Бесіда на тему: "Цікаві бувальщини та пригоди"

Про матеріал

Цікава бесіда знайомить вихованців з із видатними митцями: Мікеланджело, Леонардо да Вінчі, Вільямом Шекспіром, Бахом, Моцартом, а також розвиває в учнів інтерес до творчого доробку митців та виховувати в учнів почуття прекрасного, доброти, естетичне виховання, розширює учнівський кругозір щодо творчості Мікеланджело, Баха, Моцарта та ін..

Перегляд файлу

Тема: «Цікаві бувальщини та пригоди»

 

Мета: Ознайомити учнів із видатними митцями: Мікеланджело, Леонардо да Вінчі, Вільямом  Шекспіром,  Бахом, Моцартом;  розвивати в учнів інтерес до творчого доробку митців; виховувати в учнів почуття прекрасного, доброти, естетичне виховання; розширити учнівський кругозір щодо творчості Мікеланджело, Баха, Моцарта та ін..

 

 

Хід бесіди:

  1. Організаційна частина.

 

  1. Актуалізація знань учнів: повідомлення теми та її актуальність, дати відповіді на питання:

а) Чи знаєте в, хто такий Мікеланджело?

б) Чи знаєте ви, ким був Вільям Шекспір?

в) Чи знаєте ви, хто такий Леонардо да Вінчі?

г) Як ви вважаєте, яку роль мистецтво відіграє в житті людини?

д) Яких видатних людей можете пригадати?

 

  1. Мотивація бесіди.

 

     4.Обговорення бесіди.

 

   5. Підведення підсумків бесіди.

 

 

 

 

 

 

Цікаві бувальщини та пригоди


Мікеланджело Буаноротті
1475-1553

Розпис Сікстинської капели

Однією в найвидатніших праць геніального митця Мікеланджело справедливо вважається розпис плафона Сікстинської капели в Римі. З травня 1508 до жовтня 1512 року він майже не виходив з приміщення капела. Працював гарячкове, з великим нервовим напруженням. Наказав нікого не пускати до капели, поки роботу не буде закінчено. Коли ж папа Юлій II усе-таки прийшов, розлючений Мікеланджело почав кидати зверху дошки, аж поки грізний папа не вибіг надвір. Після цього Юлій II викликав митця до себе й запитав:
- Коли буде закінчено розпис?
- Коли зможу.
Папа вилаяв митця і побив його своєю палицею. Мікеланджело покинув роботу 1 пішов складати свої речі. Бачачи, що непереливки, Юлій II послав до Мікеланджело свого придворного просити пробачення в митця і додав велику суму грошей.
Чотири роки праці далися взнаки.
Мікеланджело довго не міг дивитися вниз: нічого не бачив, а коли читав, то мусив підіймати папір або книгу вище голови.

Леонардо да Вінчі
1452-1519

Художник і вчений

Про Леонардо розповідали, що коло його інтересів було необмежене. Він дуже вирізнявся з свого оточення.
Любив музику, грав на лютні й добре співав. На людях був завжди веселим, та більше полюбляв самотність. Гуляв по місту й околицях, і люди часто бачили, як він довго дивиться за польотом птахів, за хмарами або, глибоко задумавшись, сидить десь на дорозі. Швидко працювати він не вмів, а тому бідував. Його володар Лоренцо Медічі і гадки не мав, що цей бідняк був найбільший художник і вчений свого часу.


Іграшка Леонардо

Коли французьким королем став у 1515 році Франціск, він запросив до себе у Францію старого Леонардо да Вінчі. Останній супроводив короля з Болоньї до Мілана. Леонардо зробив тут механічного лева, який урочистим кроком підійшов до Франціска, і, коли наблизився зовсім, розкрилися його волохаті груди, і звідти посипались лілеї - геральдичні квітки французьких королів. Вважаючи овій винахід дрібницею, Леонардо не зберіг його креслень. Секрет лева так і лишився невідомим.

Вільям Шекспір
1564-1616

У ролі завойовника

Лондонський юрист Джон Меннінтем у 1602 році записав у своєму щоденнику:
"Коли Бербедж грав Річарда III, він так сподобався одній дамі, що вона призначила йому побачення. Після вистави актор мав прийти до неї додому i назватися Річардом III. Шекспір, підслухавши цю умову, пішов до дами раніше, видав себе за Бербеджа, був прийнятий нею i мав змогу втішатися ще до того, як прийшов Бербедж. Коли ж дамі доповіли, що Річард III чекав під дверима, Шекспір наказав передати йому, що Уїльям Завойовник був попередником Річарда III"'.

* Уїльям Завойовник жив у XI віці, а. Річард III - у XV.

Йоганна Себастьяна Бах

(1685  — 1750)

 Бах написав понад 1000 творів всіх існуючих музичних жанрів за винятком опери. Йоганн рано втратив батьків. Уже в 10 років він перебрався з рідного Айзенаха в Ордруф до брата, який і почав навчати його музиці. Ще з XVII століття в Німеччині ходив жарт «Кожен Бах – музикант, кожен музикант – Бах». У самого І. С. Баха було 20 дітей від двох шлюбів. Вижило тільки сім, але всі вони теж стали музикантами, продовживши сімейну традицію. 235 грн. 1249 грн. Скидка 54% 6 999 грн. Незрозуміло чому, але Бах любив засинати під музику. Увечері, коли він лягав спати, три його сини по черзі грали йому на клавесині. Подібні обов’язкові заняття дуже дошкуляли дітям. Бах був ї віруючою людиною і був для обох дружин вірним чоловіком і чудовим сім’янином. Саме завдяки Баху в храмах зазвучали жіночі голоси: до нього на хорах дозволялося співати тільки чоловікам. Першою жінкою, яка заспівала в церковному хорі, стала його дружина, Марія Барбара. Великий композитор вмів заробляти непогані гроші і не був марнотратним. Однак існувала річ, яку Бах завжди робив безкоштовно: він ніколи не брав гроші за приватні уроки. Сучасником Баха був Гендель, який жив в 50 км від Веймара. Обидва композитора мріяли зустрітися один з одним, але кожен раз їм щось заважало. Зустріч так і не відбулася, однак і того, і іншого незадовго до смерті оперував Джон Тейлор, якого багато хто вважав простим шарлатаном, а не доктором. Існує легенда, що не підтверджена документально, але згадується першим біографом композитора: щоб почути знаменитого Дітріха Букстехуда, Бах пішки йшов від Арнштадта до Любека, відстань між якими становить 300 км. Бах любив переодягатися бідним шкільним учителем і в такому вигляді з’являтися в якій-небудь церкві. Там він просив у церковного органіста дозволу зіграти на органі. Отримавши таку можливість, великий органіст сідав за інструмент і … Присутні в церкві бували настільки вражені пишнотою і міццю його гри, що деякі, вважаючи, що звичайна людина не може грати так прекрасно, з переляку тікали … Вони думали, що до церкви заглянув … переодягнений диявол.

Вольфганг Амадей Моцарт

(1756-1791)

Вольфганг Амадей Моцарт — великий австрійський композитор і музикант. Моцарт є одним з найвідоміших композиторів за всю історію. І недарма, адже це була воістину обдарована людина. У цей жаркий травневий день хотілося б розповісти кілька цікавих фактів з життя Моцарта.

 1. Моцарт почав проявляти свої феноменальні музичні здібності ще у віці трьох років, коли він сідав за клавесин і підбирав різні співзвуччя, крім того він міг повторювати на клавесині окремі місця з різних п’єс, які тоді чув.

2. Першими власними творами Моцарта вважаються Анданте До Мажор і Алегро До Мажор, які судячи з позначки батька Моцарта (Леопольда) датовані 1761 роком. Тобто на той момент маленькому Моцарту було всього 6 рочків.

3. Як говорив придворний сурмач сім’ї Моцартів, маленький Вольфганг Амадей дуже боявся труби, якщо на ній грали окремо. Це діяло на нього просто панічно. Зате в оркестрі він до неї абсолютно спокійно ставився.

4. Усього в родині Моцартів народилося семеро дітей, але вижити вдалося лише двом, а саме самому Моцарту і його старшій сестрі....

5. Вольфгангу Амадею навіть пощастило в восьмирічному віці зіграти з сином Баха. Іоган Крістіан Бах садив маленького Моцарта на коліна і вони грали по черзі і в чотири руки. Вони грали так злагоджено і акуратно, що всім здавалося, що грає лише одна людина.

 6. У Ватикані раз на рік для Папи Римського виконувався великий і дуже складний твір — девятіголосний твір Алегрі для двох хорів. Партітура твору трималася у великому секреті за наказом самого папи. Але Моцарт, володіючи абсолютним слухом і бездоганною пам’яттю, примудрився записати весь твір на слух. Коли Папа Римський дізнався про це, то дуже здивувався і навіть нагородив Моцарта Орденом Лицаря золотої шпори.

7. У Моцарта була дружина — Констанція. Після смерті Моцарта вона через якийсь час вийшла заміж за датського дипломата Георга Ніколауса фон Ниссена. Через три роки чоловік помер і на його надгробку було зроблено напис — «Чоловік вдови Моцарта».

8. Син Моцарта — Франц Ксавер Моцарт прожив у Львові близько 30 років. І там же заснував хорове товариство, вчив дітей грати на фортепіано і крім того виступав сам. ...

9. Одного разу у Відні до композитора підійшов жебрак і попросив грошей, але у Моцарта не було з собою грошей і він вирішив допомогти бідному по-іншому. За кілька хвилин Моцарт написав на листку паперу мінует і сказав жебраку віднести це до одного видавцевя. Бідняк так і вчинив. Цей видавець дав жебракові за Моцартівський мінует аж 5 золотих і сказав приходити ще, якщо у нього буде щось подібне.

10. Моцарт дуже сильно любив більярд і запросто міг спустити весь свій гонорар на гру в нього. А гонорар Моцарта за один концерт був немаленький, на нього можна було місяць утримувати сім’ю з п’яти осіб.

11. У день 250-річчя Моцарта Google зробив окремий логотип на честь нього.

12. Весь час вважалося що Моцарта отруїв інший відомий композитор Антоніо Сальєрі. Але яка причина? Багато хто вважає, що через заздрість до таланту Моцарта. Правда на той момент Сальєрі був набагато успішніше Моцарта і заздрити було нічому. І ніяких доказів у причетності Антоніо Сальєрі до смерті Моцарта немає. Зате через 200 років після смерті Моцарта, в 1997 році відбувся суд, який визнав Антоніо Сальєрі невинним у смерті композитора. Ось такі пироги. Старший син Моцарта Карл пізніше писав, що тіло його батька сильно роздули після смерті і запах розкладання був настільки сильний, що було вирішено не проводити розтину. ...

 

 

 

docx
Додано
31 жовтня 2018
Переглядів
766
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку