовими козацькими загонами. Ударами у литаври сигналізували про небезпеку, спеціальними умовними сигналами під час бою передавали накази по війську, кошу тощо. По-друге, литаври виконували безпосередню функцію ударного музичного інструменту в полковій музиці Війська Запорозького, акомпануючи козацьку похідну музику. По-третє, для козацтва литаври були священною річчю – вони входили до клейнодів Запорозької Січі. Правда, козаки часто ще називали цей інструмент іншим словом. Яким?

Відповідь: «Котли».

34. Коронація майже всіх англійських монархів відбувалася у Вестмінстерському Абатстві, яке стало своєрідним символом Великої Британії. Побудоване у стилі ранньої англійської готики, Абатство відтворює тисячолітню історію країни. Тут знаходиться реліквія англійської державності, яка до цього часу справно служить своїм господарям. Про що йде мова?

Відповідь: Про королівський трон.

35. Джон Голсуорсі у своєму творі «Сага про Форсайтів», розповідаючи про похорони в Англії, вказує, що у самому хвості процесії йшла порожня карета, яка брала у ній участь тільки для того, щоб загальна їх кількість дорівнювала певному числу. Якому?

Відповідь: Тринадцяти.

36. Гімалайські ведмеді є в Японії та Індії. Японці називають цього ведмедя словом «кума». Згадавши твір англійського письменника, вкажіть, як його називають в Індії.

Відповідь: Балу («Мауглі» Р. Кіплінга).

37. В іспанських хроніках ім’я цього монарха з країни, розташованої значно східніше Піренеїв, відоме як Хуан Безумний. А як його називають у російських джерелах?

Відповідь: Іван Грозний.

38. У давніх персів існував звичай – коли помирав їхній цар, народу дозволялося 5 днів жити у беззаконні, тобто робити все, що завгодно. Злочини, здійснені у ці дні, не розслідувалися, злочинці не каралися. А для чого був необхідний цей звичай?

Відповідь: Щоб народ зрозумів, яке це лихо – беззаконня та безвладдя (і, відповідно, палко полюбив носія ідей правової перської держави – нового царя).

39. Відомо, що народний трибун у Римській республіці зобов’язаний був постійно захищати простих людей. А чого не повинен був робити трибун, коли приходив додому?

Відповідь: Зачиняти вхідні двері.

40. Яку пораду дав Юлію Цезарю олександрійський астроном Сюзіген 46 року до Різдва Христового?

Відповідь: Запровадити новий календар (відомий як юліанський).

41. 1933 року Нобелівську премію вперше присудили вигнанцю – російському письменнику Івану Буніну, який мешкав у Франції. Та перш, ніж увінчати Буніна вінком, організатори церемонії мали вирішити доволі делікатне питання. Радянський прапор не модна було підносити – Бунін був російським емігрантом, французький також не можна, адже письменник громадянином Франції не був. Який прапор підняли на церемонії?

Відповідь: Прапор Швеції (країни – засновниці Нобелівської премії).

42. Латинська назва якого ведмедя означає «місячний ведмідь»?

Відповідь: Гімалайського (через білу мітку на грудях у формі півмісяця).

43. 46 рік до Різдва Христового виявився надзвичайно довгим – 15 місяців або 445 днів. В історії його називають «безладним» роком. А чому так?

Відповідь: Цього року проводилася календарна реформа Юлієм Цезарем.

44. Француз Жорж де Местраль під час прогулянки побачив, що до його штанів причепився репях. Це стало поштовхом до відкриття, яке принесло кмітливому любителю прогулянок лише в Англії прибуток понад 5 мільйонів фунтів. Назвіть це відкриття.

Відповідь: Поширена у світі застібка «липучка».

45. Від чистоти чого, за словами Бенджаміна Франкліна, напряму залежить міцність сну?

Відповідь: Від чистоти совісті.

46. Гаррісон, Монро, Тейлор і Джексон мешкали у різний час в одному місті, на одній вулиці і навіть в одному будинку. Не треба називати номер будинку і назву вулиці, назвіть тільки місто.

Відповідь: Вашингтон (мова йде про «Білий дім», у якому мешкають президенти США).

47. 1743 року Михайло Ломоносов, після чергового зіткнення із своїми противниками – академіками-німцями, був посаджений керівництвом під домашній арешт. Кімната, у якій він сидів, була поганою, а тривала зима, холоднеча в приміщенні була лютою. Але вчений працював. Коли він повернувся до роботи після арешту, то вручив Академії свою нову працю. Як вона називалася?

Відповідь: «Про тепло і холод».

48. Як стверджують, є дві речі, яких ніколи не буває вдосталь. І якщо одну з них можна накопичувати, то іншу заощаджувати просто неможливо. Назвіть ці речі.

Відповідь: Гроші і час.

49. Про австрійського шахіста початку ХХ століття Георга Марко ходив поговір, що він – найсильніший шахіст в усьому світі. Але він не був чемпіоном світу, жодного разу не переміг ні в одному турнірі і при зустрічах з іншими гросмейстерами найчастіше програвав. Чим можна пояснити таку його репутацію?

Відповідь: Його величезною фізичною силою.

50. Перші ці вироби зявилися у 50-х роках ХІХ століття у Сан-Франциско (США). Тканину для нього виробляли тоді в італійському місті Генуя. Якщо врахувати любов американців до змін географічних назв на свій лад, то без великих труднощів можна назвати, що шили з генуезької тканини.

Відповідь: Джинси.

51. Назвіть вираз, який став крилатим, але якого немає у жодній розповіді Артура Конан Дойля про Шерлока Холмса.

Відповідь: «Елементарно, Ватсон» (“Elementary, my dear Watson” – цей вислів створили автори кінострічки 1929 року «Повернення Шерлока Холмса»).

52. Які дитячі книжки були повністю перевидані в США після того, як там побачили, що СРСР випередив їх в освоєнні космосу?

Відповідь: Шкільні підручники.

53. Чим угорці пояснюють, що за давнім звичаєм до Новорічного столу у них не подають страв із птиці?

Відповідь: Щоб щастя не вилетіло з дому.

54. У багатьох народів існують забобони стосовно числа 13. Але серед словян такого не спостерігалося, принаймні у ХІ-ХІІ століттях, про що може свідчити, наприклад, досить відомий пам’ятник архітектури того часу. Назвіть його.

Відповідь: Софійський собор у Києві (має тринадцять куполів).

55. Волошки були завезені до Європи із Західної Азії. А з насінням якого злаку?

Відповідь: Разом із житом.

56. Чому у країнах Сходу 31 грудня може обходитися без такої звичної для нас метушні?

Відповідь: На Сході Новий рік зустрічають з приходом весни.

57. Яку особливість, якщо вірити японській мудрості, має мішок бажань?

Відповідь: Він бездонний (не має меж).

58. 1804 року Бетховен написав «Героїчну симфонію», присвятивши її видатному своєму сучаснику. Але згодом, дізнавшись про деякий факт з його біографії, знищив присвяту. Кому композитор спершу присвятив свій твір?

Відповідь: Наполеону (але дізнавшись про те, що Наполеон проголосив себе імператором, розгніваний Бетховен знищив присвяту).

59. Імператор Ефіопії Менелик ІІ (1842-1913) завжди захоплювався західними технічними новинками. Одного разу він виписав із США три електростільці. Однак наближені пояснили монарху, що для використання цих шедеврів американської винахідливості необхідний електричний струм, якого в Ефіопії тоді не було. Після цього Менелик наказав два стільці відправити на склад до кращих часів. А як імператор вирішив використовувати третій електростілець?

Відповідь: Як трон.

60. Незвичайний весільний звичай існує у племені холеяс, що живе на території Індії. Під час весільної церемонії наречений повинен спіймати рибу і потім відпустити її у воду. А що повинен зробити наречений перед тим, як вкинути рибу назад у воду?

Відповідь: Поцілувати рибу.

61. Назвіть два місяці, які, за народною приказкою, своїми «характерами» схожі між собою.

Відповідь: Березень і листопад (приказка: «Березень і листопад – як братові брат»).

62. На одній з ділянок гірської дороги в Австралії висить знак, на якому намальований череп з кістками і написане число, що час від часу змінюється, але завжди у бік збільшення. Що означає це число?

Відповідь: Кількість жертв на цій ділянці дороги.

63. Кінь – 40, корова – 25, собака, півень, соловей, кішка і рак – 20, лев – 50, ворона – 140. Що означають ці числа?

Відповідь: Як свідчать джерела, таким є середній вік життя названий тварин.

64. У Нігерії їх 21, у Бразилії – 24, в Індії – 26, у Мексиці – 31. А скільки їх у США?

Відповідь: 50 (мова йде про штати).

65. З давніх-давен на березі Тисмениці стояло містечко Бич, яке було сплюндровано монголо-татарами. Згодом неподалік був збудований другий Бич. Про яке сучасне українське місто йде мова?

Відповідь: Дрогобич.

66. Там, де нині знаходиться одне з міст Сумської області, колись були непрохідні болота, в яких досить часто тонули коні. Назвіть це місто.

Відповідь: Конотоп.

67. Ця гірська вершина мала декілька назв. У середині ХІХ століття англійські топографи назвали її скромно – Пік – 15. Наприкінці 1856 року начальник топографічного управління Індії назвав її на честь англійського генерала, який керував геодезичними роботами в Індії у 1830-1843 роках. Хоча за цією вершиною зберігалася також непальська назва (у перекладі «Вершина неба») і тибетська (у перекладі «Богиня гір»). Назвіть прізвище англійського генерала, який керував геодезичними роботами в Індії з 1830 по 1843 роки.

Відповідь: Еверест (Джордж Еверест).

68. За допомогою чого, на думку Шекспіра, можна досягти більшого, ніж мечем?

Відповідь: Посмішки.

69. Що спочатку відмовився брати із собою на острів Робінзон Крузо, вважаючи для даної ситуації непотрібною річчю?

Відповідь: Гроші.

70. У Давній Греції і на Русі був поширений дикий звичай – таврувати злочинців. А де ставилося це тавро?

Відповідь: На обличчі або на лобі (звідси й пішов вислів «У нього на лобі написано»).

71. У 24 роки він став генералом, у 30 – першим консулом, у 35 – імператором, а у 46 – вигнанцем. Назвіть його.

Відповідь: Наполеон Бонапарт.

72. Одна особливість звертала увагу чужинців, які мандрували Україною (у давнину) – вишиті хустки завжди були одного кольору. Якого?

Відповідь: Білого.

73. У дружини французького короля Людовика Х (початок ХІV століття) вона була лише одна. Зараз же її можна знайти у кожній родині і навіть не в одному екземплярі. Назвіть її.

Відповідь: Виделка.

74. Суд британського міста Вольверхемптона заборонив 11-річному Люкону Стрейкеру з’являтися на території 80 вулиць його рідного міста протягом чотирьох років. Якщо його хоча б один раз помітять у цьому районі, то він потрапить за грати на п’ять років. За що суд виніс такий суворий вирок підлітку?

Відповідь: За хуліганство (це рішення стало реакцією на хуліганські вчинки хлопця, який протягом шести місяців тероризував мешканців району Лоу-Хілл).

75. За давньою легендою, бажаючи дізнатися про те, чи вже скінчився потоп, Ной нібито випустив зі свого ковчега пташку, і коли вона повернулася на ковчег з оливковою гілкою у дзьобі, стало зрозуміло, що з води вже виринула частина суходолу з гаєм. Що це була за пташка?

Відповідь: Голубка.

76. Серед усіх легкоатлетичних змагань Олімпійських Ігор 1964 року токійським школярам найбільше сподобався марафонський біг, траса якого проходила вулицями міста. А чим можна пояснити таку «любов» учнів до цього виду змагань?

Відповідь: Школярам дозволили у цей день не відвідувати заняття (бо були відмінені рейси шкільних автобусів, що розвозили учнів по школах).

77. Вперше він з’явився у Китаї. Коли він потрапив до Європи, то міг бути з соломи, очерету, старого лахміття. Та все ж найкращий – з деревини. Про що мова?

Відповідь: Про папір.

78. В епоху еллінізму морська торгівля була дуже вигідною справою. Але для того, щоб зайнятися торгівлею і стати купцем, потрібні були значні кошти. Тому люди часто позичали гроші під великий відсоток. А в якому випадку кредитор не міг вимагати повернення боргу?

Відповідь: У разі загибелі корабля.

79. Зоопарк у Токіо кожного року зачиняють на 2 місяці. Для чого?

Відповідь: Щоб тварини мали можливість відпочити від відвідувачів.

80. Чим можна пояснити, що давні греки – великі шанувальники театру – не проводили вечірніх вистав?

Відповідь: У Греції не існувало штучного освітлення для вечірніх вистав (використовувалося натуральне світло Сонця, тому вистави розпочинали вранці).

81. Коли подруги Корнелії Гракх, дружини заможних римлян, хизувалися своїми коштовностями й прикрасами і попрохали її показати свої, вона із словами: «Ось мої вбрання і прикраси» представила їм свої «коштовності». Назвіть «коштовності» Корнелії Гракх.

Відповідь: Корнелія вивела своїх дітей.

82. Індійський султан Ала уд-Дін (1296-1316) заборонив знатним людям своєї країни влаштовувати бенкети і відвідувати один одного. Яка причина такої заборони?

Відповідь: Щоб знатним людям важче було змовлятися проти нього.

83. Для чого римський імператор Ліциній розділив рік на 14 місяців?

Відповідь: Щоб зайвих два рази на рік збирати щомісячний податок із своїх підданих.

84. Західноєвропейський побут не знав застосування рахівниці, і спритність користування нею росіянами багато разів викликала здивування іноземців. Шкільна рахівниця, як посібник при вивченні арифметики, потрапила у Західну Європу у 20-х роках ХІХ століття. А завдяки яким подіям вона туди потрапила?

Відповідь: Завдяки поверненню на батьківщину французьких полонених після Вітчизняної війни 1812 року.

85. Медаль якої святої була заснована 1857 року Наполеоном ІІІ для нагородження ветеранів наполеонівських походів?

Відповідь: Святої Олени.

86. Історія Стародавнього Риму містить багато цікавих фактів. Так, наприклад, у часи Августа у римському календарі було 115 особливих днів на рік. Що це за дні?

Відповідь: Вихідні та святкові дні.

87. У середньовіччя, коли тривала боротьба з відьмами, разом із жінками, котрих запідозрили у чаклунстві, часто спалювали також деяких тварин. Кого саме?

Відповідь: Чорних котів.

88. В одному з написів на камені в Перській державі деяке слово дуже часто повторюється. Що це за слово?

Відповідь: Цар.

89. Одна з індійських наук називалася Аюрведа, що в перекладі на українську означало «наука про довге життя». Вкажіть сучасну назву цієї науки.

Відповідь: Медицина.

90. Всім відомо, що першими порох винайшли китайці (понад тисячу років тому). А для чого його спочатку застосовували?

Відповідь: Щоб влаштовувати гучні феєрверки.

91. З яких букв української абетки не починаються слова?

Відповідь: З букв «И», «Ь».

 

Використана література:

Беднарчук С., Герасимчук С., Якимчук В. Кращий ерудит: Інтелектуальна гра для учнів 7-11 класів. – Тернопіль: Підручники і посібники, 2011. – 224 с.

Глушко Є., Циліцький В., Беднарчук С., Якимчук В. Інтелектуальна мішень. – Тернопіль: Підручники і посібники, 2010. – 96 с.

Зав’язкін О.В., Хаткіна М.О. Калейдоскоп цікавих знань: Книжка для домашнього навчання: Всесвітня історія. Географія. Природознавство. Граматика української мови. – Донецьк: ТОВ ВКФ «БАО», 2008. – 576 с.

Лысаков В.Г. 1000 загадок /В.Г. Лысаков. – Москва: АСТ; Донецк: Сталкер, 2008. – 318, [2] с.: ил.

Минскин Е.М. От игры к знаниям: Пособие для учителя. – 2-е изд., дораб. – Москва: Просвещение, 1987. – 192 с.: ил.

Соколов Я.В., Драхлер А.Б. Граждановедение. 5-9 кл.: Дидактические материалы. – Москва: Дрофа, 2001. – 256 с.

Трембовольский Я.Л., Чекалов И.В. Ваше слово, эрудиты!: Книга для учителя: Из опыта работы. – Москва: Просвещение, 1990. – 144 с.: ил.

Энциклопедия. 600 задач на сообразительность. /Составители Н.Л. Вадченко, Н.В. Хаткина. – Донецк: ИКФ «Сталкер», 1995. – 512 с.

Энциклопедия для подростков. /Составители Н.Л. Вадченко, Н.В. Хаткина. – Донецк: издательство «Сталкер», 1996. – 512 с.

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Сало Любов Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кравчук Сергій Миколайович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Штепка Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Гончар Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
doc
Додано
19 лютого 2018
Переглядів
2433
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку