Воркшоп для вчителів «Подивимося на світ позитивно»

Про матеріал
збереження психічного здоров'я – в наш час найактуальніша проблема. Професія вчителя в усі часи вважалася такою, яка має досить багато стресогенних факторів і ризиків втратити психічне здоров'я, розчаруватися в роботі, в собі, отримати психосоматичні захворювання. Для ефективної роботи, збереження психічного здоров'я вчителю важливо відновити свій психоенергетичний потенціал, позбутися страхів, розчарування, пом’якшити вплив стресових ситуацій.
Перегляд файлу

Воркшоп для вчителів

«Подивимося на світ позитивно»

Актуальність: збереження психічного здоров'я – в наш час найактуальніша проблема. Професія вчителя в усі часи вважалася такою, яка має досить багато стресогенних факторів і ризиків втратити психічне здоров'я, розчаруватися в роботі, в собі, отримати психосоматичні захворювання. Для ефективної роботи, збереження психічного здоров'я вчителю важливо відновити свій психоенергетичний потенціал, позбутися страхів, розчарування, пом’якшити вплив стресових ситуацій.

Мета: підвищення рівня стресостійкості вчителів; психологічна профілактика негативних особистісних утворень, які заважають  підвищенню адекватності самосвідомості й знижують рівень соціальної і психологічної компетентності; оволодіти елементарними прийомами релаксації; сприяння формуванню практичних навичок опанування себе в різних ситуаціях.

Обладнання: маркери, фломастери, аркуші паперу, плакати, фліп - чарт, м’яч, роздаткові матеріали.

Тривалість: 1 год.20 хв.

                                         Хід проведення

Епіграф: світ не такий поганий, як ми про нього думаємо.

Людське життя супроводжує ціла гамма тих чи інших психічних станів. Це може бути страх, стрес, тривога, радості … Однією із психологічних проблем, з яким стикається педагог – це  періодично виникаючий стан напруженості, пов’язаний із необхідністю внутрішнього налаштування на необхідну поведінку мобілізацію всіх сил на активні доцільні дії.

Вправа на завершення «Сьогодні я…» ( 3хв.)

Мета: створення позитивної атмосфери.
Кожен по колу говорить: «Сьогодні я явище природи ...»

Мозковий штурм «Асоціації до слова «стрес » (з м'ячем) (5 хв.)

Мета: активізувати спілкування та взаємодію між учасниками групи та підготувати групи до подальшого спілкування на тему стресового та фрустраційного стану.

- На вашу думку, що таке стрес? Які асоціації у вас викликає це поняття? Що ми уявляємо, коли чуємо це слово? »

Вчителі за бажанням називають свої асоціації. Потім організовується обговорення отриманих результатів даного завдання: як правило, це більшість асоціацій, що несуть негативне забарвлення. Тренер пропонує наступні питання для обговорення:

- Як ви вважаєте, чому більшість наших асоціацій до слова «Стрес» негативно забарвлені?

- Як для вас виглядає «Стрес»?

Мозковий штурм «Стрес - це погано (добре), тому що ...» (5 хвилин)

Учасники об’єднуються в дві групи, завданням групам знайти «плюси» (одній підгрупі) і «мінуси» стресу (іншій підгрупі).  Спікер від групи представляє бачення групи.

 

Психомалюнок «Я до стресу», «Я під час стресу», «Я після стресу» (15хв.)

Мета: привернути увагу до внутрішнього стану оточення, з'ясувати головні

стресори присутніх.

Тренер пропонує  учасникам намалювати себе в трьох станах (до стресу, під час стресу, після стресу). Бажаючі обговорюють свої стани.

Оволодіння прийомами і техніками запобігання стресовим станам

  1.          Дихальні вправи
  2.          Позитивне мислення
  3.          Вилити душу подрузі або другу.
  4.          Порада компетентної людини.
  5.          Поспати.
  6.          Почитати цікаву книгу.
  7.          Погуляти в парку.
  8.          Потанцювати.

А яка у Вас «аптечка» для подолання стресу? Сьогодні ми ознайомимося з декількома.

Вправа «Стаканчик» (3хв.)

Мета: вироблення психотехнік видозміни, послаблення стресових переживань.

Тренер кладе на долоню м'який стаканчик і каже учасникам: «Уявіть собі, що ця склянка - посудина для ваших найпотаємніших почуттів, бажань, думок. У нього можна покласти те, що для вас дійсно важливо і цінно, те, що любите і цінуєте ». (Протягом декількох секунд в кімнаті тиша. І несподівано тренер  мне цей стаканчик.

  • Коли виникають такі відчуття? Хто ними керує?

Вправа «Обтруси» (3хв.)

Мета: навчити позбуватися від заважаючих і неприємних емоцій.

Часом ми носимо в собі більші й маленькі тягарі, що забирає в нас багато сил. Наприклад, кому-небудь із вас може спасти на думку: «Знову в мене не вийшло». А хтось може сказати собі: «Я не такий розумний, як інші. Нащо мені намагатися?»

Я хочу показати вам, як можна легко позбутися від неприємних відчуттів.  Станьте так, щоб навколо вас було досить місця, і почніть обтрушувати долоні, лікті й плечі. Одночасно уявляючи, як все неприємне — погані відчуття, турботи й погані думки про самих себе — злітає з вас, як з гусака вода. Потім обтрусіть свої ноги — з носків до стегон. А потім потрясіть головою. Буде ще корисніше, якщо ви будете видавати якісь звуки... Тепер потрясіть обличчя й прислухайтеся, як смішно змінюється ваш голос, коли трясеться рот.  Уявіть, що весь неприємний тягар з вас спадає й ви стаєте дедалі бодріше й веселіше.

Як змінилося ваше самопочуття після виконання завдання?

Притча «Склянка води» (5хв.)

Я пропоную Вам обрати будь-який предмет на парті чи у вас у кишені. У мене є склянка наповнена водою. Я поставлю її на витягнуту руку. І Ви зробіть так само з вашими предметами. Чи важко Вам тримати? А мені? Як ви думаєте, скільки важить ця склянка? Грамів 200. Зараз це не так важливо, у мене до вас інше питання. Що буде, якщо я почну тримати цю склянку на витягнутій руці 2 хвилини? А якщо я буду тримати її протягом дня? У цьому випадку рука, швидше за все, заніміє, будуть якісь м'язові спазми, може бути параліч, доведеться навіть їхати в лікарню.

Як ви думаєте, чи зміниться вага склянки від того, що я цілий день її триматиму? Ні, звичайно, ніяк не зміниться.

- А що мені потрібно зробити, щоб виправити цю ситуацію?

Просто поставити склянку на стіл чи передати другові… Так і з проблемами у житті. У нас з вами в руках різні предмети, різні проблеми та різні стреси.

Але, скільки б ми не думали про них, як правило, їх вага від цього не зміниться. «Вага» в лапках, серйозність, масштабність. Проблеми вирішуються тільки діями. Тому, або виріши, або відклади вбік. Немає сенсу тягати з собою ці важкі камені на душі, які тебе паралізують.  Зі свого життєвого досвіду можу сказати, що всякі недороблені справи, якісь проблемні ситуації, які висять на душі,  дуже сильно витягають енергію і не дають рухатися вперед.

Як можна менше незавершених проектів, недороблених справ, невиконаних обіцянок! Потрібно, як тільки проблема з’являється, максимально швидко її вирішувати, щоб вона тебе не засмоктувала, що не паралізувала, не ставала цим самим важким каменем.

Вправа «Скринька проблем» (3хв.)

Ні аркуші паперу сформулювати одну свою проблему й покласти у скриньку. Перемішати їх після чого кожен витягує один із аркушів і пропонує свій варіант вирішення проблем. Так знаходять вирішення всіх ситуацій, можливо спільними зусиллями.

Вправа  «Повітряні кульки». Звукова гімнастика (2хв.)

Робимо глибокий вдих носом, а на видиху голосно й енергійно вимовляємо звук.

          А  - впливає благотворно на весь організм

          Є  - впливає на щитовидну залозу

          І  -  впливає на мозок, очі, ніс, вуха

          О - впливає на серце, легені;

          В - впливає на органи, розташовані в області живота;

          Я - впливає на роботу всього організму;

          М - впливає на роботу всього організму;

          X - допомагає очищенню організму;

          ХА - допомагає підвищити настрій

Руханка «Я їду!», «Я теж!», «Я зайцем!» (5 хв)

Мета: активізувати учасників, підвищити настрій.

     Всі учасники сідають у коло. Один учасник залишається стояти у центрі кола (його стілець вільний). Завдання цього учасника: сісти на вільний стілець. Учасник, який бачить, що біля нього вільний стілець, повинен швидко сісти на нього зі словами «Я їду». Сусід ліворуч робить те саме зі словами «Я теж». Третій за порядком учасник  теж займає вільний стілець зі словами «Я зайцем». Наступний учасник, займаючи вільний стілець, знову проказує першу фразу. Це продовжується до тих пір, поки той учасник, що стояв у колі, не сяде на вільний стілець. Той, хто не встиг пересісти, стає в центр кола. Все починається спочатку.

До уваги тренера! треба слідкувати, щоб вони не забували промовляти фрази по порядку, а не просто перестрибували зі стільця на стілець.

Вправа «Чарівний скринька» (3 хв.)

Учасникам пропонується  дістати по одному папірцю з чарівної скриньки, який підкаже, що на вас чекає сьогод­ні або що вам потрібно зробити найближчим часом. Ці побажання чарівно впливають на на­стрій, підбадьорюють, надають упевненості.(побажання можна змінювати на розсуд тренера)

  •             Тобі сьогодні особливо пощастить!
  •             Життя готує тобі приємний сюрприз!
  •             Усе складається для тебе найкращим чи­ном!
  •             Сьогодні твій день, щасти тобі!
  •             Сьогодні Фортуна з тобою разом!
  •             Пам’ятай: ти народилася, щоб бути щас­ливою!
  •             Сьогодні очікуй прибутку!
  •             Люби себе такою, якою ти є, — неповтор­ною!
  •             Потурбуйся про здоров’я свого тіла!
  •             Зроби собі подарунок, ти на нього за­слуговуєш!
  •             Вищі сили оберігають тебе!
  •             У тебе є все, щоб насолоджуватися жит­тям!
  •             Усе, що потрібно тобі, легко приходить до тебе!
  •             Усі твої бажання та мрії реалізуються, повір у це!
  •             Сьогодні з тобою спокій і радість!
  •             Сьогодні щасливий день
  •             Притягуй до себе все те, що судилося – Любов, Удачу, Здоров’я і Добро!
  •             Хай завжди, скрізь і всюди тобі від душі посміхаються люди!
  •             Нехай у тебе в душі завжди панує весна!
  •             Хай буде море радості з тобою завжди!
  •             Добрих посмішок, ласкавих слів, щастя, удачі, букети квітів!
  •             Хай сонце з любов’ю дивиться на тебе, а щастя і радість живуть у тебе!
  •             Хай будуть друзі, що з тобою завжди, неважливо то радість або біда!
  •             Хай душа завжди сповнене добротою, тіло — здоров’ям, серце — любов’ю!

Притча «Кава»  (5хв.)

Приходить до батька молода дівчина і каже:

“Тату, я втомилася, у мене таке важке життя, такі труднощі і проблеми, я весь час пливу проти течії, у мене немає більше сил … що мені робити?”

Батько замість відповіді поставив на вогонь 3 однакових каструлі з водою, в одну кинув моркву, в іншу поклав яйце, а в третю насипав каву.

Через деякий час він вийняв з води моркву і яйце і налив в чашку кави з  каструлі.

- Що змінилося? – Запитав він свою доньку.

- Яйце і морква зварилися, а кава розчинилися у воді,- відповіла вона.

– Ні, доню, це лише поверхневий погляд на речі. Подивися – тверда морква, побувавши в окропі, стала м’якою і піддатливою. Крихке і рідке яйце стало твердим. Зовні вони не змінилися, вони лише змінили свою структуру під впливом однакових несприятливих обставин – окропу.

Так і люди – сильні зовні можуть розклеїтися і стати слабкими там, де крихкі і ніжні лише затвердіють і зміцніють …

– А кава? – Запитала дочка

– О! Це найцікавіше! Кава повністю розчинилися в новому ворожому середовищі і змінила його – перетворили окріп в ароматний напій. Є особливі люди, які змінюють самі обставини і перетворюють їх на щось нове і прекрасне, отримуючи користь і знання з ситуації 

Вправа «Повітряна кулька» (3 хв.)

Мета: досягти швидкого розслаблення і відчуття легкості в тілі.

- Сядьте зручно, розслабтесь. Закрийте очі, зосередьте свою увагу на диханні.

Уявіть, що під час вдиху ваше тіло як повітряна кулька піднімається вгору, під час видиху - опускається вниз. Вдих – видих, вдих – видих… Вдих – видих, вдих – видих…

Через кілька тренувань можна досягти швидкого  розслаблення і стану легкості в тілі, викликаючи в уяві образ повітряної кульки чи будь-який образ, пов'язаний із станом розслаблення.

Вправа «Прощання з негативом». (3хв.)

Учасникам пропонується написати на листочках негативні спогади чи  переживання минулого року, потім порвати аркушик на маленькі шматочки і викинути в запропоновану тренером урну.

Вправа «Намалюю собі настрій»  (3хв.)

Щоб навчитися боротися зі стресом, потрібно уміти прислухатися до себе, своїх відчуттів. На аркушах паперу пропонується намалювати свій сьогоднішній настрій, кольори можна обирати за бажанням. Учні малюють, тихо звучить класична музика.

По закінченню роботи можна пояснити, чому саме так намалювали, які почуття це в них викликало.

Вправа «Плутанина» (10 хв.)

Мета: активізація роботи групи, розвиток згуртованості.

Всі учасники стають в коло і витягують вперед руки. Після цього кожен учасник повинен схопити своєю рукою за руку іншої людини. Не можна брати за руку свого сусіда або обома руками з'єднуватися з одним і тим же людиною. Після того як всі взялися за руки, група повинна розплутатися, тобто, не розтуляючи рук, зробити так, що б все знову стояли в колі.

Обговорення: «Всім разом часто легше справлятися зі стресовою ситуацією, ніж поодинці!».

Гра «Камінчик у черевику» (15 хв.)

У моїй руці маленький камінчик. Уявіть собі, що такий камінчик потрапив у ваш черевик. Що ви відчуватимете? Можливо, спочатку цей камінчик не буде вам сильно заважати, і ви навіть забудете його витягну­ти, коли прийдете додому і роззуєтеся. Але якщо камінчик так і залишиться в черевику, то через деякий час нозі стане боляче, і цей маленький камінчик уже здаватиметься ве­ликим. Тоді ви роззуєтеся і витрусите його звідти. Проте на нозі вже може бути ранка, і маленька проблема стане великою — тепер уже доведеться лікувати ранку.

Коли ми скривджені, сердимося або схви­льовані, то спочатку це може здаватися ма­леньким камінчиком у туфлі. Якщо ми вчас­но витягнемо його звідти, нога залишиться цілою і неушкодженою.

Якщо ж ні — можуть виникнути про­блеми, і чималі. Тому завжди корисно го­ворити про свої проблеми одразу, як тільки ви це відчули. Якщо ви скажете нам: «У ме­не камінчик у черевику», то ми знатимемо, що вам щось заважає, і будемо готові вас вислухати.

Отже, зараз кожен по черзі зможе роз­казати про те, що його засмучує, кривдить,, пригнічує. У кожного з вас буде можливість сказати про свій «камінчик», якщо він у вас є, тому нікому не треба вступати в супе­речку або виправдовуватися, коли на вас скаржитимуться. Просто уважно слухайте і спробуйте зрозуміти образу свого одно­класника.

Запропонувати учасникам на невели­ких аркушах паперу сформулювати одну свою проблему й покласти аркуш у скринь­ку. Кожен із учасників тренінгу пізніше витягує один із аркушів і пропонує свій ва­ріант вирішення проблеми. Так знаходять вирішення усі запропоновані ситуації, мож­ливо, спільними зусиллями.

Поради повинні бути дієвими та конкретними. Як кажуть, якщо хочеш почути відповідь, промов її вголос. А людина сама вибере потрібну її відповідь

До уваги тренера!  Як висновок вивчаємо правило: «Щоб маленька образа не перетворилася на велику, про свої неприємні відчуття треба говорити одразу».

Вправа « Кроки допомоги» (5хв.)

У нас є поляна квітів. На квітах мудра порада. За бажанням учасники можуть озвучити їх.

На квітах (ДОДАТОК 3) написані мудрі вислови (ДОДАТОК 2).  Кожний учасник вибирає  свою квітку.

 Підведення підсумків. Рефлексія.

По закінченню воркшопу кожен учасник отримує поради щодо подолання стресу. (ДОДАТОК 1)

ДОДАТОК 1

Пам’ятка.

Поради щодо подолання стресу.

1 З'ясуйте, що саме вас тривожить і за чіпає за живе . Розкажіть про те, що вас  турбує, близькій людині. Це особливий психологічний прийом: проаналізувавши свою проблему вголос, ви дістанетеся до кореня своїх проблем і знайдете вихід із ситуації.

2 Сплануйте свій день. Учені помітили, що для людини, стан якої наближається  до стресового, час прискорює свій біг. Тому вона відчуває непомірну завантаженість і  нестачу часу.

3 Навчіться керувати своїми емоція ми . Вирватися зі стресового кола допоможе  найпростіша йогівська вправа. Заплющить очі й подумки перенесіться на берег океану.  Підніміть руки вгору й розведіть у сторони, уявляючи, як у них входить енергія.  Складіть їх одна на іншу — ліва знизу. Цього цілком достатньо, щоб повноцінно  відпочити, наситити мозок киснем і заспокоїтися. Не забувайте хвалити себе щоразу,  коли вам удасться впоратися з хвилюванням.

4 Усміхайтеся, навіть якщо вам не дуже хочеться. Сміх позитивно впливає на імунну систему, активізуючи Т-лімфоцити крові. У відповідь на вашу посмішку,  організм продукуватиме бажані гормони радості.

5 Відпочивайте разом із сім’єю.

6 Фізичні вправи знімають нервове напруження.

7 Музика – це теж психотерапія. Слухайте спокійну музику.

8 Бувайте на дворі, гуляйте, сидіть в парку, бігайте.

9 Аби запобігти розчаруванню, невдачам, не треба братися за непосильні  завдання.

10 Постійно концентруйтеся на світлих сторонах життя та подіях – це збереже здоров’я і сприятиме успіху.

11 Не зловживайте кавою, алкоголем.

12 Їжте морозиво – там є компонент, який покращує настрій. І банан – в ньому є  сиротин, гормон щастя.

13 Вживайте вітамін Е. Він підвищує імунітет і стійкість до стресу. До речі, цей  вітамін міститься у картоплі, сої, кукурудзі, моркві, ожині, волоських горіхах.

14 Є багато різних систем аутотренінгу. На жаль, на те, щоб опанувати їх, у нас  часто не вистачає терпіння й часу. А ось засвоїти кілька формул самозаспокоєння зовсім  не важко.

 

ДОДАТОК 2

 

  •                 Життя без кохання - не життя, а існування. Для того і дана душа людині, щоб любити. Максим Горький
  •                 Коли здається, що весь світ налаштований проти тебе, пам'ятай, що літак злітає проти вітру.  Генрі Форд
  •                 Ваше життя - результат не обставин, а ваших власних рішень. Стівен Кові
  •                 Роби, що можеш. З тим, що маєш. Там, де ти є. Теодор Рузвельт
  •                 Ніколи не робіть нічого правильно з першого разу, інакше ніхто потім не оцінить, як це було складно.
  •                 Не бійтеся зайвий раз обійняти близьку людину, сказати, як ви любите її ... Нехай краще буде цей раз зайвим, ніж відсутнім.
  •                 Будь-яке досягнення починається з рішення спробувати.  Михайло Баришніков.
  •                 Здатися може кожен - це найлегше на світі. А ось продовжувати, навіть тоді, коли все навколо взяли і пробачили б вам ваше поразку, - в цьому криється справжня сила.
  •                 Я цього хочу. Значить, це буде. Генрі Форд.
  •                 Щоб дійти до мети, людині потрібно тільки одне. Йти. Оноре де Бальзак.
  •                 Слухай всіх, прислухайся до небагатьох, вирішуй сам.
  •                 Найвища насолода - зробити те, чого, на думку інших ви не можете зробити.
  •                 Іноді чорна смуга стає злітної.
  •                 Завжди вибирайте найважчий - шлях - на ньому ви не зустрінете конкурентів.     Шарль де Голль
  •                 Хваліть себе за те, що ви вже досягли, і не падайте духом.  СальмаХайек.
  •                 Ніколи не кажіть ніколи. Завжди можна почати спочатку.
  •                 Є тільки один спосіб виконати велику роботу - полюбити її! Стів Джобс.
  •                 Сама непрощенна помилка - відмова від дій через страх помилитися.
  •                 Більшість людей набагато сильніше, ніж вони думають, вони просто забувають іноді в це вірити.
  •                 Ніколи не відмовляйся від своєї мрії. Пауло Коельо.
  •                 Весь час переживати через минулі  помилки - найсерйозніша помилка. Мухаммед Алі.
  •                 Стримувати себе, коли прикро, і не влаштовувати сцен, коли боляче - ось що таке ідеальна жінка.  Коко Шанель
  •                 Тримайтеся подалі від тих дрібних людців, які прагнуть позбавити Вас Ваших амбіцій. Краще дружіть  з великими людьми. Марк Твен
  •                 Твоє від тебе не піде.  Микола Гоголь
  •                 Не варто перепливати океани заради тих, хто не переступив би заради вас і через калюжу.
  •                 Просто так не дзвонять, просто так не пишуть. У всьому є привід, у всьому є сенс.
  •                 Якщо життя хоче зробити тебе щасливим, то вона веде тебе найважчою дорогою, тому що легких шляхів до щастя не буває.
  •                 І зустрінеш ти, коли не чекаєш. І знайдеш, не там де шукаєш.
  •                 Для того, щоб змінити світ, досить не дозволити світу змінити себе.
  •                 Життям насолоджується той, хто не поспішає.
  •                 Ви повинні знати - коли ви все відпускаєте, до вас приходить найкраще. Не бійтеся.  Шрі Шанкар
  •                 "Дивлячись в минуле - зніміть капелюх, дивлячись в майбутнє - засукати рукава!"
  •                 Ставте перед собою великі цілі - по ним важче промазати .
  •                 "Ключ до щастя полягає в тому, щоб мріяти, ключ до успіху - в тому, щоб перетворювати мрії в реальність" .     Джеймс Ален
  •                 Коли здається, що весь світ налаштований проти тебе, пам’ятай, що літак злітає проти вітру!      Генрі Форд
  •                 Той, хто любить, повинен розділяти частку того, кого ВІН любити.  Булгаков
  •                 Жінка повинна належати тому чоловіку, який позбавить її від проблем. Оноре де Бальзак.
  •                 Вміння ігнорувати речі є одним зі способів досягнути внутрішнього спокою

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК 3

 

J:\Воркшоп\цветы\18257-o·003-raspushchenniy-iris-orchidea-kanva-s-nanesennim-risunkom-1-800x800.jpg

J:\Воркшоп\цветы\0_18542b_59a66f7c_orig.pngJ:\Воркшоп\цветы\n2gKs791Hl.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

J:\Воркшоп\цветы\9.png

J:\Воркшоп\цветы\651222634.jpgJ:\Воркшоп\цветы\coloring-pages-raskraski-tsvety-1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

J:\Воркшоп\цветы\picture5.png

J:\Воркшоп\цветы\ANYUTINYI-GLAZKI-768x1019.jpg

 

J:\Воркшоп\цветы\3.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

J:\Воркшоп\цветы\MAK-768x1008.jpgJ:\Воркшоп\цветы\IRIS.jpg

J:\Воркшоп\цветы\182710114.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

J:\Воркшоп\цветы\tulip-picture-color.pngJ:\Воркшоп\цветы\c1913954cf739426f53dc199f7f3f2ed.jpg

J:\Воркшоп\цветы\508185616.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

J:\Воркшоп\цветы\depositphotos_6661743-stock-photo-tulip-flower-isolated-on-white.jpg

J:\Воркшоп\цветы\NARTSISS-768x1021.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
24 квітня 2020
Переглядів
1022
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку