Батько і мати – великі дві сили

Про матеріал
Робота спонукає до роздумів про значення батька й матері, батьківської та материнської любові у житті людини, у родині. Наведені проклади з життя та з творів української літератури, а саме: "Кайдашева сімя" І.Нечуя-Левицького, "Хіба ревуть воли, як ясла повні?" Панаса Мирного, "Зачарована Десна" О.Довженка, "Тигролови" Івана Багряного тощо. Безцінними є материнські та батьківські уроки на все життя людини. Важливими є орфографія та пунктуація роботи, уміння правильно будувати речення, ставити в них розділові знаки, членувати текст на абзаци.
Перегляд файлу

                                               Батько і мати – великі дві сили

        З давніх-давен в українській літературі та культурі возвеличується цінність батьківської та материнської любові. Їхні образи оповиті святою силою, адже саме вони дарують життя, виховують, навчають та оберігають своїх дітей.  Недарма народна мудрість говорить: «Батько і мати – великі дві сили».

        Сила батька уособлює стійкість, мужність, захист і мудрість. Він – опора сім’ї, саме на його плечах тримається добробут і щастя близьких та рідних людей. Батько навчає своїх  синів бути сильними, чесними, відповідальними, а доньок виховує з ніжністю та повагою. Саме він є прикладом своїх дітей, взірцем для наслідування.

        Мати – це символ ніжності, турботи й безмежної любові. Її серце сповнене тепла, добра та ласки. Мати навчає любити цей світ, завжди вірити в добро та бути милосердними, дарує життя. А її обійми є найріднішими для кожної дитини. Саме вона дає нам уроки дбайливості, милосердя та відданості. Материнське серце  щохвилини відчуває біль і радість своєї дитини незалежно від місця її перебування. Матуся  завжди поруч, готова підтримати, захистити, допомогти; навчає нас розуміти й вдячно відповідати на безмежну любов, розуміння, підтримку.

        В українській літературі, як і в самому житті,   існує чимало прикладів, які демонструють і підкреслюють велич батьківської та материнської любові. Твори митців навчають людей поваги до рідних і близьких та показують, наскільки важливими є любов, розуміння та повага в нашому світі, житті. Пригадаймо «Кайдашеву сім’ю» Івана Нечуя-Левицького, «Хіба ревуть воли, як ясла повні?» Панаса Мирного, «Зачаровану Десну» Олександра Довженка, «Тигролови» Івана Багряного, безсмертні гумористичні твори Остапа Вишні,  поезії  Лесі Українки та Івана Франка…

         Важко переоцінити роль батьків у житті кожної людини. Разом батько й мати створюють гармонійну родину, де кожен  відчуває себе коханим, захищеним, потрібним. Вони є опорою, їхня любов та підтримка дають нам, дітям, сили йти вперед, вірити в себе та творити добро на благо людям.  Мама й тато завжди будуть цінувати й підтримувати наші здобутки й досягнення, злети, перемоги, у разі невдач  - допоможуть, підкажуть, пояснять до розуміння, простягнуть руку підтримки…Тож шануймо своїх батьків, адже вони – найдорожчі люди в нашому житті. Міцного здоров’я Вам, дорогі наші мамо й тату, дякуємо за життя, за любов та підтримку, за розуміння. Благополуччя й достатку Вам під мирним небом України! Ми Вас дуже-дуже любимо!

docx
До підручника
Українська мова (академічний рівень) 10 клас (Єрмоленко С.Я., Сичова В.Т.)
Додано
28 серпня
Переглядів
28
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку