Безсполучникове речення (посібник з дидактичними матеріалами)

Про матеріал
Посібник укладено згідно з чинною програмою з української мови. За своєю структурою він охоплює лише один із основних розділів під час вивчення теми «Синтаксис складного речення». Це допоможе вчителеві організувати ґрунтовне системне опрацювання мовного матеріалу як з одним учнем, так і з цілим класом, ефективно проконтролювати рівень знань і вмінь школярів, виявити прогалини й скоригувати діяльність для їх усунення. Крім того, посібник може бути використаний для поточного й тематичного оцінювання на уроках української мови. Охоплення в різноманітних завданнях мовного матеріалу з теми «Безсполучникове речення» є основою для успішного використання посібника вчителями у навчальному процесі, учнями на всіх етапах самостійної роботи щодо підвищення рівня свої мовної компетенції, а також під час підготовки до ЗНО
Перегляд файлу

 

 

 

 

       

 

 

 

 

 

 

                                              

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Упорядник:  Лихошапка Оксана Петрівна, вчитель української мови та літератури

 

  

 

Посібник укладено згідно з чинною програмою  з української мови. За своєю структурою він охоплює  лише один із основних розділів під  час вивчення теми  «Синтаксис складного речення». Це допоможе вчителеві  організувати ґрунтовне системне опрацювання мовного  матеріалу  як з одним учнем, так і з цілим класом,  ефективно  проконтролювати рівень знань і вмінь  школярів, виявити прогалини й скоригувати діяльність  для їх  усунення. Крім того, посібник може бути   використаний для поточного й тематичного оцінювання на уроках української  мови.

Охоплення в різноманітних завданнях мовного матеріалу з теми «Безсполучникове речення» є основою для успішного використання посібника вчителями у навчальному процесі, учнями на всіх етапах самостійної роботи щодо підвищення рівня свої мовної компетенції, а також під час підготовки до ЗНО

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СИНТАКСИС СКЛАДНОГО РЕЧЕННЯ

«БЕЗСПОЛУЧНИКОВЕ СКЛАДНЕ РЕЧЕННЯ»

 

  1. Безсполучникове складне речення в сучасному гуманітарному просторі..4
  2. Смислові відношення та інтонація  у безсполучниковому реченні………16
  3. Розділові знаки в складному безсполучниковому реченні………………..32
  4.  Узагальнення вивченого з теми «Безсполучникове складне речення»….44
  5. Список використаної літератури……………………………………………93

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

БЕЗСПОЛУЧНИКОВЕ СКЛАДНЕ РЕЧЕННЯ В СУЧАСНОМУ ГУМАНІТАРНОМУ ПРОСТОРІ

 

Безсполучниковими називаються такі складні речення, в яких його частини поєднуються не сполучниками, а інтонацією, порядком розміщення в ньому частин, видово-часовою узгодженістю дієслів-присудків.

Безсполучникові складні речення становлять одне синтаксичне і смислове ціле. Як особливий різновид складних речень, вони виділилися тільки з 50-х
років XX ст. Ці речення мають лише їм властиві характерні риси. Напр.: Шумлять жита, хвилюється пшениця, народжується ранок вдалині (П. Воронько). Заходить місяць, гаснуть зорі, з-за гаю спів несе луна… (М. Старицький).

Основним засобом зв’язку частин у безсполучниковому реченні є інтонація, що характеризує кожне безсполучникове складне речення інтонаційно завершене висловлення, в якому інтонація кінця речення властиві тільки останній частині. Напр.: Просвічене море іскриться, піснями дзвенить далина (П. Воронько). Із садочка красно пахощами віє; стеляться сутінки, тумани лягають; кетяги з калини в вікна заглядають (М. Старицький).

Другим засобом зв’язку частин у складному безсполучниковому реченні є видово-часові та способові форми дієслів присудків. Цей зв’язок виявляється в тому, що однакові форми дієслів-присудків уживаються позначення просторових, часових та інших зв’язків між явищами, про йдеться в предикативних частинах безсполучникового речення. Напр.: Весна іде. Сніги чорніють; з-під них пожовклі та бліді виходять руна, скрізь леліють озера талої води (М. Старицький). День промчався над землею; хороший ясний % літній день пробіг, ... запало крило... (Панас Мирний).             

Засобом вираження синтаксичного зв’язку між частинами складного безсполучникового речення може бути і порядок розташування цих частин у ньому, який одночасно впливає на їх смислові зв’язки. Напр.: Защебетав соловейко — пішла луна гаєм (Т. Шевченко) (причинно-наслідкові зв’язки). Не жди ніколи слушної пори — Твоя мовчанка може стать ганьбою! (Д. Павличко) (зв’язки також причинно-наслідкові).

Безсполучниковим складним реченням, на відміну від сполучникових, властиві стислість, компактність, динамічність. В них чітко акцентується увага на його частинах. Ці речення є виразно інтонованими, нерідко з експресивним відтінком.

Усе вищезазначене робить безсполучникові речення дуже добрим засобом формування й вираження думки. Воно забезпечує їм широке використання в усіх функціональних стилях, особливо в художньо-белетристичному й розмовному.

Складні безсполучникові речення можуть співвідноситися зі сполучниковими складними реченнями і можуть не співвідноситися з ними.  Наприклад:

Ьезсполучникові речення

  1. Дихає вітер, линуть пахощі.
  2. Ідеш удвох – дорога коротша.
  3. Знаю: весна буде рання.
  4. Зрадів ліс: почався дощ.

 

Сполучникові речення

1. Дихає вітер,  і линуть пахощі.

  1. Ідеш удвох, то дорога коротша.
  2. Знаю, що  весна буде рання.
  3. Зрадів ліс, бо почався дощ.

 Складні безсполучникові речення використовують для вираження яскравих контрастів, узагальнень, висновків, логічної послідовності, надання висловлюванню динамічності. Ці речення емоційніші, інтонаційно багатші, ніж складносурядні та складнопідрядні. Тому вони частіше вживані в розмовному, художньому та публіцистичному стилях, ніж науковому й діловому.

 

Вправа

 3 кожної наведеної пари простих речень утворіть складне 6езсполучникове речення.

1. Судця дав сигнал. Футбольне змагання почалося.

 2. М'яч майстерно забили у ворота. Глядачі розійшлися зі стадіону.

 

Вправа

Прочитайте речення. Перетворіть, де мож­ливо, безсполучникові складні речення на сполучникові. Чи змінилося що від цього? Новоутворені речення запишіть.

1. Бери до серця і затям: душа творця не переквітне. (М.Сингаївський)

2. Так тихо, так любо, так ніжно у полі. (П.Тичина)

3. Там вечір дихає туманами, йому зоря з ди­тинства сниться. (М. Сингаївський)

4. Поглянув я на ягнята - не мої ягнята. (Т.Шевченко)

5. Я певен, друже, ми зустрітись мусимо, ми любимо світанки зустрічать. (М. Сингаївський)

 

Вправа

Доповніть тричі кожне речення так, щоб у першому випадку було просте речення з однорідними членами, у другому — складно­сурядне, у третьому — безсполучникове.

Зразок. Прийшла весна.Прийшла весна і вкрила землю травою і квітами. Прийшла весна, і земля вкри­лася травою і квітами. Прийшла весна, земля вкрилась травою і квітами.

1. Зійшло   весняне  сонце.   2.   Повіяв   свіжий   вітер.
3. Зазеленіли дерева.

 

Вправа

І. Прочитайте текст. Визначте тип і стиль мовлення, доберіть заголовок.

 Весна завирувала бурхливою повінню, стрімка вода  спінила залишки потемнілих на сонці снігових заметів, потяга в безвість засохле бадилля торішніх бур янів…

  Минуло кілька днів, водяна круговерть       утихомирилася, на посохлому пагорбі зібралася вціліла живність. Під дубом сполохано пряв вухами білий заєць. Він не встиг повністю полиняти: весна прийшла рано. І хоч вухань уже висохнув після холодної купелі, однак продовжував тремтіти. Й було чого: скраю пагорба калачиком скрутився лис. Той самий хитрюган, що розправився тут з родиною їжаків. Цього разу він сам потрапив у біду: бурхливі потоки всюдисущої води застали його            посередині лук під час полювання на мишей. Мисливець так захопився полюванням, що не встиг і оком змигнути, як перша хвиля повені потягла його по купинах. Мокрого, знеможеного, викинуло невдаху на край пагорба, де він і лежить уже другий день.

Лис нюхнув повітря – зайцем пахне. Очам своїм не повірив, як побачив під деревом вуханя. Напружив м’язи – слухаються. Пружиною стрибнув на зайця, та тільки лоба об дуба набив. Вухань теж не дрімав. Довго б вони кружляли навколо дуба, якби не помітив заєць вирване з корінням дерево, що пропливло повз пагорб. Зібрав останні сили й стрибнув. Щоправда, вдарився об гілку, але то нічого. Утік таки від хижака. (За А.Давидовим)

ІІ. Доведіть, що в тексті є сім безсполучникових складних речень.

ІІІ. Розгляньте ілюстрацію. Складіть за нею усно невеликий опис ранньої весни, яким можна було б доповнити прочитаний текст. Використайте в описі безсполучникові речення.

 

Вправа

Прочитайте один одному речення. Визначте на слух:

 а) просте речення чи складне;

б) сполучникове чи безсполучникове.

Речення для першого учасника. 1. Як у дитинстві сниться: я лечу, це ж я у сні росту, це я зростаю (І. Муратов). 2. Коли Творець подарував Украї­ні Пісню - пісенною стала Душа українців (Н. Петрук). 3. Шматочок сині в неба позичаю, в проміння сонця - нитку золоту (А. Клюско). 4. Обнімає ніч зорю за плечі, синьо посміхається зоря... (М. Вінграновський).

Речення для другого учасника. 1. Коло примерклого багаття точиться некваплива бесіда - кожне докидає до її повільного вогню по слову, по двоє                 (Є. Гуцало). 2. А за вікном коротке літо, і пахне кава полином (Г. Овсієнко). 3. Якщо комусь дано слово, то обов'язково дається і його відчуття (Г. Овсі­єнко). 4. Сидів і довго думав над собою блакитний вечір вдома повесні...                                (М. Вінграновський).

 

Вправа

Зробіть синтаксичний розбір наведених речень.

1. Заходило сонце, у вузеньких хутірських вуличках стояла червона курява, в садках варилася на триніжках вечеря, гупали об землю спілі яблука. (Гр. Тютюнник)

 2. Дерева розправляють сонні віти, над ними угорі — пташиний спів. (С.Жуковський)

 3. Туман яром, туман яром, туман і горою, сніжок випав білесенький та взявся водою. (Нар. творчість)

 

  Вправа

Продовжіть текст, використовуючи безсполучникові складні речення.

Жайворонкові пісні

Восени жайворонки зі своїми чудотворними піснями відлітають до вирію. Сиротіють без них степи й небеса, сиротіють людські душі.

Зима, білі сніги, метуть хурделиці, січе пороша, від морозу лунко тріска­ється лід на річці. Де забарилась весна, чому не квапиться в рідні краї?

Та ось повернулась із вирію весна, а з нею повернулись додому й жайво­ронки. Прилетіли не самі, а разом із своїми піснями. Бо пісні жайворонкові на чужині скучали за нашими степами, за привіллям. Ось вони злетіли в піднебесся і зазвучали — одна, друга, третя!

(За Є.Гуцалом)

Вправа

.  Поміркуйте, зі скількох частин складаються подані безсполучникові складні речення.

  1. Минає літо, осінь вже бреде, лісів багрянець торкнувся вересневий, і пахне чебрецем, і листя де-не-де, кружляючи, лягає під деревами (Л. Тен-дюк).

 2. Найпрекрасніша мати щаслива, найсолодпіі кохані вуста, най­чистіша душа незрадлива, найскладніша людина проста (В. Симоненко).

3. Заходило сонце, у вузеньких хутірських вуличках стояла червона куря­ва, в садках варилася на триніжках вечеря, гупали об землю спілі яблука                            (Г. Тютюнник)

 

Вправа

Прочитайте уривок з оповідання Панаса Мирного «День на пастівнику». Зверніть увагу на особливості авторського стилю (інформативність, виразність, багатство інтонаційних переходів).

Сонце піднялося вже височенько і, гаряче, іскристе, обливало і бурту, і хлопчика, і кругом широке поле своїм огнистим світом; го­ріла молода трава на бурті зеленим огнем; неопавша роса світила і відбивала дорогим самоцвітним камінням; одежа хлопчика — лихі вибійчані штанці, засукані аж до колін, латана сорочка і на голові з передраним козирком картуз - під тим світом губили свою злиден­ність, неохайність...

Картина була справді чудовна: з бурти, мов з високої гори, вид­но було на праву руч місто. Церкви підняли високо вгору свої круг­лі голови, сяяли у прозорому повітрі золотими банями, зеленіли їх залізні покрівлі, мов травою вкриті, біліли білі боки, мов з крейди вистругані; поміж церквами хати, людські городи тонули в гущави­ні темно-зелених садків — он і річка блищала, звиваючись змією по жовтому пісочку і пускаючи легенький димок туману з себе...

  1. Виділіть безсполучникові складні речення.

 

Вправа

Перебудуйте речення так, щоб вийшли безсполучникові складні конструкції.

  1. Він зрозумів, що життя дається лише один раз і двічі молодим не бути.

2. Золотіє вечірня тополя, Й дивним світлом горять небеса, Покотилась зоря, мов сльоза, У долоні пшеничного поля.

 3. Доброта — це наче руки мами, на яких тримається життя                                   (3 тв.  М. Луківа).

4. Якщо раніше встанеш, то більше діла зробиш.

5. Наука вчить багато, а життя — ще більше.

 6. Найшла коса на камінь, бо коса не втне, а камінь не подасться! (Народна творчість)

 

Вправа „Точка зору”

Завдання: проаналізуйте речення правої та лівої колонок. Висловіть свою точку зору щодо поставлених питань. Думку аргументуйте.

 

  1. Оксана Петрусенко – яскрава зірка  оперного співу, а її талантом захоплювався корифей сцени П. К. Саксаганський.
  2. Дебютувала у партії Оксани в опері "Черевички" П.Чайковського, і роком пізніше  блискуче виступила  в    "Запорожці за Дунаєм".
  3. Коли співачка виконала свою партію, зал зірвався оплесками.

 

 

 

 

 

 

С П О Л У Ч Н И К О В І

(висновок записується після обговорення)

  1. Оксана Петрусенко – яскрава зірка  оперного співу,  її талантом захоплювався корифей сцени П. К. Саксаганський.
  2. Дебютувала у партії Оксани в опері "Черевички" П.Чайковського, роком пізніше  блискуче виступила  в    "Запорожці за Дунаєм".
  3. Співачка виконала свою партію -  зал зірвався оплесками.

 

 

 

 

 

 

Б Е З С П О Л У Ч Н И К О В І

(висновок записується після обговорення)

Питання :

  • Якими є речення лівої колонки? (1,2 – ССР, 3 – СПР)
  • Якими засобами поєднуються частини ССР, СПР?
  • Пригадайте, якими є частини речень між собою у складносурядних та складнопідрядних?( у ССР – рівноправні, у СПР – нерівноправні)
  • Чим відрізняються речення правої колонки?
  • Якими засобами поєднуються частини?
  • Чи залишилася в реченнях рівноправність та нерівноправність між частинами?
  • Як назвемо речення правої колонки?
  • Яке ж речення називається безсполучниковим?
  • Яка інтонація у безсполучникових?

 

Вправа

Прочитайте текст. Знайдіть у ньому безспо­лучникові речення складної синтаксичної конструкції, поясніть, з яких частин вони складаються та як пунктуаційно оформлені. Складіть алгоритм-схему до кожного безсполучникового склад­ного речення.

 Поміркуймо над тим, що кличе людину до творчості: літе­ратора – писати книгу, композитора — складати пісню, а співака – повертати її у новій красі людям, поміж якими вона й зродилась, живописця – зафіксувати на віки мить, коли з яблуні спадає у траву білопелюстнй квіт і тоді трава не­мовби оживає цвітінням, або ж увічнити материн погляд у портреті? Поклик серця, душі, якийсь потаємний внутрішній голос, жадання людям добра, потреба утвердження, духовного самовираження, возвеличення, слави?.. Справді, що спонукає торця потягтися до ручки, взяти чистий аркуш паперу і, ніби освятившись маминим благословенням, вивести перші слова... А яким дивосвітом заповнена голова творця пісні, коли він, може, пізнього тихого вечора торкнеться тремкими пальцями клавішів рояля і з них злинуть звуки: вони забринять, як молоді бджоли на конюшині, запахнуть літом і братчиками. Він укладе ті перші звуки в нотні знаки, щоб дати їм велике життя.

 Творчість завжди покрита невидимою скатертиною таїни, певної недоступності. Так було з прадавніх часів, відколи людина сягнула своєю уявою в реальний і в той же час фан­тастичний світ, у якому живе, який витворює і з якого ві­дійде... Творення — це і є таємничість діяння за законами краси, до чого тягнеться кожна душа...

(В. Качкан).

Вправа

Складіть зв'язну розповідь на тему «Безсполучникові складні речення» за таким планом:

 1) які речення називаються складними безсполучниковими;

2)на які дві основні групи поділяються безсполучникові складні речення за характером смислових зв'язків між частинами;

3) коли в безсполучникових складних реченнях  ставиться  кома,  крапка з  комою,  тире,  двокрапка?  Розповідь  ілюструйте власними прикладами.

 

Вправа

 Доберіть 5 — 6 прислів'їв, що являють собою безсполучникові складні речення. Поміркуйте, чому чимало прислів'їв мають саме таку будову.

Вправа

 Запишіть, де це можливо, сполучникові складні речення безсполучнико­вими. Поясніть, як при цьому змінюється стилістичне забарвлення тексту.

Ще три століття тому м'ята перцева як вид рослини в родині губоцвітих не була відома людям. Новий вид її вивели в Англії у XVII столітті шляхом гібридизації з двох диких, які зростають у Європі,— м'яти водяної і колосистої. Нині м'яту перцеву широко культивують, проте розмножується вона тільки частинами коре­невища й стебловими живцями, бо насіння не дає.

Вирощують м'яту перцеву заради запашної ефірної олії, яку містять усі частини рослини, а найбільше — листя. Головною і найціннішою складовою речовиною цієї олії є ментол, але м'ята містить також теніни, гірку речовину, кофейну й хлорогенову кислоти, каротин та деякі інші складні речовини.

Приємна на смак і освіжаюча олія м'яти знаходить безліч застосувань, проте головна її цінність — широкий лікувальний вплив на людський організм, бо вона діє знеболююче на закінчен­ня дотикових нервів, збуджує секрецію залоз шлунково-кишкової системи й печінки, підвищує апетит, має в'язку й протизапальну властивості.

Підкреслимо, що найкраще збирати листя м'яти перед почат­ком цвітіння в суху погоду в першій половині дня.

Залишається додати, що м'ята перцева добре росте на всій території України і для власних потреб кожний при бажанні може виростити цю цілющу рослину в садку. (З журналу.)

Вправа

 Доберіть уривки різних стилів. Простежте, якого типу складні речення них уживаються, та зробіть висновки про те, у яких стилях більше сполучникових, а в яких — безсполучникових речень.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. СМИСЛОВІ ВІДНОШЕННЯ ТА ІНТОНАЦІЯ  У БЕЗСПОЛУЧНИКОВОМУ РЕЧЕННІ

 

 

Вправа

Прочитайте і спишіть текст. В одному з ре­чень допущена пунктуаційна помилка. Виправте її. Знайдіть у тексті безсполучникові складні речення. Поясніть зв'язок їх частин.

 Той ранок запам'ятався таким: сива трава у сивій росі, і сива вода, і сивий туман по воді, а над ними — рожева смуж­ка яка дедалі ширшала прямо на очах і золотіла, золотіла на­зустріч сонцю. А потім увагу заполонили дві лусочки топо­левої кори — біля круглих капелюшків та усякого іншого листатого водяного зела вони чатували карасів...

(Є. Шморгун)

 

Вправа

Випишіть безсполучникові складні речення. Поясніть смислові зв’язки між складовими частинами у них та засоби їхнього вираження.

БАСОЛЯ

Диво дивне: наскільки вдало наші предки наділяли йменням речі й предмети, зокрема і музичні інструменти!Басоля… Одразу вчуваєш басування  дещо сумовите й протяжне, як її звучання. Походить воно від слів «бас» чи «басок», але жіночого роду. Це про такий інструмент пісня:

Ой у гаю при Дунаю

Там музика грає,

Бас гуде, скрипка плаче –

Милий мій гуляє.

В Україну  басоля потрапила, як уважають із Заходу: запорозькі козаки, мабуть, завезли її  на Січ. Згадки про басовий інструмент типу віолончелі з’являються в документах XVII століття.  Оркестр  басолею грав на весіллі Богдана Хмельницького Тимоша.

Вона нагадує віолончель або великих розмірів скрипку; виготовляли її самі виконавці чи майстри не дотримуючись певних розмірів, як кажуть, «на око». Найчастіше мала чотири струни, настроєних по квінтах. Діапазон звуків – від великої октави до мі другої октави. Головним чином служила для відбиття ритму. Нині зустрінеш басолю хіба що в музеї… (З календаря)

 

Вправа

Прочитайте безсполучникові складні речення, визначте, до якого різновиду вони відносяться; поясніть розділові знаки.

1. Надворі усе залито ясним засліплюючим сяйвом, бадьо­ро цвірінькають горобці. (3 тв. М.Івченка)

2. Саду нашого не можна і впізна­ти: густим роєм білого цвіту обліпило кожну гілочку, наче снігом, тільки де-не-де помітні темпі листочки дерев. (3 тв. М.Івченка)

3. В цих затишних кімнатах завжди панувала якась нудьга, до того ж далеко було від міста (3 тв. М.Івченка).

4. Пройдеш сам — застигне слід Далиною голубою. (3 тв. Д.Павличка)

5. Сивіє сіно у валках, схи­лили голови ромени. (3 тв. Д.Павличка)

6. Манекени тамують покору,

До бе­зумства вони слухняні:

Роками тримають вгору

Руки свої дерев'яні. (3 тв. Д.Павличка)

7. Манекени не мають серця — їх ніщо не болить і не коле. (3 тв. Д.Павличка)

8. У цьому ж лісі я пив самоту осінню,

Тут весну цілував під шелест верховіть,

Тут літом пропливли ледачі дні незмінні, —

Тепер сюди прийшов мороза я зустріть. (3 тв. М.Рильського)

 9. Глянь: розкривається назустріч сонцю й грозам

Руками пружними запліднений чорнозем. (3 тв. М.Рильського)

10. Я знову вгадую: приїдеш ти чи ні? (3 тв. М.Рильського)

11. Ідемо вдвох: тут для гучних компаній

Не місце — рибі ненавистен крик

І метушня (3 тв. М.Рильського).

12. Тим часом надворі вечоріло; жара спа­дала. (3 тв. І. Нечуя-Левицького)

13. Дивлюся я — вона вже їсть мене очима; чую я - вже й злість мене бере. (3 тв. І. Нечуя-Левицького)

14. Вже сонце скотилось до заходу, вже степова трава лисніла червоним одлиском. (3 тв. І. Нечуя-Левицького).

 

Вправа

 Запишіть прислів'я. Визначте смислові зв'язки між частинами, поясніть вжиті розділові знаки.

1. Добро стратиш — наживеш, честь утратиш — пропадеш.

 2. Чудеса — не колеса: самі котяться.

3. Сонце гріє, сонце сяє — вся природа воскресає.

4. Багато грому — мало дощу.

5. Кочерга до печі хазяйка: вона своє діло знає, жар загрібає.

 6. Багато снігу в році — багато хліба в тоці.

7. Снігу надме — хліба прибуде, вода розіллється — сіна набереться, 8. Назвався грибом — лізь у кошик.

9. Вода пливе — роки йдуть.

10. З'явилися опеньки — літо закінчилося.

 

 Вправа

Розгляньте складні безсполучникові речення з неоднорідними частинами, з’ясуйте смислові зв’язки та засоби їх вираження. Поясніть розділові знаки.

1. А хвиля грає і плескотом віщує близьку волю, таку жадану: будь самим собою за межами вже близького прибою!.. (Л. Мо-сендз.)

2. Не може людина самотньою жити — Забула б і пісню, і поклик мети. (М. Нагнибіда.)

3. Та раптом — глянь: за темним садом жито. (І. Савич.)

4. Іде народ — ніхто його не спинить. (М. Руденко.)

 5. Плин часу подібен до плину ріки: ріка тече повз береги, не зупиняючись і на хвилину. (В. Козаченко.)

6. Я вдихнув на повні груди вогкого, пряного повітря — пахло вишневим глеєм. (В. Шевчук.)

7. Сині сливи падуть на траву — Вже трава не зелена, а синя. (Г. Чубач.) 8. Можна сміливо стверджувати: ліс дає людині саме життя.                             (5. Сімкін.)

9. І все одно при всьому своєму нещасті він не був випадковим подорожнім: його любили, він любив. (М. Стельмах.)

10. Гаї шумлять — Я слухаю, Хмарки біжать — Милуюся. (П. Тичина.) 11. Вони [Кирило і Мефодій] присвятили своє життя благороднішій, вищій меті: брати праг­нули відстояти самобутність слов'янської культури. (П. Утевсь-ка.)

 

Вправа

 Замініть, де це можливо, безсполучникові складні речення з однорідними частинами складносурядними реченнями.  З'ясуйте смислові й стилістичні від­тінки синонімічних конструкцій.

1. Будем іти ми з тобою тоді в ніжному вітрі до рання, вип'ю я очі твої молоді, повні туману кохання... (В. Сосюра.)

2. Котились води, дихала земля.

3. Зацвіли квіти, зазеленіла трава під горою на кучугурах.

 4. Достигло літо, налилося жито. (З тв. О. Ольжича.)

5. Не боюся я нічого, Б'юся з ворогом своїм, Промінь сонечка ясного Грає в серденьку моїм! (X. Алчевська.)

6. У темних уще­линах бовваніли стрункі кипариси, примарними тінями чорніли лапаті лаври. (В. Малик.)

7. Далеко-далеко багаття видніється, тихесенько-тихо десь перепел б'є... (П. Капельгородський.)

8. Ве­чір тихесенько-тихо на землю спускається, сірою млою покрилася вся далина. (77. Капельгородський.)

 9. Настала холодна осінь. Зграями линули на південь лелеки, тривожно в небі курликали журавлі. (С. Добровольський.)

10. Пахне літо полуницями, Пахне місто, наче сад. (Г. Гордасевич.)

 11. Ніс у доктора посинів; очі горіли, сльозились; по спині й ногах прокочувались холодні, люті дрижаки. {В. Винниченко.)

 12. Жайворонок мріє над полями, Сіють пух тополі навесні... (/. Муратов.)

13. Сіявся дрібненький дощик, небо було заволочене подертими хмарами. (М. Шаповал.)

14. На вершину слави ведуть парадним ходом — падає людина з нього — чорним. (І. Вільде.)

 

Вправа

 Замініть,  де це можливо, складні безсполучникові речення з неодно­рідними частинами  складнопідрядними  реченнями.   З'ясуйте  смислові  й  сти­лістичні відтінки паралельних речень.

1. Був той день: я вийшла і пішла. (Г. Гордасевич.)

2. сміється вікно Голубими шибками: Повна хата людей — Світла радість для мами. (Г. Чубач.)

 3. На Тетяну Хрещенську [25 січня] сонячно — птиці з вирію рано додому повернуться. (З календаря.)

 4. Рани гояться — Рубці лишаються. (Г. Гордасєвич.)

 5. Журиться жайво-рон-серпень: літня пора промина. (П. Перебийніс.)

6. Отак не раз буває і в житті: Якась одна подія здатна все Змінити, освітити, повернути Новою, ще не баченою гранню, Наповнити новим, глибоким змістом. (Г. Гордасєвич.)

7. Втрата Лесі Українки для нас — це велике, глибоке горе: в її піснях і творах відбивались почування й жаль не тільки нашого краю, але й всіх людей. (X. Алчевська.)

8. Буває часто: якась мелодія нагадує давно забуте, тепле, хороше. (Р. Іваничук.)

9. Щасливий був навіть палац куль­тури: весь узятий в огні, наче ілюмінований, він витанцьовував на своєму взгір'ї. (М. Хвильовий.)

 

Вправа

Визначте смислові відношення в безсполучникових складних реченнях. Порівняйте їх із смисловими відношеннями у складнопід­рядних реченнях.

1. Ми знаємо: попереду нас чекає багато цікавого й незвіданого, Ми знаєм, що попереду чекає нас багато цікавого й незвіданого,

2. Ми зацікавились роботою геологів: вони вже розкопали курган до половини. Ми зацікавились роботою геологів і побачили, що вони роз­копали курган до половини.

3. Не цурайтесь книг: вони відкриють перед вами всі таємниці. Не цурайтесь книг, бо вони відкриють перед вами всі таємниці.

 

Вправа

Пояснити смислові зв'язки між частинами безсполучникових речень.

І. 1. Гірка твоя усмішка — в очах твоїх журба.

2. Я навіть почуваю себе краще, ніж влітку: у мене впала температура, я порожевів і став більше їсти.

3. Довгий час не було видно нічого: мабуть, родичі жалували своїх дітей відправляти на таку студінь.

4. Не вспів доказати останнього слова,— чує: недалеко, з-за жита, хтось співає.

5. Знову кинулось: чередники хльоскали батогами, підганяючи останніх в череді.

6. Обоє плакали в бур'яні: поет і його доля.

 

II. 1. Мотря день і ніч в роботі та в роботі, літом — на полі, зимою — вдома.

2. йому здалось — він зроду не чув такого свіжого, гнучкого голосу.

3. Світ їм було зав'язано, говорити заказано, ходили німі...

4. А почнуть грати в селі весілля — ціле море пісень. Сумних і веселих, до танку всяких...

5. Хлопцеві мрії зразу увірвалися, йому чогось прийшло в голову: треба переховати халявки, щоб дяк не вкрав часом.

6. Микола впізнавав дівчину і не впізнавав: вона була не вербівська.

7. Тихою ходою смутний Микола подибав додому, він вернувся на тік і заснув міцним, здоровим, молодим сном, забувши і дівчат, і всі зорі на небі.

 

Вправа

І. Визначте смислові відношення між частинами   складних безсполучникових речень. Порівняйте їх із смисловими зв'язками в складносурядних реченнях.

  1. Понад веселими лугами в'ється стежка польова,
    на неї кидає свої золотисті плями сонце. Понад весе­
    лими лугами в'ється стежка  польова,  а  на неї кидає
    свої золотисті плями сонце.
  2.  2. Ось перед нами подвір'я
    нової школи шумує дрібним світло-зеленим мереживом
    молодого тополиного листу; білою хвилею підіймається
    розквітлий сад. Ось перед нами подвір'я нової школи
    шумує дрібним світло-зеленим мереживом молодого то­
    полиного листу, і білою хвилею підіймається розквітлий
    сад. 3. Впали ранні роси на луги, відгули бджоли, спо­
    чивають поле і ліс. Впали ранні роси на луги, і від­
    гули  бджоли,  і   спочивають   поле   і  ліс.   4. Легенький
    вітерець дихнув, колихнулись тихо колоски. Легенький
    вітерець дихнув — і колихнулись тихо колрски. й. Спі­
    вають птахи у дібровах; хвилюються, дозріваючи, жита
    на полях; радіє, надіючись на високий урожай, серце
    хлібороба. Співають птахи у дібровах,  і  Хвилюються,
    дозріваючи на сонці, жита, і радіє, надіючись на високі
    врожаї, серце хлібороба,
  3.                    Підкресліть дієприслівникові звороти. Чому між виділеними
    означеннями немає коми?

III. Поясніть написання слова мереживо.

 

Вправа

Прочитайте безсполучникові складні речення. Визначте у реченнях якої групи частини граматично незалежні одна від одної, а якої – залежні. Спробуйте з’єднати ці частини сполучниками. З якими сполучниковими реченнями співвідносні подані речення? Зробіть висновок про особливості речень кожної групи.

 

1 група

1. Плине білий човник, вітер ледве дише… (Леся Українка)

2. Мріють крилами з туману лебеді рожеві, сиплять ночі у лимани зорі сургучеві. (В.Симоненко)

 

2 група

1. Зобовязався словом – закріпи ділом. (нар. Творчість)

2. Раптом вовк насторожився: йому почулися постріли. (М.Вінграновський)

 

Вправа

І. Прочитайте виразно речення. Визначте, з якою інтонацією вимовляються їхні частини, а також види речень за метою висловлювання.

1. Людство не усвідомить себе як єдине ціле – не буде йому добра. (О.Гончар) 2. Там мати залишилася самітня: синів на фронт покликала війна. (Д.Луценко) 3. Сполохані орли злітають у небо, сполохані жаби стриба­ють у болото (Є. Дудар). 4. Сонце встало тривожне і чуле, в травах іскри­лись барвисті росини (В. Симоненко). 5. На білу гречку впали роси, веселі бджоли одгули, замовкло поле стоголосе в обіймах золотої мли (М. Риль­ський). 6. Розпочалися жнива - будь скупішим на слова (Нар. творчість). 7. Ось димарі землі, ось крутяться дерева в зеленім, золотавім і багровім димі (Б. Антонович). 8. Десь чую: скрипка в тишині своє згадала і мені розповіла про все казково (В. Грінчак).

  1. Спишіть безсполучникові складні речення, підкресліть граматичні основи. Визначте, у яких реченнях частини однорідні, а в яких - неоднорідні. Накресліть за зразком схеми речень, зазначте смислові відношення між їхніми час­тинами.
  2.      Виділені слова розберіть за будовою, поясніть їхнє написання.

 

Вправа

Проаналізуйте смислові зв’язки між частинами безсполучникового речення.  Ознаки якого стилю є у поданих реченнях?

  1. Вже тиха осінь ходить берегами, на вербах трусить листячко руде. (Л.Костенко)
  2. Бери до серця і затям: душа творця не переквітне. (М.Сингаївський)
  3. Мудрі люди порадили – не все читай упідряд. (Ю.Збанацький)
  4. Явор зелененький на воду схилився, козак молоденький сильно зажурився. (Нар. Творчість)

Вправа

Випишіть з тексту спочатку безсполучникові речення з однорідними частинами, а потім – неоднорідними. Визначте смислові зв’язки між простими реченнями у складних безсполучникових реченнях (одночасність, послідовність, наслідок, причина, протиставлення та ін..)

Дуб

Минулої осені, мандруючи околицями рідного села, я натрапив на один випадком уцілілий дуб. Дебелий стовбур, наче кольчуга на давньому воїнові, шерхлявів репаною корою. У нижній його частині свіжилися сліди чийогось невігластва — обвуглені боковиці глибокого дупла приховували болючі рани од недавнього вогнища...

Я глянув угору. Маківка вже всохла. Лише одна гілка боролася за життя — на дрібних галузках тріпотіло бляшане листя. Найстарі­ший патріарх помирав стоячи...

Дуб завше був вірним помічником, він не лише ставав у пригоді мандрівникам і воякам, ховаючи їх од холоду й непогоди, але й годував (у дуплах гніздилися бджоли), одягав (з лика виготовляли найкращі личаки, а кора правила для дублення шкіри), лікував од багатьох хвороб, його цінний матеріал використовували для жител, господарчих будівель, транспортних засобів — коліс для возів, мостів, човнів, міцних пристроїв для вітряків та водяних млинів...

Нині в Україні росте 23 види цього прекрасного дерева.

(За В.Скуратівським)

Вправа

Складіть і запишіть безсполучникові речення, використо­вуючи наведені слова як підмети окремих частин. Укажіть на смислові зв'язки між частинами безсполучникових речень. Складіть схеми цих речень.

  1. Сонце, ліс.
  2.  Природа, людина.
  3.  Ранок, птахи.
  4. Село, луки.          
  5.  Весна, літо.
  6. Жайворонок, береза.

Вправа

Прочитайте уривок, визначте, з якою інтонацією потрібно читати поетичні рядки. Зверніть увагу на логічні наголоси (пере­лічення, протиставлення, зіставлення).

Тиха балада

Озеро в лісі, в озері — ліс,                 птаство сумує всіма голосами,

я тиху баладу звідти приніс.                Куди ж тобі, лебедю, нині летіти?

Баладу про лебедя та лебідку,     Куди ж тобі тугу свою подіти?

їх розлучили мисливці влітку.      Нема берегів їй, немає дна.

Скільки було в тому злочині злого?!      Від того болю балада сумна.
Вчахла вода і кривавилась довго.     Озеро в лісі, в озері — ліс,

А нині вже осінь ходить лісами,       мов лапки лебідки, плаває лист.

(М. Сингаївськшї)

 

Вправа

Складіть речення за схемами:

  1. [ ] : [ причина].
  2. [ ] - [ ] – протиставлення.

3. [  умова] - [ ].

4. [ ] : [пояснення ].

5. [ ] - [ ].

6. [ умова] - [ наслідок].

7. [час ] - [ ].

8.  [ ] - [ висновок].

9. [ ], [ ].

10. [ ]; [ ]; [ ]; [ ].

11. [ ] : [ доповнення].

Вправа

Випишіть послідовно спочатку безсполучникові складні речення з однорідними частинами, а потім – із неоднорідними.

1. Кинеш ячмінь у болото - уберешся в золото (Нар. творчість).

 2. Все море зараз спузирило, водою мов в ключі забило, Еней тут крикнув як на пуп (І. Котляревський).

3. Ліс рубають - тріски летять (Нар. творчість).

4. Озеро в лісі, в озері - ліс, я тиху баладу звідти приніс (М. Сингаївський).

 5. Ранку складають симфонії птиці, дятлів музичний луна перестук, поглядом синім зорять медуниці, манять ромашки в мереживо лук (К. Дрок).

6. А в лісі ви­дзвонюють птиці: сьогодні сонце розбудило їх рано                                     (Д. Малицький).

 7. Спадає сонце за лісисті гори, спалахує червоно небокрай (С. Жуковський).

КЛЮЧ. У виписаних реченнях підкресліть першу букву першого слова. Якщо ви правильно виконали завдання, то з підкреслених букв прочитає­те назву річки, що протікає на Полтавщині.

Вправа

Доведіть, що між частинами поданого безсполучникового складного речення можуть бути чотири різні смислові відношення. Перебудуйте послі­довно це речення на чотири складнопідрядні речення різних видів. Свою від­повідь зіставте з міркуванням, поданим нижче.

Вигляне з-за хмари промінь - заграє річка усіма барвами.

Вправа

Складіть усно безсполучникові складні речення, у яких були б вира­жені такі смислові відношення:

а) одночасність подій;

б) причинні;

в) умовні.

Поміркуйте, якими сполучниками (сполучними словами) можна з'єднати час­тини цих речень.

 

Вправа

Перебудуйте безсполучникові складні речення на сполучникові. Накресліть схеми перебудованих речень. Поміркуйте, чи вплинула така заміна на характер смислових відношень між частинами складних речень і як саме.

1. Пахнуть росою гаї попелясті, легко шипшина достигла тремтить                    (Д. Лазар). 2. Зайде сонце - Катерина по садочку ходить (Т. Шевченко). 3. Стоїш високо - не будь гордим, стоїш низько - не гнися (Нар. твор­чість). 4. Відбились зорі у воді, летять до хмар тумани... (О. Гончар). 5. Я пам'ятаю: йшла весна своїм походом смілим... (М. Рильський).

Вправа

Накресліть моделі безсполучникових складних речень. Поясніть смислові відношення між частинами.

1. А може, в цьому й є моя сміливість: Палити серце в хуртовині сніжній, купати душу у холодній зливі. 2. На жовтій квітці декілька краплин — Ясне вино на золотавім лезі (3 тв. О. Теліги). 3. Дзвенить у зорях небо чисте, Палає синім льодом шлях (Д. Павличко). 4. Яка ж хмільна відрада — Іти назустріч дням і знать: Мине печаль і знада, Покосом ляже сіножать (Ю. Клен). 5. Любім життя, топчімо зелен-ряст. Усім живим уміймо дорожити І пам'ятаймо: живемо лиш раз, Удруге нам на цій землі — не жити. 6. Пелюстка кожна повна музики: Квітує сад. 7. Матері переходять в пам'ять — Не лишають по смерті нас (3 тв. М. Луківа).

 

Вправа

Творчий диктант

Доповнити початки складних речень так, щоб утворилися безсполучникові, ураховуючи типи смислових відношень, подані в дужках.

Культура мовлення — це духовне обличчя людини ... (пояснення). Основою мовленнєвої культури є грамотність ... (доповнення). Але цим поняття мовленнєвої культури не вичерпується. Будеш вслухатися в живе мовлення, користуватися словниками, вдумливо читати політичну, художню, наукову літературу, звертаючи при цьому увагу на особливо вдалі висловлювання, на побудову речень ... (умова-наслідок). Треба активно розвивати своє мовлення ... (пояснення).

Культура мовлення тісно пов’язана з культурою мислення ... (причина). Людина ясно, логічно мислить ... (зіставлення). І навпаки, в людини немає думок ... (наслідок). Мовлення тоді гарне, коли воно повно й точно передає думки чи відтворює образи, легко сприймається, усім зрозуміле. Грамотне, багате мовлення — не тільки ефективний засіб передачі й сприйняття думок та образів. Це ще й вияв поваги до людей, до народу... Отже, висока культура мови не можлива без високої загальної культури ... (пояснення).

·         Визначити основну думку тексту. Дібрати заголовок. З’ясувати стиль і тип мовлення.  Назвати мікротеми тексту, що розкривають загальну тему; використати їх як пункти плану. Усно переказати змодельоване висловлювання.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛОВІ ЗНАКИ В СКЛАДНОМУ БЕЗСПОЛУЧНИКОВОМУ РЕЧЕННІ:

КОМА І КРАПКА З КОМОЮ В СКЛАДНОМУ БЕЗСПОЛУЧНИКОВОМУ РЕЧЕННІ

 

 

 

ДВОКРАПКА В СКЛАДНОМУ БЕЗСПОЛУЧНИКОВОМУ РЕЧЕННІ

 

 

ТИРЕ В СКЛАДНОМУ БЕЗСПОЛУЧНИКОВОМУ РЕЧЕННІ

 

 

Вправа

Пунктуаційний практикум (самоперевірка)

    Записати текст, розставляючи потрібні розділові знаки. Пояснити вживання коми, тире і двокрапки в простому і складному реченні.

Прислів’я і приказки стислі крилаті вислови в них сконцентровано житейську мудрість і філософію народу. Своїм мовним багатством і змістовим розмаїттям українські прислів’я і приказки охоплюють усі аспекти життя людини її погляди на світ суспільні явища громадські та родинні стосунки побут тощо. Люди кажуть «Посієш вчасно збереш рясно». І жодного слова звідси не викинеш тут сконцентровано багатовіковий досвід народу.

·         Перевірити написане з ключем.

Ключ. Прислів’я і приказки — стислі крилаті вислови: у них сконцентровано житейську мудрість і філософію народу. Своїм мовним багатством і змістовим розмаїттям українські прислів’я і приказки охоплюють усі аспекти життя людини: її погляди на світ, суспільні явища, громадські та родинні стосунки, побут тощо. Люди кажуть: «Посієш вчасно — збереш рясно». І жодного слова звідси не викинеш: тут сконцентровано багатовіковий досвід народу.

·         Знайти безсполучникові складні речення. Зробити синтаксичний розбір їх.

 

Вправа

Допишіть речення, користуючись при цьому «Українським правописом». Проілюструйте правила прикладами, дібраними з художньої літератури.

  1. Кома ставиться між частинами безсполучникового складного речення, коли...
  2. Крапка з комою ставиться тоді, коли...
  3. Тире у безсполучниковому складному реченні ставиться, якщо...
  4. Двокрапка ставиться між частинами безсполучникового склад­ного речення тоді, коли...

Вправа

Прочитайте текст. Проаналізуйте безсполучникові складні речення та поясніть вжиті в них розділові знаки. Обґрунтуйте, чому саме складні речення такого типу найбільш доцільні для опису природи.

Довгий поїзд летів до лісу по чудовій місцині; дзвоники дзве­ніли; гук рознісся по долинах, по горах; луна вдарила в гори, в ліс. Поїзд виїхав на невеличкий луг. Понад Россю, в лузі стояли рідко розкидані розкішні старі дуби з рідким розкидчастим гіл­лям, неначе порозпинали сотні рук на всі боки. Кожна гілка була вкрита широкою, на два пальці смужкою інею. Узлуваті сучки та гілки стриміли вгору, наче розчепірені пальці рук, висіли вниз, як пазурі на птичих ногах; на сучках, на гілках біліли та світились наскрізь ніби довгі гусячі пера з дрібненькими зубчиками, котрі стриміли то вгору, то вниз, то складались пучками, букетами, звішувались униз, переплутувались, перехрещувались чудними взорцями й світились наскрізь.

За лугом на горах почався грабовий ліс. Дві високі ніби фантастичні стіни лісу обступили білу пухову дорогу; тонке, як чорні нитки, молоде грабове гілля спускалось зверху до самого долу на м'який сніг; дрібний іній обсипав його ніби тонким пухом та дрібними алмазами; іній блищав, світився, переливався ма­товим білим світом.

Дорога повилася в середину лісу. У старому лісі картина стала ще краща — обидві стіни лісу, по боках дороги, ставали вищі й густіші...

Дорога спускалась у глибокий вузький яр, знов піднімалась на горби, то знов западала в долини. Серед лісу заманячила корчма, прикрита білим товстим шаром м'якого снігу, зачорнів вивід на покрівлі, зачорніли вікна, неначе темні плями. Коло корчми була прогалина: на тому місці неначе хто розкинув пишний фан­тастичний квітник: кружало густого терну було ніби виткане з павутиння та срібних ниток; розкидані кущики собачої бузини, папороті та бур'яну стали схожі на невидані квітки, виковані з срібла; висока одним одна береза спустила до самого долу розкішні тонкі гілки, неначе розчесані довгі коси, присипані срібним пилом. (/. Нєчуй-Левицький.)

 

Вправа

 Запишіть речення, вставляючи потрібні розділові знаки. Сформулюйте правила їхнього вживання.

1. Ось і вище сплива місяць Притухають зорі... (О. Афанасьєв-Чужбинський.) 2. Приливали доріженьку Вона все куриться Роз­важали рідну неньку Вона все журиться. (Нар. пісня.) 3. Не схаменешся півжиття позаду. (Л. Костенко.) 4. Тануть, тануть прозорим туманом голубі серпанки далі й далі відступають облуд­ні обрії з фантастичним маревом пишних палаців, казкових садків і водограїв. (П. Капельгородський.) 5. Поглянь на камінь він мовчить Мовчанням мудрості і віри. (Є. Маланюк.) 6. Глядь із покуття злетів Голубок біленький, Крилечками замахав, Дівчині на груди пав, Пригорнувсь легенько. (Л. Боровиковський.) 7. По­сійте на чорному камені Я зросту! (Г. Гордасєвич.) 8. Не випадково кажуть осика і без вітру шумить. (Б. Сімкін.) 9. Десь кінь ірже його не чути, Десь хтось іде його не знать. {М. Вінграновський.) 10. Знай одно не каюсь я, не плачу, Ні зітхань не маю, ні злоби. (О. Теліга.) 11. Завдання епосу не тільки у прославлянні героїв найдавніші епічні сказання вістять у просторій оповіді про життя народу в усьому його об'ємі, про людські почуття, родинне й громадське життя... (В. Шевчук.)

 

Вправа

Використовується метод «Творчий пошук».

 Користуючись поданими після тексту схемами, розставте розділові знаки. Поясніть їх. Продовжіть текст використовуючи безсполучникові складні речення.

Попереду зима

 Холоди в цьому році припізнились. Одяг на деревах із безтурботно-жовтуватого став обертатись на безпорадно-шерехкий вода в озерцях стала братися полохкими олов’яними брижами усе раптом спохмурні­ло. Поле зітхаючи вранці сивими кучматими туманами думало що пора готуватись до перших морозів.

[ ];  [ ], -  [    ].

[ ],  [ ].

 

Вправа

Самостійно складіть речення за схемами.

  1. [              ],  [    ], [      ].
  2. [              ];  [    ].
  3. [              ]:  [    ].
  4. [              ] -  [    ].

 

Вправа

Вибірково-розподільна робота (робота в міні-групах).

1. Прочитайте народні вислови. Дослідіть, яку функцію виконує тире в них. Об'єднавшись у групи, згрупуйте речення за правилами пунктуації:

а) тире між підметом і присудком;

б) тире в неповному реченні;

в) тире в безсполучниковому складному реченні.

  1. Чужі гріхи перед очима, а свої - за плечима. 2. Швець - не ку­
    пець, а коза — не товар. 3. Щастя без ума — дірява сума. 4. Утік від
    дощу — потрапив під зливу. 5. Чоловік без культури — що птиця без
    крил. 6. Пану - пшениця, а мужикові - полова. 7. Три дні молоти­
    ли — шеляг заробили. 8. Станеш позичати — будеш бідувати. 9. Чуже
    добро - чужі сльози. 10. Не похвалиш - не продаси. 11. Злидні -
    найважча хвороба. 12. Багатий помирає недоївши, бідний - переївши.
    13. Багатий скривиться — всякий дивиться. 14. Грамотний — видю­
    щий і на все тямущий. 15. Держав дві корови, а тепер - дві ворони.
  2. Складіть і запишіть речення, які б ілюстрували три основні правила
    вживання тире:

 а) між підметом і присудком;

б) на місці пропущеного члена
речення;

в) у безсполучниковому складному реченні.

 

Вправа

Перепишіть речення, поставте розділові знаки, обґрунтуйте їх.

1. Закрався вечір одшуміла праця...

 

2. На поле синєє вечірній пав туман

Над річкою пливуть його мінливі тіні.

 

3. Дугою вудлище зігнулись ліщинове

Дзвенить, немов стру­на,

прозора волосінь вода кругом іде.

 

4. Стрибають, цирка­ють і квокчуть між кущами

Дрозди шовкова рунь просла­лась по ланах

Повітря — тихий мед гаї — барвисті плями.

 

5. Чекає ратая, паруючи, чорнозем

Фіалки молоді старий ворушать лист

Діброви тягнуться в обійми першим грозам

Чиряток-свистунків дзвінчастий ллється свист

Жагучі коні ржуть, і соком срібно-сльозим

Берези капають...

 

6. Я па­м'ятаю йшла весна

Своїм походом смілим,

І по саду лилась вона

Квіток зеленим пилом...

 

7. Вона казала кожне слово

Людську історію чудово,

Як чиста крапля, відбива.

 

8. Я пам'я­таю в юності моїй

Ми завжди проводжали рік старий

Гуч­ними пострілами із рушниці

Казав Денис, що так воно годиться.

 

9. Білі мухи налетіли

Все подвір'я стало біле.

 

10. Нараз майнуло щось попід стіною

Почулись кроки чийсь усатий вид заглянув у вікно...

 

11. Що ж, признаюсь люб­лю я здавна Київ Любов'ю теплою...

(З тв. М.Рильсько­го).

12. Ми не лукавили з тобою ми просто йшли у нас нема зерна неправди за собою. (Т. Шевченко)

 

13. Вечірні барви тихо облягли село над Великим шляхом тріпнулась зоря і десь далеко-далеко запечалилась пісня. (М.Стельмах)

 

14. Раби сьогодні не раби шумлять знамена боротьби. (О.Олесь)

 

15. Було колись в одній країні сумний поет в сумній хатині рядами думи шикував. (Леся Українка)

 

16. Журавлі бринять дзвінкоголосі їх кличе даль прозоро-вітрова. (А.Малишко)

 

17. Говорить немов шовком шиє. (Народна творчість)

 

18. Утихла буря більш валів не стало. (Леся Українка)

 

19. Розірвись надвоє скажуть чому не начетверо? (Народна творчість)

 

Вправа

Складіть і запишіть п'ять складних безсполучникових речень, у яких би ставилась крапка з комою, і п'ять складних безсполучникових речень, у яких би ставилась  двокрапка.

 

Вправа

Дослідження-характеристика.

Виразно прочитайте уривок із вірша В. Симоненка «Квіти». Дослідіть, яку функцію виконують коми (що вони відділяють, окрім частин безспо­лучникового складного речення).

КВІТИ

Слів на описи не трачу, словом не передаси

 їх земної, безсловесної, дивовижної краси.

Люди дивляться, п'яніють, в них кохаються віки,

Нареченим їх дарують, заплітають у вінки.

             Ними кожен свою радість, власне щастя назива,

             Квіти часто нам говорять втричі більше, ніж слова.

 

Вправа

Проведіть лінгвістичне дослідження.

 Прочитайте речення, записані на дошці, і порівняйте їх. Визначте, чому в них ставляться різні розділові знаки, хоч за будовою речення по­дібні. Яку роль відіграє в них інтонація?

 1. Зима, гостя весела й свавільна, завітала в край; горять сліпучі зблиски на білій землі; застигли барвистими разками снігурі на яблу­невому гіллі.

 2. Інеєм сад мій заклечаний спить по коліна в снігах, зорі непізнього вечора тьмяно блищать на гілках.

(С. Жуковський)

 

Вправа

Поясніть розділові знаки у безсполучниковому складному реченні.

1. Тут, за хатою на осонні, росли вишні вздовж дерев'яної огорожі, за ними купчилися кущі малини та смородини. 2. Зима притрусила землю пухнастим снігом, дуби-велетні позодягалися у сиво-золоті кожухи, берези стоять непогасними свічками, стовбури грабів чорні, ...грона калини мерехтять рубіновою кров'ю, снігурі жаристо квітнуть на кущах, сяє соснова глиця, вітер дихає шпарким морозцем (3 тв. Є. Гуцала). З. У ново побудовану хату насамперед вносять ікони і вішають їх у красному куті; під ними, на покутті, ставлять діжу; на стіл кладуть хліб із сіллю (Г. Вулашев). 4. Прикмети ясної сухої погоди: вночі було тихо, вранці піднявся вітер, вдень він посилився, в надвечір'я стих (Нар. прикмети). 5. Ніхто не знає: тільки баба та вся громада, тільки сич та сова, та людей півсела! 6. Менше говори — більше почуєш (Народна творчість).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

УЗАГАЛЬНЕННЯ ВИВЧЕНОГО З ТЕМИ «БЕЗСПОЛУЧНИКОВЕ

СКЛАДНЕ РЕЧЕННЯ»

ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ

 

ПЕРЕВІР СЕБЕ!

 

 1. Дайте відповідь на запитання.

  1. Які речення називаються безсполучниковими?
  2. На які дві групи поділяються безсполучникові складні речення?
  3. Коли у складних безсполучникових реченнях ставиться кома?
  4. У яких випадках у складних безсполучникових реченнях ставимо крапку з комою?
  5. За яких умов у складних безсполучникових реченнях ставимо двокрапку?
  6. Коли у складних безсполучникових реченнях ставимо тире?
  7. Як оформлюємо пунктуаційна частини складного безсполучникового речення, якщо зміст першої частини порівнюється чи протиставляється змісту другої частини?

 

 2. Виконайте повний синтаксичний розбір речення, поясніть смислові зв'язки, накресліть схему.

 І коли юнак побачив ту квітку, сталося чудо: він згадав спій кріт, рідних, кохану.

 

 3. Заповніть таблицю «Що я знаю».

 

 

Розділові знаки

 

 

Смислові відношення

 

Інтонація

 

Кома

 

 

Одночасність, послідовність.

 

Переліку.

 

Крапка з комою

 

 

Немає тісного зв'язку в змісті.

 

Відсутня інтонація переліку.

 

Двокрапка

 

 

Пояснення, доповнення, причина.

 

Пояснення.

 

Тире

 

 

 

 

 

 

 4. Тестовий контроль. 

 Запропоновані завдання допоможуть розвинути студентам навички роботи з тестовими завданнями, їхні зміст та структура відповідають програмним вимогам зовнішнього незалежного оцінювання (види, структура і час виконання тестових завдань).

Для успішної роботи з тестовими завданнями необхідно знати наступне.

 1. Завдання 1-4 закритого типу - на вибір однієї правильної відповіді з чотирьох варіантів.

 2.  Завдання 5-8 закритого типу - на вибір правильної відповіді з п'ятьох поданих варіантів.

 3.  Завдання 9 -10 закритого типу - на вибір кількох правильних відповідей з семи поданих варіантів.

 4.  Завдання 11 - на встановлення відповідності.

 5.  Завдання 12-13 передбачають вибір речення, що містить певне мовне явище.

 

Завдання 1 — 4

1. Виділіть безсполучникове складне речення.

  1. Через єдине невеличке віконце скупо просвічувалось небо, але на горищі було світло (Ю. Збанацький).
  2. Уже відспівав свою мелодію на вербовій сопілці березень і по­плив з гір у доли швидкими потоками (Ф. Мамчур).
  3. Вони ж дурні, вони ж знімали мірку з твоїх принижень - не з твоєї величі (Л.Костенко).
  4. Єпіфаній слухав щораз то більше впевнену і вірою пройняту мову гетьма­на і відчував, як у душі проколюється паросток надії (Р.Іваничук).

2. Виділіть безсполучникове складне речення з однорідними простими реченнями.

  1. Люди завжди сподіваються на диво, вони не можуть примири­тися зі смертю (В.Кисельов).
  2. Весело бриніли набубнявілими гілками осокори, задумливо погойдувала обважнілими косами береза (Ю.Яновський).
  3. Сіли перепочити й раптом помітили: хтось до них іде (В.Канівець).
  4. На допит покликали Ванька: без перекладача не обійтися (Я.Стецюк).

3.   Знайдіть   безсполучникове   складне   речення   з неоднорідними   простими реченнями.

  1. Відчинив Євген двері і полегшено зітхнув: на ґанкові стояв худий, височенний чоловік у формі поштового службовця (В.Канівець).
  2. Над болотами та озерами, в долинах рік стоять тумани, важкі хмари пливуть над селами і хуторами (М.Олійник).
  3. Вечорами вже не співали під вербами дівчата, не витинали гопака гармоністи (Г.Тютюнник).
  4. Десь на краю села дівчата співали веснянки, гомоніли й галасували діти (С.Васильченко).

4. Яке безсполучникове складне речення виражає одночасність дій, явищ?

  1. Пригріло сонечко, обсохла земля, потягло орача в поле (М.Коцюбинський).
  2. Глянеш на небо - небо високе, глянеш на хмари - хмари летять (П.Тичина).
  3. Сьогодні особливо звабно темніли на приполах оскубини гречки, легка паморозь пирію стелилась у долинах, молода конюшина між карячкуватих дубків кликала в лісосмугу (В.Дрозд).
  4. Чогось завжди так виходить: гарного гриба не знайдеш, а поганка сама в очі лізе (М. Стельмах).

Завдання 5 — 8

5.   Яке  безсполучникове  складне  речення  виражає  часову  послідовність  дій, явищ?

  1. Ось рипнули двері, з хати вийшла жінка, начепила на ключку журавля відро (М.Стельмах).
  2. Між уликами зеленіла трава, синіли дзвоники, показуючи свої ясні осередочки; під тином червоніла, ніби кров'яні краплі, червона смілка (І.Нечуй-Левицький).     
  3. Сиплеться, осипається листя, гнуться, горбляться берези, плаче й посміхається крізь сльози осінь (М.Стельмах).
  4. Млостиво, гаряче-духмяно дихає тамариск, туя дурманить своїм запахом (О.Гончар).
  5. Змокли хлопці - рубця сухого не було (А.Головко).

6. Яке безсполучникове складне речення виражає зіставлення (протиставлення)змісту одного речення зі змістом іншого?

  1. Вже й дикі гуси в небі пролітали, вже й лебеді кричали крізь туман (Л.Костенко).
  2. Кричать сови, спить діброва, зіроньки сіяють, понад шляхом щирицею ховрашки гуляють (Т.Шевченко).
  3. Не русалонька блукає - то дівчина ходить (Т.Шевченко).
  4. Небо прорізали вогняні стріли, ударив грім, на пильних дорогах знявся вихор (О.Десняк).
  5. А вас просив би я зразки ліпити: ви чоловік тямущий і бувалий (Леся Українка).

7.  У якому реченні неправильно розставлені розділові знаки?

  1. Повітря - тихий мед гаї - барвисті плями (М. Рильський).
  2. Сивіє сіно у валках, схилили голови ромени (Д.Павличко).
  3. Дивлюся я - вона вже їсть мене очима; чую я - вже й злість мене бере (І.Нечуй-Левицький).
  4. Здалось на мить: пливе у безвість ночі під парус хмар високий корабель (А.Малишко).
  5. Вдалась ти крилатою, - мусиш летіть (Леся Українка).

8. Знайдіть речення, у якому необхідно поставити тире.

  1. На квартирі було затишно топилася піч горіла лампа на підлозі лежала ціла купа свіжої соломи (І. Багмут).
  2. Брязне клинок об залізо кайданів піде луна по твердинях тира­нів (Леся Українка).
  3. Друзі розповіли подробиці втеча готувалася давно (М.Олійник).
  4. І диво дивне сталося з ним совість заговорила! (А. Іщук).
  5. Ідемо вулицею й ще з другого кінця побачили у хаті світиться (Марко Вовчок).

Завдання 9—10

9. Знайдіть речення, у яких необхідно поставити двокрапку.

  1. Вітер дихне пшениці ворухнуться розкішні вусом шелесе ячмінь, похитнеться, встає (П. Дорошко).
  2. Тут все говорить із прадавніх пір тут вічність диха тихо серед гір (М.Вінграновський).
  3. Розкажу тобі думку таємну дивний спогад мене обпік я зали­шуся в серці твоєму на сьогодні, на завтра, навік (Л Костенко).
  4. Літаки спустилися нижче в повітрі завили бомби (Д.Ткач).
  5. Зійде сонце день ясний настане (В.Ващенко).
  6. І досі сниться вийшла з хати веселая, сміючись, мати (Т.Шевченко).
  7. Подивилась ясно заспівали скрипки (П.Тичина).

10. Виділіть безсполучникові складні речення зі значенням умови.

  1. Надворі усе залито ясним осліплюючим сяйвом, бадьоро цвірінькають горобці (М.Івченко).
  2. У цьому ж лісі я пив самоту осінню, тут весну цілував під шелест верховіть (М.Рильський).
  3. Тим часом надворі вечоріло; жара спадала (І.Нечуй-Левицький).
  4. Прийде вечір - усі вулиці аж гудуть піснями (С.Васильченко).
  5. Вам страшно - геть ідіть з дороги (Леся Українка).
  6. День обіцяє бути погожий: на небі ні хмариночки, ні плямочки (Панас Мирний).    
  7.  Микола пізнавав дівчину й не пізнавав: вона була не вербівська (І.Нечуй - Левицький).

Завдання 11

11.

1.  Заспівала Ніна Матвієнко - зал завмер, очікуючи дива (3 газети).

2. Я входжу в ліс - трава стає навшпиньки, кошлатий морок лапу подає (Л.Костенко).

3. А я додам: любити можна поезію в добу ракет (М.Рильський).

4. Далеко на сході стало червоніти небо: сонце сходило (О.Маковей).

 

  1. безсполучникове складене речення з однорідними та неоднорідними простими;
  2. безсполучникове складене речення зі значенням пояснення;
  3. безсполучникове складене речення зі значенням причини;
  4. безсполучникове складне речення зі значенням наслідку;
  5. безсполучникове складне речення зі значенням часу.

Завдання 12 - 13

1) Темінь і темінь: лише сприходу часом сіріє - можна вгадати, коли настав день.

2) По кутках змії, ціле збіговисько змій.

3) Бити - марна річ: вони знову звідкілясь наповзають.

4) 3 правого кутка чути срібний булькіт: якимось дивом просотався в камені струмок, розлився озерцем, рятує козаків од спраги.

 (За М.Пригарою)

12. Позначте складні речення з безсполучниковим і сполучниковим зв'язком.

13. Позначте складні речення лише з безсполучниковим зв'язком.

неоднорідними   простими

Відповіді:

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

В

Б

А

В

А

В

А

Б

В,Е

Г,Д

1:Г,

2:А,

3:Б,

4:В

1

3,4

 

 

 5.  Попереджувальні та пояснювальні диктанти

1. Жива водиця всохнуть не дає:

Зніма утому, в спеку – прохолодить. (З тв. В.Крищенка)

 

2. Я вірю в силу доброти,

Добро завжди силь­ніше злого... (З тв. В.Крищенка)

 

3. Усі мовчіть - щось мати каже,

Цвітуть притишено слова. (З тв. В.Крищенка)

 

4. Себе питаю: може ще не пізно зібрати в слово молоде тепло? (З тв. В.Крищенка)

 

5. Скоро сонечко пригріє, потечуть струмки, темний гай зазеленіє, зацвітуть квітки. (О.Олесь)

 

6. Гули бджоли над розквітлою липою, гули джмелі в тон розкітливому згасанню струн. (Г.Чубач)

 

7. Є в людини стежка чи дорога із юнацьких, із далеких гін –

Сто разів вертає до порога

І приводить серце на поклін. (А.Малишко)

 

8. Роде рідний! Не стлумить

Нашу жилаву породу –

Сто віт­рів в ногах лежить

Мого роду... (І.Драч)

 

9. Вдень почав танути сніг, капали краплі з дахів. (В.Сухомлинський)

 

10. Спить на подвір'ї жито в снопах, сплять чорнобривці, сплять горобці у стрісі, спить і лелека на одній нозі. (М.Вінграновський)

 

11. Бувають дивні на землі діла –

Серед зими черешня зацвіла. (Д.Павличко)

 

12. Не вчи плавати щуку: щука знає цю науку. (Народна творчість)

 

13. Сонце сховалось за гори, в тихих вечірніх тінях закурились гуцульські хати. (М.Коцюбинський)

 

14. Подихав свіжий вітерець; по ставку плигали маленькі хвилі і сріблом блищали на сонці. (М.Коцюбинський)

 

15 Ми - смертні.

Та знайте: народ не вмира! (О.Олесь)

 

16. Я так і знала: неслух­няність до добра не доведе. (О.Свєтов)

 

17. День турботою почнеться, все довкола усміхнеться.(М.Сингаївський)

 

18. Нап'юся з живої кринички –

Візьму доброти від зем­лі. (М.Сингаївський)

 

19. Неначе за вічну провину судилося людині оце: побачити щастя у спину, а горе своє – у лице. .(Л.Талалай)

 

20. Був пізній вечір, зійшов червоний місяць. (Ю.Яновський)

 

21. Санько раз у раз позирає у далеч: над лугом піднімається чорна стіна... (О.Влизько)

 

22. Хай буде так: пізнавши будень,

У праці радісно зрос­тем! (О.Влизько)

 

23. Печаль моя – ріка без переправи.

На тому боці спогади живуть. (Л.Костенко)

 

24. Людей пильнує правда у житті.

Брехня жене у нетрі непролазні.  (Д.Павличко)

 

25. Мені нагадують людські серця

Крихке й тоненьке серце олівця –

Зламати легко, за­стругати важче,

Списати неможливо до кінця. (Д.Павличко)

 

26. Безсмертя виростає не з могили, воно встає з колиски до вікна - в жит­ті його велика таїна. (Д.Павличко)

 

27. Забудеш рідний край, тобі твій корінь всохне... (П.Тичина)

 

28. Закон життя: зля­катися - кінець. (Л.Костенко)

 

29. Землі кланяйся низько - до хлі­ба будеш близько. (Народна творчість)

 

30. Нічка осіння, похмура;

Ві­тер по лісі шумить. (А.Кримський)

 

31. Одкуріли роки злі, йде весна по всій землі, знов у кузні на світанку б'ють у крицю кова­лі. (О.Олесь)

 

32. Дивлюсь у воду - місяць у воді сміється.(О.Довженко)

 

33. Защебетав соловейко - пішла луна гаєм.(Т.Шевченко)

 

34. Тече вода з-під явора

Яром на долину,

Пишається над водою

Червона калина. (Т.Шевченко)

 

35. Вітер дихне - пшени­ці ворухнуться розкішні, вусом шелесне ячмінь. (П.Дорошко)

 

36. На годину спізнишся - за рік не доженеш. (Народна творчість)

 

37. І відчу­ла: доросле й маля, і вода, і трава, і земля –

Все любов'ю тобі промовля. (А.Малишко)

 

38. Наслухавшись козацьких мудрих дум,

Заснуть не можу - мучать давні муки.(В.Крищенко)

 

39. Вста­ла мати Україна,

Сонце засвітила.

Пробудилася народна,

Незнищенна сила. (Д.Павличко)

 

40. Поглянь: уся земля тремтить в палких обіймах ночі. (О.Олесь)

 

41. Справедливо кажуть: немає буднів - є буденні люди.(З журналу)

 

42. Душа народу не сліпа,

Вона стоока. (М.Рильський)

 

43. Ліс - це не просто сосни та дуби: не одна там народилась думка, повна щастя, ніжності, журби. (М.Рильський)

 

 Матеріал для контрольного диктанту взято з художньої літератури. Він сприяє не тільки засвоєнню правопису та пунктуації, а й водночас має певний пізнавальний, художньо-естетичний і виховний характер.

 

 

 

Контрольний диктант

Сповідь

 Було й до мого часу багато художників-самоуків, але тих доля склалася інакше: їх здібності ще ззамолоду помічали і їм допомагали: одних забирали в школи, другим допомага­ли поодинокі художники. А мені, як ви знаєте, не судилося: ще в той час, як училася, то ні з якими знавцями мистецтва й не зустрілася. А разом з тим мій розум, моє єство, моя велика любов до малювання не давали мені спокою ні вдень ні вночі. І я йшла в поле і, озирнувшись навкруги (щоб не було близько людей), я там плакала. Плакала страшно й дико! Якщо не було поруч живої душі, я здіймала вгору руки й просила в кого-небудь ради і допомоги. І, певно, то були приступи божевілля з великого горя, що мені вчулося: хтось мені шепче: «А ти не плач, Катерино, що немає в тебе вчи­телів. Певно, багато є тих, що учаться, - і їм ніколи. А ти дивися, як у матері-природи, дивися, яка травинка-билинка, - так її й малюй, який листочок-цвіточок - так його й виконуй!».

 І я на матір-природу дивилася і в неї, багатої на фарби, тони й півтони, училася. Там квітне квіточка синя, а там - жовта й червона, а там кущик травиці, гілка калини схили­лася, а над нею хміль і переступень покрутилися. Там фіал­кові дзвіночки тихесенько вітром гойдаються, а там сині петрові батоги над пахучим чебрецем схиляються... І все це я передавала на свої картини.

 І до їх, до творів моїх, що-небудь додавати і змінювати їх не треба. Бо вони, хоч і своєрідні, а все ж таки мають красу. Я їх, твори мої, вирядила в люди вже оброблені й обточе­ні...

249 слів

К. Білокур

 

5. Використання методу «Незакінчені речення».

1.  У безсполучникових складних реченнях частини з'єднуються в одне ціле... (За змістом і за допомогою інтонації).

2.  За характером смислових зв'язків між простими реченнями безспо­лучникові складні речення поділяються на дві групи... (З однорідними реченнями і неоднорідними).

3.  Безсполучникові складні речення з однорідними реченнями є сино­німічними до... (До складносурядних речень).

4. Безсполучникові складні речення з неоднорідними реченнями є синонімічними до... (До складнопідрядних речень).

5.  У безсполучникових складних реченнях найчастіше зустрічаються та­кі три типи інтонації... (Переліку, пояснення, зіставлення).

6.  У писемному мовленні виразити смислові відношення допомагають... (Розділові знаки).

 

Вправа

Мовознавча гра «Третє зайве».

Спишіть речення, розставляючи потрібні розділові знаки. Визначте, яка синтаксична конструкція в кожній групі речень є «зайвою». Обґрун­туйте свій вибір.

1.1. Давно криниць нема позаростали (3. Кучерява). 2. Мама і ка­лина незгасні образи мого життя... (0. Дерев'янко). 3. А подивлюся вище пливуть по небу хмари як прочани (Л. Овдієнко).

II. 1. Хати немов після пожежі нема ні вікон ні дверей (В. Че-ренков).                    2. Прошу стеблину і джмеля зі мною ще хоч мить побудьте! (В. Кордун).                    3. Життя прожить не поле перейти (М. Карпенко).

 

Вправа

Дослідження-трансформація.

 Трансформуйте подані складні сполучникові речення в безсполучни­кові. Запишіть змодельовані речення, уживаючи потрібний розділовий знак між частинами. Накресліть схеми.

1. Архип Куїнджі чудово розумів, що милуватися його картиною випаде не багатьом поколінням шанувальників мистецтва (В. Тур-кевич). 2. Дослідники вважають, що саме в художні деталі творці вкладали своєрідний національний код свого народу (М. Тимошик). 3. Миттєво знайшлися додаткові кошти, і до міста приїхав фахівець зі світовим ім'ям — учений-будівник із Петербурга Рудольф Бернгард (М. Тимошик). 4. Люди вірили, що з хлібом у домі присутні добрі ду­ші (Л. Кожуховська). 5. Росте на горбку тополя-трепета, і її, високу, стару, огрядну, видно звіддалеки (Є. Гуцало). 6. Ми, українці, нація дуже давня, і свою духовну культуру наші пращури почали творити далеко до християнського періоду в Україні (О. Воропай). 7. Коли в українські степи приходила рання весна, по селах починали лаштува­тися в далеку дорогу чумаки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Контрольний тест

БЕЗСПОЛУЧНИКОВЕ СКЛАДНЕ РЕЧЕННЯ

  1. Укажіть вид речення.

А.  Над хвилями моря, на скелі, хороша дівчина сидить, в лавровім вінку вона сяє, співецькую ліру держіть. (Леся Українка)

Б. Дівчина зірвала лавровий вінець і в хвилях шумливого моря знайшла своїй пісні кінець. (Леся Українка)

В. Ти не йди в пишний дім, де музика бринить, де танцюють веселії пари. (Леся Українка)

2. Укажіть безсполучникові складні речення з відносно рівноправними частинами та безсполучникові складні речення із залежними частинами, одна з яких пояснює або доповнює іншу.

А. Тож слухай: ти орган порушить можеш не дужою  , та смілою рукою. (Леся Українка)

Б. Чудовая мрія, розкішна та ясна, кохано в ту ніч обгорнула мене,приснилась мені люба доля прекрасна, приснилась невидане щастя дивне. (Леся Українка)

3. Укажіть у дужках типи складних безсполучникових речень за характером смислових зв’язків. Поставте, де потрібно,розділові знаки.

 А.  Був сон мені колись богиню ясну фантазії вбачали мої очі. (Леся Українка)

 Б.  Всі наші сльози тугою палкою спадуть на серце серце запалає. (Леся Українка)

 В. Ні долі ні волі у мене нема зосталася тільки надія одна. (Леся Українка)

 

4 Знайдіть правильну схему зазначеного речення, розставивши розділові знаки.

Ось день проминув зник і вечір погожий ніч криє і місто і табір ворожий. (Леся Українка)

А. [ ] , [ ] , [ ], [ ]

Б. [ ], [ ], [ ]

В. [ ], [ ]

 

5. Установіть відповідність між безсполучниковими реченнями та їх схемами- моделями (розділові знаки випущено).

I. Пролітав буйний вітер над морем по безмірнім широкім просторі білі хвилі здіймались високо і знялися од вітру ще швидше загукали як військо вороже…(Леся Українка)

II. Все здалось до роботи перевесло й шнур плуг сокира й лопата виводили мур. (Леся Українка)

III. Винесли тіло цариці люд заступив йому путь. (Леся Українка)

IV. Поблискують черешеньки в листі зеленім черешеньки ваблять очі діточкам маленьким. (Леся Українка)

А. [ ], [ ] одночасність

Б. [ ]: [ ] пояснення

В. [ ]; [ ] одночасність

Г.  [ ] - [ ] зіставлення

 

6. Поставте розділові знаки в поданих реченнях.

А. Уже скотилось із неба сонце заглянув місяць у моє віконце. (Леся Українка)

Б. Глянуть на лиман то й втішається око. (Леся Українка)

В. Мені снилося червонії рожі променіли в промені золотистім і були на райські квіти схожі…              (Леся Українка)

Г. І заквітне наше поле і зазеленіє знов його весна прекрасна квіточками вкриє. (Леся Українка)

Д. Я стояла мій друже с тобою я дивилась на тебе з журбою нічка тиха і темна була. (Леся Українка)

 

7.  Побудуйте складне безсполучникове речення, синонімічне поданому.

А. Не знає поет, чи хто слуха його, не стримує серця і співу свого. (Леся Українка)

Б. Я те бачу, що ти мене і жалуєш, і любиш, хоч я тобі чужа. (Леся Українка)

В. Якщо прийде журба, то не думай її рознести у веселощах бучних за столом… (Леся Українка)

 

8. Укажіть складне безсполучникове речення,в якому правильно поставлені розділові знаки(дві правильні відповіді).

А. У легендах стародавніх -справедливості немає; все там річ іде про жертви -та кривавії події. (Леся Українка)

Б. Колись давно в далекій стороні була війна страшна і незвичайна те лихо звалось - білою війною. (Леся Українка)

В. Вона була при зброї: у руках був заступ гострий, а в кишені куля. (Леся Українка)

Г. У темряві темній, серед ночі до мене часто гість непевний -приліта, він поглядом жахає і віта. (Леся Українка)

Д. Виросла там квітка у темниці: в ямі, ми її зірвали – нехай буде з нами. (Леся Українка)

 

9. Складіть чотири складних безсполучникових речень, уживаючи різні розділові знаки (кома, крапка с комою, двокрапка, тире)     Кожне речення оцінюється в один бал.

 

 

 

 

Контрольна робота

Складне безсполучникове речення. Складне речення з різними видами зв’язку

Варіант І

І рівень (по 0,5 б.)

1.Між частинами складного безсполучникового речення треба поставити двокрапку:

А) Сонце зійде лід розтане.

Б) Знай одно не каюсь я не плачу.

В) Летять і квилять в небі журавлі цвітуть сади пшениця колоситься.

Г) не вродив мак пробудемо й так.

2. Між частинами безсполучникового речення треба поставити тире

А) Переконаний краса врятує світ.

Б) Пам’ятай читати корисно.

В) Важко в навчанні легко в труді.

Г) Срібно бриніло чаїне крило біле вітрило за обрій манило.

3. Укажіть правильне твердження:

А) Складне речення з різними видами зв’язку – це речення з сурядним і підрядним зв’язком.

Б) Сполучникові складні речення і безсполучникові складні речення завжди бувають синонімічними.

В) При збігу двох сполучників у складному реченні між ними завжди ставиться кома.

4. Укажіть складне речення з різними видами зв’язку:

А) Сумно й смутно людині, коли висихає і сліпне уява, коли, обертаючись до найдорожчих джерел дитинства та отроцтва, нічого не бачить вона дорогого.

Б) Коли б його (Самійла) пустили з косою, він обкосив би всю земну кулю, аби тільки була добра трава та хліб і каша.

В) Скресання криги завжди свято для дітвори і тривога для матерів: хоч скільки кажи, хоч скільки грози, а неодмінно ж якийсь отряха захоче прокататись на крижині.

Г) Я довго лежу й слухаю, як дзвонить степ, як дзвонить у такт степу моє серце.

5. Укажіть складне речення з безсполучниковим, сурядним і підрядним зв’язком:

А) Блищали од сонця стерні і ковила понад шляхом, сріблилася важка, обвішана разочками роси павутина.

Б) А навколо ні лялечки, усі жнуть у полі: теперішній день годує рік.

В) Я відриваю голову від землі, а біля мене аж перехитується од сміху Люба, у її руці погойдується чимсь напакована торбинка, і дівчина кладе її на те місце, до якого тиснулось моє вухо.

Г) Так це імя приплило до Івана, пізніше письменник додав до нього прізвище Черемшина, яке взяв від назви річки Черемош.

6. Укажіть речення, яке складається з чотирьох частин:

А) А в цей час наді мною твориться диво: хтось невидимий смичком провів по синьому піднебессі, по білих хмарах, і вони забриніли.

Б) Коні чвалають по калюжах, у повітрі свіжа вологість, де-не-де блимають далекі вогники.

В) Мовчала трава, мовчало віддалік громаддя копиць, схожих на вершників, що поснули з піднятими забралами, усе потонуло в без обрійній німій тиші.

Г) Я слухав рідну пісню, рідну мову, і вона лилася струмком, у якому переплелись запахи чебрецю. Калини, лепехи.

7. Укажіть речення, у якому допущено пунктуаційні помилки:

А) Над вікном цокав старий запилений маятник, а Пилипові здавалося, ніби десь зовсім близько молотить здоровань молотник, і від його ціпа котиться відлуння і ляскає його в скроні.

Б) Сухо, наче лелека, клацнув дерев’яний ключ, відскочили надвірні двері, і Данило підвівся на лікоть, ще не можучи відокремити сну від дійсності.

В) Певно, фашисти побоялися поткнутися сюди, може, вони остерігалися мін: бо перед його очима відбувалися розкопки. Які перервано війною.

Г) Саме тоді викінчено Софію Київську, і собор стояв рожевим дивом посеред білих снігів, а невидимий християнський бог ждав, щоб його намалювали на стінах.

8. Укажіть речення зі збігом сполучників, у яких правильно поставлено розділові знаки:

А) Білими комірцями обпінився при воді очерет, нагнувся сухо над гускою, довгим листям прикрив її всю на гнізді, і доки він лежав під вітром, гуска скубнула його бляшаного листя.

Б) Коли все це є – і звичаї, і традиції, і пісні, то приймаєш їх як щось цілком природне, а, коли це зникає, то починаєш докопуватися до причин зникнення того, що раніше тобі здавалося незникненним.

В) Між лісом і струмком простелилась долонька лугу, і, коли йти по траві, то з-під ніг увесь час вискакують коники.

Г) Чабан – це той, хто все життя на ногах, кого спека продублює і осінні мряки пронизують до кісток, і, коли інші сплять, він уже з отарою виходить з кошар.

ІІ рівень

  1. Накресліть схему речення (2 б.):

Машинерія твоя летить, вітер у вухах пересвистує, збоку собаки гавкають, на дзвіниці дзвонять, перед тобою хати хитаються, уся земля іде обертасом, а ти розсівся на своїх ногах, щоб не так мерзли, і переганяєш дівчат або якогось страхополоха, з розгону врізаєшся в чиїсь санчата і м’ячем падаєш у сніг.

10. Поставте розділові знаки (2 б.):

Стоїть серед поля і дивиться у світ хлібодар вік прожив у степу а не встиг на красу надивиться. Важко було худобу пас і коней доглядав кобилиць доїв та кумис робив паливо заготовляв а коли господарі дізналися що руду вмію знаходити та крицю з неї варити то й зовсім зле стало.

11. Виконайте повний синтаксичний розбір речення (4 б.):

Долі гудити не слід, а знати слід і розуміти, що неповторні дні й літа і кожна мить життя – свята.

Контрольна робота

Складне безсполучникове речення. Складне речення з різними видами зв’язку

Варіант ІІ

І рівень (по 0,5 б.)

1.Між частинами складного безсполучникового речення треба поставити двокрапку:

А)Осла знати по вухах ведмедя по кігтях неука по мові.

Б) Не раз кажу змагайся і шукай!

В) Висихають краплини на склі тоне сад у вечірнім серпанку.

Г) Молодий охочий на битву старий на думу.

2. Між частинами складного безсполучникового речення треба поставити кому

А) Завтра буде дощ ластівки літають низько.

Б) Навчитись легко навчити важко.

В) Гримлять травневі грози буяють пишно трави.

Г) Не вчи плавати щуку щука знає свою науку.

3. Укажіть правильне твердження:

А) Частини складного безсполучникового речення поєднуються за допомогою сполучників сурядності.

Б) Складнопідрядне речення – це речення із сурядним і підрядним зв’язком.

В) У складних реченнях, до складу яких входять декілька простих, можуть бути різні види зв’язку: сурядний і підрядний, сполучниковий і безсполучниковий.

4. Укажіть складне речення з різними видами зв’язку:

А) Щоб затримати якнайдовше цвітіння, утримуйте рослини в якомога нижчій температурі або принаймні на ніч виносьте до прохолодного приміщення.

Б) День сонячний і прозорий, і хочеться, щоб йому не було кінця.

В) Ураз усе покращало біля мене: і ясени з блакитними тінями, і нагорблена клуня з чотирма вітрами, і скрипливі ворота, од яких піде в щось гарне моя дорога, і маківки, що бринять і бринять на городі, і навіть ледачі гарбузи, що повдягали різнобарвні сорочки та й, лежачи, вихваляються ними.

Г) Я довго лежу й слухаю, як дзвонить степ, як дзвонить у такт степу моє серце.

5. Укажіть складне речення з сурядним і підрядним зв’язком:

А) Тут росли колючі кущі терну, шипшини та глоду, красувалися й дозрівали на вітах ламкої крушини темно-червоні ягоди, що їх у народі звуть вовчими.

Б) Весну, либонь, зачарували, а тепер вона чекає й не може дочекатися на слово, яке відразу ж  випустить її на волю.

В) Ще дивен дим, і хата ще казкова, і ще ніяк нічого ще не звуть.

Г) Небо чисте, на заході якісь дві-три хмари, а гримить на грозу.

6. Укажіть речення, яке складається з чотирьох частин:

А) Вишнево-яблуневі садки, що сьогодні зранку були такі змерзлі, подобрішали, потеплішали, і село звеселіло, людські обличчя по гіднішими стали.

Б) Таємниці природи всюди, тільки розпізнати їх зумій, і неодмінно збирати їх треба до схід сонця, коли зілля ще в росі, коли воно чисте.

В) Наказав Довбуш поскладати все панське добро докупи, бо не любив він, щоби хто сам користав з добутого.

Г) Правду тоді мама сказали, що соловїв не обов’язково бачити – їх слухати треба.

7. Укажіть речення, у якому допущено пунктуаційні помилки:

А) Можливо, та сосна ввійшла в моє життя і поселилась в якихось там клітинах мозку тому, що саме з її вершини я вперше в житті заглянув у свою долю, побачив ту велич і красу, яка стала в моєму житті вирішальною.

Б) Гусак випірнув і сперся забитим крилом на воду, крило заболіло, запекло наче сперся він ним не на воду, а на вогонь.

В) Далі туман зсовується ліворуч і сивим дідом бреде на долину до ставу, а вечір скрадається на хутір, щоб почути, як, заблукавши у вишняку, затихає самотня хата.

Г) Те сталося давно, коли хлопцеві було десять чи одинадцять років, і коли він пас череду.

8. Укажіть речення зі збігом сполучників, у яких правильно поставлено розділові знаки:

А) А Батий думав щось своє, він ховав ці думи в собі, і, коли опівдні пригрівало сонце, виходив з юрти, сідав у зручне роменське крісло і надовго втуплювався в синю морську далечінь.

Б) Шерхіт очеретів сповнював душу, і коли Яким зрізав ножем очеретину, він став заспокійливим гулом.

В) З того вечора я часто приходив до дядька Себастьяна, і, коли він мав час, то ми разом читали якусь книгу, газети чи гомоніли про всяку всячину.

Г) Голос його здригнувся, і, щоб стримати сльози він приліг поряд і обережно обняв сина.

ІІ рівень

9. Накресліть схему речення (2 б.):

Курява стояла над селом; тільки потік сріблистою водою шумів собі, як звичайно, і старий величезний Сторож при вході в тухольську тіснину стояв понуро, опущений, сумовитий, немов жаліючи своїх дітей, що покидали оцю гарну долину, немов нахиляючись у сторону тіснини, щоб своїм величезним тілом заставити їм дорогу.

10. Поставте розділові знаки (2 б.):

Прилинь додому в солов’їний день хай зрозуміє тут твоя дитина до дідових і бабиних пісень подібна дуже мова солов’їна.

Зібралися руські князі на Дніпрі на Зарубі а звідти пішли низ до острова Варязького а потім до Олешшя і коли переходили Дніпро вбрід то від множества людей не видно було води.

11. Виконайте повний синтаксичний розбір речення 4 б.):

Планету всю досліджено і вивчено, і відкриттям все важче потрясти свідомість нашу, що стає космічною.


Тестові завдання

  1. Продовжіть визначення: „Безсполучниковим називається таке складне речення, …”

А у якому прості речення рівноправні і пов’язані сурядним зв’язком,

Б у якому одне речення за змістом і граматично залежать від іншого і з’єднуються за допомогою сполучника,

В у якому прості  речення об’єднані за змістом та інтонацією без допомоги сполучників чи сполучних слів.

2. Вкажіть БСР (зумійте відрізнити просте речення від складного!)

А Книги – морська глибина.

Б Зеленіли клени та й пожовкли, гомоніли люди та й помовкли.

В Про все ти співаєш: про сльози і сміх,  про молодість, битвами грізну.

3. Вкажіть змістові відношення між простими реченнями у поданому БСР.

За дубами сонечко сяє, пташки у ліщині виспівують.

А одночасність,

Б послідовність,

В зіставлення.

4. Вкажіть БСР,  прості частини якого однотипні:

А Мені відкрилась істина печальна: життя зникає, як ріка Почайна.

Б Раніше встанеш – більше діла зробиш.

В Зеленіли клени та й пожовкли, гомоніли люди та й помовкли.

5. Безсполучниковим складним, в якому перше речення повідомляє про умову, є речення (можна підставити сполучник ЯКЩО):

А Зілля дива наробило – тополею стала.

Б Захочеш свіжини – приходь на вечерю до нас.

В Зійшло сонце – зацвіли квіти.

6. Подане речення Уранці офіцери кинулися шукати бранця, але від нього уже й духу не лишилося.

А Складнопідрядне,

Б складносурядне,

В Безсполучникове.

7. Вкажіть БСР,  прості частини якого різнотипні:

А Сплять непробудно прозорі гаї,  горлиці ніжні горлянки свої скоро настроять на флейти ранкові.

Б Спадає сонце за лісисті гори, спалахує червоно небокрай.

В Прислухайся й почуєш: у небі сходить пісня.

8. Безсполучникові складні речення характерні для

А художнього та розмовного стилів,

Б публіцистичного та офіційно-ділового.

9. Безсполучникові складні речення із різнотипними частинами виражають відношення (виберіть потрібне):

А часові,

Б зіставлення,

В послідовність.

 

ВІДПОВІДІ:1В, 2Б, 3А, 4В, 5Б, 6Б, 7В, 8А, 9А.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Тестова перевірка знань  з теми « Безсполучникове складне речення »

 Варіант 1

Перший рівень

(Кожна вірна відповідь оцінюється 0.5 б.)

1. Укажіть БСР з однорідними простими реченнями, які є синтаксично

рівноправними:

а) Після довгоочікуваного одужання Олег змінився :він став обережнішим.

б) У поході із джурою було важко, кілька разів він навіть засмутив старого

сотника.

в) Перші краплі застукотіли кулачками в моє вікно - почався дощ.

2. Укажіть БСР, в якому ставиться крапка з комою (розділові знаки

пропущено):

а) Карпо з Наталею кинулись наввипередки ось обоє зникли в хащі лісу.

б) Жодного вогника не було над містом багатоповерхівки та крамниці злилися

в чорну потвору.

в) Синички радісно цвірінькали дятли стукотом розколювали тишу.

3. Визначте БСР, в якому на місці пропущеного знака слід поставити

двокрапку:

а) Микола згадав вчора на вечорницях Ганни не було.

б) Минув рік козак не повернувся до коханої.

в) Море спокійне небо блакитне.

4. Визначте БСР, в якому на місці пропущеного знака слід поставити тире:

а) Всі давно знають друзів треба шанувати.

б) Раптом мисливець завмер тишу прорізали постріли.

в) Здушили сльози не виходь на люди.

Другий рівень

(Кожне завдання оцінюється 1 б.)

1. Визначте, БСР у другому простому реченні має

а) пояснення;

б) доповнення;,

в) причину?

Але він не міг того забути: сліди від турецького ятагана досі нагадували про

неволю.

2. Визначте, в якому з варіантів речення нема пунктуаційних помилок?

а) Тільки став, задер голову птаха заворушилась.

б) Тільки став задер голову - птаха заворушилась.

в) Тільки став, задер голову - птаха заворушилась.

Третій рівень

(Перше завдання оцінюється 2 балами, друге З б.)

1. Накресліть схеми поданих речень:

а) Такі вже в них порядки: одні сплять, інші мурашник стережуть.

б) Гроза пройшла -зітхнули трави, квітки голівки підвели ,

2. Запишіть БСР, які б були прикладами до всіх випадків вживання двокрапки.

Четвертий рівень

(Завдання творчого рівня, виконане відповідно до умов, оцінюється 3 балами.)

Використовуючи БСР з усіма можливими розділовими знаками, складіть твір -мініатюру про причини та наслідки глобального потепління.

 

 

 

 

 

Тестова перевірка знань  з теми « Безсполучникове складне речення »

Варіант 2

Перший рівень

(Кожна вірна відповідь оцінюється 0. 5 б.)

1. Укажіть БСР з однорідними простими реченнями, які є синтаксично

рівноправними:

а) Після довгоочікуваного дощу селяни вже не хвилювались через городину,

дід Петро вдоволено палив люльку.

б) У Крим їздили чумаки здавна: сіль була товаром необхідним в) Ми чули спів

пташок у лісі, вражала пісня їхня душі нам.

2. Укажіть БСР, в якому ставиться крапка з комою (розділові знаки

пропущено):

а) Жодного зблиску світла не було над містом доми церкви дерева зливались у

щось примарне.

б) Климко підвівся ноги одразу загули і налилися гарячим.

в) Батьки полетіли до сина Степан одружувався.

3. Визначте БСР, в якому на місці пропущеного знака слід поставити

двокрапку:

а) Микола згадав вчора на вечорницях Ганни не було.

б) Минув рік козак не повернувся до коханої.

в) Море спокійне небо блакитне.

4. Визначте БСР, в якому на місці пропущеного знака слід поставити тире:

а) Хочеш їсти калачі не сиди на печі.

б) Раптова тиша розірвалася застрочив кулемет комдива.

в) Заблукав дідусь уперше в житті не хотів ліс відпускати старого мисливця..

Другий рівень

(Кожне завдання оцінюється 1 б.)

1. Визначте, який знак має стояти у БСР, друга частина якога вказує на

наслідок з першої:

а) двокрапка; .

б) крапка з комою ;

в)тире ?

2. Визначте, в якому з варіантів речення нема пунктуаційних помилок?

а) Тільки ставок милував око він увесь був у білому лататті.

б) Тільки ставок милував око: він увесь був у білому лататті.

в) Тільки ставок милував око -він увесь був у білому лататті.

Третій рівень

(Перше завдання оцінюється 2 балами, друге З б.)

1. Накресліть схеми поданих речень:

а) У товаристві лад -усяк тому рад.

б) Але він не міг навіть побачити Оксану: вона була заручена з Карпом.

2. Запишіть БСР, які б були прикладами до всіх випадків вживання тире.

Четвертий рівень

(Завдання творчого рівня, виконане відповідно до умов, оцінюється 3 балами.)

Використовуючи БСР з усіма можливими розділовими знаками, складіть твір -мініатюру про причини та наслідки нездорового способу життя.

 

 

 

ВАРІАНТ 1

 

Завдання 1-6 мають по чотири варіанти відповідей, серед яких лише ОДНА правильна. Оберіть правильну відповідь.

 1. Виберіть безсполучникове складне речення.

 A) Дмухнув вітер понад ставом – і сліду не стало (Т. Шевченко).

 Б) Людині треба, щоб її робота залишалася після неї самої жити (Ю. Яновський).

 B) Ми не лукавили з тобою, ми просто йшли, у нас нема зерна неправди за собою (Т. Шевченко).

 Г) Луги, струшуючи срібну росу, розляглися співами своїх соловейків, голосним куванням сивих зозуль (Панас Мирний).

 

2. Позпачте безсполучникове складне речення, між частинами якого смисловий зв’язок – протиставлення подій і явищ.

 A) Мати вірила: земля усе знає (М. Стельмах).

 Б) Два голуби гудуть, голубка туркоче (Народна творчість).

 B) Подивилась ясно – заспівали скрипки (П. Тичина).

 Г) Не русалонька блукає – то дівчина ходить (Т. Шевченко).

 

3. Виберіть речення, яке відповідає схемі [ ] – [ ]. (розділові знаки пропущено).

 A) Ще сонячні промені сплять досвітні огні вже горять (Леся Українка).

 Б) Вітер віє на долину колише билину рід до роду листи пише та на Україну (Народна творчість).

 B) Явір зелененький на воду схилився козак молоденький сильно зажурився (Народна творчість).

 Г) Вже тиха осінь ходить берегами на вербах трусить листячко руде (Л. Костенко).

 

4. Позначте речення, у якому допущено пунктуаційну помилку.

 A) Не візьмешся за роботу, робота сама не зробиться (Народна творчість).

 Б) Мрія ставала дійсністю, дійсність була схожа на мрію (Л. Дмитерко).

 B) Шумить вода, весною повіва, земля квіточки викида (П. Грабовський).

 Г) Мені здається: твої очі у мою душу світять з вишини (В. Сосюра).

 

5. Позначте розділовий знак, який пропущено в реченні данного завдання тест контроль.

 Бувають дивні на землі діла_____серед зими черешня зацвіла (Д. Павличко).

 А) Кома;             В) тире;

 Б) двокрапка;    Г) o крапка з комою.

 

6. Виберіть правильний синтаксичний аналіз речення.

 Не кидай іскри в попіл: сама згорить і село спалить (Народна творчість).

 A) Безсполучникове складне речення, складається з двох простих (граматичні основи: 1. не кидай; 2. згорить і спалить), смисловий зв’язок між частинами – протиставлення явищ.

 Б) Безсполучникове складне речення, складається з двох простих (граматичні основи: 1. не кидай іскри; 2. сама згорить і спалить), смисловий зв’язок між частинами – пояснення.

 B) Безсполучникове складне речення, складається з двох простих (граматичні основи: 1. не кидай; 2. сама згорить і спалить), смисловий зв’язок між частинами – пояснення.

 Г) Безсполучникове складне речення, складається з двох простих (граматичні основи: 1. не кидай; 2. сама згорить і спалить), смисловий зв’язок між частинами – наслідок.

 

Завдання 7-9 мають на меті встановлення відповідності між рядками. До кожного рядка, позначеного цифрою, доберіть відповідник, позначений буквою.

 7. Установіть відповідність між безсполучниковими складними реченнями

 1. Одночасність подій;

 2. часова послідовність;

 3. протиставлення явищ;

 4. причинові;

 

A) Плакала чорна троянда, біла троянда сміялась (Н. Хоменко).

 Б) Заходило сонце, у вузесеньких хутірських вуличках стояла червона курява, в садках варилася на триніжках вечеря (Г. Тютюнник).

 B) Повіяв вітер по долині – пішла дібровою луна (Т. Шевченко).

 Г) Вбігаю в ліс – гриби (О. Довженко).

 Д) Сонце зайшло, степові озера стали на якийсь час темно-червоними (О. Гончар).

 

8. Установіть відповідність між складними безсполучниковими реченнями та розділовими знаками, пропущених у них. (Дивись завдання підсумкові роботи  українська мова 8 клас)

 1. Кома;

 2. двокрапка;

 3. тире;

 4. крапка з комою.

 

А) Було колись в одній країні сумний поет в сумній хатині рядами думи шикував (Леся Українка).

 Б) З лісу шепче гілка з жита перепілка з-з широкого лиману журиться сопілка (А. Малишко).

 В) Росла, росла дівчинонька та й на порі стала ждала, ждала козаченька та й плакати стала (Народ на творчість).

 Г) Поети йдуть за горизонт поезія залишається з вічністю (Ю. Забашта).

 Д) Від того, … сонце ніколи не заглядало в це тісне місце, тут завсігди було волого (Панас Мирний).

 

9. Установіть відповідність між схемами та безсполучниковими складними реченнями (розділові знаки пропущено).

 1. [] – [],[].

 2. [], [], [].

 3. []:[].

 4. []:[], [], [].

 

A) Сім’я вечеря біля хати вечірня зіронька встає дочка вечерять подає.

 Б) У всякого своя доля і свій шлях широкий той мурує той руйнує той неситим оком за край світа зазира.

 B) Поглянув я на ягнята не мої ягнята.

 Г) Умовк Кобзар сумуючи щось руки не грають.

 Д) Зійде сонце утру сльози ніхто не побачить. (З творів Т. Шевченка)

 

Прочитайте текст. Виконайте завдання 10-11 до нього

Жайворонкові пісні

(1) Восени жайворонки зі своїми чудотворними піснями відлітають до вирію. (2) Сиротіють без них степи й небеса, сиротіють людські душі.

 (3) Зима, білі сніги, метуть хурделиці, січе пороша, від морозу лунко тріскається лід на річці. (4) Де забарилася весна, чому не квапиться в рідні краї? (5) Та ось повернулась із вирію весна, а з нею і жайворонки. (6) Прилетіли не самі, а разом із своїми піснями. (7) Ось злетіли птахи в піднебесся і зазвучали пісні – одна, друга, третя!

(За Є. Гуцалом)

10. Позначте всі безсполучникові складні речення.

11. Позначте речення, ускладнені однорідними членами.

 

Самостійно сформулюйте відповідь на завдання 12

 12. Складіть невеликий нарис (7-9 речень) у художньому стилі на тему: «Зимові примхи», використовуючи безсполучникові складні речення.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ТЕСТ-ЗАВДАННЯ


1.Між частинами безсполучникового складного речення треба поставити двокрапку в рядку (розділові знаки пропущено):

А  Наука не вода в рот не увіллєш!
Б  Хліб на ноги ставить хліб з ніг валить.
В  Учись на старість буде як знахідка!
Г  Учись змолоду пригодиться на старість!

2. Між частинами безсполучникового складного речення треба поставити двокрапку в рядку (розділові знаки пропущено):
А       Повний чайник мовчить неповний шумить.
Б       Розумний учить дурень повчає.
В      Яблуню не вчи родити яблука її уже сама натура навчила.
Г      Велика ріка тече спокійно розумна людина не підвищує голосу.

3. Між частинами безсполучникового складного речення треба поставити двокрапку в рядку (розділові знаки пропущено):
А       Не вродив мак пробудемо й так.
Б       Пам'ятайте серцем наша мова пісня.
В       Зерно до зерна мірка повна.
Г       Розумний птах шкодує  пір'я мудра людина шкодує слова.

 4. Між частинами безсполучникового складного речення треба поставити двокрапку в рядку (розділові знаки пропущено):
А     Ми знаєм усміхнеться й нам весна.
Б     Тріпотять на вітрі явори шурхотить і опадає листя.
В     Не могили в степу запорожці на чайках пливуть.
Г     Цвіте весна садами молодими шумлять вітри.

5. Між частинами безсполучникового складного речення треба поставити двокрапку в рядку (розділові знаки пропущено):
А       Вірю сподівана воля прийде до стражденного краю.
Б        За горами став у густім комиші серед яблунь і вишень біліє хатина.
В       Розплющиш очі зупиниться мить.
Г       Па полустанку вікна      світяться сміються плачуть солов’ї.

6. Між частинами безсполучникового складного речення треба поставити тире в рядку (розділові знаки пропущено):
А       Переконатися пора зробивши зло не жди добра.
Б        Одним заспокоюю себе у мене ще все попереду.
В        У товаристві лад усяк тому рад.
Г         Правильно сказав Сенека жорстокість народжується з посередності й     слабкості.

7. Між частинами безсполучникового складного речення треба  поставити тире в рядку (розділові знаки пропущено):
А      Висихають краплини на склі тоне сад у вечірнім серпанку.
Б       Синім дзьобиком ранок визбирує зорі сизий вітер  знімає росу з полинів.
В       Я твердо знаю без розп'яття безсмертя на землі нема.
Г      Життя прожито друзів не нажито.

 8.  Між частинами безсполучникового складного речення треба поставити тире в рядку (розділові знаки пропущено):
А      Чайки сідають на воду креслять блакить ластівки.
Б       Прошуміла за вікнами злива відгриміла за обрій гроза.
В       Ідеш в життя відкрий себе самого.
Г       Не раз кажу змагайся і шукай!


9. Між частинами безсполучникового складного речення треба поставити тире в рядку (розділові знаки пропущено):
А       Срібно бриніло чаїне крило біле вітрило за обрій манило.
Б        Скрикне сова довго-довго луна не стихає.
В        Ні таки прекрасний наш народ він і в горі гідність  зберігає.
 Г        Пахло житом віяв у поля вітер.


10.   Між частинами безсполучникового складного речення не треба ставити тире в рядку (розділові знаки пропущено):
А        Навчитись легко навчити важко.
Б         Учневі удача учителеві радість.
В         Мало хотіти треба уміти.
Г          Завтра буде дощ ластівки літають низько.


11. Між частинами безсполучникового складного речення треба поставити тире в рядку (розділові знаки пропущено):

А       Осла знати по вухах ведмедя по кігтях неука по мові.
Б       Важко в навчанні легко в труді.
В       Переконаний краса врятує світ.
Г       Учення в старості це завис на піску учення в молодості це різьба на камені.

12. Між частинами безсполучникового складного речення треба поставити двокрапку в рядку (розділові знаки пропущено):
А            Дівка не без щастя козак не без долі.
Б            Пам'ятай читати корисно.
Б            Молодість плечима міцніша старість головою.
Г           Молодий охочий на битву старий на думу.

Перевір себе

1. А            7. Г
2. В            8. В
3. Б            9. Б
4. А          10. Г
5. А          11. Б
6. В          12. Б

 

"Клоуз-тест". Вам необхідно продовжити речення одним словом.

 Якщо частини складного безсполучникового речення вказують на часову послідовність, то між ними ставиться ....

 Якщо у другій частині вказано на причину того, про що говориться у першій, то між ними ставиться ....

 Якщо друга частина вказує на наслідок того, про що говориться у першій, то між ними ставиться ....

 Якщо частини складного безсполучникового речення вказують одночасність або часову послідовність, то між ними ставиться ....

 Якщо  частини  складного  безсполучникового речення  менш  пов'язані  за змістом, дуже поширені, то між ними ставиться ....

 Якщо друга частина розкриває зміст першої, то між ними ставиться ....

 Якщо в першій частині вказується на час того, про що говориться в другій, то між ними ставиться ....

 Якщо зміст обох частин протиставляється, то між ними ставиться ....

 Якщо друга частина виражає висновок з того, про що говориться у першій, то між ними ставиться ....

 Якщо друга частина доповнює зміст першої, то між ними ставиться ....

 Якщо в першій частині" вказується на умову того, про що говориться в другій, то між ними ставиться ....

 Якщо зміст обох частин зіставляється, то між ними ставиться ....

 

Варіант 1

Завдання 1-4 мають по чотири варіанти відповідей, з яких лише одна правильна. Виберіть правильну відповідь і позначте її.

1. Безсполучниковим складним є речення:

А А дівча тим часом росло, і якось нараз довідалося все село, що це Петруня — лісникова дочка.

Б Ще після війни люди возили з глинища глину на дахи: світло-жовту, червону, білу.

В З полтавської Богданівки, з біленької селянської хати рушила у світи творчість народної художниці Катерини Білокур, пішла до людей її малярська поезія, сповнена якоїсь майже магічної сили, майже фантастичної краси.

Г Якби голос ніжний, тихий, любий залунав — на хвилину б, може, лихо він тяжке приспав.

2. Безсполучниковим складним із однорідними

простими реченнями є речення:

А Ми думаєм про вас — і тому наші руки не в’януть біля плуга і станка.

Б Ще раз постукала у вікно — в господі нічого не зворухнулось.

В У такі ночі довго хвилюється серце косаря: йому згадується літо.

Г Тепер ніби все з’ясовується: Кий — це той, хто разом із братами заснував наше місто, від його імені пішла й назва.

3. Безсполучниковим складним із неоднорідними

простими реченнями є речення:

А Прощання перейде колись у картини мої, розлука зів’є собі гніздо в моєму серці.

Б Стоїш високо — не будь гордим, стоїш низько — не гнися.

В Я знаю: кожній дитині потрібна ласкава увага батьків.

Г Життя коротке — мистецтво вічне.

4. Складається з трьох простих речень безсполучникове складне речення:

А Сашко навшпиньках зайшов у свою кімнату, хутко ліг, заплющив очі: у синьому океані біля його хати повз грушу пропливали білі айсберги.

Б Гарячою зеленою барвою горить на сонці ячмінь, широко стелиться килим ясно-зеленого вівса, далі, наче риза рути, темніє просо.

В Берег наближався, ліс виростав, і намети в затінку дерев збільшувалися.

Г Блакить мою душу обвіяла, душа моя сонця намріяла, душа причастилася крутості трав — добридень я світу сказав.

Завдання 5-7 мають по п’ять варіантів відповідей, з яких лише одна правильна. Виберіть правильну відповідь і позначте її.

5. Треба поставити кому між частинами безсполучникового складного речення (розділові знаки пропущено):

А Рада б зірка зійти чорна хмара заступає.

Б Раптом Сіроманець заліг з горба вітер доніс йому запах дикого звіра.

В По дорозі косарі гомоніли про різне злазили з воза перед калюжами й на гору потім сідали і я знов бачив навколо себе їх велетенські спини.

Г У груші був тоненький голосочок вона в дитинство кликала мене.

Д Немає нічого страшнішого за невідомість тоді кожна хвилина видається вічністю.

6. Треба поставити двокрапку в безсполучниковому складному реченні (розділові знаки пропущено):

А Зайде сонце Катерина по садочку ходить. Б Сонце високо косарі далеко коси дзвенять коні пасуться.

В Люди кажуть земля прогрілася аж до материка.

Г Багато снігу багато хліба.

Д Настало літо настали й жнива.

7. Треба поставити тире в безсполучниковому

складному реченні (розділові знаки пропущено):

А Вона подивилась на сина і не пізнала його перед нею стояла сувора і без кінця далека їй людина.

Б Поглянь у себе море там вирує міниться і грає.

В Мало прожити життя треба життя зрозуміти.

Г Мені снилось я мельник в старому млині.

Д Мені відкрилась істина печальна життя зникає як ріка Почайна.

Прочитайте текст, виконайте подані після нього завдання 8-9, які передбачають вибір речення, що містить певне мовне явище (розділові знаки пропущено). Виберіть правильні відповіді (їх може бути одна, дві, три або чотири) і позначте їх у таблиці знаком Х.

(1) Нарешті однієї ночі підморозило. (2) Стати на лапи Сіроманець не зміг безсилі лапи вже не носили його. (3) Вовк ліг на спину і покотився з горба покотом.

(4) Сіроманець уже не котився його котив вітер.

(5) Уночі подув такий степовий надлиманський вітер що захиталися навіть скирти.

(6) Вовка захопило в лісосмугу і він обійняв лапами якусь деревину навіть учепився за неї зубами але вітер відірвав його від неї.

(7) Сіроманця котило на вогні великого висілка він нічого не міг удіяти вітер здував його знесиленого і робив своє... (За М. Вінграновським).

8. Тире треба поставити в реченні:

9. Двокрапку треба поставити в реченнях:

Завдання 10-11 мають на меті встановлення відповідності До кожного рядка, позначеного ЦИФРОЮ, доберіть відповідник, позначений БУКВОЮ, і впишіть її в таблицю.

 

У завданні 12 впишіть друкованими літерами відповідь до таблиці, починаючи з першої клітинки зліва. Пам'ятайте: клітинок у таблиці більше, ніж букв у слові

12. Упишіть тип смислових відношень, які виражають прості речення в складному безсполучниковому

реченні (слово запишіть у множині).

Хотів заснути й не міг: комарі дзижчали над вухом і палили руку й обличчя.

Варіант 2

Завдання 1-4 мають по чотири варіанти відповідей, із яких лише одна правильна. Виберіть правильну відповідь і позначте її.

1. Безсполучниковим складним є речення:

А Ріка спокійно відходила вдаль, і була в ній тиха задушевність і сторожка жура.

Б Я дивлюся в вічі — і скорботи листя опада на дно Душі.

В Несуть пани осавули козацькую збрую: литий панцир порубаний, шаблю золотую.

Г Сонце вставало — скрізь на небі чисто, де-не-де хмарка гуляла на волі, тихо в діброві — тільки ледве листом щось промовляє висока тополя...

2. Безсполучниковим складним із однорідними

простими реченнями є речення:

А Сирота Ярема, сирота убогий: ні сестри, ні брата, нікого нема.

Б Опеньки з'явилися — літо скінчилося. В Учора се була казка — сьогодні дійсність. Г Вірю: з каменю б'є джерело.

3. Безсполучниковим складним із неоднорідними

простими реченнями є речення:

А Дощ поступово затихає; навколо світлішає. Б Літа орел, літа сизий попід небесами, ґуля Максим, ґуля батько степами, лісами.

В Вам страшно — геть ідіть з дороги. Г Життя прожити — не поле перейти.

4. Складається із чотирьох простих речень безсполучникове складне речення:

А Сіється, сіється сніг скрізь на безмежжі доріг, вітер заводить в гаю пісню журливу свою.

Б Ходять хмари, ходять хвилі на північнім небосхилі, чорні хмари непрозорі затулили ясні зорі; все заснуло в сірій млі; ніч царює на землі.

В Повечорів мій день, туман поле ясне укриває, я дивлюсь, хвилюючись навколо, — мені треба поспішати.

Г Трамонтан дмухав з берега, був місяць січень чи лютий, море замерзло на сотню метрів, на морі розходилися хвилі, на обрії вони були чорні з білими гривами, добігали до берега напроти вітру, вітер збивав з них білі шапки.

Завдання 5-7 мають по п'ять варіантів відповідей, із яких лише одна правильна. Виберіть правильну відповідь і позначте її.

5. Треба поставити кому між частинами безсполучникового складного речення (розділові знаки пропущено):

А Горобця боятися проса не сіяти.

Б Виглядай мене в віконечко незабаром я прийду.

В Мені здається час уже не йде спинився і завмер.

Г Попрощалось ясне сонце з чорною землею виступає круглий місяць з сестрою зорею.

Д На спорожнілій площі сумують голуби їхні доглядачі простилися з ними.

6. Треба поставити тире в безсполучниковому

складному реченні (розділові знаки пропущено):

А Я додам вам раду щиру і при щасті майте міру. Б І тільки верби знатимуть старі киян хрестили в ній а не в Дніпрі.

В Доглядатимеш сад матимеш плоди. Г Дивіться хмари вже в огні. Д Настало літо настали й жнива.

7. Треба поставити двокрапку в безсполучниковому складному реченні (розділові знаки пропущено):

А В журбі я сонцю не радію в сльозах не бачу я весни. Б Щедро даєш щедро повернуть.

В Я знаю моя Україна воскресне на поклик добра! Г Погасив світло знов ось тобі й ніч. Д Вивчив слово знайдеш дорогу.

Прочитайте текст, виконайте подані після нього завдання 8-9, які передбачають вибір речення, що містить певне мовне явище (розділові знаки пропущено). Оберіть правильні відповіді (їх може бути одна, дві, три або чотири) і позначте їх у таблиці знаком X.

(1) А на Десні краса. (2) Лози висип кручі ліс все блищить і сяє на сонці. (3) Стрибаю я з кручі в пісок до Десни миюся п'ю воду. (4) Вбігаю в ліс гриби. (5) В озері воду скаламучу риба. (6) Після косовиці починаємо гребти сіно гуртом і потроху міняється світ наш чарівний. (7) Батько дід і дядько стають чомусь мовчазними і збентеженими якась підозра з'являється в очах вони починають ділити копиці (За О. Довженком).

8. Тире треба поставити в реченнях:

9. Двокрапку треба поставити в реченні:

Завдання 10-11 мають на меті встановлення відповідності До кожного рядка, позначеного ЦИФРОЮ, доберіть відповідник, позначений БУКВОЮ, і впишіть її в таблицю.

10. Установіть відповідність між безсполучниковими

складними реченнями з однорідними простими реченнями і типами смислових відношень, які вони виражають:

Типи

смислових Приклади речень

відношень

1 умовні А Засіяли карі очі — зорі серед ночі.

2 порівняльні Б Зайця ноги носять — вовка зуби

3 з'ясувальні годують.

(пояснювальні) В Змокли хлопці — рубця сухого

4 наслідкові не було.

Г Чесно заробиш — спокійно з'їси. Д Він подивився навкруги і побачив: хутко спадає темрява.

11. Установіть відповідність між безсполучниковими складними реченнями з неоднорідними простими

реченнями і типами смислових відношень, які вони виражають:

Типи

смислових Приклади речень

відношень

1 одночасність А Не розпалиш вогню — не дій, явищ приготуєш обіду.

2 часова дій, Б Надворі вже стемніло, десь послідовність далеко на небі засяяла далека явищ зірка, згодом, мов величезна

3 зіставлення антонівка, викотився жовтий змісту одного місяць.

речення зі В Десь весело дзюрчить струмок,

змістом іншого у скісному промінні сонця грає

або їхнє проти- роєм мушва; якесь шамотіння,

ставлення якісь вечірні лісові звуки доліта-

ють до чуткого вуха. Г Біла кішка винна — покарали чорну.

У завданні 12 впишіть друкованими літерами відповідь до таблиці, починаючи з першої клітинки зліва. Пам'ятайте: клітинок у таблиці більше, ніж букв у слові

12. Упишіть тип смислових відношень, які виражають прості речення в складному безсполучниковому

реченні (слово запишіть у множині):

Повіє вітер по долині — пішла дібровою луна...

Перелік правильних відповідей на тестові завдання

Варіант 1

1. В; 2. Б; 3. В; 4. Б; 5. Г; 6. В; 7. В; 8. 4; 9.2, 7; 10.1) В, 2) Г, 3) Б; 11.1) Г, 2) А, 3) Б; 4) Д; 12. Причинові.

Варіант 2

  1. Г; 2. В; 3. В; 4. В; 5. Г; 6. В; 7. В; 8.2, 4, 5; 9.7; 10.1) Г, 2) А, 3) Д; 4) В; 11.1) В, 2) Б, 3) Г; 12. Наслідкові.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тестові завдання для самоперевірки

 

1. Позначте безсполучникове складне речення, між частинами якого ставиться тире (розділові знаки пропущено):

  1. Я в давню істину увірував глибоко найвища мудрість в простоті високій.
  2. Людина йде до краси творить її цим і відрізняється вона від усього сущого.
  3. Пригадаймо золота тиха осінь застеляла жовтим листям княжий Львів.
  4. Всі бджоли злетілись гудуть золотаві рої.

 

2. Позначте безсполучникове складне речення, між частинами якого слід поставити тире (розділові знаки пропущено):

  1. Переконатися пора зробивши зло не жди добра.
  2. Одним заспокоюю себе у мене ще все попереду.
  3. У товаристві лад усяк тому радіє.
  4. Добре сказано Сенекою жорстокість народжується з посередності й слабкості.
  5. Не повернуть минулого ніколи воно пройшло і вже здається миттю.
  6.  

3. Позначте  безсполучникове складне речення, між частинами  якого слід поставити тире (розділові знаки пропущено):

а) Переконатися пора зробивши зло не жди добра.

б) Одним заспокоюю себе  у мене ще все попереду.

в) У товаристві лад усяк тому радіє.

г) Добре сказано Сенекою жорстокість народжується з посередності й слабкості.

д) Не повернуть минулого ніколи воно пройшло і вже здається миттю.

 

4. Позначте  безсполучникове  речення, в якому ставиться тире:

а) Вірю / з каменю бє джерело.

б) Пан гуляв у себе в замку / у ярмі стогнали люди.

в) Я ж бачив учора  /  в саду по алеї ішла кароока, ішла чорноброва.

г) Гаснуть у плавнях летючі комети  /  тихо вмирає на заході ніч.

5. Які з поданих речень не є безсполучниковими складними?

А Але він не зрадів: йому більше вже хотілося хмар і дощу, ніж сонця (М. Коцюбинський).
Б По однім боці хвилювалося жито, по другім — жовтіла глиняна круча, з чубком червоних маків (М. Коцюбинський).
В Тепер поле все ширше розкривало свої рамена, все далі розстеляло свою одежу (М. Коцюбинський).
Г Жовті палички цвіту тихо гойдались на волосинках вздовж колосків, і непомітний пилок золотився на сонці (М. Коцюбинський).
Ґ Великі каміння холоділи під слизьким мохом, голі корені смерек заплітали стежки, вкриті верствою сухої глиці (М. Коцюбинський).

6. У яких реченнях двокрапка і тире вжиті між частинами безсполучникового складного?

А Від Романових яблук на стовпцях польова доріжка змінюється на наших очах: сіра, буденна, у пилюці, вона стає зовсім інакшою — лежить між стернями уже весела, святкова, до самої Тернівщини вся просто засвітилася від тих яблук! (О. Гончар).
Б Усе: і небо, і перемелене на труху в глибоких коліях дороги сіно, і тривожний крик птиці, і невисока росиста отава — сповіщало, що літо здає ключі сумовитій осені (М. Дашкієв).
В Старий Горицвіт мав багато щасливішу вдачу: думав про землю — розмовляв із землею, бачив зорі — говорив з ними, ходив біля вуликів — знаходилось слово і для бджіл (М. Стельмах).
Г М. Рильський писав: «Ми пишаємося нашою прекрасною мовою, ми любимо її — і ми повинні дбати про неї, бо вона — знаряддя людської мислі, бо вона — крила нашої пісні».
Ґ Без жертв, без зусиль і злигоднів не можна жити на землі: життя — не сад, у якому ростуть лише квіти (П. Тичина).

7. Яке з безсполучникових складних речень складається із шести частин-речень?

А За все, за все призначена ціна: за радість треба платити мукою, за зустрічі ми платимо розлукою, нікого ця розплата не мине (С. Крижанівський).
Б Позавчора роз'їдала байдужість, учора — зневіра, сьогодні — бажання солодко жити за рахунок чужої праці (І. Кирпель).
В Посієш вчинок — пожнеш звичку, посієш звичку — пожнеш характер, посієш характер — пожнеш долю (Народна творчість).
Г А згори лине жайворонкова пісня: доноситься голос, як срібний дзвіночок, — тремтить, переливається, застигає в повітрі (Панас Мирний).
Ґ Надокучливо співає шпак. Він імітує солов'я і сам здивовано запитує когось: чи добре (В. Винниченко).

8. Яке з поданих речень є безсполучниковим складним з однотипними частинами, що виражають послідовність дій?

А Люблю хати древлянського Полісся, де кущ туману, як бузок, розрісся (Л. Костенко).
Б І небо, і земля — усе одпочива; все ніч під чорною запаскою хова (С. Гулак-Артемовський).
В Хмарки біжать — милуюся (П. Тичина).
Г 3 ледачим скрізь біда: хоч верть-круть, хоч круть-верть (С. Гулак-Артемовський).
Ґ Спаде на землю журавлиний клекіт, в гаю почую знов я солов'я (П. Ярмоленко).

9. У яких випадках тире вжите між частинами безсполучникового складного речення?

А Бідність і багатство — єсть то божа воля; з милим їх ділити — ось щаслива доля (І. Котляревський).
Б Хоче щось сказати — і слова не промовить (Григорій Квітка - Основ 'яненко).
В Я ж землі під собою не чую — я мов у раю (Григорій Квітка - Основ 'яненко).
Г Буду, — каже, — тебе, моя зозуленька, як око, берегти (Григорій Квітка-Основ'яненко).
Ґ Троянці покотом лежали і на дозвіллі добре спали - Еней і сам уклався спать (І. Котляревський).

10.До якого з поданих речень можна дібрати синонімічне безсполучникове складне з однотипними частинами?

А Здавалось, чути було, як стогне земля (О. Довженко).
Б Я щасливий, що не став злим (О. Довженко).
В У нього зовсім не кучеряве волосся, але у нього кучерява душа, думка, фантазія (В. Сосюра).
Г Як згадає він рідну країну, затремтить його серце сумне (Леся Українка).
Ґ Як захоче їсти, так на гору вивезе (Народна творчість).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

doc
До підручника
Українська мова 9 клас (Авраменко О.М.)
Додано
31 травня 2020
Переглядів
131025
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку