Презентація "М.Гоголь. Повість "Тарас Бульба"

Про матеріал
Матеріал стане цікавим доповненням до уроків вивчення повісті М. Гоголя "Тарас Бульба", допоможе дослідити історію написання твору, зрозуміти його ідею, охарактеризувати персонажів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Тарас Бульба” М. Гоголя – найвідоміший твір про козаків

Номер слайду 2

Історія написання 1835 р. – М.Гоголь залишає викладацьку роботу і повністю віддається літературі. Виходить друком зб. “Миргород”, до якої увійшли: “Старосвітські поміщики”, “Тарас Бульба”, “Вій”, “Повість про те, як посварилися Іван Іванович і Іваном Никифоровичем”

Номер слайду 3

1840 р. – через смерть близького друга - графа Й. Вієльгорського у М. Гоголя починаєтся душевна криза, а під тиском російської критики в “непатріотизмі” він переробляє і доповнює “Тараса Бульбу”. 1842 р. – виходить другий варіант повісті, що на довгі роки стане інструментом в інформаційній війні Росії з Україною

Номер слайду 4

Порівняйте Перша редакція, 1835 р.: “Это был один из тех характеров, которые могли только возникнуть в грубый ХV век, и при том на полукочующем Востоке Европы,… к каким принадлежала тогда Украйна…” Друга редакція, 1842 р.: “Это был один из тех характеров, которые могли только возникнуть в тяжёлый ХV век на полукочующем углу Европы, когда вся южная первобытная Россия…”

Номер слайду 5

Перша редакція, 1835 р.: “Будьте здоровы, паны-браты, товарищи! Да глядите, прибывайте на следующее лето опять, да погуляйте хорошенько!..” удар обухом по голове пресек его речи. Друга редакція, 1842 р.: “Вспоминайте меня и будущей же весной прибывайте сюда вновь, да хорошенько погуляйте!.. Постойте же, придет время… узнаете же вы, что такое православная русская вера!.. Подымется из русской земли свой царь…” Порівняйте

Номер слайду 6

Переклади “Тараса Бульби” українською Їх налічується понад десяток, але найкращим вважається переклад М. Садовського, який користувався обома авторськими редакціями. Він був надрукований 1918р., пізніше творчо відредагований Є. Поповичем та І. Малковичем (1998р., вид-во “А-ба-ба-га-ла-ма-га”)

Номер слайду 7

Історична основа У повісті немає точних дат, лише згадки про гетьмана Остряницю, Северина Наливайка. М. Гоголь зближує часи ХV-XVII століть, створюючи умовний час, в якому сконцентрувалася вся українська історія, незламний дух козацтва.

Номер слайду 8

Історична основа Щоб змоделювати тогочасний світ, письменник опрацював чимало історичних джерел: “Опис України” де Боплана, “Запорожскую старину” І. Срезневського, козацькі літописи, “Історію русів” та інші.

Номер слайду 9

Сюжет “Тараса Бульби” Експозиція: розповідь про історичні обставини, на тлі яких відбуватимуться події; знайомство з Тарасом та його синами. Зав’язка: побут козаків на Січі, початок війни з Польщею. Розвиток дії: облога м. Дубна; зрада Андрія Бульби та його смерть від рук батька; поразка запорожців і полон Остапа Бульби; повернення частини козацького війська на Січ

Номер слайду 10

Сюжет “Тараса Бульби” Кульмінація: після одужання Тарас Бульба їде у Варшаву, щоб викупити Остапа, але того страчують на очах у батька. Самого Тараса спалюють на вогні.

Номер слайду 11

Ідея повісті Художньою домінантою повісті “Тарас Бульба” є поетизація запорозького козацтва і творення узагальненого його образу через зображення окремих образів та їх авторську інтерпритацію. Запорозька Січ для М. Гоголя – це військовий і політичний центр України, оборонець Вітчизни й інших держав. Таким чином письменник прагнув на прикладі героїчного минулого прищепити сучасникам волелюбні ідеали.

Номер слайду 12

Жанрові особливості “Тарас Бульба” – це історична повість, дія якої розвивається довкола яскравого персонажа. Це романтичний герой – виняткова за сміливістю, хоробра людина, здатна вчинити подвиг. Деякі дослідники визначають “Тараса Бульбу” як роман. А як вважаєте ви? Свою думку доведіть.

Номер слайду 13

Літературна вікторина Яким фразеологізмом охарактеризував Тарас сина Андрія при зустрічі з бурси? Прізвище осавули, якого Тарас Бульба залишив на хуторі. Кличка Тарасового коня. Птах, яз яким порівнюється мати Остапа й Андрія. Острів, на якому стояла Запорозька Січ. Місце, де козаки зберігали військову скарбницю. Найстарший козак запорозького війська. Назва куреня, отаманом якого обрали Остапа Бульбу. Музичний інструмент, звучанням якого був зачарований Андрій. Подарунок панночки, який Андрій взяв у бій проти запорожців. Місто, в якому стратили Остапа. Річка, біля якої загинув Тарас Бульба.

Номер слайду 14

Образ Тараса Бульби Схарактеризуйте образ головного героя за такими позиціями: 1. Тарас як господар і батько. 2. Тарас як воїн і оборонець людей від ворогів. 3. Тарас як отаман і побратим для запорожців.

Номер слайду 15

Ставлення до Батьківщини Життєві принципи Риси характеру Ставлення до навчання Зовнішність Андрій Остап Образи Остапа та Андрія Порівняйте образи синів Тараса Бульби і заповніть таблицю

Номер слайду 16

Рефлексія Оцініть учинки героїв повісті “Тарас Бульба” в таких категоріях: Добре зрозумів у творі Зовсім не зрозумів у творі Застосував би в житті Ніколи не застосував би в житті

Номер слайду 17

Використані джерела Гоголь М. Тарас Бульба. – “А-ба-ба-га-ла-ма-га”. – 2005. Павлів І. Уроки української літератури для 9 класу. – К., “Дивослово”. – 2018. Ілюстрації українських художників з мережі “Інтернет”. Підготувала: вчитель української мови та літератури Яцишин Ірина Василівна

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Яковлєва Алла Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кирильченко Любов Михайлівна
    Дякую, пані Ірино. Успіхів!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Івасенко Олександра Степанівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Ткачук Ярослава Ярославівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Книга Олена Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
ppt
Додано
29 лютого 2020
Переглядів
30298
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку