Батьківщина творчості Акакія Церетелі і Т.Шевченка

Про матеріал
Завдяки шкільній бібліотеці учні мають змогу познайомитися з популяризацією історичної літератури, про пам’ятки історії і культури, творчості двох великих письменників України – Грузії. Вас, може зацікавить чому ж саме Грузії, і що в нас є спільного? А відповідь Ви знайдете нижче.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

АКАКІЙ РОСТОМОВИЧ ЦЕРЕТЕЛІ Ця людина мала право сказати про себе: “Жив, боровся. І не було жодної події у нас, в якій би я по-своєму не брав участі”. Він був поетом і белетристом, драматургом і публіцистом, видавцем і театральним діячем. Метою його життя була свобода народу.

Номер слайду 2

На березі швидкоплинної Чіхурі розкинулось поселення Схвіторі. На підвищенні, майже в центрі, стоїть будинок, який висотою своєю нагадує башту, довжиною – палац, а товщиною стін – фортецю. 9 червня 1840 року тут народився майбутній поет

Номер слайду 3

За давнім звичаєм. знатні грузинські родини віддавали на виховання своїх дітей в селянські родини.де діти виховувались до 6-7 років. Будинок в селі Саване, де виховувався Акакій Церетелі до 7 років

Номер слайду 4

Коли Акакію виповнилось сім років, батьки забрали його назад у Схвіторі. Але хлопчик і тут проводить всі дні з селянськими дітьми. Часто він іде з ними на ніч на риболовлю.  “Які чарівні казки почергово розповідали ми один одному, – згадує пізніше Церетелі, – які загадували загадки, які прислів'я створювали”

Номер слайду 5

   Впливовий князь Ростом Церетелі зумів передати своєму сину Акакію лише титул князя і ім”я. Більше у спадок син не отримав нічого — ні віковічного братства, ні поміщицької жорстокості, ні чванства.  У юнака сформувались свої поняття про благородство і честь — їм він залишився вірний на все життя.

Номер слайду 6

І зовсім інші - ніжні, високі, шанобливі слова знаходив поет своїй матері, яка була для нього символом прекрасного на землі:  “Единая и сложная, она Есть творческая сила созиданья, Которая в любые времена Объединяет все существованья”  Ці слова – гімн материнській невичерпній силі і її подвигу.

Номер слайду 7

В 1850 році Акакій вступає до Кутаїської гімназії . В 1859 році, не склавши випускних екзаменів, Церетелі переїздить до Петербурга, де вступає на факультет східних мов Петербурзького університету.

Номер слайду 8

Зустріч без знайомства 1859 рік, Початок літа. Із Одеси на північ на перекладних їде юний Акакій Церетеі. З півночі на рідну землю повертається вимучений, але не зломлений засланням Тарас Шевченко.

Номер слайду 9

Зустріч Церетелі і Шевченка. Зустріч в Петербурзі на квартирі російського історика Миколи Костомарова

Номер слайду 10

Зустріч на квартирі російського історика Миколи Костомарова (1960 рік)

Номер слайду 11

“Сказать по правде, я впервые понял из его (Т. Г. Шевченко) слов, как нужно любить Отчизну и свой народ” А. Церетели В 1960 році відбулася зустріч Акакія Церетелі з Тараса Шевченко в Петербурзі

Номер слайду 12

В 1862 році А. Церетелі повертається до Грузії, приймає участь у створенні театральної групи, виступає у ролі режисера, актора і драматурга, стає організатором, а потім почесним членом товариства розповсюдження писемності серед грузинів. Активно і плідно виступає в цей час Церетелі – журналіст.

Номер слайду 13

Доля Не буде перебільшенням. Якщо ми назвемо Україну другою батьківщиною поета. Доля якось непередбачувано і незбагненно зводила Акакія за життя з людьми України, але й після смерті якоюсь послідовністю об’єднувала його з ними, споріднювала Акакія з українською землею. Зараз ми перерахуємо лише факти, а вам думати – чи випадковий цей ланцюг обставин, чи це дійсно зветься “доля”.

Номер слайду 14

Церетелі з дружиною Подругою життя доля дарувала грузинському поету украЇнку Наталію Базилевську. І цей союз витримав випробування долі і щастям, і горем, яких було немало в житті цих людей

Номер слайду 15

Творчість Церетелі Хотілося б звернути увагу на примітки-адреси під рукописами кращих творів Церетелі – повістю “Пережите”, поем “Медея”, “Баграт Великий” та інші. І ви побачите, що писалися вони в Сумах, Харкові, Києві, Полтаві.

Номер слайду 16

Могила Акакія Церетелі

Номер слайду 17

Музеї поетів в Каневі і Сачхере Можем згадати ще одну подію. В 1939 році на Україні, в місті Каневі відкривається музей і пам’ятник Тарасу Шевченку. І такий же пам’ятник і музей майже в той же час відкривається в Схвіторі, в Грузії. Але що найвразливіше – кожного, хто заходить в Схвиторський музей поруч зі скульптурою Церетелі зустрічає барельєф славетного Кобзаря.

Номер слайду 18

Бюст А. Церетелі на території школи Ми впевнені. Вас не може здивувати, не повинно здивувати те, що на території школи стоїть пам’ятник Церетелі, це як продовження тієї пам’ ятної петербурзької зустрічі Шевченка і Церетелі, тільки уже в наші дні і на дніпровських берегах. І ми злюбовю говоримо їм обом однаково близькимі дорогим для нас:   “ДА СВЯТЯТЬСЯ ВИСОКІ ІМЕНА ВАШ!”Дякуємо за увагу

Номер слайду 19

Акакій Церетелі СЛОВО ДО УКРАЇНЦІВ Розмаїта природа, та в цій розмаїтості й полягає могутність і краса цілого всесвіту. Ми розділяємо нашу земну кулю на чотири частини світу. Вони не схожі одна на одну: кожна з них відзначається своєю особливістю, але цим тільки доповнюють одна одну. Помиляються ті, хто думає зрівняти їх. Не можна йти супроти природи. За приклад візьму себе самого. Я грузин і тому повинен перш за все намагатися розвивати, вдосконалювати свої національні особливості, тобто мову, віру та ін.. і тільки тоді буду гідним співбратом інших. А коли я вб’ю в собі грузина, як же я можу бути вченим?.. Ви ж, українці, як слов’янське плем’я ближчі до росіян, та досить тільки відмовитися від ваших національних особливостей, Ю мови, історії та інших, уб’єте в собі українців… Ось істина, яку проповідував сто років тому видатний і симпатичний пророк Шевченко, кажу симпатичний тому, що я знав його особисто і від нього навчився любові до батьківщини. Таких великих людей спороджує тільки велика нація, але вони, крім своєї нації, належать й іншим, а тому дозвольте і нам, грузинам, приєднатися до вашого свята і вшанувати пам’ять великого українця. (виголошено 15 квітня 1914 року в Тифліському народному домі, де український драмгурток влаштував урочистий вечір, присвячений 100-річчю від дня народження Т. Г. Шевченка.)  

pptx
Додав(-ла)
Бойко Марія
Додано
28 лютого 2020
Переглядів
1077
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку