Презентація "Бароко"

Про матеріал

Презентація до першого уроку по темі БАРОКО (до неї є коментар - аудіозапис).

Зроблено під час першого карантину (березень 2020), поки не налагодили онлайн уроки.

Тут аудіозапис завантажити не змогла.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

БАРОКОз фр. baroque — перлина неправильної форми, з італ. barocco — "химерний", "дивний", "схильний до надмірностей" Кінець ХVI – ХVII

Номер слайду 2

— стиль у європейському мистецтві (живописі, скульптурі, музиці, літературі) та архітектурі початку XVI століття — кінця XVIII століття. Хронологічно бароко слідує за Ренесансом. Бароко

Номер слайду 3

Контрастність, динаміка і напруженість - ось що характерно для стилю бароко. Відмінною рисою стилю стало виразне прагнення до пишноти і зовнішньої величі.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

П'єтро да Кортона. Плафон палаццо Барберіні

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Література бароко Відмовилася від принципу наслідування життя, його відображення. Мета — вразити читача. Ускладнена художня форма. Контрастність. Метафоричність: нанизуванні метафор, порівнянь, антитез,Звернення до фігурної поезії, акростихів, мезостихів, буриме. Двосторонні книги використовувалися в 16-17 ст. Їх незвичайну палітурку називали «dos-a-dos» («дозадо»). Такий спосіб часто застосовувався при створенні Старого і Нового Завітів.

Номер слайду 10

Найвидатніші представники бароко — П. Кальдерон в Іспанії, Джон Донн у Великобританії.

Номер слайду 11

Іван Величковський – Україна «Віршові іграшки»Акростих Мезостих (потрібні слова складалися з літер, що знаходилися посередині вірша)Кабалістичні вірші (числове значення слов’янської абетки давало можливість підрахувати рік написання твору)Фігурні вірші (у формі хреста, яйця, чарки)«Раки літеральні» — рядки можна читати однаково як справа наліво, зліва направо «Анна во дар бо ім'я мі обрадованна, Анна дар і мні сін мира данна, Анна пита мя я мати панна …»)Алфавітний вірш, слова якого починаються з літер алфавіту («Аз благ всѣх глубина, // Дѣва єдина…»)

Номер слайду 12

Книга, яку можна читати шістьма різними способамиІншими словами, в ній містяться 6 різних книг. Це геніальне творіння було створено в Німеччині в 16 столітті. Зберігається в бібліотеці Strängnäs (Швеція).

Номер слайду 13

Книга на «ніжці»У 17 столітті книги важили більше, ніж зараз. Дитяча абетка являла собою листок, вкладений в рамку на ніжці. Таким чином, дитина могла затискати деревинку між ніг і піднімати абетку на необхідну відстань перед очима.

pptx
Додано
23 січня 2021
Переглядів
6898
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку