Батьківські збори "Майбутні першокласники"

Про матеріал
Батьківські збори розраховані на батьків, діти яких наступного року підуть в 1 клас. Поради, рекомендації, певні вікові можливості, на які батьки мають звернути свою увагу перед тим, як дитину відвести до першого класу.
Перегляд файлу

 

 

Комунальний заклад «Навчально - виховне об’єднання

«Школа козацько – лицарського виховання І-ІІ ступенів №21–

суспільно-гуманітарний ліцей – дошкільний навчальний заклад

Кіровоградської міської ради Кіровоградської області»»

 

 

 

 

 

Батьківські збори

«Дитина на порозі шкільного життя»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

м. Кропивницький

31.03.2018 р.

 

Батьківські збори майбутніх першокласників

«Ваш дитина на порозі школи»

Шановні батьки, через декілька місяців у ваших родинах відбудуться зміни. Ваші сини та доньки стануть ще дорослішими, стануть першокласниками. Всі в родинах будуть звикати  до нового режиму дня, нового статусу «учня», до нових умов навчання і виховання, шкільних обов’язків та вимог. Цей процес триває від декількох тижнів до 3-х місяців. Діти по-різному проходять цей період, але абсолютно всім їм потрібна ваша допомога, любов та підтримка.

Для успішної адаптації дитини до школи вирішальне значення має «рівень шкільної зрілості» або «готовність до школи». На компонентах шкільної зрілості зупинимось детальніше.

Перший компонент – фізична зрілість. Фізична готовність полягає в тому, що дитина повинна досягти фізичної зрілості для навчального процесу. Сюди відноситься досягнення дитиною повних 6 років, рівень розвитку дрібної моторики, зорово-рухова координація.

Другий компонент – інтелектуальна готовність. Вона передбачає володіння дитиною певною кількістю знань про явища навколишнього середовища. У 6 років дитина повинна мати елементарні пізнання про навколишню дійсність, про простір, час, живу і неживу природу.

Ці декілька місяців дошкільного віку не намагайтесь перетворити на посилену підготовку до першого класу, бо хтось із дітей  знайомих вже читають, чи розв’язують приклади, вільно говорять на іноземній мові. Саме головне, що б дитина йшла до школи із бажанням щось пізнати нове. Дошкільник повинен хотіти навчатися, очікувати від школи цікавих знань, а не тому, що за це він отримає винагороду від дорослих.

Велике значення має уміння налагоджувати контакт із однолітками, уміння поступатися і захищатися, підкорятися загальним правилам і відстоювати власну  думку. Соціально-комунікативна готовність полягає в уміннях дитини будувати взаємини із однокласниками та дорослим (вчителем), спілкуватися, вмінням слухати, не перебиваючи, вміння вибачати і вибачатися, співчувати…

Емоційно-вольова  зрілість проявляється наскільки дитина вміє регулювати власну поведінку,  вміє робити не лише те, що подобається, а й те, що необхідно зробити.

Ваша дитини прийде до школи навчатись, а навчаючись то ж не все одразу виходить. Кожен має право на помилку, а тим паче дитина. Підтримуйте майбутнього першокласника у його бажанні досягти успіху. У кожній справі знайдіть те, за що можна похвалити дитину. Пам’ятайте, що емоційна підтримка та похвала здатні підвищити інтелектуальні здібності людини.

Так, навчання це нелегка справа, вступ до школи істотно змінює життя дитини, але воно не повинно забирати радості від гри. На уроках  в школі, як і на заняттях в дитячих садочках, використовуються ігрові елементи. Для першокласника, як і для будь-якої дитини іншого віку, потрібно гратися. У першокласника повинно залишатися досить часу для ігрових занять.

Читайте із дітьми, обговорюйте прочитане. Вчить спілкуватися із іншими дітьми, малюйте та займайтеся ліпленням, аплікаціями – це розвиває м’язи  пальців, які допоможуть дитині легше оволодіти письмом.

Привчайте дитину до самостійності, чим більше дитина може робити без вашої допомоги, тим більш дорослою вона себе почуватиме. Навчіть першокласника тримати речі в порядку, складати портфель, зав’язувати шнурки.

Із вступом дитини до школи в житті вашої дитини з’явиться ще один авторитетний дорослий – вчитель. Підтримуйте зв’язок із ним та співпрацюйте.

Ваша увага та підтримка, ваше позитивне ставлення до школи та вчителів, спокійне ставлення до шкільних турбот та шкільного життя дуже допоможуть вашим дітям пристосуватися до навчання.

docx
Додано
23 квітня 2020
Переглядів
482
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку